Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Sonnien ruokinnasta ?  (Luettu 17400 kertaa)

kermikkä

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 70
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Tuntuu jotenkin pahalta, kun Emo-Leikki käyttää termiä "pelleillä navetan puolella". Siis kaikki muut, kuin harrastelija kasvattajat "pelleilee".... Tottakai on hyväksyttävää kasvatella ja harrastella vaikka kerbiilien kanssa, mutta muistettava kuitenkin se että nämä "pellet" tuottaa valtaosan suomalaisesta naudanlihasta. Olisiko noin 80 milj.kg/ v. ? Jos vastaavasti haikuja on 6000 kpl.? siis emoja? jotka tuottaa lihaa 1,8 milj.kg/v.(6000*300kg) niin onko varaa kutsua tuottajia pelleiksi? Henkilöllä voi olla jotenkin "kuninkaallinen" kuva omasta toiminnasta/ toimintatavasta...

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Tuntuu jotenkin pahalta, kun Emo-Leikki käyttää termiä "pelleillä navetan puolella". Siis kaikki muut, kuin harrastelija kasvattajat "pelleilee".... Tottakai on hyväksyttävää kasvatella ja harrastella vaikka kerbiilien kanssa, mutta muistettava kuitenkin se että nämä "pellet" tuottaa valtaosan suomalaisesta naudanlihasta. Olisiko noin 80 milj.kg/ v. ? Jos vastaavasti haikuja on 6000 kpl.? siis emoja? jotka tuottaa lihaa 1,8 milj.kg/v.(6000*300kg) niin onko varaa kutsua tuottajia pelleiksi? Henkilöllä voi olla jotenkin "kuninkaallinen" kuva omasta toiminnasta/ toimintatavasta...

Totta, "pelleily" sana tossa mielessä on väärä, eikä sitä siinä mielessä ollut edes tarkoitus esittää.

Naudanlihasta noin 42 %:tia tulee lopetuslehmistä ja maitotiloilta, loput tulee lihankasvatuksesta.

Ei ollut tarkoitus väheksyä kenenkään toimintaa, eikä osoittaa omaa toimintaa mitenkään paremmaksi, olen monta kertaa todennut, että en usko rodulla olevan niin paljon merkitystä kannatavuuteen kuin kuvitellaan, toki sillä voi olla jotain merkitystä, mutta todennäköisesti saman lopputuloksen saa jollakin toisellakin ratkaisulla, jonka voi tehdä tilatasolla.

Mitä tulee tohon ylempään kysymykseen, miten Highland poikkeaa edukseen suoramyynnissä, niin oikeastaan se on enempi sellainen imago-kysymys, eli kuluttajat jotka haluavat luomu tai lähiruokatuotteita yleensä haluvat myös ns. "vapaana kasvanutta", oli se sitten naudanlihaa tai lattiakanalan munia, tuottajalle taas ratkaisu suormayynnistä on helppo, kun teurastamo ei maksa kuin saman mitä se maksaa normaali maitosonnista, suoramyynnissä tuottaja itse päättää hinnan lihalle.

Kun katsotaan sitten volyymit ja tehdyt työtunnit, niin homma tasoittuu aikalailla muiden rotujen kanssa ...
Hinta on suhteellisen hyvä, mutta pieni volyymi kutistaa tulosta armotta, lopputulos taitaa olla suunnilleen sama ????
Ainoa lohtu on se, matala kustannustaso, jos ei paljon tule, niin ei myöskään paljon mene ....

Homma sopii hyvin pienille tiloille, eli sellaisille tiloille, jotka ei oikeastaan kannata muilla roduilla.
Sekä suurille toimijoille, joilla on muita tuloja ja joku muu päätuotantosuunta, eli tämä ei saa viedä liikaa aikaa varsinaisilta rahahommilta.

MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Miten Highland poikkeaa edukseen muista roduista suoramyynnissä ?
- Emo-Heikki jo kirjoittikin pari argumenttia ja kyllä meilläkin tuo sonnien laiduntaminen ja isojen talvitarhojen mahdollistama liikkumisen vapaus on tärkeä asia monelle asiakkaallemme. Erityisesti niille vegaaniasiakkaille, jotka haluavat tarjota sekaruokaa lapsilleen.
- Perinnebiotooppien hoito on yksi asia lisää.
- Vähärasvaisuus on yksi tekijä ja sekin vähä rasva on ruohollaruokitun naudan tapauksessa koostumukseltaan erinomaista. Kotimainenkin väkirehuruokinta heikentää omega-3/6 rasvahapposuhdetta, puhumattakaan mitä tapahtuu maissilla kasvatetuille (no, se on pääsääntöisesti amerikkalaisten ongelma, vaikka kylläpä noita Brasilian feedlottien tuotteita tapaa marketeissa...) Asiakkaamme arvostavat kovasti sitä, että kasvatus tapahtuu sillä rehulla, joka on märehtijälle luontainen - eli ruoholla!
- Vaikka jps muuta todistaakin, niin maku on selkeästi poikkeava ja tämä onkin ollut se suurin menekinedistäjä. Totuuden nimissä pitää kuitenkin sanoa, että kaikista kokeilijoista ei tule pysyviä asiakkaita - makuelämus saattaa siis olla liiankin raju ;D (2010 Pihvikarjapäivillä oli angusta ja simmentalia makuvertailussa ja niissäkin oli selkeä ero. Pääsimme pöytäseurueessa lopputulokseen, että angus oli parempi. Makueroja siis on - tästä nyt on aivan turha väitellä) Kuten tuttu hereford-kasvattaja sanoi, niin makuja voi verrata eri alueiden ja rypäleiden punaviineihin. Niissäkin on makueroja.
- Jostain syystä juuri pikkulapset ovat pitäneet erityisesti highland-jauhelihan mausta. Äidithän onneksi tuppaavat olla sellaisia, että pitävät siitä jos lapselle ruoka kelpaa. Muutenkin se tapa miten myymme jauhelihan on ylivoimainen markettien jauhelihaan verrattaessa. Nuuhkaiskaapas jauhelihaa paistovaiheessa, niin asia alkaa avautumaan....paitsi ellei ole kokemusta laadukkaasta vaihtoehdosta.
- Lihasaanto on ollut erinomainen. Jossain aikaisemmassa viestiketjussa vertailtiin lihansaantoa ja senkin perusteella hc pärjäsi todella hyvin, koska on käytännössä samoissa lukemissa eurooppalaisten rotujen kanssa. Etuna siis on se, että tilamyymälään tulee myytävää lihaa hyvä määrä suhteessa teuraspainoon. Suoramyynnin tili tulee lihasta - ei ruhon rasvasta, vaikka se rasva toki teuraspainoa kasvattaakin. Tavanomaisessa tuotannossa teuraspaino on käsittääkseni se asia mikä lisää kasvattajan tiliä.

Minä haluan ehdottomasti sanoutua irti kaikenlaisesta muiden rotujen ja muiden kasvattajien/menetelmien vähättelystä ja panettelusta. Tästä säännöstä muodostaa poikkeuksen Atlannin takana harjoitettava pöyristyttäväkin toiminta - sitä vastaan haluan taistella.
Se on hienoa, jos jotkut ovat saaneet markkinoinnin toimimaan kannattavasti. En kuitenkaan ymmärrä miksi sitä pitää kaikilla turuilla ja toreilla toitottaa.
On mielestäni luonnollista, että jäsenmäärältään suurin liharotuyhdistys SHCC ry pitää osastoaan eri messuilla ja järjestää myös omia näyttelyitä. Miksi muut rodut eivät ole yhtä aktiivisia? Eihän se nyt highlandin vika ole, jos yhdistyksemme on aktiivinen. Eikä muuten ole mitenkään tavatonta, että kun esimerkiksi minä kuulen osastolla vierailevan ajatuksia, niin ohjaankin kysyjän muiden rotujen pariin. Niin että itseeni en ainakaan suostu ottamaan tuollaista "hypettäjän" leimaa.
Koettakaa pysyä realismissa, kauhea hypetys asian ympärillä ampuu kyllä raakasti yli joidenkin kohdalla.
niin en mää viitsi enää vapaa-aikaani kuluttaa joidenkin karvaturrien jahtaamiseen kyliltä.
Aitaustekniikassa on siis ainakin ollut kehittämisen varaa. Meiltä ei ole (koputtaa puuta) ikinä ollut yksikään eläin karkuteillä. High tensile on ratkaisu ja siihen kannattaa panostaa pysyvissä aitauksissa ongelmien minimoimiseksi varsinkin rodulla, jota kasvatetaan ympärivuotisesti ulkona. Muutenkin kaikki lienevät sitä mieltä, että hyvä aitaus on parempi kuin huono aitaus ;)

Oho, tulipa taas pitkä sepustus.....

Viimeksi muokattu: 25.03.12 - klo:15:36 kirjoittanut MRP

kermikkä

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 70
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Minua alkoi tosissaan kiinnostaan tämä argumentointi.1." Naudanlihasta noin 42 %:tia tulee lopetuslehmistä ja maitotiloilta, loput tulee lihankasvatuksesta." Mitä tuo tarkoittaa? 2."Highland poikkeaa edukseen suoramyynnissä, niin oikeastaan se on enempi sellainen imago-kysymys, eli kuluttajat jotka haluavat luomu tai lähiruokatuotteita yleensä haluvat myös ns. "vapaana kasvanutta"". Onko Highland jotenkin ominut vapaana kasvatuksen siten, että kuluttajat automaattisesti tajuavat, että on kyseessä haiku, kun puhutaan vapaana kasvaneesta?3. "tuottajalle taas ratkaisu suormayynnistä on helppo, kun teurastamo ei maksa kuin saman mitä se maksaa normaali maitosonnista". Tarkoittaako tämä sitä vaikka lihan saannot on hyvät (70%) ei teurastamot maksa? Eikö hc:llä käytetä samaa EUROP luokitusta kuin muilla roduilla? 4."Homma sopii hyvin pienille tiloille, eli sellaisille tiloille, jotka ei oikeastaan kannata muilla roduilla."  Tämä varmaan tarkoittaa, että kansallisella kotieläintuella ja suurella eläinyksikkö määrällä tehdään "tulos"? 5. "Sekä suurille toimijoille, joilla on muita tuloja ja joku muu päätuotantosuunta, eli tämä ei saa viedä liikaa aikaa varsinaisilta rahahommilta." Highland on siis todellakin sellainen rotu,että sitä voi hoitaa "vasemmalla kädellä"? (esim. poikimisia ei tarvitse yhtään valvoa/ avustaa, ruokitaan ja tarkkaillaan silloin, kun sopii ??) 6. "Perinnebiotooppien hoito on yksi asia lisää." Olen kyllä nähnyt monia muitakin rotuja samoissa hommissa, samoin hevosia ja lampaita! 7. "Vähärasvaisuus on yksi tekijä" Mihin rasvaluokkiin hc:t luokittuu (1-5)? Jossakin on mainittu hc:n marmori ominaisuus, joka viittaisi lihan rasvaisuuteen?! Ilmeinen ristiriita Marmori/rasvaton. Lisäksi kysyisin jauhelihan rasva prosentista? Paljonko?  Kiitos vastauksista jo etukäteen....

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Edellisellä puhujalla vähän samoja ajatuksia kuin mullakin, mutta me ollaankin niitä kaljateltoilla viihtyviä kasvattajia, tai siis ainakin minä ;)

Niin noita rasvahappokoostumuksia on tutkittu ja se on todellakin ruokintakysymys, ei rotukysymys.. Limpparillakin oli omegat kohdillaan väkirehuttomalla dieetillä..

Mikä tahansa rotu kasvaa pelkillä heinillä, kun aikaa on 3 vuotta..

Tunnustusta annan kyllä hyvästä brändäyksestä haikkuihmisille nimenomaan suoramyynnin suhteen, vaikka "totuudet" ei kauheesti tutkimista kestäisikkään :)

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Marmorilihaa saa ruokkimalla "vähän väärin". Siis verrattuna normeihin.. Normit voivat tietysti olla väärässä

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Minua alkoi tosissaan kiinnostaan tämä argumentointi.1." Naudanlihasta noin 42 %:tia tulee lopetuslehmistä ja maitotiloilta, loput tulee lihankasvatuksesta." Mitä tuo tarkoittaa? 2."Highland poikkeaa edukseen suoramyynnissä, niin oikeastaan se on enempi sellainen imago-kysymys, eli kuluttajat jotka haluavat luomu tai lähiruokatuotteita yleensä haluvat myös ns. "vapaana kasvanutta"". Onko Highland jotenkin ominut vapaana kasvatuksen siten, että kuluttajat automaattisesti tajuavat, että on kyseessä haiku, kun puhutaan vapaana kasvaneesta?3. "tuottajalle taas ratkaisu suormayynnistä on helppo, kun teurastamo ei maksa kuin saman mitä se maksaa normaali maitosonnista". Tarkoittaako tämä sitä vaikka lihan saannot on hyvät (70%) ei teurastamot maksa? Eikö hc:llä käytetä samaa EUROP luokitusta kuin muilla roduilla? 4."Homma sopii hyvin pienille tiloille, eli sellaisille tiloille, jotka ei oikeastaan kannata muilla roduilla."  Tämä varmaan tarkoittaa, että kansallisella kotieläintuella ja suurella eläinyksikkö määrällä tehdään "tulos"? 5. "Sekä suurille toimijoille, joilla on muita tuloja ja joku muu päätuotantosuunta, eli tämä ei saa viedä liikaa aikaa varsinaisilta rahahommilta." Highland on siis todellakin sellainen rotu,että sitä voi hoitaa "vasemmalla kädellä"? (esim. poikimisia ei tarvitse yhtään valvoa/ avustaa, ruokitaan ja tarkkaillaan silloin, kun sopii ??) 6. "Perinnebiotooppien hoito on yksi asia lisää." Olen kyllä nähnyt monia muitakin rotuja samoissa hommissa, samoin hevosia ja lampaita! 7. "Vähärasvaisuus on yksi tekijä" Mihin rasvaluokkiin hc:t luokittuu (1-5)? Jossakin on mainittu hc:n marmori ominaisuus, joka viittaisi lihan rasvaisuuteen?! Ilmeinen ristiriita Marmori/rasvaton. Lisäksi kysyisin jauhelihan rasva prosentista? Paljonko?  Kiitos vastauksista jo etukäteen....

1. No tilastojen mukaan naudanlihasta tulee 42 %:tia maitotiloilta, eli lopetuslehmistä ennenkaikkea.
Naudanlihasta 80 %:tia myydään jauhelihana, johon kyseinen raaka-aine sopii mainiosti.

2. Highland on varmaan jonkun verran ominut kyseistä käsitettä, eli vapaana kasvanut, koska se on määritelty ulkona pidettäväkis roduksi, biisonien tapaan.

3. tämä luokitusjuttu on näin, eli hailandit luokittuu luokkaan O ja niille ei makseta pihvilisiä, kuten ei makseta maitorotuisille sonneillekkaan, joten hinta on sama kuin niillä, lihansaanto ainaki mulla on ollu 75 %:n kieppeillä, tosin jos rasva on kolmonen niin sitten alenee ...

4. minä lähen ainakin liikkeelle siitä, että eläinmäärä tulee peltopinta-alan ja rehusadon mukaan, ei nautoja kannata ostorehuilla kasvattaa, joten pienempiä eläimiä menee samalle pinta-alalle enempi, lihaa tulee suunnilleen samaan tahtiin kiloina tilalta, kun njiitä eläimiä on enempi. Tästä automaattisesti seuraa se, että eläintuet on suhteessa suurempia koska eläimiä on enempi samalla pinta-alalla.

5. tohon en osaa kommentoida mitään, en vaan käsitä mitä tolla oikein tarkoitat tolla vasemman käden hoidolla, jos hommat on helpompi järjestää ulkona niin, että aikaa ei mene yhtä paljon, niin mitä tekemistä sillä on vasemman käden kanssa ????

6. joo olen minäkin nähnyt muita rotuja, sekä hevosia ja lampaita, mitä tällä kommentilla oikein haet, kumoaako se hailandin soveltuvuuden tohon hommaan ????

7. marmoroituminen taitaa olla parasta tolla agnuksella ja herefordilla, taisi olla Herliinin kommentti että se alkaa oikeastaan vasta kahden vuoden jälkeen kunnolla ja kun pääosa suomalasista sonneista teurastetaan alle kaksivuotiaana, niin aika pientä se Suomessa on, sen marmorilihan kasvatus.

jps

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 807
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Jatketaampas pallottelua...

Elikkä HC:n liha, tottakai se on erimakuista kuin monen muun naudan liha, mutta kun puhutaan HC:sta niin usein käytetään superlatiivejä. Merkittävästi erilaista, en nyt korostaisi tuolla tavalla.
Mihin sitä lihaa sitten verrataan. Markettien jauhelihoilla ja kotiteurastetun AY:n lihalla on ero kuin yöllä ja päivällä (merkittävä ;)). Toisaalta taas ruoholla kasvaneen AB:n ja HC:n lihan makuero ei mielestäni ole merkittävä.
Lihan rasvattomuudesta sen verran, että kerran "karkasi" teurasautoon hieman nuorempi sälli suoraan kesälaitumelta. Rasvaluokka 4, ilman että oli saanut koskaan murustakaan väkirehua.

Mitä tulee lihan markkinointiin, en tiedä kirjoittajien eläinmääriä, mutta oma kokemus on osoittanut että viisi eläintä (mitä rotua vaan ) viedään kyllä käsistä. Viittäkymmentä joutuu jo markkinoimaan. Suoramyynnillä saa ihan kivan hinnan, mutta kun lasketaan kaikki sivukulut (keräily, teurastus, paloittelu, sivutuotteiden hävitys,lihan tarkastus, myynti ja markkinointi) niin ainakaan tällanen laiskempi jätkä ei saa millään aikaan 15€ tuntitaksaa iltselleen (ja sen alle ei kannata saappaita kuluttaa).

Sitten noita aitaongelmia. Ei ole kokemusta High tensile aidoista, eikä ongelmia olekaan lehmien kanssa. Kolmevuotiaat sonnit sen sijaan tappelee sen verran rajusti keskenään, että neljän tuuman parruaidat on hammastikkuja. Erään lastauksen saldo, 11 siirtoaitaa säpäleiksi ja teurasauton kalusteista kolmasosa uusiksi (sattu "väärät" eläimet yhtäaikaa lastaussolaan). No, MRP:n vastaus on tietenkin se, että eläimet pitää ryhmitellä erilailla. Sata sonnia, kymmenen- viisitoista ryhmää, saman verran High tensile aitoja, helppoa ja halpaa. Omaan käyttöön haettujen, yksittäisten  "kivääriteurastettujen" kanssa ei tietenkään ole mitään ed. mainittuja ongelmia.

Edelleen olen sitä mieltä (ja vain minun oma mielipide), että kymmenen HC:a ei ole ammatti ja sata HC:a on helvetti. :)

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Jatketaampas pallottelua...

Edelleen olen sitä mieltä (ja vain minun oma mielipide), että kymmenen HC:a ei ole ammatti ja sata HC:a on helvetti. :)

Näinhän se suunnilleen on, noista lastauksista, niin eläimiä siirrelty joskus on niin että auto on laitettu täyteen, mutta teurasautoon en ole laittanut koskaan kolmea enempää, lastauksissa ei ole ollu ongelmia yleensä, joskus on viety laitumelta ihan vaan leipäpalan kanssa, niin että ite olen kävellyt edellä autoon ja sonni on kävellyt perässä.

Aina ei mene kyllä putkeen täytyy myöntää ....

Regent

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 284
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Suurin lihan makuun ja laatuun vaikuttavat tekijä taitaa väkirehuruokinta. Voimakas ruokinta lisää rasvaa, marmoria, makua, mehukkuutta ja suutuntumaa. Nurmiruokinta tekee lihasta taas terveellisempää. Rodulla ei ole väliä. (Paitsi tietenkin Limousin joka ei tarvitse mitään marmoreita ja muita ollakseen ylivoimaista.)

Härkiminen on toinen mikä vaikuttaa lihan syöntilaatuun. MISSÄÄN muualla kuin pohjoismaissa ei syödä sonnin lihaa. "Kusen" maku on häiritsevä. Täällä on varmaan totuttu hirvasten makuun. Oli rotu mikä tahansa, hieho on parasta lihaa.

kermikkä

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 70
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
  Miten 42%:sta lihaa saadaan 80% kokonaismäärästä ? Jännä kaava varmaan... Mutta mikä se on se "lihankasvatus" jonka mainitsit?                 

Missä on määritelty haikku ulkoroduksi? ja kuka? saako muita rotuja pitää siis vain sisällä?

Sulla varmaan harmittaa, kun Sinua on kusetettu luokituksessa. Minulla nimittäin on taulukko jossa kerrotaan, että eläin joka luokittui O+1, saanto oli vain 73,6% Eli Sinulla on jäänyt saamatta pihvilisä (maks.55snt/kg) Tai Sulla on tai siis haikulla on piilolihakset. Mutta pistä taulukkoa tuleen jos on ja täytyyhän se olla, kun tiedät pros. noinkin tarkkaan?

Vasen käsi juttu: Kyseessä kuitenkin elävät eläimet ja vastuu ihmisellä. Entä jos kuitenkin poikimavaikeus tai muu vammautuminen? Isäntä "raha hommissa" eläimet kärsii... epäeettistä sanon vaan. Mutta kiva harrastus?

"joo olen minäkin nähnyt muita rotuja, sekä hevosia ja lampaita, mitä tällä kommentilla oikein haet, kumoaako se hailandin soveltuvuuden tohon hommaan ????" Ei toki, mutta ei tarkoita haikun yksinoikeuttakaan...mielikuva mainontaa...

Marmori/ rasvattomuus askarruttaa, kun ne ei oikein kulje käsikädessä...mielikuva mainontaa...

Pitäisikö lopettaa kirjoittelu haikuista? Sillä mitä enempi asiaa pohdin ja kääntelen alkaa tuntumaan, että koko haikku on rakennettu "mielikuville". Tosin uskon, että hc:llä on paikkansa Suomalaisessa maisemassa... Ei tosin kovin merkittävää.Smile!


MRP

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 219
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Minua alkoi tosissaan kiinnostaan tämä argumentointi.
2.Onko Highland jotenkin ominut vapaana kasvatuksen siten, että kuluttajat automaattisesti tajuavat, että on kyseessä haiku, kun puhutaan vapaana kasvaneesta?
3. Tarkoittaako tämä sitä vaikka lihan saannot on hyvät (70%) ei teurastamot maksa? Eikö hc:llä käytetä samaa EUROP luokitusta kuin muilla roduilla?
5. Highland on siis todellakin sellainen rotu,että sitä voi hoitaa "vasemmalla kädellä"? (esim. poikimisia ei tarvitse yhtään valvoa/ avustaa, ruokitaan ja tarkkaillaan silloin, kun sopii ??)
6.Olen kyllä nähnyt monia muitakin rotuja samoissa hommissa, samoin hevosia ja lampaita!
7. Mihin rasvaluokkiin hc:t luokittuu (1-5)? Jossakin on mainittu hc:n marmori ominaisuus, joka viittaisi lihan rasvaisuuteen?! Ilmeinen ristiriita Marmori/rasvaton. Lisäksi kysyisin jauhelihan rasva prosentista? Paljonko?  Kiitos vastauksista jo etukäteen....
Kiva kun argumentointi kiinnostaa. Emo-Heikki jo perusteli omia näkemyksiään, joten keskityn vielä kommentoimaan lähinnä omiani.
2. Emme ole mitenkään omineet. Siitä vain sonnit laitumelle ja tietoa asiakkaille.
3. En ole vähääkään kiinnostunut siitä ottaako/maksaako isot teurastamot ja mitä. Me toimimme pienteurastamoiden kanssa.
5. En suosittelisi ottamaan tälläistä lähestymistapaa. Monilla meistä tilanne on käytännössä se, että toinen puolisoista on tilan ulkopuolella ja auttelee sen mitä auttelee. Toinen on tilalla esim. kotiäidin työn ohella. Siitä pääsee sopivasti "karkaamaan" valvomaan poikimisiakin.
6. Totta. Ei se silti sitä tarkoita, että ei tälläistä voisi käyttää siinä paljon parjatussa mielikuvamainonnassa. Olisi tosi kiva, jos luontokohteiden laiduntaminen lisääntyisi. Emme tokikaan halua olla mitenkään "yksinoikeudella" tätä omimassa.
7. Rasvaluokat vaihtelevat. Hiehot saattavat olla hyvinkin rasvaisia ja sonnit hyvinkin rasvattomia. Vaihtelee eläimen- ja sen iän, ruokinnan ja vuodenajan mukaan. Eilen söin kaksivuotiaan hiehon ulkofilettä (oli niin hieno pala, että lihanleikkaaja KIELSI myymästä - sanoi "tämä teidän pitää syödä itse!) todella kauniisti marmoroitunutta lihaa. Olisi pitänyt ottaa kuva. Sonnin liha on selvästi kuivempaa ja sen marmorit eivät ole noin runsaat. Jauhelihan rasvapitoisuutta ei ole määritetty sen tieteellisemmin, kuin omin havainnoin ja tietysti asiakkaat itse tekevät omia havaintojaan. Vähärasvaista sen kuitenkin on - verrattavissa tältä osin kaupan paistijauhelihaan. Jauheliha on kuitenkin ollut erittäin pidettyä ja kysyttyä.
Suoramyynnissä on olennaista se, että pystymme kertomaan kunkin lihapalan osalta mistä eläimestä se on lähtöisin ja millaiset ominaisuudet siinä on. Tämä sama luonnollisesti toteutuu muidenkin rotujen suoramyyjien osalta.
Erään lastauksen saldo, 11 siirtoaitaa säpäleiksi ja teurasauton kalusteista kolmasosa uusiksi (sattu "väärät" eläimet yhtäaikaa lastaussolaan).
Ikävä ja harmillinen tapaus. Sinua ei tietenkään lohduta pätkääkään tieto, että meillä ei ole ollut suuremmin ongelmia lastauksissa. Aikaa on joskus mennyt, mutta kalustotappioilta on vältytty. Sonneja ei koskaan kuljeteta, eikä lastata samassa tilassa - aina väliaidat väliin. Kerroit myös eläinten ryhmittelystä. Olennaista ei aina ole lauman koko, vaan se, että sen koostumus ei jatkuvasti muutu. Nuoresta asti samassa porukassa olleet ovat rauhallisempia. Tämä on kuitenkin yksi haaste tässä touhussa se on totta. Jostain syystä "riidanhaastajat" kiilaavat teurasjonon kärkeen. Aina.  ;D
"Kusen" maku on häiritsevä. Täällä on varmaan totuttu hirvasten makuun. Oli rotu mikä tahansa, hieho on parasta lihaa.
Makuasioita, joista turha sen kummemmin kiistellä. Hieho on hyvää, mutta jotenkin sonnissa on enemmän luonnetta - lautasellakin.
Pitäisikö lopettaa kirjoittelu haikuista? Sillä mitä enempi asiaa pohdin ja kääntelen alkaa tuntumaan, että koko haikku on rakennettu "mielikuville". Tosin uskon, että hc:llä on paikkansa Suomalaisessa maisemassa... Ei tosin kovin merkittävää.Smile!
Lopetetaan, joo - ainakin hetkeksi :)
Tottakai kyseessä on mielikuvia. Kaikessa markkinoinnissa ja mainonnassa on, eikä siinä ole mitään kummallista. Jokaiselle sallittakoon oikeus tuoda omia näkemyksiä esiin. Rotu on kuitenkin hyvässä myötätuulessa ja sen määrä lisääntyy nopeassa tahdissa. Aika näyttää missä vaiheessa kasvu taittuu, mutta toistaiseksi suunta on tukevasti ylöspäin. Eläinten määrä ja laatu on kasvanut koko ajan.

Viimeksi muokattu: 26.03.12 - klo:17:03 kirjoittanut MRP

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
  Miten 42%:sta lihaa saadaan 80% kokonaismäärästä ? Jännä kaava varmaan... Mutta mikä se on se "lihankasvatus" jonka mainitsit?                 

Missä on määritelty haikku ulkoroduksi? ja kuka? saako muita rotuja pitää siis vain sisällä?

Sulla varmaan harmittaa, kun Sinua on kusetettu luokituksessa. Minulla nimittäin on taulukko jossa kerrotaan, että eläin joka luokittui O+1, saanto oli vain 73,6% Eli Sinulla on jäänyt saamatta pihvilisä (maks.55snt/kg) Tai Sulla on tai siis haikulla on piilolihakset. Mutta pistä taulukkoa tuleen jos on ja täytyyhän se olla, kun tiedät pros. noinkin tarkkaan?

Vasen käsi juttu: Kyseessä kuitenkin elävät eläimet ja vastuu ihmisellä. Entä jos kuitenkin poikimavaikeus tai muu vammautuminen? Isäntä "raha hommissa" eläimet kärsii... epäeettistä sanon vaan. Mutta kiva harrastus?

"joo olen minäkin nähnyt muita rotuja, sekä hevosia ja lampaita, mitä tällä kommentilla oikein haet, kumoaako se hailandin soveltuvuuden tohon hommaan ????" Ei toki, mutta ei tarkoita haikun yksinoikeuttakaan...mielikuva mainontaa...

Marmori/ rasvattomuus askarruttaa, kun ne ei oikein kulje käsikädessä...mielikuva mainontaa...

Pitäisikö lopettaa kirjoittelu haikuista? Sillä mitä enempi asiaa pohdin ja kääntelen alkaa tuntumaan, että koko haikku on rakennettu "mielikuville". Tosin uskon, että hc:llä on paikkansa Suomalaisessa maisemassa... Ei tosin kovin merkittävää.Smile!

Toi 42 %:tia naudanlihasta tulee maitotiloilta on teurastamon ilmoittama luku, sekä toi että 80 %:tia naudanlihasta Suomessa myydään jauhelihana.
En pysty sitä kiistämään enkä vahvistamaan, joten asia saa minun puolesta jäädä tähän, usko jos haluat.

Mitä muuten tulee noihin asioihin, niin mielikuvahan ne ovat, jokainen voi tietenkin suhtautua niihin miten haluaa ....

Tukiehdoissa hailand määritellään ulkona pidettäväksi roduksi, mitä se sitten sisältää tai mitä se edellyttää sun täytyy varmaan kysyä eläiinlääkäriltä, sehän se on näitä valvova viranomianen, itse en ole koskaan tuota kohtaa miettinyt, miksi näin on ja miksi näin on määritelty ????

kermikkä

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 70
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Niinpä, et pysty vahvistamaan tietojasi...Eli niillä ei käytänössä ole mitään painoarvoa...Kannattaa vaikka käydä esim. Lihatiedotuksen sivuilla...."usko jos haluat!". Mutta jos sinulla on hitunenkaan jutuissasi totta niin laita linkki tai jokin suunta tukiehdoista mistä löytyy tämä määritelmä ulkorodusta....             

"Tukiehdoissa hailand määritellään ulkona pidettäväksi roduksi"
  "smile!"

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Sonnien ruokinnasta ?
Niinpä, et pysty vahvistamaan tietojasi...Eli niillä ei käytänössä ole mitään painoarvoa...Kannattaa vaikka käydä esim. Lihatiedotuksen sivuilla...."usko jos haluat!". Mutta jos sinulla on hitunenkaan jutuissasi totta niin laita linkki tai jokin suunta tukiehdoista mistä löytyy tämä määritelmä ulkorodusta....             

"Tukiehdoissa hailand määritellään ulkona pidettäväksi roduksi"
  "smile!"

Ei kai mun mitään tarvi täällä vahvistella, kysy ite jos haluat jotain vahvistuksia ????