https://www.expressen.se/ledare/de-rodgrona-blundade-for--de-grona-avfallsbergen/ Aurinko, tuuli ja vesi ovat tärkeitä aseita ihmisen taistelussa kasvihuoneilmiötä vastaan. Niitä kutsutaan "uusiutuviksi energialähteiksi" - toisin kuin öljy-, hiili- ja ydinvoima, joissa resursseja kulutetaan ja jätettä syntyy.
Mutta vaikka kesyämme aurinkoa ja tuulta, käytämme resursseja ja aiheutamme jäteongelmia.
Otsikon alla "Aurinkopaneelit – ekokatastrofi odottaa tapahtumaansa?" kertoo BBC valtavista aurinkopaneeliroskavuorista, joita uhkaa kertyä seuraavien vuosikymmenten aikana.
Maailmanlaajuisesti romun arvioidaan olevan 4 miljoonaa tonnia vuodessa vuonna 2030. Se on hallittavissa. Mutta jo vuonna 2050 voimme olla jopa yli 200 miljoonaa tonnia. Vertailun vuoksi, muovia tuotetaan 400 miljoonaa tonnia vuodessa.
Se ei ole hallittavissa. Jos mitään ei tehdä, odottavat valtavat jätekasat, jotka sisältävät lasia, muovia, alumiinia, piitä, hopeaa, kuparia ja lyijyä.
Valmius tämän välttämiseen on heikko. Tämä koskee myös Ruotsia, toteaa tarkastusvirasto uudessa raportissaan.
Ruotsissa romutettavien paneelien määrä kasvaa räjähdysmäisesti vuoden 2045 tienoilla ja saavuttaa 25 000 tonnia vuosittain viiden vuoden kuluttua.
Valtiontarkastusvirasto on kuitenkin laskenut, että aurinkopaneelit ovat käytössä koko teknisen käyttöikänsä, jonka arvioidaan olevan 30 vuotta.
Mutta kuinka pitkä taloudellinen elinikä on? Jos markkinoille tulee uusia tehokkaampia aurinkopaneeleja, kannattaa ehkä vaihtaa paneelit jo vaikkapa 10-15 vuoden kuluttua?
Ratkaisu ongelmaan on kierrätysjärjestelmät. Ongelmana on, että niitä ei juuri ole. Ei edes Ruotsissa, vaikka maata hallitsivat kahdeksan vuotta punavihreät, jotka halusivat olla globaali ympäristöesimerkki ja lupasivat 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa.