Peruna ei ole oikeastaan kovin alkuperäinen suomalaiskansallinen ruoka. 1700 - luvulle tullessa nauriit ja juurekset ja viljapuurot olivat tarkkelyksen saannissa perusruokaa, perunan sijasta.
Vilja muodosti ennen köyhän Suomen perusruuan, nyt viljaa on korvattu eksoottisilla hedelmillä, vihanneksilla ja lihalla. Vehnän kulutuksen hyppäys 1950-luvun lopussa kertoo "pullamössösukupolvesta". Silloin vehnäpullan leipominen alkoi yleistyä voimakkaasti.
Runsaat sata vuotta sitten ei työläisen ruokapöytään kuulunut maitoa ja piimää lukuun ottamatta runsaasti eläintuotteita, kuten kananmunia, juustoa, voita tai lihaa. Ruisleipää syötiin paljon. Köyhän valtion piti viedä jotakin, ja perusmaataloustuotteet olivat tärkeiden vientituotteiden joukossa. 1950-luvulta lähtien maidon kulutus edelleen nousi vahvasti, kunnes maitotuotteiden kulutus alkoi siirtyä juustoihin 1970-luvulta alkaen. Voivuoret ja maidon pakkosyöttö olivat pinnalla koko 1960- 1970 - luvut. Kun maitoa juotiin huippuaikana 1956 370 litraa henkeä kohti, sekä voita syötiin 17 kiloa, vuodessa, nykyään kulutus on noin 120 litraa maitoa vuodessa ja 3,5 kiloa voita. Juuston kulutus sen sijaan on noussut noin kolmen kilon tasolta 26 kiloon vuodessa.
Vasta elintason lisääntyessä suomalaisten lihankulutus on noussut voimakkaasti.
-SS-