Se on vähän monesta asiasta kiinni, kuinka se jankon rikkominen auttaa. Trendinä on ollut, että jankko rikottaisiin syväjuuristen/reipasjuuristen kasvien kasvuaikana esim. viherlannoitus ja pellolle ei mentäisi riehumaan ylimääräistä saman kasvukauden aikana. Ojitus pitää olla kunnossa ja maa tarpeeksi kuivaa, jotta olisi optimaaliset olosuhteet olemassa. Ihan vaan kyntöaurassa oleva raaputin ei oikein tue tuota nykytrendin mukaista proseduuria.
Juu ja juurikkaan viljelyllä myös saa niitä tiivistymiäkin aikaiseksi. Vähän liian aikaisin keväällä ja syksyllä liian myöhään. Aumanpaikat ja päisteet tuli pikkukoneilla hyvin tintattua ja koko muukin pelto. Näillä isoilla on sitten hellempää maalle touhu.
Päinvastoin. Nykykoneiden massoilla saadaan niin paljon suuremmat liike-energiat aikaiseksi, että muutosta maassa tapahtuu syvälläkin. Kevyt kone tinttaa pintaa ja voi välillä mennä syvälläkin tai upota, mutta vaikutus on paikallista. Pahimmat tiivistymät syntyivät kerrostalokoneiden jälkeen, vaikka silmämääräisesti pellolle ei olisi tapahtunut mitään. Pienillä traktorikoneilla ajoa tulee aumalla tietenkin enemmän, mutta eivät ne koskaan kovettaneet peltoa niin pahasti, kuin isot koneet tinttasivat.