Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 13

Viestit - Pulu

Otsikossa olennainen. Mitäs ihmisille kuuluu ja miltä tuleva kevät/kesä/syksy näyttää itse kullakin? Onko sopimustuotanto aiheuttanut vielä myllerryksiä?
Päälimmäisenä tumtemuksena vitutus. Viime kesän ja syksyn osuuskunnan suunnalta puhuttiin täyttä paskaa vähennystarpeesta ja vähäteltiin ongelmaa ja luvattiin että sopimusmäärää saa lisää perustelemalla. Totuus oli jotain aivan muuta ja nyt kuuluu tietoja että näillä sopimusmäärillä mennään seuraavat 2 jopa 4 vuotta
Aika viritykseltä kuullostaa. Jos apevaunulla ei halua ruokkia suoraan lehmän eteen tai matturuokkijaa tai muuta automatiikkaa, niin voi ehkä jättää apevaunun vaan kokonaan pois? Erillisruokinta on vaihtoehto. Ja ainakin siilorehun saa melkein helpommin jaettua pienkuormaajalla (ja sopivalla leikkurilla) kuin appeen.
Tapahtuuko appeella tuotosheilahduksia eri säiliserien vaihtuessa?

Ei paalien kanssa ainakaan. Kaikkia 3 eri satoa syötössä ympäri vuoden ja vielä eri pelloilta niin tasapäistää mukavasti rehujen eroja
Terve,

Onko täällä kenelläkään kirjoittajalla sähkökäyttöistä apemyllyä käytössä tai joskus ollut käytössä? Tai varmaa tietoa toiminnasta.
Kokoluokkana noin 70 lehmää.
Kaipaisin kokemuksia etenkin sekoitusajoista, myös muut kokemukset tervetulleita.
Aiemmat löytämäni keskustelut aiheesta on sen verran vanhoja, että voisi aloittaa puhtaalta pöydältä. Jos löytyy kokemuksia, niin kertoisitteko myös mikä merkki ja kokoluokka.

Suunnitteilla olisi kiinteä apesekoitin, mutta tällä hetkellä ainakin seuraavat asiat mietityttää:
- Onko sähkömylly paljonkin hitaampi seoksen teossa, kuin traktorilla käytettävä (kierrosluku ilmeisesti pienempi sähkömyllyssä)
- Onko riittänyt 3x80A sulakekoko (riippuu tietenkin myllyn tehoista, mutta miten teillä?)
- Onko aivan mielenvikaista suunnitella sekoitus sähkömyllyllä ja siitä jako pienkuormaajalla eteenpäin, eli joutuuko odottelemaan tuon mahdollisen hitaan sekoituksen takia?

Ja syyt miksi tätä suunnittelen:
- simppeli koneketju (kuormaajalla täyttö - myllyllä sekaisin (ei tarvita erillistä vetokonetta) - pienkuormaajalla tai mahdollisesti kuormauskoneella työntö ruokintapöydälle)
- pienkuormaaja on joka tapauksessa tilalla ja sillä voi käydä pukkaamassa appeen päivällä myös lähemmäksi
- hankintahinnaltaan sähkömylly samassa hintaluokassa traktorilla pyöritettävän kanssa, eli kokonaisuutena traktorilla pyöritettävä tulee kalliimmaksi, kun sitoo sen traktorin eteensä

Kovasti tarjoilevat mattoruokkijaa tuohon kylkeen, mutta jos saman katon alla on monta eri ryhmää (= monta eri reseptiä), niin joka tapauksessa sen edeltävän satsin joutuu odottelemaan ennen seuraavan tekoa... Eli automaattijaon investointikulu verrattuna saavutettuun työajan vähenemiseen tai kevenemiseen vähän arveluttaa.

JA aivan varmasti seuraavaksi joku sanoo, että sähköinen mylly vie sähköä hirveästi. Traktorikin vie polttoainetta, sitoo (ainakin pienen) kasan euroja ja vaatii huoltoa. Jos tietäisi tuon sekoitusajan noin suunnilleen, niin voisi yrittää vaikka laskea kumpi on taloudellisempi.

Täältä löytyy. Saman verran lehmiä ja nuoriso lisäksi ruokittavana 10m³ lavalin kiinteällä pytyllä ja mattoruokkijalla. 7 vuotta pyöriny ja 2600h taajurin mittarissa ja sähköä mennyt noin 25Mwh. Huoltokuluina tähän asti 3 vaihdettua kelkan vaijeria ja teräsatsi vuosittain ruuviin. Traktoripyöritteistä en ottais missään nimessä ja 80A nallit riittää taajuusmuuntajan ansiosta hyvin
mitä niissä on hoitamista?   yksikään ei arista onnu eikä muutakaan vikaa.   mikä on vaatimuksena?    aikasemmin nuita koputeltiin tarpeen mukaan eikä noissa mitään vikaa sen kummemmin.    en tiijä mihin perustuu tuo jatkuva räpläyksen vaatimus.
Tasapäistämisen vuoksi. Joillakin on olosuhteet sellaiset, että muutaman kuukauden välein pitää räplätä. Niin pitää sitten tehdä kaikkien, jotta hyvät olosuhteet eivät saa kilpailuetua.

Naseva tarkistusta tehdessä elli kierteli ja katseli elukkojen sorkkia. Kehui hyvin hoidetuiksi ja samalla arveli, että olen ne kesän mittaan hoidattanut. Minä pököpää vastasin rehellisesti, että on reilu vuosi kun sorkkahoitaja kävi ja silloinkin se hoiti sen mielestä pahimmat, vaikka koko karjan hoidon olin tilannut. Ellin mieli muuttui ja piti puhuttelu ja Nasevassa tilanne näyttää olevan tyydyttävä. No tuolla sentäs vielä maito tankista lähtee, mutta olisihan mä voinut mukailla ellin arvauksia, niin olisi ruksi tullut kohtaan hyvä.

Sorkassa jos missä pätee sääntö : Päältä kaunis  ,alta ei .

Voi olla noinkin, mutta onneksi ei ollut ontuvia kesällä , eikä nyt makaavia parres, mutta kyllähän nuo hoidattaa pitäis, Meni tämä vuosi näin. Ensin itte kesäkuun loppuun saikulla alkuvuosi. Lehmät pihalla ja koronan toista aaltoa odotelles syksy. Nyt se toinen aalto on , joten en varmasti ota ylimääräisiä.

No synnin päästö .

Joko se Länsi-Maidon hinta on tiedossa ?

Joo ja niin perkekeen reilu hinnoittelumalli tulikin. Kyllä nyt kelpais olla vaikka Tuottajain Maidon jäsen
Onko kokemuksia pellon tasauksesta? Mikä hinta?
Kuka urakoi Hämeen alueella?
Riippuu vähän että missä päin hämettä vaikutat, mutta vaihtoehtona vois olla konelandia oy. Sieltä löytyy tiehöylä ja pillari millä saa tasailtua. Ite lääpin omatekemällä peltolanalla joka vuosi muutaman päivän ennen kylvöjä
Tuliko jo muullekin tieto? Nyt on tieto mitä saa tuottaa, meitä kohdeltu ainakin tosi reilusti. Laitoin sellaisen saatteen missä perustelin kantaani (melko pohjalaisen suorasanaisesti). No se tuotti tulosta. Hyvin kohdeltu pienempää tilaa, annettu vielä mahdollisuus. Mutta sehän on nyt kolmeksi vuodeksi lyöty lukkoon tuotantomäärä eli 2023 loppuun saakka eli tänä aikana ei laajennuksia lainkaan! Toki ehkä -23 vuoden aikana voi päästä neuvottelemaan asiasta, mutta toivon kaikille jäitä hattuun, jos kolmen vuoden jälkeen tulee hallitsematon laajennuskiima niin se vie tuottajahinnan pysyvästi alas. Mahdollisesti sopimustuotantoa täytyy  jatkaa kolmen vuoden jälkeenkin, mahtaako siitä tulla pysyvä?

Tuli juu tieto tänään. Ja todella reilusti kohdeltiin saatana. Viitemäärän perustellusta korotuksesta puolet toteutui ja sekin tapahtuu porrastetusti eli täysi toteutuva määrä on käytössä vasta 2023
Mitenkäs valion tuottajat miettivät asiasta kun valion hallintoon kuuluviakin henkilöitä aloittivat suuret navettarakennustyöt ennenkuin ilmoittivat tästä kiintiöjärjestelmästä tuottajilleen , tuntuuko oikeudenmukaiselta, kun varmasti sisäpiirin tietoa tulevasta ?

Kyllähän siitä vähän paska maku jää suuhun kun ensin seisoskellaan hymyssä suin lehtien sivuilla esittelemässä laajennusta ja biokaasulaitosta ja kuukauden kuluttua saa lukea että tulee tuotannonrajoituksia ja juuri laajentaneen tilan osakkaan nimi listassa keneltä voi kysellä lisätietoja asiasta. Mahtaako vuosi loppua kesken ennen kuin tulee vastine viitemäärän nosto"anomukseen"  ::)
Varmaan parempi ammattilaisilta kysyä, joku urakoitsija jos löytyis läheltä lahtea. Ei oo kiireen selässä tuo juttu, 22vuotta samaa 10ha länttiä vuokralla viljelly. Nyt kun on oma, niin tarttis tehä jotai..  :)

Mommilan koneojitus taitaa olla lähimpänä lahtea
Kerro toki meillekkin syy, kun lehden juttu aukeaa vain tilaajille
Lampaat ja vuohet / Vs: Kuparinpuutostako?
: 15.02.19 - klo:13:07
Kiitos vastauksista. Nyt olen antanut jo yli viikon niitä seleeni-Eetä, ADEtä ja vielä Beetäkin aika paljon ja lisäksi kivennäisiä. Fosforia en ole vielä kokeillut, mutta aion ottaa sen seuraavaksi tapetille. Tuntuu, kuin ne kaksi potilasta olisivat nyt hiukan virkeämpiä, jalka nousisi paremmin. Tai sitten vaan kuvittelen, huonompaan suuntaan eivät ainakaan ole menneet.Toisaalta taas isossa katraassa yksi on ollut polvillaan kolme kertaa, siis olen huomannut kolmena kertana. Sehän on voinut johtua ihan vaan siitä, että on ollut etujalat koukussa syömässä pyöröpaaliveräjästä, kuvitellut saavansa alhaalta her*****sempaa heinää  ;). Tässä tulee tarkkaillessaan nähtyä jo sellaistakin, mikä ei välttämättä tarkoita mitään. Taidan kuitenkin siirtää senkin sairasosastoon tehotarkkailuun ja ruokintaan. Toki annan kaikille nyt ekstraa, kun tuo heinä saattaa olla hiukan huonoa, vaikka ihan hyvältä näyttääkin. Täällä ei ole edes maatalouskauppaa lähellä, mutta koitan nyt hankkia jostakin sitä fosforia, esim pastana. Ne mahalaukkuun laitettavat jutut taitavat olla liian isoja lampaalle??? En siis tiedä niistä yhtään mitään.

https://www.kotielaintarvike.fi/tuote/lammas-bolus-bullet-isc-20kpl/SHEE0001G/ aika hintavia näyttäis olevan mutta jos noilla saa helposti veriarvot nousuun niin saattaa olla kannattava hankinta
Lisää tiputusta 0.49 c / ltr  , pidot paranee .....

Kaslinkilla ei maito enään ole niin suuressa roolissa kuin ennen... vai mitä mainostit joku aika takaperin. Vai huono menekki kauratuotteilla aiheuttaa hinnan pudostusta?
Lampaat ja vuohet / Vs: Kuparinpuutostako?
: 11.02.19 - klo:16:55
Mikähän mahtaa lampaita nyt vaivata, kun esiintyy epämääräistä ontumista ja varsinkin takajalat ovat kankeat. Alkutalvesta jo yhdellä oli samoja oireita, joihin ei lääkärikään syytä löytänyt,  vitamiineja, antibioottia ja kipulääkkeitäkin annettiin pitkään. Lammas jouduttiin kuitenkin lopettamaan kärsimysten välttämiseksi, kun tilanne vaan huononi. Nyt on kahdelle tullut hieman samankaltaisia oireita ja olenkin aloittanut voimakkaan seleeni-E-kuurin koko katraalle, mutta näille kahdelle sairaalle olen antanut muutakin vahvistavaa lisäksi. Kesäisin lampaat laiduntavat lannoittamattomilla nurmilla ja syövät vapaasti heinää talvisin, kivennäistä ja nuolukiveä on tarjolla. Luin jostakin, että tämänkaltainen onnuskelu saattaisi johtua kuparinpuutteesta, vaikka kupari taas toisaalta on myrkky lampaale, jos sitä saa liikaa. En ole vielä uskaltanut kokeilla naudan kivennäistä, mutta kaipa sitä voisi kokeilla näille kahdelle, jos on annostuksen kanssa tarkkana. Olisiko kenelläkään neuvoja tai ehdotuksia tähän tilanteeseen. Nyt olen kyllä huolissani, kun tämä ei tunnukaan olevan mikään yksittäistapaus. Apua odotellen...

Vai olisko fosforin puutosta. Meillä umpilehmillä löytyi verikokeiden kautta vajaus fosforista johtesuen viime kesän kuivuuden köyhdyttämistä rehuista
Oletko antanut normikivennäistä enemmän vai jotain fosforivalmistetta lisäksi?Lääkinnällisestihän tuota ei taida Suomessa onnistua korjaamaan.Fosforinpuute rehuissa on näkynyt jo vuosia.

Ensiapuna ummessaoleville umpibolukset ja lähinnä poikimista oleville fosforibolukset mahaan. Poikimisen yhteydessä fosforipastaa ja onneksi loppui kivennäiset niin uuteen satsiin lisättiin fosforia sekä lypsäville, että umpikivennäiseen. Harmittaa vaan ylimääräinen työ 4 poikineen kanssa kun joutui nostelemaan päivittäin niitä jaloilleen muka poikimahalvauksen takia kunnes verikokeet kahdelta viimeisimmältä paljasti syyn voimattomuuteen
Lampaat ja vuohet / Vs: Kuparinpuutostako?
: 11.02.19 - klo:12:38
Mikähän mahtaa lampaita nyt vaivata, kun esiintyy epämääräistä ontumista ja varsinkin takajalat ovat kankeat. Alkutalvesta jo yhdellä oli samoja oireita, joihin ei lääkärikään syytä löytänyt,  vitamiineja, antibioottia ja kipulääkkeitäkin annettiin pitkään. Lammas jouduttiin kuitenkin lopettamaan kärsimysten välttämiseksi, kun tilanne vaan huononi. Nyt on kahdelle tullut hieman samankaltaisia oireita ja olenkin aloittanut voimakkaan seleeni-E-kuurin koko katraalle, mutta näille kahdelle sairaalle olen antanut muutakin vahvistavaa lisäksi. Kesäisin lampaat laiduntavat lannoittamattomilla nurmilla ja syövät vapaasti heinää talvisin, kivennäistä ja nuolukiveä on tarjolla. Luin jostakin, että tämänkaltainen onnuskelu saattaisi johtua kuparinpuutteesta, vaikka kupari taas toisaalta on myrkky lampaale, jos sitä saa liikaa. En ole vielä uskaltanut kokeilla naudan kivennäistä, mutta kaipa sitä voisi kokeilla näille kahdelle, jos on annostuksen kanssa tarkkana. Olisiko kenelläkään neuvoja tai ehdotuksia tähän tilanteeseen. Nyt olen kyllä huolissani, kun tämä ei tunnukaan olevan mikään yksittäistapaus. Apua odotellen...

Vai olisko fosforin puutosta. Meillä umpilehmillä löytyi verikokeiden kautta vajaus fosforista johtuen viime kesän kuivuuden köyhdyttämistä rehuista
Niin, ihan se lopetuskynnys tulee kun huomaa ettei enää ole järkeä "harrastaa" maidontuottamista.Lopetustahti vain kiihtyy, joku sitten laajentaa teollisuusmittakaavaan satojen lehmien karjoihin.Niitä ei kovin paljoa ole kuitenkaan joten eivät enää korvaa kuten aiemmin oli pikkutilojen lopetettua.Se on vaan yksinkertasesti niin, että 50 lehmän karjalla ei enää tule toimeen, pitää olla sata mieluummin 200.Silloin voi jo käyttää palkkatyövoimaa.
Tuon totta, että lehmiä pitää olla lähemmäs 200, että alkaa oikeasti kannattavaa pitää navetalla työntekijää ja johtopäätös on tuoreista laskelmista.
Valio kohta ihmeissään brändinsä kanssa, kun maitoa ei tulekaan enää perinteisiltä maitotiloilta, mitkä ovat nk. perheviljelmiä. Nyt alkaa olla uudella brändäyksellä kiire, ettei kukaan paljasta totuutta, ettei luomumaitoa tule enää pieniltä tiloilta, vaan monen robotin maitohalleista.
Se onkin hienoa,mistä ne kuluttajien vaatimat laiduntavat lehmät kohta otetaan.Kuluttajahan ei juuri muusta vielä Suomessa välitä kuin siitä mitä näkee ja ruuanhinnasta.

Uuden kaasuauton kyljessä komeilee maalaismaisema laiduntavien lehmien kanssa ja isolla lukee luomu. Huvittavinta tässä on se että uuden auton pääasiallisella keräilyalueella ei ole tietääkseni yhtään valion luomutilaa. Kai se mielikuvamainonta on tärkeintä vähän kuin juustoportin vapaanlehmän maito
En näkisi näitä mitenkään vaivattomana ratkaisuna, erikois tilanteisiin ja käyttöön.

Kun lainaa kärryä niin kätevä heittää hytistä johdottomat valot kärryn perään eikä tartte polttaa sulakketta kun tuikkaa sen kerran yliajetun töpselin kiinni
Sivuja: [1] 2 3 ... 13