Ei kai tuo laskemalla muuksi muutu. Joka tapauksessa seuraavat vuodet ovat tukimielessä niukkuuden vuosia. Monimuotoisuuksia ja myös maanparannuksia on tänä kesänä vaihdettu viime hetkellä, kasvunsa kesken päättäneille viljamaille.
Onhan tuo 270 € sentään pari tonnia kuivuudenpanemaa ohraa.
-SS-
Kahden kuivuudenpaneman hehtaarin sato siis
.
Tuosta kasvipeitekorvauksesta sen verran, että mikäli toteutuva tukitaso olisi oikeasti luokassa 20 €/ha, tulevina vuosina mustaa maata näkyisi syksyisin toosi paljon...
Epäilen et sitä mustaa näkyy enemmän kuin ennen ainakin entisellä kohdentamisalueella kuin ennen vaikka korvaus on tuon 50e/ha. Ennen riitti 60% kasvipeitteisyyteen että sai rahat 100% nyt oltava joka hehtaari oikeasti. Moni varmasti kokee et 50e takia ei kannata kevään muokkailuja vaikeuttaa.
Tuossa nyt sinänsä mennään ihan väärään suuntaan jos kuivuus on se ongelma kun aletaan syksyllä muokkaamaan. Mut onhan sitä sanottu et viljelijän oppiminen vie sukupolven. 
Sanoisin, että kevään sänkimuokkaus ei toimi kylmän ja sateisen alkutoukokuun aikana juurikaan paremmin, kun se pohjamaa vaan tahtoo tallautua eri tavalla kuin kynnöksellä ja tasatulla syyskevytmuokatulla. Kun se kylmästä sängestä ponnistava oras tuntuu jäävän olemattomaksi, ja sitten tulee hullunkuivaa ja kuumaa tuulta, niin siihen jää. Syyskynnöksellä hyvin tasattuna ja äestettynä on jo puoleen sääreen tuuhea kasvusto, ei pääse aurinko paahtamaan maata. Kyllä sieltä maasta sitten vettä ylöskin tulee.
Tuossa äsken oli puhetta kollegan kanssa yhdestä suorakylvetystä syksyn glyfonurmesta, että ei orastunut. Ja itsellä oli äestetty nurmi, ei sekään orastunut. Sama ongelma kummassakin tavassa, ehkäpä maa vain kuivuu, kun elävät heinämaatkin ovat melko kituvia.
-SS-