Aivan sama miltä oltermanni nykysin maistuu, ei vissiin millekään. kuusamossa matkitaan ja savustaavat. ei ole hyvää.Aurajuusto arlan cheddar ym maistuu, valiolaiset nykysin jää sinne hyllyyn.Arkijuusto on kaikista typerin juttu valiolta.Aliarvioi kuluttajat mennen tullen halpistuotteilla.
Tuotteet perustuu siihen mitä ostetaan, ja aurajuusto on Valion.
Juustojen kotimaisuusaste on tipahtanut 50% juuri siksi kun kotimaista vaihtoehtoa ei ole. Suomessa juustomeijerit on pohjoisessa missä tuotetaan litroja pohjoisella litra tuella. Maidon pitoisuudet eivät kiinnosta tuottajaa ja jalostava meijeri joutuu tekemään juustot heikko laatuisesta raaka-aineesta. Valkuaista ja rasvaa vähän -> laskettu juustojen rasvapitoisuutta (esim.kermajuustot maku hävinnyt). Anttix:n mainitsema kypsennysaika, jouduttu lyhentämään kun juustot "räjähtäisi käsiin pidemmällä kypsytysajalla" johtuen huonolaatuisen säilörehun aiheuttamista raakamaidon itiöpitoisuuksista.
Se o juur tämä raaka-aine ongelma suomalaisessa juustossa ja tuon pohjoisen tuen vaikutus vielä siinä. Esimerkiksi Ranskassa juustot valmistetaan vain yhdistelmärotujen maidosta ja niitä on siellä useita, jokaisessa provinssissa on oma rotu ja omat juustontekoperinteet. Holsteinlehmiä on Ranskassa 1,5 miljoonaa, niiden maidosta tehdään nestemaitotuotteet, jogurtit ym.
Nyt kun Suomessa pihattomaidot erotellaan, niin olis mahdollista erotella juustomaidot. Tiedän nyt jo että kaikkia pihattomaitoja ei edes erotella.
+ oltermanni on edelleen tosi hyvää, siis ei se vähärasvaisempi. Sitä vaan ei viitsi usein ostaa kun kovaa rasvaa tulisi välttää -kolesteroli you know...