Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 59

Viestit - voortimies

https://www.hs.fi/koti/art-2000006333237.html?utm_campaign=tf-HS&utm_term=3&utm_source=tf-other&share=a69ae37ec383ec03c4b6ffa8fc13a49e

"Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut"

"Aluksi paljastus.

Kymmenen vuotta sitten perhe vannoi Iisalmen Sanomissa, ettei koskaan muuta etelään. Nyt Marita ja Tomi Lohvansuu, lapset Iivari, 11, Milja, 9, ja Wäinö, 4, sekä Rontti-kissa, 2, ja Retu-koira, 1, asuvat Vantaalla.

Lohvansuut eivät ole ainoita. He ovat yksiä 913:sta, jotka ovat vaihtaneet Savon siniset järvet ruskeaan Vantaanjokeen ja kehäteiden sokkeloihin. Tilastokeskuksen mukaan niin moni on tullut Iisalmesta Helsinkiin, Espooseen ja Vantaalle kymmenen viime vuoden aikana.

Määrä ei ole hirmuinen. Se vastaa runsasta neljää prosenttia Iisalmen nykyisestä väkiluvusta."

"Työtähän tässä on syyttäminen, tai oikeastaan kiittäminen, molempien perheiden kohdalla.

Vierailukierros alkaa Vantaalta Lohvansuiden uutukaisesta paritalosta. Koko perhe istuu olohuoneen sohvalla ja kertoo tarinansa. Tässä istutaan siksi, että Tomi Lohvansuu ansaitsee elantonsa ratkaisuasiantuntijana, ja pääkaupunkiseudulla it-alan osaajille riittää töitä."


Osaajillehan riittää aina töitä. Eri asia sitten, minkä osaajille...


"Vantaalle perhe on kotiutunut puolessatoista vuodessa oikein hyvin, paremmin kuin he osasivat kuvitella.

”Mielikuva on, että täällä kaikki ovat kiireisiä, stressaantuneita ja epäkohteliaita. En ole huomannut. Ennemminkin tuntuu, että ihmiset ovat avoimempia”, Marita Lohvansuu kertoo."

"Ekologinen elämä on etelässä helpompaa. Enää ei ole pakko olla omaa ruohonleikkuria eikä lumikolaa. Riittää, että naapureilla on yhteinen.

Mutta ei elämä ihan ranttaliksi ole mennyt, vaikka ravintoloissa herkutellaan. Hyötyliikuntaa tulee harrastettua aiempaa ahkerammin. 8 000 askelta kertyy mittariin helposti ilman erityistä vaivannäköä, Marita Lohvansuu kertoo.

Yksi syy on se, ettei tarvitse istahtaa autoon, ja toinen se, että pyöräilykausi kestää pidempään.

”Kevät alkaa aiemmin ja syksy myöhemmin, ja välimatkat ovat lyhyempiä.”

Wäinö Lohvansuu antaa etäisyyksistä konkreettisen esimerkin perheen ulkoiluttaessa Retu-koiraa. Sormi osoittaa naapuritaloa. ”Tuossa asuu mun kaveri.”

Kaikki on lähellä, lyhyen kävelymatkan päässä kotoa: koulu tien toisella puolella, päiväkoti risteyksen jälkeen, kauppa matkalla asemalle, asema vajaan 500 metrin päässä.

Pendelöinti junalla säästää parikymmentä minuuttia Tomi Lohvansuun työmatkoissa. Iisalmessa konttorille ja takaisin ajamiseen meni yli tunti päivässä.

”On mukavaa, kun ei tarvitse ajaa. Voi miettiä muuta.”"


Niinpä niin...


Vielä lisäys. on toiselta jutussa olleelta perheeltä, mutta saattaa päteä molempiin?

"”Mutta ainakaan vielä emme kadu muuttoa yhtään. Täällä on meille ja lapsille paremmat mahdollisuudet opiskella ja työllistyä ja elää täydempää elämää.”"


Niinpä niin...Maissista n. 15% korjaamatta..

https://www.agriculture.com/news/crops/unfinished-corn-harvest-the-fourth-slowest-in-history

Tärkein asia, mikä tuosta uutisesta pitää huomata, on tämä.

"U.S. corn harvest at 84% complete, below the trade’s expectation of 85% and below the five-year average of 96%. "
On siis normaali tilanne, että muutama eli luokkaa 1-8% sadosta jää keskimäärin korjaamatta. Joka vuosi. Se on normaalia. Jopa tuo 84% menee normaaliin vaihteluun, jos vaikkapa kaksi seuraava vuotta olisivat 99% ja 99%.

Mutta että hiukan heikommin kuin normaalisti joskin alueittaiset erot näyttävät olevan suuria. Tässä vain uutisointi on tyyliä MTK, pyritään kertomaan miten kurjasti menee, jotta saataisiin tukia. Mutta kuuluu normaalin maatalousyriyksen riskiin, että joskus onnistuu ja joskus sitten taas ei.

Satuin taannoin juttusille viljelijän kanssa, jolla on 300+ hehtaaria puitavaa. Ei luomutila. Hiukan ihmettelin kalustoaan, kun monella 50-75 hehtaarin tilalla on vastaavaa ja suurempaakin puimuria. Kuivuriin on kyllä satsannut, sitä vain naapurit eivät näe samalla tavalla. Sanoi laskeneensa asian niin, että tällä kalustokustannuksella ja satotasolla ja viljan hinnalla hän voi jättää joka 6-7 vuosi lähes kaikki puimatta ja silti taloudellinen tulos pitkällä jaksolla on sama. En tiedä, miten lienee sitten laskenut. Mutta meillähän on totuttu siihen, että korttakaan ei saa jättää korjaamatta ja kalusto on (yli)mitoitettava sen mukaiseksi. Kaikkialla ei ole niin.
Jos yleislakko tulee, niin se on kyllä täysin edellisen hallituksen ja keskustan ja Sipilän aikaansaannoksia. Kikyineen. Jos olette seuranneet, niin teollisuusliitto on menossa lakkoon. Vienti pysähtyy. Ja mikäpä on syynä? Kiky-tunnit. Niiden poisto on teollisuusliitolla (kuten taitaa olla monella muullakin liitolla) kynnyskysymys, muista asioista ei ole oikein päästy edes neuvottelemaan vielä. Jos kiky-tunnit eivät poistu, niin veikkaan, että posti ja tukilakot käyvät hyvästä harjoituksesta. Kohta voi yleislakko oikeasti olla lähellä. Kiky-tuntien takia pitkälti.
Kaikki ei voi maitoa juoda .

Miten niin kaikki ei voi maitoa juoda. Ei tästä niin kovin kauan aikaa ole, kun kouluissa kaikki voivat juoda maitoa. Joko joi tai sitten itki ja joi. Edes vettä ei välttämättä saanut edes pyytämällä. Joko maitoa tai ei mitään. Onneksi nykyään ymmärretään, että kaikki eivät voi juoda maitoa. Ja nyt en puhu edes mistään maku, eettisistä tms syistä. Vaan ihan lääketieteellisistä. Ei siitä silti niin kovin kauaa ole, kun niistäkään ei välitetty mitään, kaikki joivat maitoa kouluissa.

Niin, mitä se kauramaito lopulta on: vettä, jopa 10% kauraa, sitten kaikkea lisukkeita ja lisäaineita..eli korvike, jollekin aidolle.

No jos totta puhutaan, niin ihan yhtä paljon siinä lehmänmaidossakin vettä on.  :-X

Monesti jopa yli 90%. Jos mietitään rahtaamista, niin vilja on aika konsentroitua hiilihydraattia, perunassa on jonkun verran enemmän vettä, liha taas on aika konsentroitua proteiinia. Mutta jos mietitään rahtikustannusta per ravintoaine hiilihdraatti proteiini jne kilo niin kyllähän maidon veden rahtaamisessa edes ja takaisin ei ole mitään järkeä.
Viljapuolelle tuo merkitsee huonompia markkinoita joten laita metsälle peltos .

Jos minä pelloilleni jotakin teen, niin myyn tonteiksi. Täytyy vain pitää huoli, että ei käy niin kuin tuossa melko lähellä Vantaalla. Pakkolunastivat tilan aika halvalla?
Viljanviljelijän ei kannata iloita karjapuolen alasajosta ellei ole eläkettäodotteleva voortimies, jolla ei nähtävästi ole mitään merkitystä viljan hinnalle tulevaisuudessa.

Jos tarkoitat tällä "hyvällä" viljan hinnalla sitä hintaa, millä kotieläintilat nykyään ryöstävät viljan viljatiloilta monesti alle tuotantokustannusten, niin saman tai enemmän saa viennistä.
Muualla uutisoidaan Amerikan toiseksi suurimman meijerin vararikosta. KIlpailuvirastokin löytyy. https://www.ftc.gov/about-ftc/bureaus-offices/bureau-competition Milloin meijerit investoivat vesibisnekseen ? Osaamisen luulisi riittävän. https://www.hs.fi/talous/art-2000006260875.html Oliko niin, että Valion pääkonttorissa on 500 työntekijää ? Vedessä kun vedessä on eroja. Sveitsissä tutkittiin hiljakkoin suosittujen patikointi- ja pyöräilyreittien varrella olevien 'juoksevan veden ruuhien' veden laatua. 3 määrättiin suljettavaksi ja osa juomapisteiden omistajista sai kehotuksia veden laadun nostamiseksi.

Muistaakseni joku aika sitten luin jostain uutisesta että 600 työntekijä, yksi per kymmenen maitotilaa. Ja siinä vasta pääkonttori. Siihen meijerit ja muut laitokset ja kuljetusta ja laboratorioita ja muuta niin aika monta on per maitotila?

Ja navettapiika kuvittelee jotakin. Itse asiassa jenkkilässä taidetaan suhtautua monopoleihin ja määräävään markkina-asemaan ja sen väärinkäyttöön paljon vakavammin kuin meillä. Todennäköisesti jos Valio olisi siellä todettu syylliseksi (joka siellä voi olla kyllä aikaa vievää) niin korvaussummassa olisi ollut nolla tai kaksi perässä ennen pilkkua.

mutta miksi ?   miksi tuo on mahollista????  eihän suuri voi olla kannattamaton!    johan se täällä miullekii on sanottu.  pieni EI ole kaunista!

Jos katsoit? Ja kuuntelit? Ja ymmärsit kuuntelemasi Lontoon murteen? Niin perussyy on sama kuin Suomessakin, maidon kulutus on koko ajan laskenut. Jotkut asiat on silti ennallaan, maitoa myydään näköjään yhä noissa  gallonan eli lähes neljän litran muovipäniköissä. Mutta kulutus laskenut.

Sitten tuon konkurssin suurin syy on, että joku teki tuolle firmalle Valiot. Eli WallMart otti ja lopetti maidon ostamisen tuolta firmalta ja perusti oman meijerin. Lidl-tyyliset omat tuotemerkit? Ja WallMartin kokoluokan jos oksa tiedät, niin sen jälkeen firmalla oli vallan julmetusti liikaa maitoa, jolle ei ollut ostajaa. Ja jos kapasiteetti ja menot on mitoitettu isommalle maitomäärälle ja sitten kukaan ei ostakaan, niin huonostihan siinä käy.

Se sitten kertautui maitotiloille eli kun oli ylimäärä maitoa ja ostajalla ei ollut ostajaa sille ylimäärälle niin ostaja joutui sanomaan tiloille että "Ei osteta" ja tiloja alkoi mennä nurin jos eivät saaneet sopimusta uudelle ostajalle. Ja kun maitoa oli ennestäänkin liikaa niin kävi hiukan vaikeaksi.

Mutta ei kaatunut suuruuteen vaan siihen, että vielä suurempi teki Valiot ja kilpailija pois markkinoilta.

Ja tosiaan perussyy on maidon kulutuksen väheneminen ja tuotantoketjun tiloilta meijereihin täytyy sopeutua alenevaan kulutukseen. Sama on edessä täälläkin, maidon kulutus on koko ajan hitaasti mutta onneksi varmasti laskenut. Markkinamiehet koittaa epätoivoisesti keksiä uusi tuotteita tyyliin Mifu ja muut proteiinit ja muut, mutta kehitys näyttää jääväämättömästi siltä, että maitoa ei jatkossa tarvitse tuottaa niin paljoa.
olispa kiva kattoa miten tossa pihalla oikein putsais tuon tankin.   "miesluukku" 29 senttiä halkaisijaltaan ja kaulus 16 senttiä korkea.   ja tilavuus 1450 litraa.   pohjatulppa on 1/2 tuumainen nippa.     ja sitten tuon pinnoitus yhtenä päivänä...   heikki, vassokuu!

Minkä kokoinen tuon luukun pitää nykyisin olla?

En tiedä nykyisestä mutta parikymmentä vuotta sitten käyneen tarkastajan mukaan sellainen, että siitä oikeasti mahtuu mies sisälle. Ainakin pieni mies.
olispa kiva kattoa miten tossa pihalla oikein putsais tuon tankin.   "miesluukku" 29 senttiä halkaisijaltaan ja kaulus 16 senttiä korkea.   ja tilavuus 1450 litraa.   pohjatulppa on 1/2 tuumainen nippa.     ja sitten tuon pinnoitus yhtenä päivänä...   heikki, vassokuu!

Nyt epäilen vahvasti, että oksalla on laiton ja tarkastamaton säiliö. Itselläni oli joskus aikaa sitten vastaava juuri tuollaisella miesluukulla. Tilasin säilöilleni tarkastuksen ja tuolle säiliölle tuli hylky, että heilahti. Tarkastaja viittaisi näiitä vastaaviin

http://www.ely-keskus.fi/documents/10191/16026111/Farmaritiedote_2016.pdf/2648934b-980b-487f-b759-d8943e0c7265

"• Tarkastus-/miesluukun on  oltava     riittävän suuri, jotta    siitä   voi   luotettavasti todeta säiliön kunnon   (kuva 3)"

"Farmarisäiliön tarkastaminen ja käytöstä poistaminenFarmarisäiliö on tarkastettava, jos sen kuntoa voidaan epäillä:• Öljysäiliön kunnon saa tarkastaa vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes)   hyväksymä tarkastusliike.• Vain Tukesin hyväksymän tarkastuslaitoksen tarkastamia ja hyväksymiä säiliöitä on   mahdollista ottaa käyttöön (390/2005 100 §).Farmarisäiliö on uusittava, jos• säiliössä ei ole tyyppikilpeä• tarkastusliike on arvioinut säiliön kuuluvaksi C- luokkaan (käyttöaikaa 6 kk) tai   D-luokkaan (uusittava heti)• säiliössä on isoja teräviä kolhuja, paljon ruostetta hitsaussaumoissa tai sen    rakenteessa on muita selvästi havaittavissa turvallisuuteen vaikuttavia muutoksiaHuonokuntoinen farmarisäiliö on  poistettava käytöstä. "

tämän alueen ohjeisiin. Ja niinpä kyseisestä säiliöstäni tuli jätettä. Ja tuosta on aikaa parikymmentä vuottako jo. Uskoisinpa, että oksalla on nhyt tarkastamaton laiton (tai määräysten vastainen ja tarkastamaton) liian vanha säiliö?

No, itsepähän on maksumiehenä jos vahinko sattuu, vakuutusyhtiö ei takuulla maksa mitään.

mut oha se hyvä et joku uskaltaa sentäs kokasta mitä saa aikaseks.   ku miettii kuin monta hallitusta on jo  olllu ja mitään aikaan.    paitti se homoliitto!
Nää miehet jotka saa jotain aikaseks... https://www.talouselama.fi/uutiset/mies-joka-siirsi-kokonaisen-tehtaan-helsingista-iisalmeen/21b4365f-e89a-3376-b8ba-7da1c2db816f Niitä nää Sorkkikset just pelekää. Ei auta vaikka oes kuinka voemat vahvistuneet. 🤣 🤣 🤣 🤣

Olihan siinä jotain hankaluuksiakin?

" Käytännössä yhtään avainhenkilöä ei muuttanut Iisalmeen. Hyviä aikeita kyllä oli. Lehtonen palkkasi Iisalmesta Helsingin valimoon kymmenen miestä, joiden oli tarkoitus palata Iisalmeen, kun valimo siirrettäisiin. Pääkaupunki kuitenkin imaisi miehet.

”Vain yksi palasi, eikä hänkään lopullisesti”, Lehtonen sanoo."

Miksiköhän nuo kymmenen iisalmelaista mahtoivat jäädä pääkaupunkiin? Tuolloin ei ollut edes samoja huokutuksia kuin nykyisin?

Taannoin oli juttua siitä kaukojäähdytyksestä ja siitä isossa luolassa olevasta vesivarastosta Helsingin keskustan alapuolella. Ice irvaili, että ei sillä mitään saavuteta, ei mitään hyötyä.

No, nyt kun lukee vaikka tuon

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006302675.html?utm_campaign=tf-HS&utm_term=1&utm_source=tf-other&share=9a751d2950a4b278205e053337731c10

"Energiayhtiöt ovat keksimässä keinon lämmittää helsinkiläisten kodit ilman kivihiiltä: ”Lämpöä tulee niin paljon”"

"Kilpilahden öljynjalostamojen hukkalämpö voisi kattaa neljänneksen seudun kaukolämmön tarpeesta, mutta hankkeen järkevyys on vielä puntarissa."

"Niinpä Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen ja Paulig tutkivat nyt yhdessä, miten paahtimon ylijäämälämpö saataisiin ohjattua Helenin kaukolämpöputkeen, joka kulkee Pauligin pysäköintialueen poikki.

”Lämpöä tulee niin paljon, että sillä voisi lämmittää noin tuhat kerrostalokaksiota Aurinkolahdessa vuodeksi”, sanoo Pauligin Vuosaaren paahtimon kiinteistöpäällikkö Timo Tuukkanen."

"Helen tuottaa tällä hetkellä noin 10 prosenttia kauko­lämmöstään hukka­lämmöllä. Lämpöä kootaan puhdistetusta jätevedestä, kiinteistöjen kaukojäähdytyksestä ja datakeskuksista."

"”Oletus on, että sen osuus kasvaa. Kunhan Katri Valan pumppulaitoksen laajennus ja Vuosaaren lämpöpumppu valmistuvat vuonna 2021, sen osuus nousee selvästi”, sanoo Helenin yhteiskuntasuhteiden ja vastuullisuuden johtaja Maiju Westergren."

Valiokin osallistuu? Kannattamatonta? Kuten maidontuotanto?

"Esimerkiksi Valion sulatejuustotehtaalla Vantaalla oma lämpöpumppu on otettu käyttöön muutama vuosi sitten. Sulatejuuston valmistuksessa tarvitaan höyryä ja prosessilaitteita pestään säännöllisesti erittäin kuumalla vedellä. Tämä lämpö otetaan talteen ja siirretään laitoksen lämpimään käyttöveteen."

Tosin ei mene kaukolämpöverkkoon. Enemmän kuitenkin pisti silmään tämä

"Parhaillaan lasketaan, syntyykö 600 hengen pääkonttorissa niin paljon ylimääräistä lämpöä, että sitä kannattaisi siirtää Helenin kaukolämpöverkkoon."

Että jokaista kymmentä maidontuottajaa kohti on pääkonttorilla ihan oma henkilö töissä?

"Kaikki energiayhtiöt ovat nyt tavattoman kiinnostuneita datakeskuksista ja konesaleista, joissa koneiden viilennyksen vuoksi syntyy paljon hukkalämpöä. Isot kansainväliset konesalitoimijat tarvitsevat kuitenkin ison sähköliittymän, ja niiden hukkalämpöä varten tarvitaan iso kaukolämpöverkko.

Espoossa Fortum on asettanut toiveensa Hepokorven alueeseen, johon se sai suunnitteluvarauksen datakeskusta varten. Samanlainen projekti on vireillä Kirkkonummen Sundsbergissä.

Fortumilla on jo sopimukset Ericssonin ja Tiedon datakeskusten hukkalämmöstä sekä aiesopimus Telian Pitäjänmäen uudesta keskuksesta. Fortumin lämpöliiketoiminnan johtaja Timo Piispa arvioi, että jos sekä Kirkkonummelle että Espooseen pystyttäisiin houkuttelemaan teholtaan noin 100 megawatin datakeskukset, Fortumin kaukolämpöverkon tulevaisuus olisi turvattu.

Fortum aikoo luopua viimeistään vuoden 2025 aikana Suomenojan isosta kivihiilikattilasta, joka tällä hetkellä lämmittää noin 40 prosenttia kaukolämpöön kytketyistä espoolaiskodeista.

Kuten Helen myös Fortum ottaa jätevedestä talteen lämpöä, joka vastaa noin 15 prosenttia sen jakamasta lämmöstä. Blominmäen jätevedenpuhdistamon valmistuessa, otetaan käyttöön kolmas lämpöpumppu, jolloin jäteveden osuus tuotannossa nousee jo 20 prosenttiin."


Mutta että (diplomi)insinöörit ratkaisevat pulman? Ihan ilman maakunnista ostettavaa haketta? Ollaan me ihmeellisiä?
Viimeisimmässä omistakirjeessä Pohjolan Maidolta oli totuus 8,5% lopettamistahti jatkuu edelleen eli melkein joka kymmenes tila lopettaa näistä lopuistakin tällä hetkellä eli hyvin sillä maidolla menee.

Suomalainen kuluttaja on ainoastaan niin tyhmä ettei ruuan vaaroista tiedä mitään,lintukodossa elänyt.

Näkyykö lopettamistahti maidon määrässä? Jossakin olin näkevinäni tilaston jossa maidon määrä oli pikemminkin noussut.

Lopettamistahti ei juurikaan näy maidon määrässä. Pientä vaihtelua on, mutta jos maidon määrä vähenisi samaa tahtia tilojen lukumäärän lkanssa eli lähes 10% vuosivauhtia niin maidosta olisi ollut pulaa ja aikaa sitten. Näin ei kuitenkaan tapahdu vaan muut laajentavat niin että maitomäärä pysyy tai nousee. Se on todelllisuutta, ei tuo Pohjolan Maidon kirje lopettavien tilojen määrästä.

Mitä taas tuohon tulee, niin n nyt löydä juttua, mutta täällä(kin) taannoin keskusteltiin kiivaasti tinkimaidon myynnin rajoituksista ja varoituksista. Pääosalla mielipide oli, että "Ei siihen mitään riskejä liity, minäkin olen juonut 30 vuotta ja yhä hengissä" tms jotain. Kuitenkin oltiin siis yleisesti sitä mieltä, että siihen ei liity mitään riskejä, vaikka ei pastöroitaisikaan. Mutta kas kummaa, ulkomailla siihen sitten liittykin riskejä? Tai yleensä elintarvikkeiden laatuun ulkomailla liittyy riskejä. Sinällään, niin tutkimuksissa on todettu, että (lähes) jokaisen EU-maan kansalaiset pitävät omaa maatalouttaan parhaana ja riskittömimpänä. Tuontiruoka on jokaisen maan omien kansalaisten mielestä vaarallisempaa. Venäjähän ei sitten ole EUn jäsen.
 
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit 2019
: 10.11.19 - klo:10:04
Rypsiöljy ei käy naudoille ainakaan rehuksi.

Miksei kävisi kohtuuden rajoissa? Onhan rypsipuristeessa (noin 10% kuiva-aineesta) ja varsinkin kylmäpuristetussa (noin 25% kuiva-aineesta) öljyä jäljellä. Maidon rasvan koostumusta suuri määrä rypsiöljyä kyllä vissiin muuttaisi.

Joskus oikein ihmetyttää, miten ohkaisilla tiedoilla itseään maidontuotannon ammattilaisina pitävät ovat liikenteessä. Minua hävettäisi, jos olisin maidontuottaja ja tietämykseni olisi noin heikkoa. Muistan vielä, kun Alem (joka on muuten nainen, tummapintainen, hyvinkin tummapintainen) väänsi tuota väitöskirjaansa.

https://www.hs.fi/ihmiset/art-2000003146008.html

"Rypsiöljy lisää säilörehulla ruokitun lehmän maidontuotantoa"

"Tesfa pyrki tutkimuksessaan selvittämään väkirehuun lisätyn rypsiöljyn vaikutusta maidontuotantoon, maidon koostumukseen sekä pötsiaineenvaihduntaan. Tutkimuksesta kävi ilmi, että rypsiöljyn lisäämisellä voidaan vaikuttaa paitsi maitotuotokseen myös maitorasvan rasvahappokoostumukseen. Tyydyttyneiden rasvahappojen osuus laski, ja steariini- ja öljyhapon osuus nousi. Rypsiöljyn lisäys ei vaikuttanut maidon hajuun tai makuun.

Ongelmaksi osoittautui se, että rypsiöljy alensi merkittävästi maidon valkuaispitoisuutta sekä valkuaistuotosta. Lisäksi ravitsemuksellisesti epäedullista on trans-öljyhapon osuuden nousu maitorasvassa."

Juttu on Hesarista ja varsin vanhakin, pötsin toiminta tuskin on silti tässä ajassa paljon muuttunut. En nyt löytänyt pikaisesti muuta referaattia siitä. Viittaaukset tuohon väitöskirjaan ulkomaisissa tieteellisissä julkaisuissa taas ovat Lontoon murteella ja jos ei ole tietämystä edes tuosta, niin en oikein luota, että Lontoon murre taipuisi niin, että jotakin ymmärtäisikin.

Niin ja eihän sitä paljon saa olla, juurikin tuollaisia määriä, mitä öljynpuristuksen jälkeen on jäljellä. Mutta voidaan hyvin käyttää öljyäkin, jos ei käytä noita rypsijätteitä.
Sivuja: [1] 2 3 ... 59