Agronet
Keskusteluaiheet => Maidontuotanto ja lihanaudat => Aiheen aloitti: sorkkis - 18.03.12 - klo:09:21
-
Sopiiko ohra sonnien väkirehuksi ?
-
ohra sopii parhaiten sonneille, mikä kysymys tuo oli?
-
ohra sopii parhaiten sonneille, mikä kysymys tuo oli?
Kuhan kysyin uteliaisuuttani .
Ei vaan . Kattotaan miten homma etenee .
-
Sorkkis meinaa ottaa vuolupalkkana sonnivasikoita maitotilalta ja ruokkia niitä siemen ohralla! yrittää todistaa teoriaansa alv verosta. ;D
-
Sorkkis meinaa ottaa vuolupalkkana sonnivasikoita maitotilalta ja ruokkia niitä siemen ohralla! yrittää todistaa teoriaansa alv verosta. ;D
Eiiii !!! . Kuka niin huonolla palkalla tekee . ;D
Kun ei suurempaa hässäkkää tulis niin kerrotaan . Pari tuttua vaan pohti tota asiaa joten päätin kysyä ammattilaisilta .
Onkos kauran käyttö hyvästä ohran joukossa ?
-
Ruista ja hernettä myös niin karva kiiltää'p ja sonneja pierettää ;D
Ei mielellään raakaa ruista, se on vähän "myrkyllistä"
-
Entä jos on kunnolla torajyvää, alkaako sonnit tehdä "trippejä"..? ;D
-
Entä jos on kunnolla torajyvää, alkaako sonnit tehdä "trippejä"..? ;D
Ihmiset alkavat nähdä unia "hirviöistä, eläimistä ja kuvittelevat olioiden muuttavan muotoaan" jos syövät liikaa torajyviä. Ehkä eläimet näkevät unia sitten ihmisistä ???
-
Ota hailandeja, ne menee pelkällä heinällä ....
-
Ota hailandeja, ne menee pelkällä heinällä ....
Menevät... jos jätetään seuraavat vajeet huomioimatta: Energia, raakavalkuainen,OIV, puolet kalsiumista ja 70% fosforista. Ja hivenaineet, eteenkin seleeni. Myös natrium ja magnesium.
Muutoin heinäruokinta on ihan ok ;D
Ja on tuo heinäruokintakin tietysti ok jos se 200 gramman nettokasvu riittää eikä hypofosfemia aiheuta haittaavaa luiden vääntymistä ::)
-
Apilarehussa ihan liikaa kalsiumia, mutta kuinkas seleenipitoisuus suhteessa timppavaltaseen?? MTT-taulukoissa ei ollu lukemaa ollenkaan :o
-
Apilarehussa ihan liikaa kalsiumia, mutta kuinkas seleenipitoisuus suhteessa timppavaltaseen?? MTT-taulukoissa ei ollu lukemaa ollenkaan :o
Vaihtelee nollan ja melkein nollan välillä. Toisaalta... äärimmäisen pienet pitoisuudet riittävät, koska elukan päivätarve lasketaan milligrammoissa.
Apilarehun kalsiumissa on se hyvä puoli että siitä imeytyy elukkaan vain 25%, timpasta jopa 50%
-
Ruista ja hernettä myös niin karva kiiltää'p ja sonneja pierettää ;D
Ei mielellään raakaa ruista, se on vähän "myrkyllistä"
Tai jos laittaa niin korkeintaan 5% :o
-
Vaihtelee nollan ja melkein nollan välillä. Toisaalta... äärimmäisen pienet pitoisuudet riittävät, koska elukan päivätarve lasketaan milligrammoissa.
Apilarehun kalsiumissa on se hyvä puoli että siitä imeytyy elukkaan vain 25%, timpasta jopa 50%
Sziis onko apilarehussa vähemmän seleeniä vrt timppavaltanen?
-
Vaihtelee nollan ja melkein nollan välillä. Toisaalta... äärimmäisen pienet pitoisuudet riittävät, koska elukan päivätarve lasketaan milligrammoissa.
Apilarehun kalsiumissa on se hyvä puoli että siitä imeytyy elukkaan vain 25%, timpasta jopa 50%
Sziis onko apilarehussa vähemmän seleeniä vrt timppavaltanen?
On. Mutta tämä riippuu tietysti lannoitemäärästä ja ladusta. Tuskin apila on huonompi ottamaan seleeniä maasta kuin timppa.
Yleensä... voimme olettaa että nurmirehuissa seleeniä on vähän.. Taulukkoarvo heinälle on siis 0,3 mg/kgka, 2.sadon heinälle puolet tuosta ja apilalla on "tyhjä".
Laskelmissa... oletetetaan että seleeniä on 0,1-0,3 mg/kgka riippuen lannoitustasosta (jonka suunnittelija kysyy). Jos lannoite on ryssäläistä tai sitä ei ole ollenkaan aletaan käyttämään arvoa 0,0-0,1 -> täydennystarve on varmaa. Jos pelto on ollut 5 vuotta luomussa niin arvon oletetaan olevan 0
-
Luomussa kiinnostaa tämä käsite ravinteiden suljettu kierto..
Paljonkohan lihassa poistuu seleeniä, kun sitten taas lanta palautuu takaisin pellolle..
-
Luomussa kiinnostaa tämä käsite ravinteiden suljettu kierto..
Paljonkohan lihassa poistuu seleeniä, kun sitten taas lanta palautuu takaisin pellolle..
Lihakilossa on jotain 0,1-0,2 milligrammaa seleeniä. Luista en tiedä.
Jos pitäisi arvata niin 15% koko kierron seleenistä poistuu elukassa teurastamolle ja muu jää sontaan. Mutta millaisena yhdisteenä.... siitä ei mulla ole mitään tietoa. Luultavasti muoto on sellainen että se ei kasveihin nouse kuin jollain olemattomalla hyötysuhteella.
-
Ota hailandeja, ne menee pelkällä heinällä ....
Menevät... jos jätetään seuraavat vajeet huomioimatta: Energia, raakavalkuainen,OIV, puolet kalsiumista ja 70% fosforista. Ja hivenaineet, eteenkin seleeni. Myös natrium ja magnesium.
Muutoin heinäruokinta on ihan ok ;D
Ja on tuo heinäruokintakin tietysti ok jos se 200 gramman nettokasvu riittää eikä hypofosfemia aiheuta haittaavaa luiden vääntymistä ::)
HypoJohaRa,on ollut lukemassa hypoteosta,varohan ettei tieto mene hydron puolelle.On sitten tainut kaupasta saada talvilaatua,vai riittikö lämpötila pehmentämään paperin.
-
Ota hailandeja, ne menee pelkällä heinällä ....
Menevät... jos jätetään seuraavat vajeet huomioimatta: Energia, raakavalkuainen,OIV, puolet kalsiumista ja 70% fosforista. Ja hivenaineet, eteenkin seleeni. Myös natrium ja magnesium.
Muutoin heinäruokinta on ihan ok ;D
Ja on tuo heinäruokintakin tietysti ok jos se 200 gramman nettokasvu riittää eikä hypofosfemia aiheuta haittaavaa luiden vääntymistä ::)
Kyllä kivennäistä tietenkin annetaan myös, siinähän noi seleneeit sun muut lisäkkeet on ....
-
Ota hailandeja, ne menee pelkällä heinällä ....
Menevät... jos jätetään seuraavat vajeet huomioimatta: Energia, raakavalkuainen,OIV, puolet kalsiumista ja 70% fosforista. Ja hivenaineet, eteenkin seleeni. Myös natrium ja magnesium.
Muutoin heinäruokinta on ihan ok ;D
Ja on tuo heinäruokintakin tietysti ok jos se 200 gramman nettokasvu riittää eikä hypofosfemia aiheuta haittaavaa luiden vääntymistä ::)
HypoJohaRa,on ollut lukemassa hypoteosta,varohan ettei tieto mene hydron puolelle.On sitten tainut kaupasta saada talvilaatua,vai riittikö lämpötila pehmentämään paperin.
"Fosforin puute aiheuttaa osteodystrofiota ja luun demineralisoitumista". Eli suomeksi nyt sitten vaikka tuota luiden vääntymistä...
-
Luomussa kiinnostaa tämä käsite ravinteiden suljettu kierto..
Paljonkohan lihassa poistuu seleeniä, kun sitten taas lanta palautuu takaisin pellolle..
Lihakilossa on jotain 0,1-0,2 milligrammaa seleeniä. Luista en tiedä.
Jos pitäisi arvata niin 15% koko kierron seleenistä poistuu elukassa teurastamolle ja muu jää sontaan. Mutta millaisena yhdisteenä.... siitä ei mulla ole mitään tietoa. Luultavasti muoto on sellainen että se ei kasveihin nouse kuin jollain olemattomalla hyötysuhteella.
se seleeni mikä tulee paskan mukana ulos elukasta ei ole kasvien hyödynnettävissä. Eli suosittelen luomussa käyttämään seleeni vitamiinia.
-
Luomussa kiinnostaa tämä käsite ravinteiden suljettu kierto..
Paljonkohan lihassa poistuu seleeniä, kun sitten taas lanta palautuu takaisin pellolle..
Lihakilossa on jotain 0,1-0,2 milligrammaa seleeniä. Luista en tiedä.
Jos pitäisi arvata niin 15% koko kierron seleenistä poistuu elukassa teurastamolle ja muu jää sontaan. Mutta millaisena yhdisteenä.... siitä ei mulla ole mitään tietoa. Luultavasti muoto on sellainen että se ei kasveihin nouse kuin jollain olemattomalla hyötysuhteella.
se seleeni mikä tulee paskan mukana ulos elukasta ei ole kasvien hyödynnettävissä. Eli suosittelen luomussa käyttämään seleeni vitamiinia.
Seleeni ei ole kasvinravinne, eli kasvit eivät sitä tarvitse. Suomessa muinoin päätettiin että lannoitteissa sitä saadaan rehukiertoon helpoimmin. Jossain vaiheessa epäiltiin sen olevan jopa sinileväkukintojen laukaiseva tekijä.
-
Kait se elukan läpi tullut on siinä samassa selenaattimuodossa, mitä se on jaaran pussissakin ja kasvin läpi kulkiessaan muuttuu orgaaniseen muotoon, joka taas on se paras muoto nykytietämyksenkin valossa :)
Mutta silti aineen häviämättömyyden perusteella luulis täydellisen suljetun ravinnekierron tarvitsevan äärimmäisen pienen seleenilisäyksen..
No oppirahoja on jo tullut tällekkin talvelle, yx vassu oli aika selkee rappiotapaus ja luulen että emo vältteli kivennäisiä.. No luonne äärimmäisen huono myös, joten siitä tulee vähäseleenistä pihviä ;)
-
Kait se elukan läpi tullut on siinä samassa selenaattimuodossa, mitä se on jaaran pussissakin ja kasvin läpi kulkiessaan muuttuu orgaaniseen muotoon, joka taas on se paras muoto nykytietämyksenkin valossa :)
Mutta silti aineen häviämättömyyden perusteella luulis täydellisen suljetun ravinnekierron tarvitsevan äärimmäisen pienen seleenilisäyksen..
No oppirahoja on jo tullut tällekkin talvelle, yx vassu oli aika selkee rappiotapaus ja luulen että emo vältteli kivennäisiä.. No luonne äärimmäisen huono myös, joten siitä tulee vähäseleenistä pihviä ;)
Lehmän takapäästä ei tule ulos natriumseleniittiä.
Mut emolehmälle ruokitaan (lisärehuna) esimerkiksi 5 milligrammaa natriumseleniittiä päivässä jos käytetään suositusten ylärajaa. Eli 1,8 grammaa vuodessa. Tuosta imeytyy elukkaan puolet, kalliimmista seleeniraaka-aineista 60-78%, ja lihaan tuosta jää siis vaikka 0,4 grammaa ;D
Määrät ovat todella pieniä.
-
Tosta fosforista tuli mieleen sellainen juttu josta keskustelin joitakin viikkoja sitten yhden tuottajan kanssa..
Sonnin ruokinta oli pelkkää luomuheinää ja fosforitonta kivennäistä. Säilörehu sisälsi 1,6 grammaa fosforia/kgka ja muualta sitä ei tullut.. Ruokintaormi on kuitenkin 3,X g/kgka (laitan tuohon X:n kiusaksi), joten epäilin kyllä että yksi kasvua hidastavista tekijöistä oli fosforin puuttuminen.
-
Tosta fosforista tuli mieleen sellainen juttu josta keskustelin joitakin viikkoja sitten yhden tuottajan kanssa..
Sonnin ruokinta oli pelkkää luomuheinää ja fosforitonta kivennäistä. Säilörehu sisälsi 1,6 grammaa fosforia/kgka ja muualta sitä ei tullut.. Ruokintaormi on kuitenkin 3,X g/kgka (laitan tuohon X:n kiusaksi), joten epäilin kyllä että yksi kasvua hidastavista tekijöistä oli fosforin puuttuminen.
Jooo, semmostahan se on ....
Miten toi rehunhyödyntämiskyky, siitä on puhuttu tuolla jalostuksessa, onko siitä uutta tietoa.
-
Tosta fosforista tuli mieleen sellainen juttu josta keskustelin joitakin viikkoja sitten yhden tuottajan kanssa..
Sonnin ruokinta oli pelkkää luomuheinää ja fosforitonta kivennäistä. Säilörehu sisälsi 1,6 grammaa fosforia/kgka ja muualta sitä ei tullut.. Ruokintaormi on kuitenkin 3,X g/kgka (laitan tuohon X:n kiusaksi), joten epäilin kyllä että yksi kasvua hidastavista tekijöistä oli fosforin puuttuminen.
Jooo, semmostahan se on ....
Miten toi rehunhyödyntämiskyky, siitä on puhuttu tuolla jalostuksessa, onko siitä uutta tietoa.
Lyhyesti: Ei ole mitään todisteita siitä että esim. Highland -rotuinen nauta ottaisi rehuista enemmän irti kuin joku toinen.
-
Hyötysuhde varmaan sama kuin koivua verrataan muihin puulajeihin, niin lämpöarvossa ei juuri eroa kiloa kohti.. Sama juttu hailanterilla, ei syö juuri mitään, mutta ei kasvakkaan ja näinolleen painakkaan mitään..
-
Menevät... jos jätetään seuraavat vajeet huomioimatta: Energia, raakavalkuainen,OIV, puolet kalsiumista ja 70% fosforista. Ja hivenaineet, eteenkin seleeni. Myös natrium ja magnesium.
Onpa hyvä, ettei meidän elukat osaa lukea. Muutenhan ne saattaisivat vaatia väkirehua - menisivät vaikka lakkoon ;D
Ei silti - kyllä JoHaRa kirjoittaa myös asiaa - (luomu)heinästä ei kyllä saa seleeniä se on fakta. Se pitää tulla kivennäisvadista ja muusta lähteestä. Mg tulee kivennäisistä ja natrium viimeistään suolakivestä. Nämähän toki pitää olla kunnossa.
Ja on tuo heinäruokintakin tietysti ok jos se 200 gramman nettokasvu riittää eikä hypofosfemia aiheuta haittaavaa luiden vääntymistä ::)
Luut ovat kyllä pysyneet kasassa oikein hyvin - no problem. Tyypillinen 1000g/pv kasvu BRUTTONA tarkoittanee noin 500g:n lisäystä teuraspainoon ja se taas tarkoittaa suoramyyjän kylmiöön 350g lihaklönttiä. Saat siis hiukan tarkistaa tuota nettosummaa, ellet tarkoittanut sitten pientä hiehoa...
Ei ole mitään todisteita siitä että esim. Highland -rotuinen nauta ottaisi rehuista enemmän irti kuin joku toinen.
Hommaa käsiisi juuri ilmestynyt SHCC ry:n upea uusi vuosikirja 2012. Siellä on sivuilla 112-116 juttu tätä sivuten. HC:n isokokoinen pötsi saa irti enemmän heikostakin karkeastarehusta. MUTTA ennenkuin kukaan sen suuremmin älähtää, niin ilman muuta kannattaa syöttää parasta mahdollista säilistä kasvaville sonneille - ainakin jos haluaa lihaa saada... Kysymys on vain siitä, että vuosisatojen äärettömän ankara (luonnon)jalostus on luonut erikoisen rehunkäyttökyvyn tälle rodulle. Omalla tilallammekin saamme kesästä toiseen ihmetellä miten emot saavat sapuskan itselleen ja kasvavalle vasikalle karulta luonnonlaitumelta.
Sama juttu hailanterilla, ei syö juuri mitään, mutta ei kasvakkaan ja näinolleen painakkaan mitään..
:o Mistä näitä asiantuntijoita (vai pitäisikö laittaa lainausmerkit...no en nyt toki halua loukata ketään) oikein tulee....? Aivan sama jos minä alkaisin "neuvomaan" jotakuta vaikkapa lypsylehmän utaretulehduksen hoidossa. Se että on sananvapaus ei riitä minulle perusteeksi moiseen...
-
Olisi pitänyt kirjoittaa "paitsi MRP", joka kyllä tietää mitä tekee :)
-> Eli täydentää minimit.
Kaikki eivät nääs täydennä..
Alle 1000g:n bruttoja on joka rodulla. Huonoimmat maitorotuiset huonoissa käsissä alle 800 ::)
-
Kilon kasvulla tulee Liharotuisilla eläimillä kitukasvuisuusvähennys, haikuista en tiedä :o
-
Tosta fosforista tuli mieleen sellainen juttu josta keskustelin joitakin viikkoja sitten yhden tuottajan kanssa..
Sonnin ruokinta oli pelkkää luomuheinää ja fosforitonta kivennäistä. Säilörehu sisälsi 1,6 grammaa fosforia/kgka ja muualta sitä ei tullut.. Ruokintaormi on kuitenkin 3,X g/kgka (laitan tuohon X:n kiusaksi), joten epäilin kyllä että yksi kasvua hidastavista tekijöistä oli fosforin puuttuminen.
Jooo, semmostahan se on ....
Miten toi rehunhyödyntämiskyky, siitä on puhuttu tuolla jalostuksessa, onko siitä uutta tietoa.
Lyhyesti: Ei ole mitään todisteita siitä että esim. Highland -rotuinen nauta ottaisi rehuista enemmän irti kuin joku toinen.
En tarkoittanut hailandereita, vaan muita rotuja, tätä rehunhyödyntämiskykyähän tutkitaan kokoajan yhtenä jalostettavista ominaisuuksista ja siinä on ilmeisesti päästy eteenpäin, luulin että sinulla oli jotain tietoa asiasta.
Mitä tulee Hailandereihin, niin kysyin sitä yhdeltä alan asiantuntijalta joka aika paljon tietää tästä rodusta, niin sitä on tutkittu Britanniassa, ominaisuus perustuu niin yksinkertaiseen asiaan kuin se, että hailandereilla on muita rotuja suurempi pötsi ja hitaampi ruuansulatus, jolloin rehusta eläin saa enempi irti.
Tästä on pidetty ihan seminaarejakin, eli ei ole ihan tuulesta temmattu juttu ...
-
Näistä "britti tutkimuksista" ja "asiantuntijoista" pitää puhua ja kirjoittaa aina lainausmerkeissä. Niin kun tämä "suuri pötsi" esim. syntyykö siinä ensin vain pötsi ja sitten alkaa vähitellen kasvaan karvalehmä siihen ympärille? Täyttä potaskaa...Kyllä sen pötsin kasvattaa karkearehu eikä "vuosituhantinen kurjuus". Samoin HC-yhdistyksen sivuilla viitataan skotti yliopiston tutkimukseen lihan hivenaine pitoisuuksista: potaskaa sekin. Alueen maaperästä riippuu; vrt. esim. viinien makueroihin. Toisaalta saahan sitä kirjoitella, kun viitataan näihin "kaveri, joka tietää aika paljon". Kuinka vain, ei ole olemassa eläintä joka tyhjästä lihaa tuottaisi, eikä maata joka satoa tuottaa ilman ravinteita.
-
Tuosta HC-kansasta tuli mieleen, kun kerran kaverin luona, jolla arvatenkin näitä lemmikkejä on, lueskelin sitä semmoista tässäkin topicissa mainittua vuosikirjaa (juuri nyt en muista, minkä vuoden)... Niin siellä oli mielenkiintoisia artikkeleita kyl, suosittelen kaikille!
Yksikin monen sivun artikkeli kertoi miehestä, jolla oli joku logiikkaa hiiviskellä pimeällä lauman sekaan hivelemään sonnien palleja ja/tai peräaukkoja... Hirveen hyvin se perusteli harrastuksensa kyl. :o
-
Tuosta HC-kansasta tuli mieleen, kun kerran kaverin luona, jolla arvatenkin näitä lemmikkejä on, lueskelin sitä semmoista tässäkin topicissa mainittua vuosikirjaa (juuri nyt en muista, minkä vuoden)... Niin siellä oli mielenkiintoisia artikkeleita kyl, suosittelen kaikille!
Yksikin monen sivun artikkeli kertoi miehestä, jolla oli joku logiikkaa hiiviskellä pimeällä lauman sekaan hivelemään sonnien palleja ja/tai peräaukkoja... Hirveen hyvin se perusteli harrastuksensa kyl. :o
Ja eräällä palstalla, keksivät kannukoneelle uutta käyttöä ja muutenkin jutut oli vähän epämääräsiä. Joten ei niistä enempää.
Omassa navetassa jotkut voi touhuilla kaikenlaista... ::)
-
Tuosta HC-kansasta tuli mieleen, kun kerran kaverin luona, jolla arvatenkin näitä lemmikkejä on, lueskelin sitä semmoista tässäkin topicissa mainittua vuosikirjaa (juuri nyt en muista, minkä vuoden)... Niin siellä oli mielenkiintoisia artikkeleita kyl, suosittelen kaikille!
Yksikin monen sivun artikkeli kertoi miehestä, jolla oli joku logiikkaa hiiviskellä pimeällä lauman sekaan hivelemään sonnien palleja ja/tai peräaukkoja... Hirveen hyvin se perusteli harrastuksensa kyl. :o
Joo tää pallien mittaaminen kertoo sonnin siitoskyvystä, jos on liian pienet pallit voi tulla ongelmia.
Ite en kyllä ole menny niitä mittaileen koskaan, en vaan halua ottaa mitään riskejä ....
mittaaminen tapahtuu mittanauhalla, eli mitataan pallien ympärysmitta.
En tiedä toimiiko toi ihmisellä, voiko palleista päätellä jotain ????
-
Näistä "britti tutkimuksista" ja "asiantuntijoista" pitää puhua ja kirjoittaa aina lainausmerkeissä. Niin kun tämä "suuri pötsi" esim. syntyykö siinä ensin vain pötsi ja sitten alkaa vähitellen kasvaan karvalehmä siihen ympärille? Täyttä potaskaa...Kyllä sen pötsin kasvattaa karkearehu eikä "vuosituhantinen kurjuus". Samoin HC-yhdistyksen sivuilla viitataan skotti yliopiston tutkimukseen lihan hivenaine pitoisuuksista: potaskaa sekin. Alueen maaperästä riippuu; vrt. esim. viinien makueroihin. Toisaalta saahan sitä kirjoitella, kun viitataan näihin "kaveri, joka tietää aika paljon". Kuinka vain, ei ole olemassa eläintä joka tyhjästä lihaa tuottaisi, eikä maata joka satoa tuottaa ilman ravinteita.
Siis en ole itse niissä seminaareissa käynyt, mutta olen sellasen kanssa jutellu joka niissä käy, tämmöstä siellä kuuleman väitetään, mulla ei riitä pätevyys arvioimaan onko niissä perää vai ei ....
-
Tuosta HC-kansasta tuli mieleen, kun kerran kaverin luona, jolla arvatenkin näitä lemmikkejä on, lueskelin sitä semmoista tässäkin topicissa mainittua vuosikirjaa (juuri nyt en muista, minkä vuoden)... Niin siellä oli mielenkiintoisia artikkeleita kyl, suosittelen kaikille!
Yksikin monen sivun artikkeli kertoi miehestä, jolla oli joku logiikkaa hiiviskellä pimeällä lauman sekaan hivelemään sonnien palleja ja/tai peräaukkoja... Hirveen hyvin se perusteli harrastuksensa kyl. :o
Joo tää pallien mittaaminen kertoo sonnin siitoskyvystä, jos on liian pienet pallit voi tulla ongelmia.
Ite en kyllä ole menny niitä mittaileen koskaan, en vaan halua ottaa mitään riskejä ....
mittaaminen tapahtuu mittanauhalla, eli mitataan pallien ympärysmitta.
En tiedä toimiiko toi ihmisellä, voiko palleista päätellä jotain ????
Mun mielestä toi nimenomainen sankari ei mittaillu niit palleja, vaan halusi vaan olla jotenkin osa laumaa. Hatarat muistikuvat on, mut hirveesti nauratti se juttu :o
Kertoohan toi pallien tilavuus siementuotannosta, ihmiselläkin. Mitä isommat pallit, sitä enempi mälliä. Kuulemma :-X
-
Tuosta HC-kansasta tuli mieleen, kun kerran kaverin luona, jolla arvatenkin näitä lemmikkejä on, lueskelin sitä semmoista tässäkin topicissa mainittua vuosikirjaa (juuri nyt en muista, minkä vuoden)... Niin siellä oli mielenkiintoisia artikkeleita kyl, suosittelen kaikille!
Yksikin monen sivun artikkeli kertoi miehestä, jolla oli joku logiikkaa hiiviskellä pimeällä lauman sekaan hivelemään sonnien palleja ja/tai peräaukkoja... Hirveen hyvin se perusteli harrastuksensa kyl. :o
Joo tää pallien mittaaminen kertoo sonnin siitoskyvystä, jos on liian pienet pallit voi tulla ongelmia.
Ite en kyllä ole menny niitä mittaileen koskaan, en vaan halua ottaa mitään riskejä ....
mittaaminen tapahtuu mittanauhalla, eli mitataan pallien ympärysmitta.
En tiedä toimiiko toi ihmisellä, voiko palleista päätellä jotain ????
Mun mielestä toi nimenomainen sankari ei mittaillu niit palleja, vaan halusi vaan olla jotenkin osa laumaa. Hatarat muistikuvat on, mut hirveesti nauratti se juttu :o
Kertoohan toi pallien tilavuus siementuotannosta, ihmiselläkin. Mitä isommat pallit, sitä enempi mälliä. Kuulemma :-X
Täää on niin kivaa hommaa, ei kai tätä kukaan rahasta tee ....
-
Tuosta HC-kansasta tuli mieleen, kun kerran kaverin luona, jolla arvatenkin näitä lemmikkejä on, lueskelin sitä semmoista tässäkin topicissa mainittua vuosikirjaa (juuri nyt en muista, minkä vuoden)... Niin siellä oli mielenkiintoisia artikkeleita kyl, suosittelen kaikille!
Yksikin monen sivun artikkeli kertoi miehestä, jolla oli joku logiikkaa hiiviskellä pimeällä lauman sekaan hivelemään sonnien palleja ja/tai peräaukkoja... Hirveen hyvin se perusteli harrastuksensa kyl. :o
Joo tää pallien mittaaminen kertoo sonnin siitoskyvystä, jos on liian pienet pallit voi tulla ongelmia.
Ite en kyllä ole menny niitä mittaileen koskaan, en vaan halua ottaa mitään riskejä ....
mittaaminen tapahtuu mittanauhalla, eli mitataan pallien ympärysmitta.
En tiedä toimiiko toi ihmisellä, voiko palleista päätellä jotain ????
Mun mielestä toi nimenomainen sankari ei mittaillu niit palleja, vaan halusi vaan olla jotenkin osa laumaa. Hatarat muistikuvat on, mut hirveesti nauratti se juttu :o
Kertoohan toi pallien tilavuus siementuotannosta, ihmiselläkin. Mitä isommat pallit, sitä enempi mälliä. Kuulemma :-X
Täää on niin kivaa hommaa, ei kai tätä kukaan rahasta tee ....
Kuka nyt kivoja hommia...rahasta :-X
-
Haluaisi vain muistuttaa, että kertoisi sen tietolähteen/ tutkimuksen josta "asiantuntija" lausunnot peräisin... Pötsi jutussa ja hitaassa ruuansulatuksessa lienee kysymys "leväperän opiston" tutkimuksista.(saman opiston diplomeita on mm. Tuoho ja Aku Ankalla). ;)
-
Kilon kasvulla tulee Liharotuisilla eläimillä kitukasvuisuusvähennys, haikuista en tiedä :o
Kumpiko käy enämpi taloon mettien päälle, lammastalous vai haikkujen pito?
-
Kilon kasvulla tulee Liharotuisilla eläimillä kitukasvuisuusvähennys, haikuista en tiedä :o
Kumpiko käy enämpi taloon mettien päälle, lammastalous vai haikkujen pito?
Onko tää kompakysymys ????
-
Haluaisi vain muistuttaa, että kertoisi sen tietolähteen/ tutkimuksen josta "asiantuntija" lausunnot peräisin... Pötsi jutussa ja hitaassa ruuansulatuksessa lienee kysymys "leväperän opiston" tutkimuksista.(saman opiston diplomeita on mm. Tuoho ja Aku Ankalla). ;)
No lainaan tota MRP:n tekstiä ...
Hommaa käsiisi juuri ilmestynyt SHCC ry:n upea uusi vuosikirja 2012. Siellä on sivuilla 112-116 juttu tätä sivuten. HC:n isokokoinen pötsi saa irti enemmän heikostakin karkeastarehusta. MUTTA ennenkuin kukaan sen suuremmin älähtää, niin ilman muuta kannattaa syöttää parasta mahdollista säilistä kasvaville sonneille - ainakin jos haluaa lihaa saada... Kysymys on vain siitä, että vuosisatojen äärettömän ankara (luonnon)jalostus on luonut erikoisen rehunkäyttökyvyn tälle rodulle. Omalla tilallammekin saamme kesästä toiseen ihmetellä miten emot saavat sapuskan itselleen ja kasvavalle vasikalle karulta luonnonlaitumelta.
-
Ikuisuusaihe ja myytti, mutta laitanpa vähän tutkittua tietoa;
http://www.danskkoedkvaeg.dk/NR/rdonlyres/907A728D-879A-4416-8DA8-7CF74B0DB9F2/0/AarsstatistikDanskkoedkvaeg2011.pdf
EI minusta nyt niin ylivoimainen edes siinä rehunkäyttökyvyssä (sivut 9-10) ihan samaan pystyy moni muukin rotu.
Johtuisko siitä että näyttää siltä että pysyy kunnossa, koska on niin karvainen, ettei alikuntoa edes huomaa ja syö tietysti vähemmän kuin isompi elukka, mutta ei sitten kyllä synny lihaakaan. Toisaalta ensimmäisen kerran poikii kaikkein vanhimpana 36,2 kk ja tuottaa vain 0,8 vasikkaa vuodessa koska keskipoikimaväli on niin pitkä..Niin..minkäs takia niitä emoja oikein pidettiinkään :o :o
-
Ikuisuusaihe ja myytti, mutta laitanpa vähän tutkittua tietoa;
http://www.danskkoedkvaeg.dk/NR/rdonlyres/907A728D-879A-4416-8DA8-7CF74B0DB9F2/0/AarsstatistikDanskkoedkvaeg2011.pdf
EI minusta nyt niin ylivoimainen edes siinä rehunkäyttökyvyssä (sivut 9-10) ihan samaan pystyy moni muukin rotu.
Johtuisko siitä että näyttää siltä että pysyy kunnossa, koska on niin karvainen, ettei alikuntoa edes huomaa ja syö tietysti vähemmän kuin isompi elukka, mutta ei sitten kyllä synny lihaakaan. Toisaalta ensimmäisen kerran poikii kaikkein vanhimpana 36,2 kk ja tuottaa vain 0,8 vasikkaa vuodessa koska keskipoikimaväli on niin pitkä..Niin..minkäs takia niitä emoja oikein pidettiinkään :o :o
Joo, olen minäkin noita suosituksia kuullu, mutta olen kyllä astuutanut ne jo kaksi vuotiaana, jos koko vaan on ollut tarpeeksi suuri, mulla kyllä poikii joka vuosi, kuten muutkin lehmät yleensä tekee ....
Mitä muuuten tulee tähän rotuun, niin mielestäni rodun merkitystä kannattavuudessa liioitellaan suuresti.
Monet tekijät on sellaisia että ne tavallaan eri roduilla, kumoavat toisensa, eli iso emo-rotu syö enempi, joten pienelle alalle mahtuu pieni-rotuisia emoja enempi ja kun vasikoita syntyy enempi, niin lihaa tuleekin tavallaan sama määrä, mikäli jotain eroa jää, niin kun eläintuet tulee eläinyksiköiden mukaan, niin se viimeistään tasoittaa tilejä ....
No tämä nyt on tämmöstä pohdiskelua niistä syistä, minkä takia näitä emoja nyt sitten pidetään ????
-
ensimmäisen kerran poikii kaikkein vanhimpana 36,2 kk
48 kk olisi parempi. Silloin päästään normaalisti 15 poikimiseen ja todella toimiviin emoihin. Meilläkin poikivat aluksi kolmivuotiaina, mutta parempi odottaa vielä vuosi.
ja tuottaa vain 0,8 vasikkaa vuodessa
Höpö, höpö. Poikimaväli tuppaa lyhenemään koko ajan, ellei ota sonnia pois laumasta. Hyvän hedelmällisyyden ansiosta helposti pääsee tuohon 1krt/vuosi tahtiin. Tähän kun vielä lisätään pitkän aikavälin tilastojen vääjäämättömästi osoittama pienin vasikkakuolleisuus, niin ávot.
Niin..minkäs takia niitä emoja oikein pidettiinkään :o :o
...no tietysti siksi, että saadaan vasikkoja, jotka hiukan pidemmän kasvatuksen jälken painavat aikanaan saman siellä teurastamon kiikussa, mutta joiden lihasaantoprosentti on siellä 65-70.
Tämä on kyllä hauskaa, miten muutaman urhoollisen käsitys keskustelusta on se, että kaikin mahdollisin keinoin pyritään teilaamaan muiden rotujen kasvattajat. Highland ei todellakaan ole mikään "joka tilan automaatiovalinta", mutta joillekin se voi olla erinomainen valinta. Tiedän kyllä muutaman epäonnistujankin/luovuttajan, joista yhtä tapausta analysoitiin 2008 vuosikirjassa. Me olemme valintaamme edelleen erittäin tyytyväisiä, mutta osoittaa joidenkin uskomattoman heikkoa itsetuntoa, kun ei sitä mitenkään kestä kuulla. Minä en ole koskaan syyllistynyt muiden rotujen arvosteluun puhumattakaan haukkumiseen, vaan monillakin messuilla olen niitä eri yhteisosastoilla tuonut esille. Tämän palstan kovimmat suunsoittajat taitavat olla aika harvinainen näky messuosastojen tiskin takana ;) ...taitavat viihtyä jopa siellä kaljateltoilla....mene ja tiedä.
Tärkein pointti tässä on se, että highlandin liha poikkeaa merkittävästi maultaan muiden liharotuisten mausta ja sitä saa vain tätä rotua kasvattamalla. Anguksessa on kyllä hiukan samaa vivahdetta. Highland-porukka on onnistuneesti brändännyt omaa tuotettaan ja saanut myynnin sujumaan hienosti. Rotu ei kuitenkaan sovellu kasvattajalle, joka ei ole halukas tekemään mitään markkinoinnin eteen. Meillä muilla on kyllä yksi iso ongelma: Mistä saisi lisää teuraita vastaamaan kovaan kysyntään? Olisiko muuten täällä joku yhdistykseen kuulumaton, jolla sattuisi olemaan teuraskypsiä hc-sonneja? (pistä yyveetä tulemaan)
Meidän kohdalla on toteutunut positiivinen ongelma, jossa tieto hyvästä laadusta ja mausta on levinnyt puskaradiossa tehokkaasti. Myy ensin yhdelle, niin seuraavaksi kysyy sukulainen/naapuri ja kun hetken edetään, niin käy hassusti.... :)
-
Tuosta HC-kansasta tuli mieleen, kun kerran kaverin luona, jolla arvatenkin näitä lemmikkejä on, lueskelin sitä semmoista tässäkin topicissa mainittua vuosikirjaa (juuri nyt en muista, minkä vuoden)... Niin siellä oli mielenkiintoisia artikkeleita kyl, suosittelen kaikille!
Yksikin monen sivun artikkeli kertoi miehestä, jolla oli joku logiikkaa hiiviskellä pimeällä lauman sekaan hivelemään sonnien palleja ja/tai peräaukkoja... Hirveen hyvin se perusteli harrastuksensa kyl. :o
Joo tää pallien mittaaminen kertoo sonnin siitoskyvystä, jos on liian pienet pallit voi tulla ongelmia.
Ite en kyllä ole menny niitä mittaileen koskaan, en vaan halua ottaa mitään riskejä ....
mittaaminen tapahtuu mittanauhalla, eli mitataan pallien ympärysmitta.
En tiedä toimiiko toi ihmisellä, voiko palleista päätellä jotain ????
Mun mielestä toi nimenomainen sankari ei mittaillu niit palleja, vaan halusi vaan olla jotenkin osa laumaa. Hatarat muistikuvat on, mut hirveesti nauratti se juttu :o
Kertoohan toi pallien tilavuus siementuotannosta, ihmiselläkin. Mitä isommat pallit, sitä enempi mälliä. Kuulemma :-X
Täää on niin kivaa hommaa, ei kai tätä kukaan rahasta tee ....
Se kiva nousee vielä moninkertaiseksi kun niistä pääsee eroon... :)
-
Tuosta HC-kansasta tuli mieleen, kun kerran kaverin luona, jolla arvatenkin näitä lemmikkejä on, lueskelin sitä semmoista tässäkin topicissa mainittua vuosikirjaa (juuri nyt en muista, minkä vuoden)... Niin siellä oli mielenkiintoisia artikkeleita kyl, suosittelen kaikille!
Yksikin monen sivun artikkeli kertoi miehestä, jolla oli joku logiikkaa hiiviskellä pimeällä lauman sekaan hivelemään sonnien palleja ja/tai peräaukkoja... Hirveen hyvin se perusteli harrastuksensa kyl. :o
Joo tää pallien mittaaminen kertoo sonnin siitoskyvystä, jos on liian pienet pallit voi tulla ongelmia.
Ite en kyllä ole menny niitä mittaileen koskaan, en vaan halua ottaa mitään riskejä ....
mittaaminen tapahtuu mittanauhalla, eli mitataan pallien ympärysmitta.
En tiedä toimiiko toi ihmisellä, voiko palleista päätellä jotain ????
Mun mielestä toi nimenomainen sankari ei mittaillu niit palleja, vaan halusi vaan olla jotenkin osa laumaa. Hatarat muistikuvat on, mut hirveesti nauratti se juttu :o
Kertoohan toi pallien tilavuus siementuotannosta, ihmiselläkin. Mitä isommat pallit, sitä enempi mälliä. Kuulemma :-X
Täää on niin kivaa hommaa, ei kai tätä kukaan rahasta tee ....
Se kiva nousee vielä moninkertaiseksi kun niistä pääsee eroon... :)
Totta, mutta mitään kiirettähän ei ole ....
-
Se kiva nousee vielä moninkertaiseksi kun niistä pääsee eroon... :)
Tämä on kyllä aivan totta. Osuit naulan kantaan. Meille "eroonpääsy" tarkoittaa suoramyyntitapahtumaa, josta saatuun tuloon ei voi olla kuin tyytyväinen ;D
-
Se kiva nousee vielä moninkertaiseksi kun niistä pääsee eroon... :)
Tämä on kyllä aivan totta. Osuit naulan kantaan. Meille "eroonpääsy" tarkoittaa suoramyyntitapahtumaa, josta saatuun tuloon ei voi olla kuin tyytyväinen ;D
Tällä rodulla toi suoramyynti, on luentevin tapa toimia.
-
Se kiva nousee vielä moninkertaiseksi kun niistä pääsee eroon... :)
Tämä on kyllä aivan totta. Osuit naulan kantaan. Meille "eroonpääsy" tarkoittaa suoramyyntitapahtumaa, josta saatuun tuloon ei voi olla kuin tyytyväinen ;D
Tällä rodulla toi suoramyynti, on luentevin tapa toimia.
Paljonko tuohon luontevuuteen vaikuttaa se, että teurastamot ei ota haikkuja vastaan ;)
-
Tosiaan Haikut on räntätty hyvin.... osin siis hieman "kevein"eväin. Juuri maku joka poikkeaa muusta naudanlihasta jotenkin tuntuu erityisen kevyeltä. Tunnen useita haikkukasvattajia ja kyllä valtaosa on sitä mieltä, ettei poikkea muusta samallalailla kasvatetusta naudasta...Samoin vartailu, hc vs. norminauta (skottitutkimus) lihan rasvattomuudesta on tuulesta temmattu. Punainen liha sisältää 3-4% rasvaa eikä juuri siitä muutu. Eri asia on tietysti rasva, mutta liha on lihaa. Ei todellakaan ole tarkoitus mustamaalata haikkuja, mutta osa niiden suosiosta (joka toisaalta kiloina mitattuna on lähinnä marginaalinen), tai sanoisinko positiivisesta nosteesta on syntynyt mielikuviin. Kyllä muuten markkinointihenkisyyttä löytyy muidenkin rotujen kasvattajista, vastaavasti haikku ihmisistä löytyy markkinointi kyvyttömyyttä joka tosin johtuu osin teurastamoiden nihkeydestä teurastaa highlanderia. Kuluttajat viimekädessä määräävät sen onko highlanderilla tulevaisuutta suomessa. ;)
-
Kyllä haikku hieno rotu on, en minä niitä ainakaan mitenkään inhoa...
Mutta kaksi asiaa vaivaa mieltä
1. Harhaluulo siitä että highland-nauta pystyy valmistamaan ALKUAINEITA pötsissään ;D
-> se että rotua mainostetaan rotuna joka pärjää lähes ilman mitään rehua on aika tajuttoman vaarallista. Tämä hyötysuhdeasia on yksi osa näitä juttuja. Varmasti pelkällä karkearehulla kasvaneen naudan suolisto on terve ja sen imeyttämiskyky on parempi kuin sairaan eläimen... mutta ei se kuitenkaan ihmeitä tee. Miksi niin kuitenkin "opetetaan"
2. Pötsin koko... On totta että Highlandilla on kookas pötsi. Kuten kaikilla pelkkää karkearehua syövillä naudoilla.
Mutta kun tästä pötsin koosta puhutaan, niin on hyvä muistaa että koko mainitaan aina verrattuna elopainoon ::) -> Eli mitä pienempi ja kitukasvuisempi eläin on, niin sitä suurempi pötsi sillä elopainoonsa verrattuna on... Esim jollain Ch:lla on todella pieni pötsi elopainoonsa verrattuna.
ja vielä kolmas... Mutta tämä on ehdotus: Jos highlandin hyötysuhdetta haluaisi tosiaan tutkia niin eihän siihen tarvittaisi kuin sontanäyte.. ja sitten toinen sontanäyte elukalta joka on syönyt täysin samaa rehua. Mikäli kakkojen fosforipitoisuuksissa olisi oikeasti eroa niin silloin hyötysuhde olisi parempi
-
Ei nämä karvatollot kovin ronkelia ole, nyt syödään ruokohelpiä..latvat oli niittäessä jo yli traktorin nokan. Voi olla ettei enää kelpaa kun hangesta nousee joku voikukka esiin. Emot syö helpiä, kasvavat saa paalin samasta rivistä kun lypsylehmät.
En tiedä muista roduista mikä on toistansa paree mutta ei tarvinnu miettiä kuivikepohjan kallistuksia kun otin näitä. Syksyllä kävi vesipuhvelit mielessä jos ne olis luontasempi laji tänne.
-
Se kiva nousee vielä moninkertaiseksi kun niistä pääsee eroon... :)
Tämä on kyllä aivan totta. Osuit naulan kantaan. Meille "eroonpääsy" tarkoittaa suoramyyntitapahtumaa, josta saatuun tuloon ei voi olla kuin tyytyväinen ;D
Tällä rodulla toi suoramyynti, on luentevin tapa toimia.
Paljonko tuohon luontevuuteen vaikuttaa se, että teurastamot ei ota haikkuja vastaan ;)
Täällä meiläpäin ottaa muut teurastamot vastaan ( 2 kpl ) paitsi Atria ei ota, ne maksaa saman hinnan kuin normaalisonnista saisi, eli mitään pihvilisiä ei makseta, sitten siihen vaikutukseen, niin kyllä se vaikuttaa asiaan, jos ne maksaisivat kunnolla niin varmaan myisin mieluummin niille.
-
[]ensimmäisen kerran poikii kaikkein vanhimpana 36,2 kk[/quote]48 kk olisi parempi. Silloin päästään normaalisti 15 poikimiseen ja todella toimiviin emoihin.
>>>Ei siinä ole tuskaa muillakaan siihen päästä, mutta emo alkaa olla jo jalostuksellisesti aika vanhanaikainen sen ikäisenä..Jalostus kuitenkin etenee ainakin johonkin päin, jos valintaa ylipäätään suoritetaan... :o
Meilläkin poikivat aluksi kolmivuotiaina, mutta parempi odottaa vielä vuosi.
>>>Kyllä se odottaminenkin maksaa ja jos se lehmä missaa sen ekan vasikan, niin se vasta odotuttaakin... :-X :'(
ja tuottaa vain 0,8 vasikkaa vuodessa
Höpö, höpö.
>>>Kaikki muu on höpöä, mutta tämä tilasto on tosiasioista koottu.. Vai pystytkö yhtä laajan esittämään, joka
asian toisin selittää..??
Poikimaväli tuppaa lyhenemään koko ajan, ellei ota sonnia pois laumasta. Hyvän hedelmällisyyden ansiosta helposti pääsee tuohon 1krt/vuosi tahtiin. Tähän kun vielä lisätään pitkän aikavälin tilastojen vääjäämättömästi osoittama pienin vasikkakuolleisuus, niin ávot.
>>>Teillä tehdään asiat sitten keskivertoa paremmin, mutta edelleen siihen tilastoon kannattaa tuijottaa...
Niin..minkäs takia niitä emoja oikein pidettiinkään :o :o
...no tietysti siksi, että saadaan vasikkoja, jotka hiukan pidemmän kasvatuksen jälken painavat aikanaan saman siellä teurastamon kiikussa, mutta joiden lihasaantoprosentti on siellä 65-70.
>>>>No jos nyt kuitenkin mietitään ihan oikeasti mitä siellä kiikussa sitten roikkuu. Tarkoitit varmaan että teuraspaino kokonaisuudessaan elopainosta on sen 65-70. Siitähän ei kuitenkaan myytävää lihaa ja luita ole kuin
max 80% teuraspainosta (jos kyljet leikataan keittolihaksi ja kintereet ossopuchoksi) Mutta jos taas tarkoitit sitä mitä kirjoitit, niin eiköhän siihen lihansaantoprosenttiin ruhosta pääse kaikilla kasvatettavilla roduilla ja joillakin jopa yli 80 prosentin.
EI minulla mitään syytä ole mitään mollata, yritin vain esittää tilastoa ja tosiasioita. Kun tuntuu vaan olevan aika monella aloittelijalla aika ruusuiset kuvitelmat alasta ylipäätään. Olen kuitenkin kasvattanut karjaa jo silloin kun palstan moni tirehtööri on ollut korkeintaan pilkkeenä isänsä silmäkulmassa tai voipaketissa osulan kylmä-altaassa 8) ;)
Tämä on kyllä hauskaa, miten muutaman urhoollisen käsitys keskustelusta on se, että kaikin mahdollisin keinoin pyritään teilaamaan muiden rotujen kasvattajat. Highland ei todellakaan ole mikään "joka tilan automaatiovalinta", mutta joillekin se voi olla erinomainen valinta. Tiedän kyllä muutaman epäonnistujankin/luovuttajan, joista yhtä tapausta analysoitiin 2008 vuosikirjassa. Me olemme valintaamme edelleen erittäin tyytyväisiä, mutta osoittaa joidenkin uskomattoman heikkoa itsetuntoa, kun ei sitä mitenkään kestä kuulla. Minä en ole koskaan syyllistynyt muiden rotujen arvosteluun puhumattakaan haukkumiseen, vaan monillakin messuilla olen niitä eri yhteisosastoilla tuonut esille. Tämän palstan kovimmat suunsoittajat taitavat olla aika harvinainen näky messuosastojen tiskin takana ;) ...taitavat viihtyä jopa siellä kaljateltoilla....mene ja tiedä.
Tärkein pointti tässä on se, että highlandin liha poikkeaa merkittävästi maultaan muiden liharotuisten mausta ja sitä saa vain tätä rotua kasvattamalla. Anguksessa on kyllä hiukan samaa vivahdetta. Highland-porukka on onnistuneesti brändännyt omaa tuotettaan ja saanut myynnin sujumaan hienosti. Rotu ei kuitenkaan sovellu kasvattajalle, joka ei ole halukas tekemään mitään markkinoinnin eteen. Meillä muilla on kyllä yksi iso ongelma: Mistä saisi lisää teuraita vastaamaan kovaan kysyntään? Olisiko muuten täällä joku yhdistykseen kuulumaton, jolla sattuisi olemaan teuraskypsiä hc-sonneja? (pistä yyveetä tulemaan)
Meidän kohdalla on toteutunut positiivinen ongelma, jossa tieto hyvästä laadusta ja mausta on levinnyt puskaradiossa tehokkaasti. Myy ensin yhdelle, niin seuraavaksi kysyy sukulainen/naapuri ja kun hetken edetään, niin käy hassusti.... :)
[/quote]
-
Palataampa vielä tänne...
Mä olen syönyt varmaan sata kiloa HC:n lihaa, enkä vieläkään ymmärrä mikä siinä on niin kauhean ihmeellistä. Paitsi ehkä tietoisuus siitä, että tämä on jotain erikoista. Hirvi on hirveä ja nauta on nautaa.
Toisille HC kasvattajille ne turrit on nousseet lähes epäjumalan asemaan, sitten epätietoiset isännät soittelee mulle ja kyselee, että minkälaisia ne oikeesti on. Koettakaa pysyä realismissa, kauhea hypetys asian ympärillä ampuu kyllä raakasti yli joidenkin kohdalla.
Se on hienoa, jos jotkut ovat saaneet markkinoinnin toimimaan kannattavasti. En kuitenkaan ymmärrä miksi sitä pitää kaikilla turuilla ja toreilla toitottaa. Halutaanko siitä tehdä bulkkia vai onko se sittenkään niin kannattavaa? Kohta kaupasta saa ostaa Tammisen pakkaamaa Pirkka HC:a, ja ympäristöviranomaiset kyttää valumia talvilaitumilta ja ruokintapaikoilta. Onko sitten hyvä?
Mitä vielä tulee omaan kohtaan, niin HC:t oli hyvä "kaatopaikka" heikompilaatuisille rehuille. EU:n tukemana harrastuksena ihan ok, mutta jos jo nyt käytän lähes 24/7 sonnien kanssa vehtaamiseen, niin en mää viitsi enää vapaa-aikaani kuluttaa joidenkin karvaturrien jahtaamiseen kyliltä.
Meidän perheeltä ois kyllä mennyt talo alta jo aikoja sitten jos sitä ois koettanut HC:lla maksaa.
-
No pienenä loppukomenttina vielä, että totean kuten olen todennut tuolla ylempänäkin, että rodulla annetaan ihan liikaa merkitystä kannattavuutta ajatellen, toiselle tilalle sopii joku toinen rotu paremmin kuin toiselle tilalle ja se siitä, lopputulos on suunnilleen sama kannattavuudessa.
Hailanderit sopii sellaisella tilalle, jolla on aika vähän peltoa ja jolla omistajilla on halua harjoittaa suoramyyntiä, tai sitten on joku toinen elinkeinotoiminta lisäansiona.
Täällä meilläpäin noin 80 %:lla hailanderin kasvattajista on jotain muutakin tuloa, parilla on mettäkone ja sitten on muutama muu yrittäjä, eli kyse on osittain siitäkin, että ei ole oikein aikaa pelleillä sillä navetan puolella kun pitää mennä rahahommiin ....
-
Miten Highland poikkeaa edukseen muista roduista suoramyynnissä ?
-
Tuntuu jotenkin pahalta, kun Emo-Leikki käyttää termiä "pelleillä navetan puolella". Siis kaikki muut, kuin harrastelija kasvattajat "pelleilee".... Tottakai on hyväksyttävää kasvatella ja harrastella vaikka kerbiilien kanssa, mutta muistettava kuitenkin se että nämä "pellet" tuottaa valtaosan suomalaisesta naudanlihasta. Olisiko noin 80 milj.kg/ v. ? Jos vastaavasti haikuja on 6000 kpl.? siis emoja? jotka tuottaa lihaa 1,8 milj.kg/v.(6000*300kg) niin onko varaa kutsua tuottajia pelleiksi? Henkilöllä voi olla jotenkin "kuninkaallinen" kuva omasta toiminnasta/ toimintatavasta...
-
Tuntuu jotenkin pahalta, kun Emo-Leikki käyttää termiä "pelleillä navetan puolella". Siis kaikki muut, kuin harrastelija kasvattajat "pelleilee".... Tottakai on hyväksyttävää kasvatella ja harrastella vaikka kerbiilien kanssa, mutta muistettava kuitenkin se että nämä "pellet" tuottaa valtaosan suomalaisesta naudanlihasta. Olisiko noin 80 milj.kg/ v. ? Jos vastaavasti haikuja on 6000 kpl.? siis emoja? jotka tuottaa lihaa 1,8 milj.kg/v.(6000*300kg) niin onko varaa kutsua tuottajia pelleiksi? Henkilöllä voi olla jotenkin "kuninkaallinen" kuva omasta toiminnasta/ toimintatavasta...
Totta, "pelleily" sana tossa mielessä on väärä, eikä sitä siinä mielessä ollut edes tarkoitus esittää.
Naudanlihasta noin 42 %:tia tulee lopetuslehmistä ja maitotiloilta, loput tulee lihankasvatuksesta.
Ei ollut tarkoitus väheksyä kenenkään toimintaa, eikä osoittaa omaa toimintaa mitenkään paremmaksi, olen monta kertaa todennut, että en usko rodulla olevan niin paljon merkitystä kannatavuuteen kuin kuvitellaan, toki sillä voi olla jotain merkitystä, mutta todennäköisesti saman lopputuloksen saa jollakin toisellakin ratkaisulla, jonka voi tehdä tilatasolla.
Mitä tulee tohon ylempään kysymykseen, miten Highland poikkeaa edukseen suoramyynnissä, niin oikeastaan se on enempi sellainen imago-kysymys, eli kuluttajat jotka haluavat luomu tai lähiruokatuotteita yleensä haluvat myös ns. "vapaana kasvanutta", oli se sitten naudanlihaa tai lattiakanalan munia, tuottajalle taas ratkaisu suormayynnistä on helppo, kun teurastamo ei maksa kuin saman mitä se maksaa normaali maitosonnista, suoramyynnissä tuottaja itse päättää hinnan lihalle.
Kun katsotaan sitten volyymit ja tehdyt työtunnit, niin homma tasoittuu aikalailla muiden rotujen kanssa ...
Hinta on suhteellisen hyvä, mutta pieni volyymi kutistaa tulosta armotta, lopputulos taitaa olla suunnilleen sama ????
Ainoa lohtu on se, matala kustannustaso, jos ei paljon tule, niin ei myöskään paljon mene ....
Homma sopii hyvin pienille tiloille, eli sellaisille tiloille, jotka ei oikeastaan kannata muilla roduilla.
Sekä suurille toimijoille, joilla on muita tuloja ja joku muu päätuotantosuunta, eli tämä ei saa viedä liikaa aikaa varsinaisilta rahahommilta.
-
Miten Highland poikkeaa edukseen muista roduista suoramyynnissä ?
- Emo-Heikki jo kirjoittikin pari argumenttia ja kyllä meilläkin tuo sonnien laiduntaminen ja isojen talvitarhojen mahdollistama liikkumisen vapaus on tärkeä asia monelle asiakkaallemme. Erityisesti niille vegaaniasiakkaille, jotka haluavat tarjota sekaruokaa lapsilleen.
- Perinnebiotooppien hoito on yksi asia lisää.
- Vähärasvaisuus on yksi tekijä ja sekin vähä rasva on ruohollaruokitun naudan tapauksessa koostumukseltaan erinomaista. Kotimainenkin väkirehuruokinta heikentää omega-3/6 rasvahapposuhdetta, puhumattakaan mitä tapahtuu maissilla kasvatetuille (no, se on pääsääntöisesti amerikkalaisten ongelma, vaikka kylläpä noita Brasilian feedlottien tuotteita tapaa marketeissa...) Asiakkaamme arvostavat kovasti sitä, että kasvatus tapahtuu sillä rehulla, joka on märehtijälle luontainen - eli ruoholla!
- Vaikka jps muuta todistaakin, niin maku on selkeästi poikkeava ja tämä onkin ollut se suurin menekinedistäjä. Totuuden nimissä pitää kuitenkin sanoa, että kaikista kokeilijoista ei tule pysyviä asiakkaita - makuelämus saattaa siis olla liiankin raju ;D (2010 Pihvikarjapäivillä oli angusta ja simmentalia makuvertailussa ja niissäkin oli selkeä ero. Pääsimme pöytäseurueessa lopputulokseen, että angus oli parempi. Makueroja siis on - tästä nyt on aivan turha väitellä) Kuten tuttu hereford-kasvattaja sanoi, niin makuja voi verrata eri alueiden ja rypäleiden punaviineihin. Niissäkin on makueroja.
- Jostain syystä juuri pikkulapset ovat pitäneet erityisesti highland-jauhelihan mausta. Äidithän onneksi tuppaavat olla sellaisia, että pitävät siitä jos lapselle ruoka kelpaa. Muutenkin se tapa miten myymme jauhelihan on ylivoimainen markettien jauhelihaan verrattaessa. Nuuhkaiskaapas jauhelihaa paistovaiheessa, niin asia alkaa avautumaan....paitsi ellei ole kokemusta laadukkaasta vaihtoehdosta.
- Lihasaanto on ollut erinomainen. Jossain aikaisemmassa viestiketjussa vertailtiin lihansaantoa ja senkin perusteella hc pärjäsi todella hyvin, koska on käytännössä samoissa lukemissa eurooppalaisten rotujen kanssa. Etuna siis on se, että tilamyymälään tulee myytävää lihaa hyvä määrä suhteessa teuraspainoon. Suoramyynnin tili tulee lihasta - ei ruhon rasvasta, vaikka se rasva toki teuraspainoa kasvattaakin. Tavanomaisessa tuotannossa teuraspaino on käsittääkseni se asia mikä lisää kasvattajan tiliä.
Minä haluan ehdottomasti sanoutua irti kaikenlaisesta muiden rotujen ja muiden kasvattajien/menetelmien vähättelystä ja panettelusta. Tästä säännöstä muodostaa poikkeuksen Atlannin takana harjoitettava pöyristyttäväkin toiminta - sitä vastaan haluan taistella.
Se on hienoa, jos jotkut ovat saaneet markkinoinnin toimimaan kannattavasti. En kuitenkaan ymmärrä miksi sitä pitää kaikilla turuilla ja toreilla toitottaa.
On mielestäni luonnollista, että jäsenmäärältään suurin liharotuyhdistys SHCC ry pitää osastoaan eri messuilla ja järjestää myös omia näyttelyitä. Miksi muut rodut eivät ole yhtä aktiivisia? Eihän se nyt highlandin vika ole, jos yhdistyksemme on aktiivinen. Eikä muuten ole mitenkään tavatonta, että kun esimerkiksi minä kuulen osastolla vierailevan ajatuksia, niin ohjaankin kysyjän muiden rotujen pariin. Niin että itseeni en ainakaan suostu ottamaan tuollaista "hypettäjän" leimaa.Koettakaa pysyä realismissa, kauhea hypetys asian ympärillä ampuu kyllä raakasti yli joidenkin kohdalla.
niin en mää viitsi enää vapaa-aikaani kuluttaa joidenkin karvaturrien jahtaamiseen kyliltä.
Aitaustekniikassa on siis ainakin ollut kehittämisen varaa. Meiltä ei ole (koputtaa puuta) ikinä ollut yksikään eläin karkuteillä. High tensile on ratkaisu ja siihen kannattaa panostaa pysyvissä aitauksissa ongelmien minimoimiseksi varsinkin rodulla, jota kasvatetaan ympärivuotisesti ulkona. Muutenkin kaikki lienevät sitä mieltä, että hyvä aitaus on parempi kuin huono aitaus ;)
Oho, tulipa taas pitkä sepustus.....
-
Minua alkoi tosissaan kiinnostaan tämä argumentointi.1." Naudanlihasta noin 42 %:tia tulee lopetuslehmistä ja maitotiloilta, loput tulee lihankasvatuksesta." Mitä tuo tarkoittaa? 2."Highland poikkeaa edukseen suoramyynnissä, niin oikeastaan se on enempi sellainen imago-kysymys, eli kuluttajat jotka haluavat luomu tai lähiruokatuotteita yleensä haluvat myös ns. "vapaana kasvanutta"". Onko Highland jotenkin ominut vapaana kasvatuksen siten, että kuluttajat automaattisesti tajuavat, että on kyseessä haiku, kun puhutaan vapaana kasvaneesta?3. "tuottajalle taas ratkaisu suormayynnistä on helppo, kun teurastamo ei maksa kuin saman mitä se maksaa normaali maitosonnista". Tarkoittaako tämä sitä vaikka lihan saannot on hyvät (70%) ei teurastamot maksa? Eikö hc:llä käytetä samaa EUROP luokitusta kuin muilla roduilla? 4."Homma sopii hyvin pienille tiloille, eli sellaisille tiloille, jotka ei oikeastaan kannata muilla roduilla." Tämä varmaan tarkoittaa, että kansallisella kotieläintuella ja suurella eläinyksikkö määrällä tehdään "tulos"? 5. "Sekä suurille toimijoille, joilla on muita tuloja ja joku muu päätuotantosuunta, eli tämä ei saa viedä liikaa aikaa varsinaisilta rahahommilta." Highland on siis todellakin sellainen rotu,että sitä voi hoitaa "vasemmalla kädellä"? (esim. poikimisia ei tarvitse yhtään valvoa/ avustaa, ruokitaan ja tarkkaillaan silloin, kun sopii ??) 6. "Perinnebiotooppien hoito on yksi asia lisää." Olen kyllä nähnyt monia muitakin rotuja samoissa hommissa, samoin hevosia ja lampaita! 7. "Vähärasvaisuus on yksi tekijä" Mihin rasvaluokkiin hc:t luokittuu (1-5)? Jossakin on mainittu hc:n marmori ominaisuus, joka viittaisi lihan rasvaisuuteen?! Ilmeinen ristiriita Marmori/rasvaton. Lisäksi kysyisin jauhelihan rasva prosentista? Paljonko? Kiitos vastauksista jo etukäteen....
-
Edellisellä puhujalla vähän samoja ajatuksia kuin mullakin, mutta me ollaankin niitä kaljateltoilla viihtyviä kasvattajia, tai siis ainakin minä ;)
Niin noita rasvahappokoostumuksia on tutkittu ja se on todellakin ruokintakysymys, ei rotukysymys.. Limpparillakin oli omegat kohdillaan väkirehuttomalla dieetillä..
Mikä tahansa rotu kasvaa pelkillä heinillä, kun aikaa on 3 vuotta..
Tunnustusta annan kyllä hyvästä brändäyksestä haikkuihmisille nimenomaan suoramyynnin suhteen, vaikka "totuudet" ei kauheesti tutkimista kestäisikkään :)
-
Marmorilihaa saa ruokkimalla "vähän väärin". Siis verrattuna normeihin.. Normit voivat tietysti olla väärässä
-
Minua alkoi tosissaan kiinnostaan tämä argumentointi.1." Naudanlihasta noin 42 %:tia tulee lopetuslehmistä ja maitotiloilta, loput tulee lihankasvatuksesta." Mitä tuo tarkoittaa? 2."Highland poikkeaa edukseen suoramyynnissä, niin oikeastaan se on enempi sellainen imago-kysymys, eli kuluttajat jotka haluavat luomu tai lähiruokatuotteita yleensä haluvat myös ns. "vapaana kasvanutta"". Onko Highland jotenkin ominut vapaana kasvatuksen siten, että kuluttajat automaattisesti tajuavat, että on kyseessä haiku, kun puhutaan vapaana kasvaneesta?3. "tuottajalle taas ratkaisu suormayynnistä on helppo, kun teurastamo ei maksa kuin saman mitä se maksaa normaali maitosonnista". Tarkoittaako tämä sitä vaikka lihan saannot on hyvät (70%) ei teurastamot maksa? Eikö hc:llä käytetä samaa EUROP luokitusta kuin muilla roduilla? 4."Homma sopii hyvin pienille tiloille, eli sellaisille tiloille, jotka ei oikeastaan kannata muilla roduilla." Tämä varmaan tarkoittaa, että kansallisella kotieläintuella ja suurella eläinyksikkö määrällä tehdään "tulos"? 5. "Sekä suurille toimijoille, joilla on muita tuloja ja joku muu päätuotantosuunta, eli tämä ei saa viedä liikaa aikaa varsinaisilta rahahommilta." Highland on siis todellakin sellainen rotu,että sitä voi hoitaa "vasemmalla kädellä"? (esim. poikimisia ei tarvitse yhtään valvoa/ avustaa, ruokitaan ja tarkkaillaan silloin, kun sopii ??) 6. "Perinnebiotooppien hoito on yksi asia lisää." Olen kyllä nähnyt monia muitakin rotuja samoissa hommissa, samoin hevosia ja lampaita! 7. "Vähärasvaisuus on yksi tekijä" Mihin rasvaluokkiin hc:t luokittuu (1-5)? Jossakin on mainittu hc:n marmori ominaisuus, joka viittaisi lihan rasvaisuuteen?! Ilmeinen ristiriita Marmori/rasvaton. Lisäksi kysyisin jauhelihan rasva prosentista? Paljonko? Kiitos vastauksista jo etukäteen....
1. No tilastojen mukaan naudanlihasta tulee 42 %:tia maitotiloilta, eli lopetuslehmistä ennenkaikkea.
Naudanlihasta 80 %:tia myydään jauhelihana, johon kyseinen raaka-aine sopii mainiosti.
2. Highland on varmaan jonkun verran ominut kyseistä käsitettä, eli vapaana kasvanut, koska se on määritelty ulkona pidettäväkis roduksi, biisonien tapaan.
3. tämä luokitusjuttu on näin, eli hailandit luokittuu luokkaan O ja niille ei makseta pihvilisiä, kuten ei makseta maitorotuisille sonneillekkaan, joten hinta on sama kuin niillä, lihansaanto ainaki mulla on ollu 75 %:n kieppeillä, tosin jos rasva on kolmonen niin sitten alenee ...
4. minä lähen ainakin liikkeelle siitä, että eläinmäärä tulee peltopinta-alan ja rehusadon mukaan, ei nautoja kannata ostorehuilla kasvattaa, joten pienempiä eläimiä menee samalle pinta-alalle enempi, lihaa tulee suunnilleen samaan tahtiin kiloina tilalta, kun njiitä eläimiä on enempi. Tästä automaattisesti seuraa se, että eläintuet on suhteessa suurempia koska eläimiä on enempi samalla pinta-alalla.
5. tohon en osaa kommentoida mitään, en vaan käsitä mitä tolla oikein tarkoitat tolla vasemman käden hoidolla, jos hommat on helpompi järjestää ulkona niin, että aikaa ei mene yhtä paljon, niin mitä tekemistä sillä on vasemman käden kanssa ????
6. joo olen minäkin nähnyt muita rotuja, sekä hevosia ja lampaita, mitä tällä kommentilla oikein haet, kumoaako se hailandin soveltuvuuden tohon hommaan ????
7. marmoroituminen taitaa olla parasta tolla agnuksella ja herefordilla, taisi olla Herliinin kommentti että se alkaa oikeastaan vasta kahden vuoden jälkeen kunnolla ja kun pääosa suomalasista sonneista teurastetaan alle kaksivuotiaana, niin aika pientä se Suomessa on, sen marmorilihan kasvatus.
-
Jatketaampas pallottelua...
Elikkä HC:n liha, tottakai se on erimakuista kuin monen muun naudan liha, mutta kun puhutaan HC:sta niin usein käytetään superlatiivejä. Merkittävästi erilaista, en nyt korostaisi tuolla tavalla.
Mihin sitä lihaa sitten verrataan. Markettien jauhelihoilla ja kotiteurastetun AY:n lihalla on ero kuin yöllä ja päivällä (merkittävä ;)). Toisaalta taas ruoholla kasvaneen AB:n ja HC:n lihan makuero ei mielestäni ole merkittävä.
Lihan rasvattomuudesta sen verran, että kerran "karkasi" teurasautoon hieman nuorempi sälli suoraan kesälaitumelta. Rasvaluokka 4, ilman että oli saanut koskaan murustakaan väkirehua.
Mitä tulee lihan markkinointiin, en tiedä kirjoittajien eläinmääriä, mutta oma kokemus on osoittanut että viisi eläintä (mitä rotua vaan ) viedään kyllä käsistä. Viittäkymmentä joutuu jo markkinoimaan. Suoramyynnillä saa ihan kivan hinnan, mutta kun lasketaan kaikki sivukulut (keräily, teurastus, paloittelu, sivutuotteiden hävitys,lihan tarkastus, myynti ja markkinointi) niin ainakaan tällanen laiskempi jätkä ei saa millään aikaan 15€ tuntitaksaa iltselleen (ja sen alle ei kannata saappaita kuluttaa).
Sitten noita aitaongelmia. Ei ole kokemusta High tensile aidoista, eikä ongelmia olekaan lehmien kanssa. Kolmevuotiaat sonnit sen sijaan tappelee sen verran rajusti keskenään, että neljän tuuman parruaidat on hammastikkuja. Erään lastauksen saldo, 11 siirtoaitaa säpäleiksi ja teurasauton kalusteista kolmasosa uusiksi (sattu "väärät" eläimet yhtäaikaa lastaussolaan). No, MRP:n vastaus on tietenkin se, että eläimet pitää ryhmitellä erilailla. Sata sonnia, kymmenen- viisitoista ryhmää, saman verran High tensile aitoja, helppoa ja halpaa. Omaan käyttöön haettujen, yksittäisten "kivääriteurastettujen" kanssa ei tietenkään ole mitään ed. mainittuja ongelmia.
Edelleen olen sitä mieltä (ja vain minun oma mielipide), että kymmenen HC:a ei ole ammatti ja sata HC:a on helvetti. :)
-
Jatketaampas pallottelua...
Edelleen olen sitä mieltä (ja vain minun oma mielipide), että kymmenen HC:a ei ole ammatti ja sata HC:a on helvetti. :)
Näinhän se suunnilleen on, noista lastauksista, niin eläimiä siirrelty joskus on niin että auto on laitettu täyteen, mutta teurasautoon en ole laittanut koskaan kolmea enempää, lastauksissa ei ole ollu ongelmia yleensä, joskus on viety laitumelta ihan vaan leipäpalan kanssa, niin että ite olen kävellyt edellä autoon ja sonni on kävellyt perässä.
Aina ei mene kyllä putkeen täytyy myöntää ....
-
Suurin lihan makuun ja laatuun vaikuttavat tekijä taitaa väkirehuruokinta. Voimakas ruokinta lisää rasvaa, marmoria, makua, mehukkuutta ja suutuntumaa. Nurmiruokinta tekee lihasta taas terveellisempää. Rodulla ei ole väliä. (Paitsi tietenkin Limousin joka ei tarvitse mitään marmoreita ja muita ollakseen ylivoimaista.)
Härkiminen on toinen mikä vaikuttaa lihan syöntilaatuun. MISSÄÄN muualla kuin pohjoismaissa ei syödä sonnin lihaa. "Kusen" maku on häiritsevä. Täällä on varmaan totuttu hirvasten makuun. Oli rotu mikä tahansa, hieho on parasta lihaa.
-
Miten 42%:sta lihaa saadaan 80% kokonaismäärästä ? Jännä kaava varmaan... Mutta mikä se on se "lihankasvatus" jonka mainitsit?
Missä on määritelty haikku ulkoroduksi? ja kuka? saako muita rotuja pitää siis vain sisällä?
Sulla varmaan harmittaa, kun Sinua on kusetettu luokituksessa. Minulla nimittäin on taulukko jossa kerrotaan, että eläin joka luokittui O+1, saanto oli vain 73,6% Eli Sinulla on jäänyt saamatta pihvilisä (maks.55snt/kg) Tai Sulla on tai siis haikulla on piilolihakset. Mutta pistä taulukkoa tuleen jos on ja täytyyhän se olla, kun tiedät pros. noinkin tarkkaan?
Vasen käsi juttu: Kyseessä kuitenkin elävät eläimet ja vastuu ihmisellä. Entä jos kuitenkin poikimavaikeus tai muu vammautuminen? Isäntä "raha hommissa" eläimet kärsii... epäeettistä sanon vaan. Mutta kiva harrastus?
"joo olen minäkin nähnyt muita rotuja, sekä hevosia ja lampaita, mitä tällä kommentilla oikein haet, kumoaako se hailandin soveltuvuuden tohon hommaan ????" Ei toki, mutta ei tarkoita haikun yksinoikeuttakaan...mielikuva mainontaa...
Marmori/ rasvattomuus askarruttaa, kun ne ei oikein kulje käsikädessä...mielikuva mainontaa...
Pitäisikö lopettaa kirjoittelu haikuista? Sillä mitä enempi asiaa pohdin ja kääntelen alkaa tuntumaan, että koko haikku on rakennettu "mielikuville". Tosin uskon, että hc:llä on paikkansa Suomalaisessa maisemassa... Ei tosin kovin merkittävää.Smile!
-
Minua alkoi tosissaan kiinnostaan tämä argumentointi.
2.Onko Highland jotenkin ominut vapaana kasvatuksen siten, että kuluttajat automaattisesti tajuavat, että on kyseessä haiku, kun puhutaan vapaana kasvaneesta?
3. Tarkoittaako tämä sitä vaikka lihan saannot on hyvät (70%) ei teurastamot maksa? Eikö hc:llä käytetä samaa EUROP luokitusta kuin muilla roduilla?
5. Highland on siis todellakin sellainen rotu,että sitä voi hoitaa "vasemmalla kädellä"? (esim. poikimisia ei tarvitse yhtään valvoa/ avustaa, ruokitaan ja tarkkaillaan silloin, kun sopii ??)
6.Olen kyllä nähnyt monia muitakin rotuja samoissa hommissa, samoin hevosia ja lampaita!
7. Mihin rasvaluokkiin hc:t luokittuu (1-5)? Jossakin on mainittu hc:n marmori ominaisuus, joka viittaisi lihan rasvaisuuteen?! Ilmeinen ristiriita Marmori/rasvaton. Lisäksi kysyisin jauhelihan rasva prosentista? Paljonko? Kiitos vastauksista jo etukäteen....
Kiva kun argumentointi kiinnostaa. Emo-Heikki jo perusteli omia näkemyksiään, joten keskityn vielä kommentoimaan lähinnä omiani.
2. Emme ole mitenkään omineet. Siitä vain sonnit laitumelle ja tietoa asiakkaille.
3. En ole vähääkään kiinnostunut siitä ottaako/maksaako isot teurastamot ja mitä. Me toimimme pienteurastamoiden kanssa.
5. En suosittelisi ottamaan tälläistä lähestymistapaa. Monilla meistä tilanne on käytännössä se, että toinen puolisoista on tilan ulkopuolella ja auttelee sen mitä auttelee. Toinen on tilalla esim. kotiäidin työn ohella. Siitä pääsee sopivasti "karkaamaan" valvomaan poikimisiakin.
6. Totta. Ei se silti sitä tarkoita, että ei tälläistä voisi käyttää siinä paljon parjatussa mielikuvamainonnassa. Olisi tosi kiva, jos luontokohteiden laiduntaminen lisääntyisi. Emme tokikaan halua olla mitenkään "yksinoikeudella" tätä omimassa.
7. Rasvaluokat vaihtelevat. Hiehot saattavat olla hyvinkin rasvaisia ja sonnit hyvinkin rasvattomia. Vaihtelee eläimen- ja sen iän, ruokinnan ja vuodenajan mukaan. Eilen söin kaksivuotiaan hiehon ulkofilettä (oli niin hieno pala, että lihanleikkaaja KIELSI myymästä - sanoi "tämä teidän pitää syödä itse!) todella kauniisti marmoroitunutta lihaa. Olisi pitänyt ottaa kuva. Sonnin liha on selvästi kuivempaa ja sen marmorit eivät ole noin runsaat. Jauhelihan rasvapitoisuutta ei ole määritetty sen tieteellisemmin, kuin omin havainnoin ja tietysti asiakkaat itse tekevät omia havaintojaan. Vähärasvaista sen kuitenkin on - verrattavissa tältä osin kaupan paistijauhelihaan. Jauheliha on kuitenkin ollut erittäin pidettyä ja kysyttyä.
Suoramyynnissä on olennaista se, että pystymme kertomaan kunkin lihapalan osalta mistä eläimestä se on lähtöisin ja millaiset ominaisuudet siinä on. Tämä sama luonnollisesti toteutuu muidenkin rotujen suoramyyjien osalta.
Erään lastauksen saldo, 11 siirtoaitaa säpäleiksi ja teurasauton kalusteista kolmasosa uusiksi (sattu "väärät" eläimet yhtäaikaa lastaussolaan).
Ikävä ja harmillinen tapaus. Sinua ei tietenkään lohduta pätkääkään tieto, että meillä ei ole ollut suuremmin ongelmia lastauksissa. Aikaa on joskus mennyt, mutta kalustotappioilta on vältytty. Sonneja ei koskaan kuljeteta, eikä lastata samassa tilassa - aina väliaidat väliin. Kerroit myös eläinten ryhmittelystä. Olennaista ei aina ole lauman koko, vaan se, että sen koostumus ei jatkuvasti muutu. Nuoresta asti samassa porukassa olleet ovat rauhallisempia. Tämä on kuitenkin yksi haaste tässä touhussa se on totta. Jostain syystä "riidanhaastajat" kiilaavat teurasjonon kärkeen. Aina. ;D
"Kusen" maku on häiritsevä. Täällä on varmaan totuttu hirvasten makuun. Oli rotu mikä tahansa, hieho on parasta lihaa.
Makuasioita, joista turha sen kummemmin kiistellä. Hieho on hyvää, mutta jotenkin sonnissa on enemmän luonnetta - lautasellakin.
Pitäisikö lopettaa kirjoittelu haikuista? Sillä mitä enempi asiaa pohdin ja kääntelen alkaa tuntumaan, että koko haikku on rakennettu "mielikuville". Tosin uskon, että hc:llä on paikkansa Suomalaisessa maisemassa... Ei tosin kovin merkittävää.Smile!
Lopetetaan, joo - ainakin hetkeksi :)
Tottakai kyseessä on mielikuvia. Kaikessa markkinoinnissa ja mainonnassa on, eikä siinä ole mitään kummallista. Jokaiselle sallittakoon oikeus tuoda omia näkemyksiä esiin. Rotu on kuitenkin hyvässä myötätuulessa ja sen määrä lisääntyy nopeassa tahdissa. Aika näyttää missä vaiheessa kasvu taittuu, mutta toistaiseksi suunta on tukevasti ylöspäin. Eläinten määrä ja laatu on kasvanut koko ajan.
-
Miten 42%:sta lihaa saadaan 80% kokonaismäärästä ? Jännä kaava varmaan... Mutta mikä se on se "lihankasvatus" jonka mainitsit?
Missä on määritelty haikku ulkoroduksi? ja kuka? saako muita rotuja pitää siis vain sisällä?
Sulla varmaan harmittaa, kun Sinua on kusetettu luokituksessa. Minulla nimittäin on taulukko jossa kerrotaan, että eläin joka luokittui O+1, saanto oli vain 73,6% Eli Sinulla on jäänyt saamatta pihvilisä (maks.55snt/kg) Tai Sulla on tai siis haikulla on piilolihakset. Mutta pistä taulukkoa tuleen jos on ja täytyyhän se olla, kun tiedät pros. noinkin tarkkaan?
Vasen käsi juttu: Kyseessä kuitenkin elävät eläimet ja vastuu ihmisellä. Entä jos kuitenkin poikimavaikeus tai muu vammautuminen? Isäntä "raha hommissa" eläimet kärsii... epäeettistä sanon vaan. Mutta kiva harrastus?
"joo olen minäkin nähnyt muita rotuja, sekä hevosia ja lampaita, mitä tällä kommentilla oikein haet, kumoaako se hailandin soveltuvuuden tohon hommaan ????" Ei toki, mutta ei tarkoita haikun yksinoikeuttakaan...mielikuva mainontaa...
Marmori/ rasvattomuus askarruttaa, kun ne ei oikein kulje käsikädessä...mielikuva mainontaa...
Pitäisikö lopettaa kirjoittelu haikuista? Sillä mitä enempi asiaa pohdin ja kääntelen alkaa tuntumaan, että koko haikku on rakennettu "mielikuville". Tosin uskon, että hc:llä on paikkansa Suomalaisessa maisemassa... Ei tosin kovin merkittävää.Smile!
Toi 42 %:tia naudanlihasta tulee maitotiloilta on teurastamon ilmoittama luku, sekä toi että 80 %:tia naudanlihasta Suomessa myydään jauhelihana.
En pysty sitä kiistämään enkä vahvistamaan, joten asia saa minun puolesta jäädä tähän, usko jos haluat.
Mitä muuten tulee noihin asioihin, niin mielikuvahan ne ovat, jokainen voi tietenkin suhtautua niihin miten haluaa ....
Tukiehdoissa hailand määritellään ulkona pidettäväksi roduksi, mitä se sitten sisältää tai mitä se edellyttää sun täytyy varmaan kysyä eläiinlääkäriltä, sehän se on näitä valvova viranomianen, itse en ole koskaan tuota kohtaa miettinyt, miksi näin on ja miksi näin on määritelty ????
-
Niinpä, et pysty vahvistamaan tietojasi...Eli niillä ei käytänössä ole mitään painoarvoa...Kannattaa vaikka käydä esim. Lihatiedotuksen sivuilla...."usko jos haluat!". Mutta jos sinulla on hitunenkaan jutuissasi totta niin laita linkki tai jokin suunta tukiehdoista mistä löytyy tämä määritelmä ulkorodusta....
"Tukiehdoissa hailand määritellään ulkona pidettäväksi roduksi"
"smile!"
-
Niinpä, et pysty vahvistamaan tietojasi...Eli niillä ei käytänössä ole mitään painoarvoa...Kannattaa vaikka käydä esim. Lihatiedotuksen sivuilla...."usko jos haluat!". Mutta jos sinulla on hitunenkaan jutuissasi totta niin laita linkki tai jokin suunta tukiehdoista mistä löytyy tämä määritelmä ulkorodusta....
"Tukiehdoissa hailand määritellään ulkona pidettäväksi roduksi"
"smile!"
Ei kai mun mitään tarvi täällä vahvistella, kysy ite jos haluat jotain vahvistuksia ????
-
Olisiko ollut alunperinkin paras jollet olisi väittänyt mitään niin ei tarvitsisi "luimia" (hevos termi) katso heppatyttöjen saiteilta mitä tarkoittaa... "smile"
-
Olisiko ollut alunperinkin paras jollet olisi väittänyt mitään niin ei tarvitsisi "luimia" (hevos termi) katso heppatyttöjen saiteilta mitä tarkoittaa... "smile"
Mikähän sua oikein nyppii, miksi minun sulle mitään pitäisi todistella ????
-
Kiitos MRP:lle hyvin perustelluista ja asiallisista vastauksista. Antaa Sinusta asiantuntevan vaikutelman. Muille siteeraan Aamu TV:n Juhani Kontiovaaraa: "Oikein paskaa huomenta" "smile"
-
Kiitos MRP:lle hyvin perustelluista ja asiallisista vastauksista. Antaa Sinusta asiantuntevan vaikutelman. Muille siteeraan Aamu TV:n Juhani Kontiovaaraa: "Oikein paskaa huomenta" "smile"
MRP on ainoa täällä joka näistä tietää. Jos haluat kysyä JÄRKEVÄÄ jotain niin laita sille yv 8)
-
Kiitos MRP:lle hyvin perustelluista ja asiallisista vastauksista. Antaa Sinusta asiantuntevan vaikutelman. Muille siteeraan Aamu TV:n Juhani Kontiovaaraa: "Oikein paskaa huomenta" "smile"
MRP on ainoa täällä joka näistä tietää. Jos haluat kysyä JÄRKEVÄÄ jotain niin laita sille yv 8)
On sillä ainakin parasta mahdollista eläinainesta, jos joku haluaa käydä vertailemassa.
Karjastaan kasvattaja tunnetaan ...
-
Niin näyttää, että MRP:llä kirjoitusten laatu korvaa määrää....(patisataa vs. parikymmentätuhatta) "smile"