Hinnat nousevat ja laskevat. Ei tuotantoa voi vieläkään suunnitella kuvittelemalla että tavarasta jotain maksetaan :P Se tässä niin tylsää onkin.
Eikun raivaamaan lisäpeltoa maailman ruokahuollon turvaamiseksi...
On hyvä omatunto kun tuli tuossa 2000-l alkupuolella pelastettua useampia kymmeniä hehtaareja puskettuneita LUEL-peltoja takaisin viljelyyn, vuokraamalla ja ostamalla niitä.
Eikun raivaamaan lisäpeltoa maailman ruokahuollon turvaamiseksi...
On hyvä omatunto kun tuli tuossa 2000-l alkupuolella pelastettua useampia kymmeniä hehtaareja puskettuneita LUEL-peltoja takaisin viljelyyn, vuokraamalla ja ostamalla niitä.
Eikun raivaamaan lisäpeltoa maailman ruokahuollon turvaamiseksi...
On hyvä omatunto kun tuli tuossa 2000-l alkupuolella pelastettua useampia kymmeniä hehtaareja puskettuneita LUEL-peltoja takaisin viljelyyn, vuokraamalla ja ostamalla niitä.
Eikun raivaamaan lisäpeltoa maailman ruokahuollon turvaamiseksi...
On hyvä omatunto kun tuli tuossa 2000-l alkupuolella pelastettua useampia kymmeniä hehtaareja puskettuneita LUEL-peltoja takaisin viljelyyn, vuokraamalla ja ostamalla niitä.
Suomessa vain vouhotetaan maatalouden päästöistä, ja sillä varjolla halutaan saada peltoja pois tuotannosta, todennäköistä on että suojakaistat pitää leventää ja niitä lisätä tulevissa yt-ehdoissa.
Eikun raivaamaan lisäpeltoa maailman ruokahuollon turvaamiseksi...
On hyvä omatunto kun tuli tuossa 2000-l alkupuolella pelastettua useampia kymmeniä hehtaareja puskettuneita LUEL-peltoja takaisin viljelyyn, vuokraamalla ja ostamalla niitä.
Suomessa vain vouhotetaan maatalouden päästöistä, ja sillä varjolla halutaan saada peltoja pois tuotannosta, todennäköistä on että suojakaistat pitää leventää ja niitä lisätä tulevissa yt-ehdoissa.
Kyllähän nämä arabimaiden rähinät on osittain lähteneet liikkeelle siitä, että pelimiehet on veivanneet viljanhinnan taas liian ylös ...
Kyllähän nämä arabimaiden rähinät on osittain lähteneet liikkeelle siitä, että pelimiehet on veivanneet viljanhinnan taas liian ylös ...
Hehtaarin rehualalla syöttää yhden lehmän, mutta vegejä kokonaisen lauman. ;D Tästä on joku tarkempikin laskelma tehty, miten paljon paremmin nykyinen peltoala riittää, kun siinä tuotetaan ihmisten evästä.
Hehtaarin rehualalla syöttää yhden lehmän, mutta vegejä kokonaisen lauman. ;D Tästä on joku tarkempikin laskelma tehty, miten paljon paremmin nykyinen peltoala riittää, kun siinä tuotetaan ihmisten evästä.
Jos pitäisi kankeasti laskea niin ihminen vetää 2500 kcal päivässä. 1 kalori on 4,2 joulea.. Ihminen siis tarvitsee noin 10 Megajoulea päivässä ja lehmä keskimäärin 250. Josta palauttaa ihmisravinnoksi noin 62 Mj koska 75% menee hukkaan.
Ohrakilossa on siis 13,2 Mj (joka ei taatusti ihmisessä kaikki sula) Teoriassa.. Ihminen elää ohrahehtarilla esim. 5000 vuorokautta eli 13 vuotta. Lehmän läpi pyöritettynä siis vain 3,25 vuotta.
Hehtaarin rehualalla syöttää yhden lehmän, mutta vegejä kokonaisen lauman. ;D Tästä on joku tarkempikin laskelma tehty, miten paljon paremmin nykyinen peltoala riittää, kun siinä tuotetaan ihmisten evästä.
Jos pitäisi kankeasti laskea niin ihminen vetää 2500 kcal päivässä. 1 kalori on 4,2 joulea.. Ihminen siis tarvitsee noin 10 Megajoulea päivässä ja lehmä keskimäärin 250. Josta palauttaa ihmisravinnoksi noin 62 Mj koska 75% menee hukkaan.
Ohrakilossa on siis 13,2 Mj (joka ei taatusti ihmisessä kaikki sula) Teoriassa.. Ihminen elää ohrahehtarilla esim. 5000 vuorokautta eli 13 vuotta. Lehmän läpi pyöritettynä siis vain 3,25 vuotta.
Siinähän se tulikin. ;D Ei ole siis pelkkää vegejen propagandaa, että hyötysuhteen ero on huima.
Hehtaarin rehualalla syöttää yhden lehmän, mutta vegejä kokonaisen lauman. ;D Tästä on joku tarkempikin laskelma tehty, miten paljon paremmin nykyinen peltoala riittää, kun siinä tuotetaan ihmisten evästä.
Jos pitäisi kankeasti laskea niin ihminen vetää 2500 kcal päivässä. 1 kalori on 4,2 joulea.. Ihminen siis tarvitsee noin 10 Megajoulea päivässä ja lehmä keskimäärin 250. Josta palauttaa ihmisravinnoksi noin 62 Mj koska 75% menee hukkaan.
Ohrakilossa on siis 13,2 Mj (joka ei taatusti ihmisessä kaikki sula) Teoriassa.. Ihminen elää ohrahehtarilla esim. 5000 vuorokautta eli 13 vuotta. Lehmän läpi pyöritettynä siis vain 3,25 vuotta.
Siinähän se tulikin. ;D Ei ole siis pelkkää vegejen propagandaa, että hyötysuhteen ero on huima.
Mua ihmetyttää näissä ruokakriisi keskusteluissa se, että pidetään itsestään selvänä sitä, kun maailmalla tulee ruokakriisi niin se nostaa suomalaisen maatalouden nousuun. Eikö todennäköisempää ole se, että kun puhtaasta vedestä, energiasta ym. tulee puute, niin tuotanto pitää siirtää sinne missä tuotantoolosuhteet ovat parhaimmat. Suomi ei varmaan kuulu siihen alueseen ellei tuo ilmastonmuutos aivan ihmeitä tee.
Mua ihmetyttää näissä ruokakriisi keskusteluissa se, että pidetään itsestään selvänä sitä, kun maailmalla tulee ruokakriisi niin se nostaa suomalaisen maatalouden nousuun. Eikö todennäköisempää ole se, että kun puhtaasta vedestä, energiasta ym. tulee puute, niin tuotanto pitää siirtää sinne missä tuotantoolosuhteet ovat parhaimmat. Suomi ei varmaan kuulu siihen alueseen ellei tuo ilmastonmuutos aivan ihmeitä tee.
Toinen juttu mikä herättää ihmetystä on tällä palstalla usein naureskeltu kasvissyönti. Eikö tulevaisuuden ruokapulassa ole todennäköistä ole se, että ihmisen täytyy vähentää lihansyöntiä ja lisätä kasvissyöntiä.
Esim amerikasta rahdataan Suomeen soijaa, joka eläinten kautta jalostetaan lihaksi. En tarkkaa suhdelukua tiedä mutta jos yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 10 kg soijaa, niin eikö järkevämpää ole käyttää soija suoraan ihmisravinnoksi. Samaa pätee puhtaaseen veteen. Riittääkö tulevaisuudessa vesi ihmisien lisääntyvään lihansyöntiin?
Kyllähän nämä arabimaiden rähinät on osittain lähteneet liikkeelle siitä, että pelimiehet on veivanneet viljanhinnan taas liian ylös ...
Aika tanakka tulkinta, sano juu ;D ;D ;D
kerroppa mikä koksnokka valtio on omavarainen ruuastaan ???Kyllähän nämä arabimaiden rähinät on osittain lähteneet liikkeelle siitä, että pelimiehet on veivanneet viljanhinnan taas liian ylös ...Aika tanakka tulkinta, sano juu ;D ;D ;D
kerroppa mikä koksnokka valtio on omavarainen ruuastaan ???Kyllähän nämä arabimaiden rähinät on osittain lähteneet liikkeelle siitä, että pelimiehet on veivanneet viljanhinnan taas liian ylös ...Aika tanakka tulkinta, sano juu ;D ;D ;D
Nokasta niikää tiä... mut tuskin mikään - ja on pari muutaki asiaa joissa ei olla omavarasia missään... mut onneks Suomi sentään on palkollamakoilun osalta omavaranen ;D ;D ;D
Muistaakseni jossain baltiassa on sijoitusfirma joka ostaa peltoa nimiinsä entisen neuvostoliiton alueilta . Omistavat noin 150000ha maata ja lisää ostavat .Bisneshuumassa voi olla hyvä pitää mielessä, että jokainen valtio voi pulan yllättäessä kansallistaa strategiset toimialat, siinä sitten bisnekset kusee :o ;D ;D
Ryhmään kuuluu myös suomalaisia sijoittajia. Erästä haastateltiin teevessä jossa mies kertoin ruuasta tulevan tulevaisuudessa strateginen tuote ja kannattavaa sijoitustoimintaa .
Suomessa ei ole oivallettu vielä asiaa yhä haikaillaan halpaa maailmanmarkkinoiden ruokaa ja halpuuden aika näyttää nyt olevan loppumassa.
yl 100 % omaaraisuus koska 30 000 sompassia tuotu makoilemaan :PNokasta niikää tiä... mut tuskin mikään - ja on pari muutaki asiaa joissa ei olla omavarasia missään... mut onneks Suomi sentään on palkollamakoilun osalta omavaranen ;D ;D ;Dkerroppa mikä koksnokka valtio on omavarainen ruuastaan ???Kyllähän nämä arabimaiden rähinät on osittain lähteneet liikkeelle siitä, että pelimiehet on veivanneet viljanhinnan taas liian ylös ...Aika tanakka tulkinta, sano juu ;D ;D ;D
Hehtaarin rehualalla syöttää yhden lehmän, mutta vegejä kokonaisen lauman. ;D Tästä on joku tarkempikin laskelma tehty, miten paljon paremmin nykyinen peltoala riittää, kun siinä tuotetaan ihmisten evästä.
Jos pitäisi kankeasti laskea niin ihminen vetää 2500 kcal päivässä. 1 kalori on 4,2 joulea.. Ihminen siis tarvitsee noin 10 Megajoulea päivässä ja lehmä keskimäärin 250. Josta palauttaa ihmisravinnoksi noin 62 Mj koska 75% menee hukkaan.
Ohrakilossa on siis 13,2 Mj (joka ei taatusti ihmisessä kaikki sula) Teoriassa.. Ihminen elää ohrahehtarilla esim. 5000 vuorokautta eli 13 vuotta. Lehmän läpi pyöritettynä siis vain 3,25 vuotta.
Mua ihmetyttää näissä ruokakriisi keskusteluissa se, että pidetään itsestään selvänä sitä, kun maailmalla tulee ruokakriisi niin se nostaa suomalaisen maatalouden nousuun. Eikö todennäköisempää ole se, että kun puhtaasta vedestä, energiasta ym. tulee puute, niin tuotanto pitää siirtää sinne missä tuotantoolosuhteet ovat parhaimmat. Suomi ei varmaan kuulu siihen alueseen ellei tuo ilmastonmuutos aivan ihmeitä tee.
Toinen juttu mikä herättää ihmetystä on tällä palstalla usein naureskeltu kasvissyönti. Eikö tulevaisuuden ruokapulassa ole todennäköistä ole se, että ihmisen täytyy vähentää lihansyöntiä ja lisätä kasvissyöntiä.
Joo.. Säilistä tulee reilusti enemmän kuin viljanjyviä. Ei tullut yllätyksenä. Tuo laiduntaminenkin on menetelmänä tutuhko ::)
Vois laskea niinkin, että söisi itse jyvät ja lämmittäisi talon polttamalla olkia ??? Millainen energialaskelma siitä saataisiin. Verrattuna lihantuotantoon + suoraan sähkölämmitykseen ???
Mutta: Eivät nämä tosiasiat muuta tuota vegaanien käyttämään energialaskentaa mihinkään. Joku nokkela laskee vielä senkin, että lypsylehmän dietistä 45% on väkirehua ja laidunta 0% ??? Tämä pistää vähän vastaan tuota ajatusta, että lehmät syövät sieltä josta satoa ei voi muuten korjata.
Oleellista: Tästä asiasta ei kannata lähteä väittelemään VIISAAN vegaanin kanssa, sellainen voi lyödä ns. jauhot suuhun :o ;D :o
"Liha ja maitotuotteet kuluttavat vettä huomattavasti enemmän kuin viljelykasvit. Kasveista riisi
kuluttaa absoluuttisesti eniten vettä, 21 % kaikesta viljelyyn kulutetusta vedestä. Toiseksi suurin
vedenkuluttaja on vehnä, 12 %. Maissi kulutta 9% ja soijapapu 4 %. Suhteelliset piiloveden määrät
ovat kuitenkin erilaisia. Riisiä ja vehnää viljellään valtavasti joten ne kuluttavat yhteensä paljon
vettä. Riisi kuluttaa vettä kuitenkin vain 3700 l/kg, vehnä 1500 l/kg, kahvi peräti 20 000 l/kg.
Suuria suhteellisia vesimääriä on myös naudanlihalla, teellä ja puuvillalla (8 000–16 000 l/kg).
Osa piilovedestä kuluu tuotteen prosessoinnin myötä. Siinä otetaan huomioon käytössä
saastunut vesi, vaikka se periaatteessa palaisi vedenkiertoon. Kasteluhäviötä ei ole otettu
huomioon osittain tästä syystä. Piilovesi ei ole yksinkertainen käsite. Kunkin tuotteen
piilovesimäärät vaihtelevat maittain ja alueittain. Piiloveden määrään vaikuttavat mm. ilmasto,
satoisuus, viljeltyjen tuotteiden alalajikkeet, viljelymetodit ja
tekniikat sekä kastelutehokkuus."
http://akva.ayy.fi/vesijalanjalki/Piilotetut_vedet.pdf (http://akva.ayy.fi/vesijalanjalki/Piilotetut_vedet.pdf)
Aika isoja lukuja tulee kun kaikki lasketaan :o
"Liha ja maitotuotteet kuluttavat vettä huomattavasti enemmän kuin viljelykasvit. Kasveista riisi
kuluttaa absoluuttisesti eniten vettä, 21 % kaikesta viljelyyn kulutetusta vedestä. Toiseksi suurin
vedenkuluttaja on vehnä, 12 %. Maissi kulutta 9% ja soijapapu 4 %. Suhteelliset piiloveden määrät
ovat kuitenkin erilaisia. Riisiä ja vehnää viljellään valtavasti joten ne kuluttavat yhteensä paljon
vettä. Riisi kuluttaa vettä kuitenkin vain 3700 l/kg, vehnä 1500 l/kg, kahvi peräti 20 000 l/kg.
Suuria suhteellisia vesimääriä on myös naudanlihalla, teellä ja puuvillalla (8 000–16 000 l/kg).
Osa piilovedestä kuluu tuotteen prosessoinnin myötä. Siinä otetaan huomioon käytössä
saastunut vesi, vaikka se periaatteessa palaisi vedenkiertoon. Kasteluhäviötä ei ole otettu
huomioon osittain tästä syystä. Piilovesi ei ole yksinkertainen käsite. Kunkin tuotteen
piilovesimäärät vaihtelevat maittain ja alueittain. Piiloveden määrään vaikuttavat mm. ilmasto,
satoisuus, viljeltyjen tuotteiden alalajikkeet, viljelymetodit ja
tekniikat sekä kastelutehokkuus."
http://akva.ayy.fi/vesijalanjalki/Piilotetut_vedet.pdf (http://akva.ayy.fi/vesijalanjalki/Piilotetut_vedet.pdf)
Aika isoja lukuja tulee kun kaikki lasketaan :o
"Liha ja maitotuotteet kuluttavat vettä huomattavasti enemmän kuin viljelykasvit. Kasveista riisi
kuluttaa absoluuttisesti eniten vettä, 21 % kaikesta viljelyyn kulutetusta vedestä...
..Osa piilovedestä kuluu tuotteen prosessoinnin myötä. Siinä otetaan huomioon käytössä
saastunut vesi, vaikka se periaatteessa palaisi vedenkiertoon. Kasteluhäviötä ei ole otettu
huomioon osittain tästä syystä. Piilovesi ei ole yksinkertainen käsite. Kunkin tuotteen
piilovesimäärät vaihtelevat maittain ja alueittain. Piiloveden määrään vaikuttavat mm. ilmasto,
satoisuus, viljeltyjen tuotteiden alalajikkeet, viljelymetodit ja
tekniikat sekä kastelutehokkuus."
http://akva.ayy.fi/vesijalanjalki/Piilotetut_vedet.pdf (http://akva.ayy.fi/vesijalanjalki/Piilotetut_vedet.pdf)
Aika isoja lukuja tulee kun kaikki lasketaan :o
Juu, mutta, onko näkyvä/+piilovesi sadevettä, onko se pohjavettä jota ei käytetä yli uudistumisvauhdin, onko se vettä jonka esim. sotilaallisesti yms. tavalla vahvempi ottaa käyttöön heikomman nenän edestä... eettinen ja kestävä toiminta voi kertoilla absoluuttiset litrat ihan toisen näköisiksi...
Muutamia havaintoja keskustelun varrelta;
- Suomessa ehkä heitetään 1/3 osa ruuasta roskiin, mutta siellä missä siitä on pula niin astiat kaavitaan hyvin huolellisesti.
- ihminen on luonnostaan sekasyöjä ja siksi siis pärjää varsin mainiosti myös ilman lihaa
- on olemassa paljon kaloripitoisempiakin kasvisruokia kuin salaatti. Hernari josta jätetään liha pois tai korvataan jollain muulla kotoisella kasviksella on yksi sellainen, eikä sitä lihan puuttumista huomaa edes paatunein lihansyöjä.
Suurin osa nälänhädästä ja tulevaisuuden uhkaavasta ruokapulasta on edelleen rakenteellista, ei siinä, etteikö peltoala tai taito riittäisi. Veden riittävyys on yksi kynnyskysymys, siinä pitää valita kastellaanko paikallisen perheen vehnäpeltoa vai länsimaisen lihalla paisutetun turistin käyttämää golfkenttää.
Kuka hankkisi Hernekeitolle alkuperäisruoka-statuksen, ettei hyväuskoinen lihaa syövä hetero mies saisi vahingossakaan lautaselleen mitään leikattua versiota tästä Suomen Raskaan kenttämuonan peruskivestä! 8)
Lisäksi naudat voivat laiduntamisen kautta hyödyntää laajasti alueita, joilta ei modernin peltoviljelyn menetelmillä ole mahdollista korjata satoa. Ja valtaosin mm. Keski-Euroopassa lihakarjankasvatus perustuu nimenomaan em. alueiden hyödyntämiseen. Suomessa käyttämätöntä laidunpotentiaalia on tiukan paikan tullen todella paljon.
Muutamia havaintoja keskustelun varrelta;
- Suomessa ehkä heitetään 1/3 osa ruuasta roskiin, mutta siellä missä siitä on pula niin astiat kaavitaan hyvin huolellisesti.
- ihminen on luonnostaan sekasyöjä ja siksi siis pärjää varsin mainiosti myös ilman lihaa
- on olemassa paljon kaloripitoisempiakin kasvisruokia kuin salaatti. Hernari josta jätetään liha pois tai korvataan jollain muulla kotoisella kasviksella on yksi sellainen, eikä sitä lihan puuttumista huomaa edes paatunein lihansyöjä.
Suurin osa nälänhädästä ja tulevaisuuden uhkaavasta ruokapulasta on edelleen rakenteellista, ei siinä, etteikö peltoala tai taito riittäisi. Veden riittävyys on yksi kynnyskysymys, siinä pitää valita kastellaanko paikallisen perheen vehnäpeltoa vai länsimaisen lihalla paisutetun turistin käyttämää golfkenttää.
Muutoin hyvä yhteenveto, mutta:
Ihminen totta vie on sekaravinnon käyttäjä, eikä siis tule fysiologiansa puoleen toimeen ilman lihaa, pelkällä kasvisravinnolla. Suurin ongelma ovat B-ryhmän vitamiinit, joista kaikkia ei ole saatavilla kuin eläinperäisestä ravinnosta.
JK.
Kuka hankkisi Hernekeitolle alkuperäisruoka-statuksen, ettei hyväuskoinen lihaa syövä hetero mies saisi vahingossakaan lautaselleen mitään leikattua versiota tästä Suomen Raskaan kenttämuonan peruskivestä! 8)
B-vitamiinin saaminen on kasvisruokavaliossa haasteellista. Mutta jo pelkkä lihan käytön kohtuullistaminen ja yleisen ruokavalion muuttaminen enemmän kasvisperäiseksi auttaa meitä vähentämään lihan kulutusta. Jätetään ravintolassa se extrasuuri härän 1200 gramman cajunpihvi syömättä (se pihvi tuskin muuten on ikinä härkää nähnykään) ja valitaan kohtuullisempi versio tai jatketaan jauhenlihaa porkkanalla, kesäkurpitsalla tai mulla vastaavalla, tämä on myös hyvä tapa pienentää ruokakustannuksia.Muutamia havaintoja keskustelun varrelta;
- Suomessa ehkä heitetään 1/3 osa ruuasta roskiin, mutta siellä missä siitä on pula niin astiat kaavitaan hyvin huolellisesti.
- ihminen on luonnostaan sekasyöjä ja siksi siis pärjää varsin mainiosti myös ilman lihaa
- on olemassa paljon kaloripitoisempiakin kasvisruokia kuin salaatti. Hernari josta jätetään liha pois tai korvataan jollain muulla kotoisella kasviksella on yksi sellainen, eikä sitä lihan puuttumista huomaa edes paatunein lihansyöjä.
Suurin osa nälänhädästä ja tulevaisuuden uhkaavasta ruokapulasta on edelleen rakenteellista, ei siinä, etteikö peltoala tai taito riittäisi. Veden riittävyys on yksi kynnyskysymys, siinä pitää valita kastellaanko paikallisen perheen vehnäpeltoa vai länsimaisen lihalla paisutetun turistin käyttämää golfkenttää.
Muutoin hyvä yhteenveto, mutta:
Ihminen totta vie on sekaravinnon käyttäjä, eikä siis tule fysiologiansa puoleen toimeen ilman lihaa, pelkällä kasvisravinnolla. Suurin ongelma ovat B-ryhmän vitamiinit, joista kaikkia ei ole saatavilla kuin eläinperäisestä ravinnosta.
JK.
Kuka hankkisi Hernekeitolle alkuperäisruoka-statuksen, ettei hyväuskoinen lihaa syövä hetero mies saisi vahingossakaan lautaselleen mitään leikattua versiota tästä Suomen Raskaan kenttämuonan peruskivestä! 8)
Runsas alkoholinkäyttö aihettaa B12 vitamiinin puutosta. Ja onko kaikki puutokset vaarallisia? Suomalaisilla on krooninen D-vitamiinin puutos verrattuna vaikka australialaisiin ja hengissä heilutaan.Muutamia havaintoja keskustelun varrelta;
- Suomessa ehkä heitetään 1/3 osa ruuasta roskiin, mutta siellä missä siitä on pula niin astiat kaavitaan hyvin huolellisesti.
- ihminen on luonnostaan sekasyöjä ja siksi siis pärjää varsin mainiosti myös ilman lihaa
- on olemassa paljon kaloripitoisempiakin kasvisruokia kuin salaatti. Hernari josta jätetään liha pois tai korvataan jollain muulla kotoisella kasviksella on yksi sellainen, eikä sitä lihan puuttumista huomaa edes paatunein lihansyöjä.
Suurin osa nälänhädästä ja tulevaisuuden uhkaavasta ruokapulasta on edelleen rakenteellista, ei siinä, etteikö peltoala tai taito riittäisi. Veden riittävyys on yksi kynnyskysymys, siinä pitää valita kastellaanko paikallisen perheen vehnäpeltoa vai länsimaisen lihalla paisutetun turistin käyttämää golfkenttää.
Muutoin hyvä yhteenveto, mutta:
Ihminen totta vie on sekaravinnon käyttäjä, eikä siis tule fysiologiansa puoleen toimeen ilman lihaa, pelkällä kasvisravinnolla. Suurin ongelma ovat B-ryhmän vitamiinit, joista kaikkia ei ole saatavilla kuin eläinperäisestä ravinnosta.
JK.
Kuka hankkisi Hernekeitolle alkuperäisruoka-statuksen, ettei hyväuskoinen lihaa syövä hetero mies saisi vahingossakaan lautaselleen mitään leikattua versiota tästä Suomen Raskaan kenttämuonan peruskivestä! 8)
Siinä ruoka jaa geenit ohjelmassa kerrottiin intialaisesta heimosta, joka on 1000 vuotta elänyt kasvisravilla ilman B12 vitamiin puutetta. Kun tämän heimon jäsenet muuttivat britanniaan ja jatkoivat samanlaisella ruokavaliolla niin ilmeni B12 vitmiinin puutostila ja sairauksia. Että tällaista on tämä länsimainen hyvinvointivaltion ruoka. Puutos johtui ruuan liiasta puhtaudesta. Aiemmin savat B12 vitamiinit pieneliöistä. Tiesittekö että jokainen syö hyönteisiä vuodessa ½ kiloa. Siitähän saa jo kummasti vitamiineja ;D
Runsas alkoholinkäyttö aihettaa B12 vitamiinin puutosta. Ja onko kaikki puutokset vaarallisia? Suomalaisilla on krooninen D-vitamiinin puutos verrattuna vaikka australialaisiin ja hengissä heilutaan.Muutamia havaintoja keskustelun varrelta;
- Suomessa ehkä heitetään 1/3 osa ruuasta roskiin, mutta siellä missä siitä on pula niin astiat kaavitaan hyvin huolellisesti.
- ihminen on luonnostaan sekasyöjä ja siksi siis pärjää varsin mainiosti myös ilman lihaa
- on olemassa paljon kaloripitoisempiakin kasvisruokia kuin salaatti. Hernari josta jätetään liha pois tai korvataan jollain muulla kotoisella kasviksella on yksi sellainen, eikä sitä lihan puuttumista huomaa edes paatunein lihansyöjä.
Suurin osa nälänhädästä ja tulevaisuuden uhkaavasta ruokapulasta on edelleen rakenteellista, ei siinä, etteikö peltoala tai taito riittäisi. Veden riittävyys on yksi kynnyskysymys, siinä pitää valita kastellaanko paikallisen perheen vehnäpeltoa vai länsimaisen lihalla paisutetun turistin käyttämää golfkenttää.
Muutoin hyvä yhteenveto, mutta:
Ihminen totta vie on sekaravinnon käyttäjä, eikä siis tule fysiologiansa puoleen toimeen ilman lihaa, pelkällä kasvisravinnolla. Suurin ongelma ovat B-ryhmän vitamiinit, joista kaikkia ei ole saatavilla kuin eläinperäisestä ravinnosta.
JK.
Kuka hankkisi Hernekeitolle alkuperäisruoka-statuksen, ettei hyväuskoinen lihaa syövä hetero mies saisi vahingossakaan lautaselleen mitään leikattua versiota tästä Suomen Raskaan kenttämuonan peruskivestä! 8)
Siinä ruoka jaa geenit ohjelmassa kerrottiin intialaisesta heimosta, joka on 1000 vuotta elänyt kasvisravilla ilman B12 vitamiin puutetta. Kun tämän heimon jäsenet muuttivat britanniaan ja jatkoivat samanlaisella ruokavaliolla niin ilmeni B12 vitmiinin puutostila ja sairauksia. Että tällaista on tämä länsimainen hyvinvointivaltion ruoka. Puutos johtui ruuan liiasta puhtaudesta. Aiemmin savat B12 vitamiinit pieneliöistä. Tiesittekö että jokainen syö hyönteisiä vuodessa ½ kiloa. Siitähän saa jo kummasti vitamiineja ;D
Pelkästään brasiliassa on viljelykäytössä 50 milj ha. Viljeltävissä oleva ala on laajennettavissa lähes 500 miljoonaan hehtaariin. Myös tuotanto on tehostumassa. Suurimmalla osalla tiloista yhden lehmän rehut tuotetaan 2 ha alalla. Nyt osa yhtiöitetyistä tiloista tuottaa jo kolmen lehmän rehut yhdellä hehtaarilta. Brasilia tuottaa jo nyt 25% maailman ruuasta ja kasvupotentiaali on siis valtava pelkästään brasiliassa.Miten käynee maailman keuhkojen/ sademetsien tuossa kyydissä? :o
Tuo viljelykäyttöön mahdollisesti otettava ala ei kai ole ainakaan kokonaan metsää. Lisäksi brasiliassa luovuttiin maanmuokkauksesta lähes kokonaan jo 80 luvulla ja kasvipeitteisyys on ympärivuotista. Todennäköisesti viljelypinta-alaa ei edes laajenneta kovin paljon koska maailmasta yksinkertaisesti loppuu markkinat aiemmin. Tuotannon tehostuminen yksistään on moninkertaistamassa maan tuotannon.Pelkästään brasiliassa on viljelykäytössä 50 milj ha. Viljeltävissä oleva ala on laajennettavissa lähes 500 miljoonaan hehtaariin. Myös tuotanto on tehostumassa. Suurimmalla osalla tiloista yhden lehmän rehut tuotetaan 2 ha alalla. Nyt osa yhtiöitetyistä tiloista tuottaa jo kolmen lehmän rehut yhdellä hehtaarilta. Brasilia tuottaa jo nyt 25% maailman ruuasta ja kasvupotentiaali on siis valtava pelkästään brasiliassa.Miten käynee maailman keuhkojen/ sademetsien tuossa kyydissä? :o
Tuon B12-vitamiinin muistelen olevan rasvaliukoinen
Mua ihmetyttää näissä ruokakriisi keskusteluissa se, että pidetään itsestään selvänä sitä, kun maailmalla tulee ruokakriisi niin se nostaa suomalaisen maatalouden nousuun. Eikö todennäköisempää ole se, että kun puhtaasta vedestä, energiasta ym. tulee puute, niin tuotanto pitää siirtää sinne missä tuotantoolosuhteet ovat parhaimmat. Suomi ei varmaan kuulu siihen alueseen ellei tuo ilmastonmuutos aivan ihmeitä tee.
Toinen juttu mikä herättää ihmetystä on tällä palstalla usein naureskeltu kasvissyönti. Eikö tulevaisuuden ruokapulassa ole todennäköistä ole se, että ihmisen täytyy vähentää lihansyöntiä ja lisätä kasvissyöntiä.
Esim amerikasta rahdataan Suomeen soijaa, joka eläinten kautta jalostetaan lihaksi. En tarkkaa suhdelukua tiedä mutta jos yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 10 kg soijaa, niin eikö järkevämpää ole käyttää soija suoraan ihmisravinnoksi. Samaa pätee puhtaaseen veteen. Riittääkö tulevaisuudessa vesi ihmisien lisääntyvään lihansyöntiin?
Mua ihmetyttää näissä ruokakriisi keskusteluissa se, että pidetään itsestään selvänä sitä, kun maailmalla tulee ruokakriisi niin se nostaa suomalaisen maatalouden nousuun. Eikö todennäköisempää ole se, että kun puhtaasta vedestä, energiasta ym. tulee puute, niin tuotanto pitää siirtää sinne missä tuotantoolosuhteet ovat parhaimmat. Suomi ei varmaan kuulu siihen alueseen ellei tuo ilmastonmuutos aivan ihmeitä tee.
Toinen juttu mikä herättää ihmetystä on tällä palstalla usein naureskeltu kasvissyönti. Eikö tulevaisuuden ruokapulassa ole todennäköistä ole se, että ihmisen täytyy vähentää lihansyöntiä ja lisätä kasvissyöntiä.
Esim amerikasta rahdataan Suomeen soijaa, joka eläinten kautta jalostetaan lihaksi. En tarkkaa suhdelukua tiedä mutta jos yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 10 kg soijaa, niin eikö järkevämpää ole käyttää soija suoraan ihmisravinnoksi. Samaa pätee puhtaaseen veteen. Riittääkö tulevaisuudessa vesi ihmisien lisääntyvään lihansyöntiin?
juu vetele sää dieco soijaa niin alkaa tissit kasvamaan ;D kannattaas vähän tutkia mitä haittavaikutuksia soijan estrogeenilla on ???
http://www.youtube.com/watch?v=Hs00XaNN2_s v!ttu mitä paskaa >:(
Hehtaarin rehualalla syöttää yhden lehmän, mutta vegejä kokonaisen lauman. ;D Tästä on joku tarkempikin laskelma tehty, miten paljon paremmin nykyinen peltoala riittää, kun siinä tuotetaan ihmisten evästä.
Mua ihmetyttää näissä ruokakriisi keskusteluissa se, että pidetään itsestään selvänä sitä, kun maailmalla tulee ruokakriisi niin se nostaa suomalaisen maatalouden nousuun. Eikö todennäköisempää ole se, että kun puhtaasta vedestä, energiasta ym. tulee puute, niin tuotanto pitää siirtää sinne missä tuotantoolosuhteet ovat parhaimmat. Suomi ei varmaan kuulu siihen alueseen ellei tuo ilmastonmuutos aivan ihmeitä tee.
Toinen juttu mikä herättää ihmetystä on tällä palstalla usein naureskeltu kasvissyönti. Eikö tulevaisuuden ruokapulassa ole todennäköistä ole se, että ihmisen täytyy vähentää lihansyöntiä ja lisätä kasvissyöntiä.
Esim amerikasta rahdataan Suomeen soijaa, joka eläinten kautta jalostetaan lihaksi. En tarkkaa suhdelukua tiedä mutta jos yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 10 kg soijaa, niin eikö järkevämpää ole käyttää soija suoraan ihmisravinnoksi. Samaa pätee puhtaaseen veteen. Riittääkö tulevaisuudessa vesi ihmisien lisääntyvään lihansyöntiin?
juu vetele sää dieco soijaa niin alkaa tissit kasvamaan ;D kannattaas vähän tutkia mitä haittavaikutuksia soijan estrogeenilla on ???
http://www.youtube.com/watch?v=Hs00XaNN2_s v!ttu mitä paskaa >:(
Apilaksen glukoositasapaino on vähän vinksallaan. Mikä auttaisi 8)
Pehmustettu, pyöreä huone?Mua ihmetyttää näissä ruokakriisi keskusteluissa se, että pidetään itsestään selvänä sitä, kun maailmalla tulee ruokakriisi niin se nostaa suomalaisen maatalouden nousuun. Eikö todennäköisempää ole se, että kun puhtaasta vedestä, energiasta ym. tulee puute, niin tuotanto pitää siirtää sinne missä tuotantoolosuhteet ovat parhaimmat. Suomi ei varmaan kuulu siihen alueseen ellei tuo ilmastonmuutos aivan ihmeitä tee.
Toinen juttu mikä herättää ihmetystä on tällä palstalla usein naureskeltu kasvissyönti. Eikö tulevaisuuden ruokapulassa ole todennäköistä ole se, että ihmisen täytyy vähentää lihansyöntiä ja lisätä kasvissyöntiä.
Esim amerikasta rahdataan Suomeen soijaa, joka eläinten kautta jalostetaan lihaksi. En tarkkaa suhdelukua tiedä mutta jos yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 10 kg soijaa, niin eikö järkevämpää ole käyttää soija suoraan ihmisravinnoksi. Samaa pätee puhtaaseen veteen. Riittääkö tulevaisuudessa vesi ihmisien lisääntyvään lihansyöntiin?
juu vetele sää dieco soijaa niin alkaa tissit kasvamaan ;D kannattaas vähän tutkia mitä haittavaikutuksia soijan estrogeenilla on ???
http://www.youtube.com/watch?v=Hs00XaNN2_s v!ttu mitä paskaa >:(
Apilaksen glukoositasapaino on vähän vinksallaan. Mikä auttaisi 8)
Hehtaarin rehualalla syöttää yhden lehmän, mutta vegejä kokonaisen lauman. ;D Tästä on joku tarkempikin laskelma tehty, miten paljon paremmin nykyinen peltoala riittää, kun siinä tuotetaan ihmisten evästä.Ei ole niitä vege laumoja näkynyt rantakaislikossa ja rantaluhdalla syömässä eikä kyllä kuivemmallakaan maalla jos ei satu kumisaappaita omistamaan. Oisi noista mistä valita metsälaitumia ,hakamaita ,ketoja ,luonnonlaitumia ja muita perinnebiotooppeja. Alueet eivät ole siis peltoa elikkä ihan jokamiehen oikeudella sinne voi mennä syömään jos nälkä yllättää. Mutta liha ruokaa sieltä ei saa ottaa mukaansa elävänä eikä kuolleena vaikka mielitekisi.
Pehmustettu, pyöreä huone?Mua ihmetyttää näissä ruokakriisi keskusteluissa se, että pidetään itsestään selvänä sitä, kun maailmalla tulee ruokakriisi niin se nostaa suomalaisen maatalouden nousuun. Eikö todennäköisempää ole se, että kun puhtaasta vedestä, energiasta ym. tulee puute, niin tuotanto pitää siirtää sinne missä tuotantoolosuhteet ovat parhaimmat. Suomi ei varmaan kuulu siihen alueseen ellei tuo ilmastonmuutos aivan ihmeitä tee.
Toinen juttu mikä herättää ihmetystä on tällä palstalla usein naureskeltu kasvissyönti. Eikö tulevaisuuden ruokapulassa ole todennäköistä ole se, että ihmisen täytyy vähentää lihansyöntiä ja lisätä kasvissyöntiä.
Esim amerikasta rahdataan Suomeen soijaa, joka eläinten kautta jalostetaan lihaksi. En tarkkaa suhdelukua tiedä mutta jos yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 10 kg soijaa, niin eikö järkevämpää ole käyttää soija suoraan ihmisravinnoksi. Samaa pätee puhtaaseen veteen. Riittääkö tulevaisuudessa vesi ihmisien lisääntyvään lihansyöntiin?
juu vetele sää dieco soijaa niin alkaa tissit kasvamaan ;D kannattaas vähän tutkia mitä haittavaikutuksia soijan estrogeenilla on ???
http://www.youtube.com/watch?v=Hs00XaNN2_s v!ttu mitä paskaa >:(
Apilaksen glukoositasapaino on vähän vinksallaan. Mikä auttaisi 8)
Taitaa soijamaito olla aivoille kuitenkin turvallisempaa kuin luomumaito :DPehmustettu, pyöreä huone?Mua ihmetyttää näissä ruokakriisi keskusteluissa se, että pidetään itsestään selvänä sitä, kun maailmalla tulee ruokakriisi niin se nostaa suomalaisen maatalouden nousuun. Eikö todennäköisempää ole se, että kun puhtaasta vedestä, energiasta ym. tulee puute, niin tuotanto pitää siirtää sinne missä tuotantoolosuhteet ovat parhaimmat. Suomi ei varmaan kuulu siihen alueseen ellei tuo ilmastonmuutos aivan ihmeitä tee.
Toinen juttu mikä herättää ihmetystä on tällä palstalla usein naureskeltu kasvissyönti. Eikö tulevaisuuden ruokapulassa ole todennäköistä ole se, että ihmisen täytyy vähentää lihansyöntiä ja lisätä kasvissyöntiä.
Esim amerikasta rahdataan Suomeen soijaa, joka eläinten kautta jalostetaan lihaksi. En tarkkaa suhdelukua tiedä mutta jos yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan 10 kg soijaa, niin eikö järkevämpää ole käyttää soija suoraan ihmisravinnoksi. Samaa pätee puhtaaseen veteen. Riittääkö tulevaisuudessa vesi ihmisien lisääntyvään lihansyöntiin?
juu vetele sää dieco soijaa niin alkaa tissit kasvamaan ;D kannattaas vähän tutkia mitä haittavaikutuksia soijan estrogeenilla on ???
http://www.youtube.com/watch?v=Hs00XaNN2_s v!ttu mitä paskaa >:(
Apilaksen glukoositasapaino on vähän vinksallaan. Mikä auttaisi 8)
supersammakko ottanu kans soijamaitua :'(
Taitaa soijamaito olla aivoille kuitenkin turvallisempaa kuin luomumaito :D
Taitaa soijamaito olla aivoille kuitenkin turvallisempaa kuin luomumaito :D
No sithä sekulisakki voi dokaa sitä luomukurria turvallisin mielin ;D ;D ;D
Mut ei kauheen tervettä noin vanhemmalla iällä ???Taitaa soijamaito olla aivoille kuitenkin turvallisempaa kuin luomumaito :D
No sithä sekulisakki voi dokaa sitä luomukurria turvallisin mielin ;D ;D ;D
Luomumaito on kyllä turvallisempaa, jos niinkuin tosiasioissa pysytään, varsinkin jos se on äidin luomurinnoista ...
Kukapa muu kissan hännän nostaisi kuin kissa itse :DPaskantulo??
joko johara laittoi tissit kasvamaan vai kokoitko housuus kattoessasi soijan terveysriskeitä,menee sultakin työpaikka alta ko markkinat kyllästetään soijamaidolla :'(
http://www.anttiheikkila.com/index.php?id=2&art=166
opelisti taisi ryömiä takaisin rehusiiloon ;D
valtio yksinkertaisesti ruokkii ne ihmiset, joilla ei itsellä ole varaa ruokaan, eli luodaan sellainen sosiaaliturva joka maahan, että kukaan ei kuole nälkään ????Säähän oot demari... ;D
valtio yksinkertaisesti ruokkii ne ihmiset, joilla ei itsellä ole varaa ruokaan, eli luodaan sellainen sosiaaliturva joka maahan, että kukaan ei kuole nälkään ????Säähän oot demari... ;D