mutta eivät kertoneet mitään. Sellaista "omavalvontaa".
http://www.slc.fi/lf_default.aspFoderraisio borde ha talat om höstens salmonellafyndSalmonella tennessee fanns på Foderraisios fabrik redan förra hösten, märkte man efter provtagningar i omgivningen. En tredjedel av de prover som tagits i fjol var från omgivningen det vill säga fabriksområdet, produktionsbyggnaderna och längs med produktionslinjerna.
På Foderraisio säger man nu som det är att bakterien av Salmonella tennessee från i höstas är av samma stam som den nu upptäckta.
Det här är i alla fall sådan information som kommit ut först nu. Förklaringen är att egenkontrollen och det som man hittar i samband med den sköts mellan Raisiokoncernen och Evira...
Förklaringen kan man kanske acceptera i fråga om höstens fall. Med tanke på att bakterien nu senare har ställt till med en hel del bekymmer hade det dock varit trovärdigare att ge ut den informationen när man för några veckor sedan började söka källan till de första fynden av salmonella i Foderraisios produktionsled.
Förklaringarna från förra veckan om att den ”sannolika orsaken” är insugningsluften från kylsystemet eftersom man inte hittat någon ”förstahandsorsak” i importerade sojapartier, har tappat en hel del av sin trovärdighet i och med avslöjandet av höstens förekomster.
Saken blir inte bättre av att Foderraisio först skickar ut ett pressmeddelande enligt vilket bakterierna sannolikt har kommit från omgivningen, medan ordet ”omgivningen” inte nämns i meddelandet på koncernens hemsida på Internet.
Just ordet ”omgivningen” torde ha en viss betydelse i det här sammanhanget. Vi vill lita på de ärliga avsikterna både när det gäller Eviras och Foderraisios information till massmedier och allmänhet. Vi vill även tro på att informationen från förra veckan om att man inte hittat försummelser eller fel i verksamheten stämmer.
Men oavsett vem som har informationsansvaret – myndigheter eller företag eller båda – så finns det fortfarande övrigt att önska. Informationen har förvisso förbättrats under processens gång, rätt ska vara rätt. Men under processer som den nu pågående finns det inget så enerverande som halvvägs uttalade sanningar. Det gäller allmänheten och i allra högsta grad de drabbade producenterna.
I övrigt är vi finlandssvenskar inte alla gånger riktigt nöjda med företagens sätt att informera på minoritetsspråket. Man skyller på resurser men det kan inte stämma för alla: många företag är nog måna om att ge ut produktnyheter på båda språken, medan de svenska versionerna av nyheterna om verksamheten låter vänta på sig eller uteblir.
Massmedier och allmänhet skulle även ha en objektiv fördel av att företagen håller informationen om sina nya produkter som ofta innehåller reklaminslag, och den information som berör själva verksamheten åtskilda. Det skulle också göra informationen mer pålitlig. – MG