Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.
Sivuja: [1] 2 3 ... 13

Viestit - sianlihantuottaja

Toi yksihän on ihan torvi. Todellinen  torvi. Ja sitten jotkut idiootit vielä komppaa sitä.

Kun kerrankin on joku tuotantosuunta onnistunut toimimaan niin, että sille tuottajallekin jää jotakin, niin siitä sitten pitäisi ehdoin tahdoin päästä eroon? Miksi ihmeessä?

Päin vastoin, sama systeemi pitäisi saada sikapuolellekin. Jossa on sitä vähän yritettykin, porsaiden tuotantoa vain on biologisista syistä vaikeampi säädellä kuin munien hautomista. Ja kananmuniin on useamman kerran yritetty ihan tilojen itsensä toimesta sopimusmalleja. Maito on pahasti jälkijunassa kun ovat olleet tukien suhteen kultapossukerhossa, mutta näyttää sielläkin pikku hiljaa tosiasiat tulevan vastaan.
Vapaa sana / Vs: Pellon vuokra.
: 10.05.21 - klo:16:40
Oletko ihan torvi? Totuudesta ole tietoakaan. Huhtamo on ihan täällä Huittisissa. Huittisten (Satakuntaa) ja Punkalaitumen (Pirkanmaata) ja Loimaan (entinen Alastaro, Varsinais-Suomi) rajamailla, Humppilaa (Hämettä) ole nähnytkään. Ja minkä säätiön maita ja mistä? Mahtaako siinä tai tuossa vuokratasossakaan olla puoltakaan totuuden sanaa?
Kyllähän suurrin osa Valiolaisista hyväksyy tuan,eehä se muuten toteus. Jos on muun puulaakin tuattaja niin sillon eekun  suuta vaen pienemmälle. :D :D

Minä olen valion tuottaja 3. polvessa. En ole itse ollut päättäjänä, mutta lähipiiriä on ollut sekä päättäjänä että esittelijänä. Joten tiedän miten asiat menee. Ennen vaan päättäjille ei edes yritetty ehdottaa mitä tahansa, kun esittelijä kuitenkin eli samassa yhteisössä tuottajien kanssa. Kokemusta on sen verran, joten tiedän, mitä kuukausikiintiö merkitsee tilatasolla. Samoin on elämän aikana eri tehtävissä kertynyt näkemystä myös sen vaikutuksesta koko maan tasolla.

Vaihteeksi asiaa carhun älyttömän mongerruksen sijasta. Mutta carhuhan väittää, että lähes kaikki valiolaiset riemumielin muutoksen hyväksyvät, eikö näin olekaan?

Mutta tuota. Juurisyy on luja uskoa erään nimeltä mainitsemattoman puulaakin kaikkivoipaisuuteen. Uskotaan lapsenomaisesti, että se voi kumota markkinavoimat ja kaiken pahan.

Toinen juurisyy on maitokiintiöiden vapautus. Kun oli kiintiöt ja eräs nimeltä mainitsematon puulaaki niin käytännössä maidontuotanto oli kuin herran kukkarossa lähes kilpailulta suojassa. Toisin kuin markkinatalouteen jo varhain joutunut sikapuoli.

Mutta sitten rysähti. Kiintiöt poistuivat ja siellä, missä maitoa voi tuottaa paljon taloudellisemmin kuin pitkien ertäisyyksien Suomessa alettiin oikeasti tuottaa sitä maitoa. Ja eräs kaikkivoipainen yritys osoittautuikin ihan tavalliseksi kuolevaiseksi. Ei pystynyt talouden tosiasioille mitään vaan kilpailu tuli ja iski.

Ja nyt ollaan tässä. Kiintiöissä.
Täällä oli aikanaan LSOn oma myymälä. Ei ole enää.

Tässä on sellainen pieni ongelma, että suomalaiseen kiireiseen mutta hajautettuun elämänmuotoon tämä ei oikein sovi. Menkääs sanomaan jollekin kiireiselle lapsiperheen äidille, että "Haetkin sitten ostokset tästä lähtien kolmesta eri kaupasta". Jotka ovat sitten vielä kolmen kilometrin etäisyydellä toisistaan.

Tämä systeemihän toimii Euroopassa, jossa suurin osa asutuksesta on keskittynyt pienempiin tai suurempiin keskuksiin, ei ammuttu haulikolla talojen paikat kuten meillä. Tällöin siinä voi olla kävelymatkan päässä kotoa se lihakauppa, leipäkauppa ja vihanneskauppa. Tai sitten korttelikauppa kaikelle.

Mutta yrittänyttä ei panna. Saahan tuota yrittää. Mutta enpä usko, että toimii. Se toimii tyyliin Hornborg, että on riittävän lyhyellä etäisyydellä riittävän maksukykyisiä, riittävän laatutietoisia ja riittävän ei-kiireisiä asiakkaita. Mutta laajassa mitassa sanoisin että tuhoon tuomittu.
Et nyt selvästikkään ymmärrä.
Millä tavalla se osuustoiminta nyt pelastaa valion? Kilpailijat valitsevat parhaat tilat (edulliset kustannukset) ja valio räpiköi muiden kanssa? Kiintiöiti ei auta mitään jos keräilymatkaa on liikaa ja kohteita pilvin pimein..

Senku räpiköitte siellä osuustoiminnassa mut niin kauan on ongelmia ennenkuin myönnette et se osuustoiminta on suurin syyllinen. Osuuskunnat voi olla omistamassa kyllä valiota mut sellasista pääperiaatteista että maito haetaan vaikka mistä pitää luopua..

Kyllä luulenn ymmärtäväni. Tuonne suuntaanhan sitä ollaan menossa,muttaa ee se estä osuustoimintaa. Tua notta  kaikki tuottajat on samanarvoisia on juurrikin sitä ossuustoiminta iteaa. Ee met räpiköitä,met ollaan vaan  tiettyyn rajaan asti  solidaarisia.  Valion mainetta koetetaan mustata ihan tosissaan.Mitä jos se tekis niin kun nuot ihailemasi "markkinavoimin" toimivat ,niin voe sitä huutova. Kyllä aeka hoetaa nuot sinua ressaavat onkelmat,niin että jokainenn joka lopettaa saa tehdä  sen ihan vapaaehtoisesti. Ymmärtänet sen notta Valio se on se ainoa syy ,notta kaikki maitoviljelijät suomessa siis kaikki saavat maidostaan se minkä nyt saavat. Ee ruotsissa ee tanskassa tartte maksaa enempää kun nyt maksavat. Suomessa on maksettava paremmin kun noissa maissa ,muuten sitä ee saa maitoa. Arvaathan sen mihin se silloin muuten menis. :D :D

Tuo on tietysti yksi tapa tulkita asiaa. Toinen on sitten se, että ruotsalaiset ja tanskalaiset mm yksikkökoolla, keskittämisellä ja osaamisella puristavat tuotantokustannuksen niin alas, että silläkin maidon hinnalla pärjätään. Täällä kun jokaisen kymmenen lehmän tilan pitää saada tuottaa vaikka missä huitsin nevadassa, niin kokonaiskustannukset ja tuotantokustannukset nousevat niin suuriksi, että maidon hinnan on oltava korkeampi. Muuten ei sitä maitoa tule.
Oy maitoviljelijän kumppanina seon pitemmässä juoksussa kaikkien tuho.

Kerrankin carhu on täysin oikeassa.

Tässä vähän tietoja Valio OY:stä:

Valio Oy on suomalainen elintarvikeyritys, joka jalostaa ja markkinoi pääasiassa maitotuotteita. Sen omistavat 17 suomalaista maidontuottajaosuuskuntaa. Omistajaosuuskunnista kahdeksan toimittaa 6 400 omistajansa tuottaman maidon Valiolle.
20 tuottajan yhteiset jytkynavetat vaarantavat talonpoikaisen elämäntavan ?

Sehän on kolhoosikommunismia tuollainen, Ei itsellinen (vai itsepäinen?) talonpoika sellaiseen voi alentua.

Ja kuvittelette, että tuet säilyvät? Todennäköisempää kuin se,että tuet pysyvät, on se, että tuet alenevat. Joka laski sen varaan, että kun on yritetty saada poikkeuksia maataloustukiin ja enemmän mahdollisuuksia maksaa kansallisia tukia, niin voivat kyllä pettyä Nyt kun koronakriisi kurittaa valtion kassaa ja jatkossa joudutaan kiristämään vyötä yhdessä jos toisessa paikassa, niin hämmästyn suuresti jos lähinnä pohjoiseen suunnatut kansalliset maatasloustuet säilyisivät ilman leikkauksia. Tai jopa kasvaisivat, kuten jotkut toivovat.

Haaveita saa tietty olla, piha koivu ja tähti tai jotakin, mutta suuret linjat näyttävät nyt siltä, että jäljelle jäävät ne tilat, joiden keskilehmäluku on vähintään samaa luokkaa Ruotsin ja Tanskan kanssa. Ruotsi lähestynee 100 lehmää, Tanska on jo yli 200 lehmässä. Meillä alle 50. Mutta rusinat ja carhut voivat toivoa ja mitä vaan, mutta kyllä se, että lehmälukua alettaisiin pitää alhaalla, on toiveajattelua. Jos Valio sille linjalle lähtee, se on tuhon tie.
Kasvintuotanto / Vs: viljan hinta
: 17.05.20 - klo:12:13
Lämpösumma kertymä on muutaman päivän jälkeen  2017  lukujen alapuolella, lämpö ei riitä  viljan    tuleennuttamiseen.    Kuivaus ajat kasvaa , nyt öljy  on halpaa.  Puinneista tulee  myöhäisempi kuin normaalisti,  tälläkin  2  viikon viiveellä.

Tässä vaiheessa on vielä turha miettiä lämpösummakertymiä. Sitten jos heinäkuun puolivälissä ollaan merkittävästi keskiarvon alapuolelle, niin siitä voi jotain päätelläkin.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöille koska?
: 17.05.20 - klo:12:11
Jos olisi ollut kaikki kynnettyä, niin kuin joskus aikanaan oli, niin olisi ollut mahdollista, että kaikki olisi ollut kylvetty huhtikuussa. Nyt sentään ennen äitienpäivää, Sen jälkeen tullutkin sitten enemmän lunta kuin koko talvena.
Kasvintuotanto / Vs: Kylvöille koska?
: 17.05.20 - klo:12:08
-95 osa kylvöksistä meni myöhään.Tai oliko se kesäkuun 15 viimenen päivä silloin vai aikasemmin.Muutoinkin hiukan sellasta sohlaamista niiden sääntöjen puitteissa.Neuvontakin oli Eu: n puolella viljelijää vastaan.Ja jopa MTK kumarteli rysseliin päin ja pyllisti jäsenilleen.

Tuolloin oli vielä viimeinen kylvöpäivä 15. kesäkuuta, vasta myöhemmin muuttunut nykyiseksi. MTKsta huolimatta.
Kasvintuotanto / Vs: Paljonko satoi vettä
: 17.05.20 - klo:12:06
Tänään 12mm tähän mennessä.
Alkaa notkoissa jo vesi seistä.
Edelleenkö "rain makes grain" ja "vilu viljan kasvattaa"  ;D

No ei noi nyt vielä haittaa.
Hyvä lähtö orailla ainakin on.
Vähän samanlainen oli 2017, kun tuli ennätys sadot.

Täälläpäin vanha kansa sanoi aina, että "kaikki mikä sattaa ennen juhannusta, sattaa suoraan laariin". Ja oli pahuksen oikeassa. Näin se on näillä savilla edelleen näillä nurkilla. Mutta tietty jos ja-101-hkailee että "ennustelee sadetta ensi viikolle, odotetaan ne pois" tai "maa on nyt vielä liian kylmää, antaa naapurien hätäillä" tms syitä, miksi ei kylvä aikaisin, niin sitten ehkä ei. Itsellä uran aikana ainoa kerta kun aikainen kylvö ns potkaisi munille oli eräänä vuonna kun 25.04 kylvetty rypsi paleltui juurikin näihin aikoihin toukokuussa yöpakkasiin ja piti kylvää uusiksi. Muuten pääsääntöisesti aikaisemmat kylvöt ovat aina olleet parhaimmat.
ahaa, ja sit menöö mettään ..... jossain?   missä?   
Jos ja kun et kuulu tarkkailun piiriin, ei sulla ole mitään käsitystä mikä lehmä oikeesti tuottaa.Mut mitäpä tuollaselle näistä selostaa, kun ite tietää kaiken paremmin.Tai siis luulee tietävänsä.

Miten niin ei tiedä? Tietysti oksa tietää. Sehän lypsää vielä kannukoneella. Kun sai edullisesti koko kannukoneketjun, niin vaihtoi putkilypsystä kannukoneisiin. Vai käsinlypsystä?
Jokainen maanviljelijä on tietty huippuosaaja ja kuuluu maanosansa valioihin ja huippuosaajiin. Jopa sillä kymmenellä lehmällä.
Kyllä kymmenellä lehmällä elantonsa tienaava on huippuosaaja.

Voi sen noinkin ymmärtää  ;D  Mutta se on sitten eri juttu minkä alan huippuosaaja  ::)

En voi sille mitään, että tulee mieleen juttu vuosien takaa. Silloin, kun keskilehmäluku oli hyvän matkaa alle 20. Oltiin sitten eräässä tilaisuudessa isompi joukko viljelijöitä koolla. Eräs isäntä, olisiko ollut viisissäkymmenissä, siellä aika kovaan ääneen toi ilmi mielipiteensä. "Minä en ollenkaan tajua näitä hullumaisia laajentajia, me on emännän kanssa aina pärjätty kahdestaan 12 lehmällä!" ja sitä rataa tuollaista juttua paljon ja kovaan ääneen. Kautta rantain sitten selvisi, että kyseisellä isännällä oli parisataa hehtaaria metsää, josta ilmeisesti parisenkymmentä suoraan hakattavissa olevaa tukkimetsää. Mutta pärjänneet 12 lehmällä, joopa joo. Todennäköisesti olisivat pärjänneet paremmin ilman niitä lehmiä?
Vapaa sana / Vs:savon ihme
: 06.05.20 - klo:20:21
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006498709.html
Ketä mahtaa äänestää .

Jumalauta sentään äijät. Onko teillä lukihäiriö vai minulla?  Jutun otsikossa puhutaan SAUVOlaisviljelijästä, ei SAVOlaisviljelijästä. Joka kyllä selviää jutustakin että saariston suunnasta on.

tilanteessa jossa porsaat viedään käsistä ......

Tuohon o lääke , siirry emakoihin . Niiden pito on huomattavasti helpompaa kuin lehmien .

Näin varmistetaan ettei porsasruuhkaa synny ikinä ja lihasikalat odottakoon.

Se että porsaat viedään käsistä ei vielä tarkoita sitä että kannattavuus olisi hyvä. Vapaaporsitukseen satsaamisessa on ainakin kaksi syytä. Toinen on se, että nyt sille maksetaan hyvät tuet, vähän niinkuin nautapuolellakin. Lisää rahaa kun ei ole tiedossa kuin tukien muodossa niin niihin on pakko satsata. Toinen syy on se että jollakin aikavälillä tuo tulee todennäköisesti pakolliseksi.

Pitääkö porsaita joku tappiokseen , tuskin . Emakoille siis maksetaa tukea , joskus väitit muuta . Suuria emakkosikaloita tehtiin ja paljon jolloin syntyi porsasruuhka . Maitotilojen laajennukset on harvetuneet ja harvenee yhä . Robottikauppoja on peruttu . yt tehdyt laajennukset olleet todella suuria ja riskit sen mukaiset . Osta maitotila . pääset kateudesta .

Kyllä tuo sorkkis on aika pahasti kuutamolla? Etsihän jostakin OY-muotoisten porsassikaloiden tilinpäätöksiä, niin huomaat, että sitäkin voidaan (jonkun aikaa) tehdä tappiolla.

Mutta tuo, että emakoiden kanssa pääsisi helpommalla. Minulla on jonkun verran kokemusta sekä lypsylehmistä, että emakoista ja täytyy sanoa, että hattua nostan porsaantuottajille. Vaatii rautaista ammattitaitoa, vähintään yhtä hyvää kuin lehmillä. Ja toisin kuin lehmillä, joilla ikävin, raskain ja pahasti päivän pituuteen vaikuttava lypsy on saatu automatisoitua, niin emakkolassa ei paljon muuta kuin ruokinta ja lannanpoisto saada automatisoitua. Ei ole automaattia, joka vetäisi porsaat parinkymmenen minuutin välein yksi kerrallaan emakon sisältä käsi olkapäätä myöten emakon sisuksissa. Ei ole automaattia, joka leikkaa porsaiden hampaat karjuporsaiden kuohimisesta puhumattakaan.

Porsasruuhkasta tai porsaiden puutteesta saamme me oikeastaan ottaa syytä niskoillemme. Tosin se on jo pitkälti menneisyyttä ja historiaa mutta vaikuttaa painolastina vieläkin. Meillä olil helppo sanoa, että "pidänpä pienen pesutauon ja pesen sikalan nyt kun on lämmintä" tai "tämän satsin jälkeen olen muutaman viikon kanarialla". Kuten sanottu, se on muuttunut, mutta kun porsaita tulee siihen tahtiin kuin tulee, niin pahimmillaan porsassikalat olivat oikeasti helisemässä niiden 40-kiloisten porsaiden kanssa. Siinä ne on ja kasvaa ja mihinkään et saa ja uutta on tulossa koko ajan. Paha yhtälö. Lihasikala pystyy helpommin odottamaan.
Sivuja: [1] 2 3 ... 13