Kyllä Viljatavastia Osuuskunta näkyy pärjäävän edelleen. Aikaisemmin samanlaisen osuuskunnan tulo Viroon vakautti paikallisia hintoja, voidaan olettaa, että täälläkin saattaa ylimääräinen viljakauppakanava rauhoittaa hintaheilahteluja.
Uudellamaalla taitaa olla Helsingin Mylly vielä, muuten kyllä Uudenmaan viljan ostomahdollisuus keskittynee Viljavan toimipisteisiin ja etenkin satamien läheisyyteen. Virkkalassa on minikokoinen Hankkijan viljavarasto ja Mustiolla on sitten isot Viljavan siilot. Onkohan Lantmännenillä yhtään omaa viljan vastaanottoa enää ? Eli ketjuliikkeet nykyään lähinnä välittävät viljaa tehtaille ja myllyille siinä kuin Tavastiakin. Pohjanmaa lienee nykyään Suomen vilja-aitta, jolloin sinne on keskittynyt myös viljan ostotoiminta, viljaa käyttävä teollisuus ja suuremmat varastot. Eikä viljalle ole olemassa kuljetustukea, valitettavasti.
Tuo rekkakuorma kokonaislukuisena mittayksikkönä selvästi hakee tilarakenteeseen rakennemuutosta; pienviljelijöiden pitäisi ennustaa kysyntää ja kylvää all-in yhtä lajia ja lajiketta. Viljelykierto-ohje tulikin tukemaan tätä muutosta, kolmen erillisen kasvilajin viljelyn monipuolistamisehdon sijaan.
Mutta vain harva viljelijä voi olettaa 5 ha:n viljelyjaon tuottavan aina rekkakuormallisen viljaa. Pikemminkin 20 ha on varmempi rekkakuorman raja, mutta näinä vuosina ei sekään ole varma ! 100 hehtaarin alalta voi säistä riippuen siis tulla 10 rekkakuormaa tai 4 rekkakuormaa. Tai alle. Tee siitä sitten sopimuksia. Ja aina jää sitten se vajaa kuorma tuupittavaksi jonnekin. Varminta on pitää vajaata rekkakuormaa hävikkinä, jolloin hävikki yksistään pienimmän mahdollisen myyntiyksikön valinnalla rekkakuormaksi on noin 5-7% tai pahimmassa tapauksessa 20 %
Paikkakunnalla, minne voi tuoda pieniä eriä lisämaksua vastaan, tämä hävikki voidaan vielä hyödyntää. Salon Hankkijalla on ollut pienviljelijälle tärkeä palvelu, eli entinen Tukon viljavarasto-kuivaamo. Ainakin jos tila viljelee vain yhtä kasvilajia vuosittain, jotakin puolikasta siilovarastoa pitäisi silloin säilyttää 3-4 vuotta, ennen kuin samaa viljalajia tulee seuraavan kerran viljelyyn, olisi hyvä päästä jämistä eroon.
Pahinta on se, jos tilalta tulee vaikka viisi vajaata rekkakuormaa, kaikki eri kasvilajia. Toiseksi pahin vaihtoehto, että tulee jokaisen rekkakuorman yli viisi tonnia, kaikki eri lajeja. Ja viljanostajat siis edellyttävät kokonaisia rekkakuormia. Enkä oikein tajua, mikä siinä täydessä rekkakuormassa on muuta kuin meklarien egobuustailua. Viljelijä maksaa rahdin, enkä ole yhtään kuskia vielä nähnyt, joka ei haluaisi ajaa vajaalla autolla samaan hintaan myllylle kuin täydellä autolla. Kummeja kuluu vähemmän, samoin polttoainetta. Kuorma-autoyrittäjän kanssa voi siis neuvotella. Mutta toivottavasti kippauskalifit toistaiseksi antavat kipata vajaankin kuorman ?
-SS-