Lieneekö härkäpavun viljely yhtä huumaavaa kuin rypsinkin? Järki ja puheet ovat toista kuin teot.
Rypsi on kuitenkin Matif-hinnoiteltu, jolloin sen hinta on edes jollakin tavalla tiedossa, ja markkinoita löytyy itsekseenviljelijälle ehkä paremmin kuin uusia sopimuksia tukkoisille hernemarkkinoille.
Herneestä:
Herneen siemenen kotoinen valmistelu on myös olennaista, vaikka lannoitetta ei tarvittaisi, tarvitaan hyvä seos vilja-aineista poikkeavia torjunta-aineita - niin kuin rypsilläkin - ja lisäksi sertisiemenen hinta muodostuu huomattavasti rypsiä korkeammaksi. Paikkakunnan herneenviljelyyn erikoistuneet näyttävät valmistelevan siemenet porukalla kotoisesta sadosta. Onhan tuo kumma: joskus 1960-luvulla hernettä laitettiin kauran sekaan, kuivattiin verkkosiilokuivurissa ja myllättiin sellaisenaan rehuksi, ilman suurempia ihmettelyjä. Köyhän pienviljelijän valkuaisrehu. Omat ruokaherneet eroteltiin Triumf-viskurilla, yläseulan jae, isokokoiset roskat, kaiken maailman palonkappaleet ym., otettiin talteen ja vieritettiin vaneria pitkin pyöreät herneet koppaan, ja siitä sitten keitettiin hernekeitot.
Nyt hernettä pitää olla 20-50 ha, eikä tukiviljaa, lintuparvia karkoitellaan viikkokausien ajan jollakin paukuttimella syksyllä ja puimakoneet viipyvät palstalla 5 päivää, kun viljat ovat samalta lohkolta poissa jopa yhdessä päivässä.
Härkäpapu:
Härkäpapua oli viljelyssä parikymmentä vuotta sitten erittäin runsaasti, huippu osui
härkisbuumiin, täältä nuo puintiaikaan mustat pellot ovat hävinneet tyystin. On varmaan ollut työläs kasvi sittenkin. Ja tautiakin taisi olla. Näin kotitarpeiksi onnistuu kyllä.
Tämä alla oleva härkäpapulajike lienee jokin puimurikorjuuseen sopiva ?
Tämä seuraava vaatisi vähintään tuuman yläseulan aukeaman ?
Kuva: mistä tavanomaisen kylvökoneen syöttölaitteistosta tämä edes mahtuisi läpi ?
Härkäpavun kuivaaminenkin lienee perehtymistä vaativa, elevaattoreihin myydään putken teräsharjakaapimia, olisiko juuri härkäpavun kuivaamista ajateltu ?
Aika "kuminen" tuo siemen on ennen ryppyiseksi kuivumista.
-SS-