pohjanmaan rehutehtaitten vehnän tarpeesta.Kerrottiin että rehuvehnä sopisi hyvin voimaperäiseen viljelyyn pohjanmaalle. Koetuloksissa oli saatu yli 6000kg hehtaarisatoja huonosta kesästä huolimatta.Joten kannustukseksi Agrimarket on päättänyt maksaa pohjanmaalisää 25€/tonni= YLI 100€ ha. Mainittiimpä siinä sekin että tähän asti rehuvehnä on tuotu Kaakkois-Suomesta. Mutta tottakai se on järkevämpää tuottaa lähellä kulutusta.
Kiinnitin myös huomiota tuohon vehnä / Pohjanmaa / tukialue mutta kyllähän se tiedossa on että olosuhteiden puolesta vähintään c1 kuuluisi ab-alueen kanssa samaan. Kun vehnäkin noin hyvin luonaa, täällä vaan haaveillaan tuosta satotasosta. Yksi muutaman päivän liian pitkä poutajakso kesään niin 4 tonnia tekee tiukkaa vaikka kaikki muuten menisi nappiin. Mutta ei tästä enempää tällä kertaa.
Mutta muuten asiasta. Agrimarket on kaupallinen toimija jossa päätökset tehdään liiketaloudellisin perustein eli katsotaan mikä kannattaa ja mikä ei. Ovat näemmä laskeneet että jos he Kymenlaaksossa maksavat varastolla viljelijällä x euroa ja rahtaavat sen itse Pohjanmaalle niin se on vähemmän kannattavaa kuin maksaa Pohjanmaan viljelijälle x + 25 euroa ja saada tavara lähes tehtaan portille. Tuosta nykyisillä viljan hinnoilla voidaan äkkiä laskea että ero on 20-25%. Eli rahdilla todellakin ON merkitystä, ihmettelen jos joku pystyy muuta väittämään. Sikapuolella vastaavasti määrälisät voivat olla 15% luokkaa ja perusteena pienemmät rahtikulut.
Mutta tiedättekös mikä ero tässä on? Agrimarketissa hinnat päättää liiketaloudellisin eli kannattavuusperustein kaupallinen johtaja. Meijerissä hinnoitteluperiaatteet ja hinnat päättää (lähinnä c-alueen?) maidontuottajista koostuva viljelijähallinto ja silloin liiketaloudellisten perusteiden sijasta noudatetaan osuuskunnassa tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden periaatteita. Vai mitä luulette?