Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 6

Viestit - Hanttapuli miäs

Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 27.11.23 - klo:20:40
Tänään oli MTssä hyvä juttu. Siitä vois saada käsityksen että nousuvaraa on. Ehkä hyvä yhteenveto vois olla että "Raision toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi totesi marraskuun alussa, että hankintahinnoissa on painetta ylöspäin, koska sekä sadon määrä että laatu on valitettavan heikko." MT 2023-11-27.

Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 18.11.23 - klo:12:39
Niin "niukkaa" myyntiä on perusteltu A) maanviljelijöiden ostotoimeksiantojen kiimaantumisella sekä B) sillä että raaka-aine markkina on epävakaa. Kumpikin kyllä pitää paikkaansa. Se on  kyllä erikoista että noin iso firma (oliko nyt 5. suurin maailmassa tällä markkinasegmentillä) ei kykene suojautumaan raaka-aineriskiltä. Koska ilmeisesti yhtiö ei halua ottaa riskiä se on sysätty asiakkaille ja siksi myydään vain kuukauden tai parin tuotanto kerrallaan.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 13.11.23 - klo:23:38
- Suomessa on yksi Euroopan halvimmista viljan hinnoista. Ellei halvin. Täällä viljelijä on kaikkein riistetyin jos nyt Ukrainaa ei tämän hetkisen tilanteen takia oteta huomioon. Ja nekin vei meitin mullat viime jääkaudella.
- Tämä on pohjoisin ja lyhyimmän kasvukauden maa.
- Täällä normit on kaikkein tiukimmat ihan joka asiassa.
- Maa on ravinteiltaan köyhää, paitsi joku alue. Espanjan vuoristoalue ehkä on paskempaa yleisesti.
- Asutaan saaressa jossa pari isoa tekijää sopii hinnat kartellisopimuksella.

Jos suomalainen viljelijä tuumii että puhdas markkinatalous ilman tukia ja ilman tuontitulleja on hyvä juttu niin saa tuumia. Itsestä tilanne on se että kun tuet loppuu niin loppuu kannattavuus, muilla mailla on niin kova etulyöntiasema.   
Kylhän se riippuu pitkälti että miten tuommonen hinattava lautasmuokkain on tarkoitus kuskata tiellä. Itellä on sellainen 4m kone joka kulkee kumijyrällä. Se menee kyl melkein mistä vaan mistä traktorikin, jos voi ojan päälle ajaa. Tietty  esimerkiksi kaiteet on ongelma tiellä mut jos on mahdollisuus että joku kaveri ajaa edessä niin ei se oikein sit ole mikään ongelma sekään. Poliisista en tiedä. En ole kysellyt mikä on mielipide. Ei täälläpäin liiku. Epäilisin että sakot on kuitenkin korkeintaan huntteja jos ei passaa.
Onkohan kokemukset kymmenessä vuodessa kasvanu?  Ite oon tuollaista pohtinut. Tavoitteena olis et ei hytissä hakkaisi niin kovin, saisi vähän vauhtia kevät muokkaukseen ja ehkä jopa selviäisi vähemmillä ajoilla etenkin syyskylvöissä. Tekeekö näillä mitään vai hyppiikö vain edessä? Tekeekö joku muu näitä kaupallisesti nykyään että voisi Suomesta löytää muut kuin HeVa ja Dalbo?
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 09.10.23 - klo:23:46
Levottomuudet Lähi-Idässä varmaankin nostavat lannoitteiden hintaa. Saa nähdä miten tämä tilanne selviää. Öljy on ainakin suht reippaassa nousussa ja kaasu sen perässä.

On tuo öljyn hinta vaan aika veikee. Pari viikkoa sitten otin talvilaatua reilun tonnin. Silloin netti toitotti, että maailman markkina hinta on nousussa. Eilen selailin puhelinta, niin maailman markkina hinta oli romahtanut loppu viikosta ja pö. fi vahvisti reilun 10 cen/l hinnan laskun mun ottamaan nähden. Tänään sitten toitotetaan reilua nousua. Aina kait se on hintansa arvoista, kunhan vaan rahalla saa.

Joo. Se on totta. Aina kun rahalla saa, kaikki on halpaa. Ihan mielenkiinnosta kuitenkin lukasin iltalukemisina niin kieltämättä hiukan yllättävä tieto mutta Israel on suht iso kaliumin tuottaja. Maailman 4-5 suurin. Tuotanto ei nyt mikään mullistava ole mut voi olla vaikka 7% mutta kuitenkin. Tuossa on kuitenkin edellä sellaisia maita kuin Venäjä, Valkoinen Venäjä ja Kiina jotka nyt ei ole erityisen kovassa huudossa viime aikoina olleet. Eli ei ihan potaskaa ole että pieni vaikutus voi olla. 
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 09.10.23 - klo:17:50
Levottomuudet Lähi-Idässä varmaankin nostavat lannoitteiden hintaa. Saa nähdä miten tämä tilanne selviää. Öljy on ainakin suht reippaassa nousussa ja kaasu sen perässä.
Joo vähän silleen toimivat kuin päättelin. Jos jota kuta jatkossa kiinnostaa niin Lemkenin manuskassa oli hyvä kuva pdfn sivulla 48.

https://www.turunkonekeskus.fi/media/tiedostot/kayttoohjeet/175_4002_ba_variopal_fi_05.pdf
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 22.09.23 - klo:23:10
Onkohan moni pakkoraossa myydä heti viljaa pois, koska peltovuokrien maksu tämän vuoden puolella, ja tuet tulee vasta tammikuussa, vai onko maksatukset muuttuneet uudelleen? Tää on vähän hankala yhtälö nyt.
En itse viitsisi vielä myydä, kun ei oo kunnolla hintakäyrien muodostus selvillä.
Ite kattelin että oliko vaan ympäristötuki on maksussa ensi vuonna. Muuten suht sama kuin ennen. Oliskohan se ollu vähän päälle 10% koko tuista itellä
Tuli taas syksy ja alkoi kyntöhommat kiinnostamaan. Meitillä on sellainen pikkasen vahvempi traktori mutta se ei oikein kvarnelandin aurojen eteen sovellu siksi että yksi viilu jää puoliksi renkaan alle. Pitää heikommilla vetureilla siksi vääntää.

Mites tällainen vaonavarrin niinkuin toimii? Niitä härpättimiä on myynnissä mutta en kyllä avartimen muodosta oikein tiedä mihis se laitos tulee ja miten se nyt vakoa avartaa niinkuin käytännössä viimeisessä aurassa.

Yhden kuvan aparaatista mahdollisesti näin ja sen perusteella se rauta niinkuin veistäis ajamattomasta maasta palan pois ja ilmeisesti sitten siitä ajetaan päältä seuraavalla reisulla vai?

Toinen kysymys kun oikein ole tullut kynnettyä viime vuosina. Järkytyin kun katsoin paljon uudet kapeatkin aurat maksaa. Miten näissä joku tarvii jotain gps-paikannusta? Eikös niinkuin kyntö ole kaikkein helpoin seurata vanhaa jälkeä. Ajaako porukka maistissa vai mihin sitä gpsää oikein tarvitaan.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit
: 22.08.23 - klo:23:18
En tiiä. Voi se 13% pitää paikkaansakin. Kyl täälläpäin ihan hyvältä näytää melkein joka pelto jos laatu vaan riittää eli toisin sanoen ei ole homeessa. Kyl osalla on ihan pirun vahvan näköistä jälkiversonnutta kauraakin. Ei kai nyt mitään poroja voi olla kun heinäkuussa satoi hyvin. ;) Kasvithan hengittää ja kasvaa veden avulla.  :)
Kasvintuotanto / Vs: Apulannan hinta
: 22.08.23 - klo:18:43
Joku neuvo täällä että lasket vaan paljonko ja mitä ostat. Sit tieto etukäteen myyjälle niin se tekee kaupat kun aukeaa. Ei tässä taida mitään tekstareita jouduta odottelemaan. Katsoo sit hinnan kuitista.
Kasvintuotanto / Vs: Puinnit
: 22.08.23 - klo:00:38
Glyfotus on laillista mutta sen kauppaaminen on rajoitetumpaa. Esimerkiksi "Vilja ei saa olla glyfosaattikäsiteltyä ennen kasvuston puintia." Hankkijan laatuhinnoittelu 2022. Sama Läntikka.

Toki tokkopa jäämiä testataan mutta kuitenkin. On toki joitakin rehupuulaakeja joille glyfotettu vilja kelvannee kenties.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 21.08.23 - klo:19:39
Ilmeisesti neljä päivää jatkuvan sadekuurouhan alla. Sateessahan tunnetusti viljat valmistuu.  ;)
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 17.08.23 - klo:22:41
Veikkauksia nouseeko vai laskeeko hinnat?

Ite näillä main nähnyt henkilöautosta ainakin monia hyviä kaurapeltoja. Huonojakin on, mutta harvemmin. Jos on huono, niin se on usein luamu. Vehnän sato vaikuttaisi myös hyvältä ainakin näillä main. Ei ihan pommeja juuri näy. Rukiit mitä oon nähnyt niin hyviltä näyttää nekin.  Ohraa ei itellä ole niin en ole seurannut.

Yleisesti veikkaisin että hinnat laskisi mutta en omista kristallipalloa. Toki en ole maakuntia jaksanut kiertää.
Sivuja: [1] 2 3 ... 6