Agronet
Keskusteluaiheet => Vapaa sana => Aiheen aloitti: Talojussi - 19.01.08 - klo:21:56
-
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/L%C3%A4hiruoka+ei+olekaan+ilmastoyst%C3%A4v%C3%A4llist%C3%A4/1135233404787
-
Niin, kilometrit ei aina kerro kaikkea, vaan myös kilometrin polttoainekulutus ja se, kuinka monelle kilolle se saadaan jakaa.
Mutta kyllä olisi paljon tehtävää tässäkin. Tällä hetkellä keskusliikkeiden logistiikka on ehdottoman keskusvarastokeskeistä. Keskon suunnilleen kaikki tavara käy Hakkilassa kääntymässä; vaihtoehtona olisi verkostomainen kuljetusjärjestelmä, joka nykyisen tietotekniikan aikana olisi jo realistista toteuttaakin. Silloin lähiruuan kuljettamiseen saataisiin lyhyen matkan lisäksi myös täyden kuormat.
Mutta vielä, kun öljy on halpaa, ei optimointi riittävästi kannata. Edelleen kuljettajakustannus on liian suuri polttoainekuluun verratuna.
On helppo laskea puolalainen ruis ekotehokkaammaksi kuin suomalainen. Probleema on vain, että tällä logiikalla ruuantuotanto Suomessa, maitoa ja tiettyjä puutarhatuotteita lukuunottamatta, olisi syytä lopettaa. Kun tämä laajennetaan globaalille tasolle, niin yhtäkkiä puolalainen ruis ei riitäkään kaikille. Tähän asti mallintamista en ole vielä nähnyt.
Petri
-
Niin, kilometrit ei aina kerro kaikkea, vaan myös kilometrin polttoainekulutus ja se, kuinka monelle kilolle se saadaan jakaa.
Mutta vielä, kun öljy on halpaa, ei optimointi riittävästi kannata. Edelleen kuljettajakustannus on liian suuri polttoainekuluun verratuna.
On helppo laskea puolalainen ruis ekotehokkaammaksi kuin suomalainen. Probleema on vain, että tällä logiikalla ruuantuotanto Suomessa, maitoa ja tiettyjä puutarhatuotteita lukuunottamatta, olisi syytä lopettaa. Kun tämä laajennetaan globaalille tasolle, niin yhtäkkiä puolalainen ruis ei riitäkään kaikille. Tähän asti mallintamista en ole vielä nähnyt.
Petri
Niin, asiat eivät aina ole niin yksinkertaisia kuin miltä näyttävät. Se lienee tarinan tärkein opetus. Muistelisin jotain vastaavaa lukeneeni kotimaisesta kurkku/tomaatti vastaan lentokonekuljetus Espanjasta -aiheesta. Tiettyjen reunaehtojen välissä aina joudutaan soveltamaan.
-
Muistaakseni Suomalaisten ruokaa olisi kuljetettu keskimäärin n.4000 km. ennen syötyksi tulemistaan. :(
-
http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/L%C3%A4hiruoka+ei+olekaan+ilmastoyst%C3%A4v%C3%A4llist%C3%A4/1135233404787
Ihan loogistahan se on että suurilla kuljetuserillä kuljetuksen ympäristövaikutus jää vähäiseksi. Tosin kaukana massatuotettujen elintarvikkeiden suosiminen kotimaisen ja lähiruoan kustannuksella ei poista mitään ongelmia.
-
Hesarin lähiruokajuttu kuuluu samaan sarjaan kuin Suvi Lindenin tavoitteet rajoittaa maaseudun nettiyhteydet ladakerhoon. Kotimaisen ruoan mollaus on viety uuteen ulottuvuuteen irrottamalla rahti kaikesta muusta kustannusrakenteesta. Tällaisilla laskelmilla ei Suomessa pitäisi asua ainoatakaan ihmista, vain susia, karhuja etc. Kaikki on liian kallista, mitä maaseudulla tuotetaan.
-
Ja saman logiikan mukaisesti kaikki 5,3 miljoonaa suomalaista tulisi asuttaa yhdessä jättimäisessä kerrostalokompleksissa, niin kaikki mahdolliset kustannukset per asukas tulisi edullisimmaksi. Kun kaikki mahdollinen inhimillinen toiminta asetetaan palvelemaan taloudellisuuden maksimointi, niin tähän se välttämättä johtaa.
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Kyllä mä ainakin jätän kauppaan tuotteen jossa lukee Valio, Raisio, HK, Atria. :D
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Luulisin että Sepe ajattelee Brassifilettä hotkiessaan kuinka onnelliset Brassinaudat lauduntavat pampalla. :P
-
Meirän pitää varmaha kaikkien pian muuttaa sinne Rasiliaha, täälä asumine toretaha kuitenki pian nii kallihiksi ja luantua ja ilimastua kuluttavaksi notta paree ku muuttaa sinne lihapatojen äärehe.
Rasilian juna menöö
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Luulisin että Sepe ajattelee Brassifilettä hotkiessaan kuinka onnelliset Brassinaudat lauduntavat pampalla. :P
Tiedä mitä kukakin ajattelee... olen ostanut muutaman kerran tuota brassikamaa... ei pahaa, ei hyvää - mutta saatanallisen halpaa se on... meidän kotikaupassa sitä on usein perjantaisin tarjolla € 9,95/kg... tosin likimain 2kg:n klöntteinä.
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Luulisin että Sepe ajattelee Brassifilettä hotkiessaan kuinka onnelliset Brassinaudat lauduntavat pampalla. :P
Kait se on sit ruvettava ostamaan brassinautaa, jos vaihtoehdot vai HK ,Atria :D
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Luulisin että Sepe ajattelee Brassifilettä hotkiessaan kuinka onnelliset Brassinaudat lauduntavat pampalla. :P
Tiedä mitä kukakin ajattelee... olen ostanut muutaman kerran tuota brassikamaa... ei pahaa, ei hyvää - mutta saatanallisen halpaa se on... meidän kotikaupassa sitä on usein perjantaisin tarjolla € 9,95/kg... tosin likimain 2kg:n klöntteinä.
No eipä sulla ja Sepellä sitten paljon päässä liiku, muuta kuin jos on halpaa ja sitä saa, ja on lihaa :'(. Toki myönnän (mutta ei tällä alueella) Suomessakin raivataan metsää, että saadaan laidunta, mutta se joka syö brassi-nautaa syö ihan konkreettisesti sademetsää ja maapallon ilmastoa :'( >:( :(.
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Luulisin että Sepe ajattelee Brassifilettä hotkiessaan kuinka onnelliset Brassinaudat lauduntavat pampalla. :P
Tiedä mitä kukakin ajattelee... olen ostanut muutaman kerran tuota brassikamaa... ei pahaa, ei hyvää - mutta saatanallisen halpaa se on... meidän kotikaupassa sitä on usein perjantaisin tarjolla € 9,95/kg... tosin likimain 2kg:n klöntteinä.
No eipä sulla ja Sepellä sitten paljon päässä liiku, muuta kuin jos on halpaa ja sitä saa, ja on lihaa :'(. Toki myönnän (mutta ei tällä alueella) Suomessakin raivataan metsää, että saadaan laidunta, mutta se joka syö brassi-nautaa syö ihan konkreettisesti sademetsää ja maapallon ilmastoa :'( >:( :(.
Kämmiä kans kuin ja siitä kuinka Mato Grosson alueella on isoja alueita raivattu jne... Nythän siä tietyillä alueilla on alettu rajoittaa raivausta.
Eikös se olllu se Arkentiinalaasilla se Pampa...
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Luulisin että Sepe ajattelee Brassifilettä hotkiessaan kuinka onnelliset Brassinaudat lauduntavat pampalla. :P
Tiedä mitä kukakin ajattelee... olen ostanut muutaman kerran tuota brassikamaa... ei pahaa, ei hyvää - mutta saatanallisen halpaa se on... meidän kotikaupassa sitä on usein perjantaisin tarjolla € 9,95/kg... tosin likimain 2kg:n klöntteinä.
No eipä sulla ja Sepellä sitten paljon päässä liiku, muuta kuin jos on halpaa ja sitä saa, ja on lihaa :'(. Toki myönnän (mutta ei tällä alueella) Suomessakin raivataan metsää, että saadaan laidunta, mutta se joka syö brassi-nautaa syö ihan konkreettisesti sademetsää ja maapallon ilmastoa :'( >:( :(.
Jos kerran pari ostaa ni ei siitä ny noion kamalaa meteliä tarttis nostaa >:(
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Luulisin että Sepe ajattelee Brassifilettä hotkiessaan kuinka onnelliset Brassinaudat lauduntavat pampalla. :P
Tiedä mitä kukakin ajattelee... olen ostanut muutaman kerran tuota brassikamaa... ei pahaa, ei hyvää - mutta saatanallisen halpaa se on... meidän kotikaupassa sitä on usein perjantaisin tarjolla € 9,95/kg... tosin likimain 2kg:n klöntteinä.
No eipä sulla ja Sepellä sitten paljon päässä liiku, muuta kuin jos on halpaa ja sitä saa, ja on lihaa :'(. Toki myönnän (mutta ei tällä alueella) Suomessakin raivataan metsää, että saadaan laidunta, mutta se joka syö brassi-nautaa syö ihan konkreettisesti sademetsää ja maapallon ilmastoa :'( >:( :(.
Kämmiä kans kuin ja siitä kuinka Mato Grosson alueella on isoja alueita raivattu jne... Nythän siä tietyillä alueilla on alettu rajoittaa raivausta. Eikös se olllu se Arkentiinalaasilla se Pampa...
Pampa on aroalue Argentiinan länsi- ja eteläosissa, Uruguayssä ja Brasilian eteläkärjessä.
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Luulisin että Sepe ajattelee Brassifilettä hotkiessaan kuinka onnelliset Brassinaudat lauduntavat pampalla. :P
Tiedä mitä kukakin ajattelee... olen ostanut muutaman kerran tuota brassikamaa... ei pahaa, ei hyvää - mutta saatanallisen halpaa se on... meidän kotikaupassa sitä on usein perjantaisin tarjolla € 9,95/kg... tosin likimain 2kg:n klöntteinä.
No eipä sulla ja Sepellä sitten paljon päässä liiku, muuta kuin jos on halpaa ja sitä saa, ja on lihaa :'(. Toki myönnän (mutta ei tällä alueella) Suomessakin raivataan metsää, että saadaan laidunta, mutta se joka syö brassi-nautaa syö ihan konkreettisesti sademetsää ja maapallon ilmastoa :'( >:( :(.
Kämmiä kans kuin ja siitä kuinka Mato Grosson alueella on isoja alueita raivattu jne... Nythän siä tietyillä alueilla on alettu rajoittaa raivausta. Eikös se olllu se Arkentiinalaasilla se Pampa...
Pampa on aroalue Argentiinan länsi- ja eteläosissa, Uruguayssä ja Brasilian eteläkärjessä.
Mut ei ookkaa eteläkärjes toi Amazon, jonka sademetsien raivauksesta muuten oli just puhetta.
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Luulisin että Sepe ajattelee Brassifilettä hotkiessaan kuinka onnelliset Brassinaudat lauduntavat pampalla. :P
Tiedä mitä kukakin ajattelee... olen ostanut muutaman kerran tuota brassikamaa... ei pahaa, ei hyvää - mutta saatanallisen halpaa se on... meidän kotikaupassa sitä on usein perjantaisin tarjolla € 9,95/kg... tosin likimain 2kg:n klöntteinä.
No eipä sulla ja Sepellä sitten paljon päässä liiku, muuta kuin jos on halpaa ja sitä saa, ja on lihaa :'(. Toki myönnän (mutta ei tällä alueella) Suomessakin raivataan metsää, että saadaan laidunta, mutta se joka syö brassi-nautaa syö ihan konkreettisesti sademetsää ja maapallon ilmastoa :'( >:( :(.
Kämmiä kans kuin ja siitä kuinka Mato Grosson alueella on isoja alueita raivattu jne... Nythän siä tietyillä alueilla on alettu rajoittaa raivausta. Eikös se olllu se Arkentiinalaasilla se Pampa...
Pampa on aroalue Argentiinan länsi- ja eteläosissa, Uruguayssä ja Brasilian eteläkärjessä.
Mut ei ookkaa eteläkärjes toi Amazon, jonka sademetsien raivauksesta muuten oli just puhetta.
Höh... ettei vaan ois ollu brassilihasta kyse 8)
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Luulisin että Sepe ajattelee Brassifilettä hotkiessaan kuinka onnelliset Brassinaudat lauduntavat pampalla. :P
Tiedä mitä kukakin ajattelee... olen ostanut muutaman kerran tuota brassikamaa... ei pahaa, ei hyvää - mutta saatanallisen halpaa se on... meidän kotikaupassa sitä on usein perjantaisin tarjolla € 9,95/kg... tosin likimain 2kg:n klöntteinä.
No eipä sulla ja Sepellä sitten paljon päässä liiku, muuta kuin jos on halpaa ja sitä saa, ja on lihaa :'(. Toki myönnän (mutta ei tällä alueella) Suomessakin raivataan metsää, että saadaan laidunta, mutta se joka syö brassi-nautaa syö ihan konkreettisesti sademetsää ja maapallon ilmastoa :'( >:( :(.
Jos kerran pari ostaa ni ei siitä ny noion kamalaa meteliä tarttis nostaa >:(
En nosta meteliä tuon vaan julki ikävät tosiasiat ja toki luulen itsekin syöneeni joskus brassi-nautaa, koska tykkään välillä syödä hyvävässä ravintolassa, vaikka toki itsekin teen kohtuullista ruokaa. Kotiin en brassi nautaa huoli, maku on varmaan ihan hyvä, mutta jossain pitää vetää se ideolgian ja kulinarismin raja ja mulla se menee tässä.
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Luulisin että Sepe ajattelee Brassifilettä hotkiessaan kuinka onnelliset Brassinaudat lauduntavat pampalla. :P
Tiedä mitä kukakin ajattelee... olen ostanut muutaman kerran tuota brassikamaa... ei pahaa, ei hyvää - mutta saatanallisen halpaa se on... meidän kotikaupassa sitä on usein perjantaisin tarjolla € 9,95/kg... tosin likimain 2kg:n klöntteinä.
No eipä sulla ja Sepellä sitten paljon päässä liiku, muuta kuin jos on halpaa ja sitä saa, ja on lihaa :'(. Toki myönnän (mutta ei tällä alueella) Suomessakin raivataan metsää, että saadaan laidunta, mutta se joka syö brassi-nautaa syö ihan konkreettisesti sademetsää ja maapallon ilmastoa :'( >:( :(.
Kämmiä kans kuin ja siitä kuinka Mato Grosson alueella on isoja alueita raivattu jne... Nythän siä tietyillä alueilla on alettu rajoittaa raivausta. Eikös se olllu se Arkentiinalaasilla se Pampa...
Pampa on aroalue Argentiinan länsi- ja eteläosissa, Uruguayssä ja Brasilian eteläkärjessä.
Mut ei ookkaa eteläkärjes toi Amazon, jonka sademetsien raivauksesta muuten oli just puhetta.
Höh... ettei vaan ois ollu brassilihasta kyse 8)
Menee se sivuraiteellaki... Soijanviljelystä naudanlihaan. ja tossa ylempänä Punikki kirjotti sademetsien raivauksesta... menikö se ny sitte kumminkaa sivuraiteelle. Soijasta tais olla osa geenimuunneltua, pari ruiskutusta glyfosaatilla vai miten se meni.
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Kyllä mä ainakin jätän kauppaan tuotteen jossa lukee Valio, Raisio, HK, Atria. :D
Taitaa tämä sepe kuulua samaan sarjaan kuin entinen mies, joka pistäytyi kyläkaupalla itänaapurin ikaroksessa ja totesi housujaan nostella, että "sieltä ostetahan, mistä halvalla saarahan". Onhan meillä saksan tummien liidelikauppa, josta saa monenlaista paraivitlapelia. Ei sotkeennu käsi kotimaiseen brändiin. Ruotsalaisten omistamasta siwasta saa kivasti tuontisapuskaa. Ei mene ylijäämät osuuskaupan jäsenille, eikä osinngot k-kauppiaille.
-
Brassinautaa
http://cheyenneasanti.com/images/1340_jpg.jpg
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Kyllä mä ainakin jätän kauppaan tuotteen jossa lukee Valio, Raisio, HK, Atria. :D
Taitaa tämä sepe kuulua samaan sarjaan kuin entinen mies, joka pistäytyi kyläkaupalla itänaapurin ikaroksessa ja totesi housujaan nostella, että "sieltä ostetahan, mistä halvalla saarahan". Onhan meillä saksan tummien liidelikauppa, josta saa monenlaista paraivitlapelia. Ei sotkeennu käsi kotimaiseen brändiin. Ruotsalaisten omistamasta siwasta saa kivasti tuontisapuskaa. Ei mene ylijäämät osuuskaupan jäsenille, eikä osinngot k-kauppiaille.
Prismasta sen parhaan brassinaudanfileen saa. Näin ainakin meillä.
Kun menet seuraavan kerran kauppaan, niin ota metrinmitta mukaan.
Sillä voit mitata suoraan markkinaosuuden. Toinen mittari on se mille tasolle tuote on asetettu. Ne tuotteet jotka suoraan näkökentässä, ovat menekiltään parhaita. Ylähyllyllä vähemmän myyvät tuotteet. :D
-
Prisma kuuluu osuuskunta-aatteelliseen ketjuun...Pois heti Prismasta, Sepe ! Linjasi ei näytä pitävän.... ;D ;D ;D
-
Prisma kuuluu osuuskunta-aatteelliseen ketjuun...Pois heti Prismasta, Sepe ! Linjasi ei näytä pitävän.... ;D ;D ;D
SOK on kuluttaja osuuskunta. Olen huomannut selvästi että Prisma on enempi kuluttajan puolella. Aikoinaan sieltä sai Aito-Maitoa halvalla. 2,90mk/litra :D (vaika mulle se nyt ei mitään merkkaa. meillä menee niin vähän sitä )
-
Mutta moniko ajattelee, missä ruoka on tuotettu, jalostettu jne, kun vain saa mahansa täyteen ja halvalla. ;D
Kyllä mä ainakin jätän kauppaan tuotteen jossa lukee Valio, Raisio, HK, Atria. :D
Eikös tässä jutussa alunperin ollut kyse siitä, että mikä ilmastovaikutus jne on ruualla, missä se on tuotettu ja kuljeteltu. Vai mietitkö sinä Sepe kaupassa asioidessasi, että tuo tuote on kuormittanut ilmastoa niin ja niin ja tuo toinen toisella lailla? Taitaa mennä kaupassa käynti vaikeaksi, jos joka ostosta pitää miettiä ja omallatunnolla punnita. ;D
Ilmeisesti olisi parempi, jos kaikki jäisivät vain kotiin kiikkutuoliin kuolemaa odottamaan. Näin ilmasto pelastuisi. ;D
-
Ilmeisesti olisi parempi, jos kaikki jäisivät vain kotiin kiikkutuoliin kuolemaa odottamaan. Näin ilmasto pelastuisi. ;D
Siinä kävisi niin, että kepulaiset piereskelisivät ihmiset hengiltä ;D :D ::) :P
-
Ilmeisesti olisi parempi, jos kaikki jäisivät vain kotiin kiikkutuoliin kuolemaa odottamaan. Näin ilmasto pelastuisi. ;D
Siinä kävisi niin, että kepulaiset piereskelisivät ihmiset hengiltä ;D :D ::) :P
Ei pidä paikkaansa, sillä kaikki, siis ihan kaikki, vain istuisivat kotonaan, eikä ilmasto pilaantuisi heidän toimistaan ( työssä käyminen, ruuan tuottaminen jne). Tai sitten olet sitä mieltä, että meidän kaikkien sisällä on pieni KePu. ;D
-
Kepu ei tehnyt lähiruuan hyväksi yhtään mitään ollessaan kahdeksan vuotta pääministeri- ja maatalousministeripuolue... nyt alkaa tapahtua :P :P :P ;D ;D ;D
=
Ruokamerkinnät ovat uudistumassa Suomen ravintoloissa ja kaupoissa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen vaatii, että asiakkaalle on vastedes kerrottava ruoan alkuperä, tuotantotapa ja raaka-aineet. Merkintöjen uudistamisella Koskinen haluaa edistää kotimaista lähiruoka- ja luomutuotantoa sekä kasvattaa kuluttajan valinnanvapautta. Lainsäädännön tiukentamista selvitetään lähiaikoina.
-
Kepu ei tehnyt lähiruuan hyväksi yhtään mitään ollessaan kahdeksan vuotta pääministeri- ja maatalousministeripuolue... nyt alkaa tapahtua :P :P :P ;D ;D ;D
=
Ruokamerkinnät ovat uudistumassa Suomen ravintoloissa ja kaupoissa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen vaatii, että asiakkaalle on vastedes kerrottava ruoan alkuperä, tuotantotapa ja raaka-aineet. Merkintöjen uudistamisella Koskinen haluaa edistää kotimaista lähiruoka- ja luomutuotantoa sekä kasvattaa kuluttajan valinnanvapautta. Lainsäädännön tiukentamista selvitetään lähiaikoina.
Se on sitten osalla pikkufirmoista ihan sama mitä paketin päällä lukee. Varsinkin näillä joilla raaka-aine tulee tukkureilta. Sitten myydään kotimaista ja ulkomaista rinnakkain. Lehtihaastattelussa samainen firma saattaa kehua kuinka tanskalainen sianliha on parempaa ja ennen vielä halvempaa. Pääosa tulee sieltä. Mutta kun markkinointi alkaa, yllätys yllätys kotimaista tuotetta onkin yhtä paljon tai peräti enemmän tarjolla. Kysehän on vain pakkausteknisestä asiasta. Jos oikeaa valvontaa halutaan, kirjanpidosta on tulossa raskas.