Se et onko siinä sit oikeasti rahallisesti järkeä niin jos nyt ei käytetä oikeasti lajittelujätettä eli rikansiemeniä niin jos vehnän tonnihinta on 200e tuntumassa niin paljonko pitää kylvää et on ok tulos? 250kg/ha Se on se 50e. Ehkä vähempi? Löpöäkin palaa ja oikeat viljelijät laskevat muitakin..
Eli onko tuollaisessa näennäiskasvipeitteisyydessä järkeä?
Meillä kylvettiin joskus lajittelijasta tulleita pieniä mutta raskaita vehniä, aivan kuin mainioita kaupasta saatavia sertisiemeniä, rikkaseulasta menivät kyllä saviruohot ja muut rikkasiemenet läpitte. Hyviä kasvustoja sai tulemaan, jos oli helppo talvi. Ja kyllä, siinä 50 euronkin siemenkulussa silti on järkeä, koska 33% pakkokasvipeitteisyys, silloin pääsee kyntämään sen 33% alankin, ja koska pinta on tasattu peitekasvin kylvössä, on kevätkylvöjen tekeminen huomattavasti nopeampaa, vaikka oras olisi hengissäkin. Hyvää leipäsyysvehnää käyttäen siemenkulu kyllä vie sen viisikymppiä helpostikin, mutta siinä on aina mahdollisuus, jos viljelykierto sallii, että kasvusto säilyy riittävän hyvänä, silloin näillä kuivilla alueilla syysvehnä saattaa selvitä normaalisatoon, kestää kuivaa ja märkää ihan samalla tavalla ja paremmin kuin kevätvilja, lisäksi puimaan pääsee elokuun alussa eikä syyskuun lopussa.
Syysviljan onnistuminen riippuu täysin talvesta, oikeastaan millaisesta tahansa kesästä se sitten jo selviää, kevätviljan epäonnistuminen tuntuu olevan kohta todennäköisempää kuin epätodennäköistä, ja kesästä sekä loppusyksystä sekin riippuu. Silloin ongelmavuosina ajattelin, että huonokin kevätvehnä voittaa juuri ja juuri hengissä säilyneen Boreal syysvehnälajikkeen - tai Olivinin , Magnifikin tms. Nyt olen Skagenin ja Ceylonin toipumiskyvyn näyttöjen myötä joutunut pyörtämään mielipidettäni.
Pienijyväisen populaatiorukiin kylvö elokuun loppuun on huomattavasti halvempaa kuin hyvän syysvehnän kylvö. Rukiin käypä eurooppalainen markkinahinta on lähempänä satasta kuin kahtasataa, eli runsaat sata kiloa saattaa maksaa ehkä kympin. Juu voihan sitä viljellä myyntiin, mutta sopimus kun pitää tehdä kuukautta ennen elokuista hybridin kylvöä, niin ei kiitos, rukiin covercrop-käyttö on fiksumpaa. 7 kk ennen puintia tehtävät kauppasopimukset vielä ymmärrän, mutta en 13 kk ennakointia ! Peitekasvina käytettäessä ravinteet säilyvät ja sitoo multaa paikalleen. Ainoa ongelma siis on jääntirukiit, joita tuntuu jäävän maahan muutamaksi vuodeksi, varsinkin jos yrittää syysvehnäkiertoa palauttaa. Proruis - BBF:t saavat hybrideillään kyllä Fazun et al sopimusruishuollon hoidetuksi, meitä diletantteja ei siinä tarvita.
Yksi mahdollisuus on kyntää puintipäivinä kaikki vapaat hetket ja kylvää syysöljykasvia koko puitavalle alalle. Ainakin välikasviksi yritän, jotta saa syysviljakierron katkaistuksi. Jos aikoo nelitonnaria syysrapsia päästä puimaan, riskiähän aina on otettava.
-SS-