Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun  (Luettu 17782 kertaa)

Rusina

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 616
Melkein joka ikäluokassa on hiehoja joita tekis mieli laittaa lihoiksi ja jättää siementämättä. Teurastili on 50% siitä mitä olisi lehmänä ollut eli tappiota tulee noin 1000 € per hieho. Mitäs kun nämä hiehot siementäis lihasonnilla, niin saatais yksi vasikka lihantuotantoon, isompi tili  teuraasta ja enemmän lihaa lehmästä kun lypsää sitä yhden kauden loppuun. Ja vähän maitoakin.

Hiehonliha on hyvää, mutta sillä ei ole Suomessa mitään arvoa. Sillä on yleensä 0,8-1 euroa kilolta teurashinta kun lehmällä se on tuplaten. Ne kai laskee sen niin että hiehon ruhossa on suhteessa enemmän luuta ja siksi pienempi  tilitys. En tiedä miten julmasti liharotuisia hiehoja hinnoitellaan, mutta lypsyrotuisen hiehon teuraaksi laitto on pelkkää tappiota vaikka olisikin isokokoinen ikäneito.

Tästäkin näkökulmasta kasvattamoiden kannattaisi harkita liharotuisten hiehojen siementämistä liharodulla ja laittaa teuraaksi vasta lehmänä. Näin saa sitten sitä omaakin vasikkatuotantoa. Parhaat emot voi siementää uudestaan, heikommat teuraaksi vieroituksen+ kuntoutuksen jälkeen. Tilityshinta on heti parempi kun laittaa teuraaksi lehmänä ja saa vielä emopalkkion. Omaa sonnia ei välttämättä kannata hankkia, jos tilan pääpaino on kuitenkin välityssonnien kasvattaminen.

Viimeksi muokattu: 30.04.20 - klo:10:58 kirjoittanut Rusina

Rusina

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 616
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
Eli kun sekä maitotilat että lihatilat lähtisi talkoisiin siten että hiehot siemennetään eikä teurasteta nuorena, niin vasikoita tulisi kaikkien tarpeisiin. Samalla liha% ruhoa kohden nousee ja teurastamoiden tehokkuus paranee. Se pitäisi  tuoda etuja myös tiloille.

 Nyt kun lehmien määrä laskee rajusti niin sonneja ei voi syntyä enempää ilman poikivia naaraita. Siksi jokainen lehmävasikka on arvokas! Sillä on aikanaan oma tärkeä tehtävä. Ja naudanlihantuotannon etiikalle tekisi hyvää että naaraat saisi jatkaa elämäänsä pidempään ja myös tehdä sitä mihin ne on luotu.

Viimeksi muokattu: 30.04.20 - klo:12:52 kirjoittanut Rusina

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1527
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
80-Luvulla oli ns hieholehmä. Kerrna poikineesta lehmästä sai paremman hinnan lihaksi myynnissä kuin useampaan kertaan poikineesta. Taloudellinen kannustin oli ihan jonkunmoinen.

pig24

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 12039
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
80-Luvulla oli ns hieholehmä. Kerrna poikineesta lehmästä sai paremman hinnan lihaksi myynnissä kuin useampaan kertaan poikineesta. Taloudellinen kannustin oli ihan jonkunmoinen.
Niin ?  ennen oli aina paremmin  ;D

nautafarmari

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1865
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
Keksitään emolehmä tuotanto uudelleen, muistaakseni vähintään 50 % piti olla liharotua emojen tukiin pääsemiseksi. Siihen nyt vaan on syynsä, miksi emojen määrä nousee hitaasti, loppukasvatuksessa pelataan sitten määrälisillä, 2,5 eur/kg tilitys liharotuisesta hiehosta ei  mieltä lämmittäny aikanaan. Onneksi vanhempi navetta vanheni jo käsiin, tulipahan sekin pienellä määrällä kokeiltua, n. 100 paikan loppukasvattamossa kuulemma maitorotuisesta saa jo teuraana 3,60 eur/kg.  :-\

Rusina

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 616
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
Keksitään emolehmä tuotanto uudelleen, muistaakseni vähintään 50 % piti olla liharotua emojen tukiin pääsemiseksi. Siihen nyt vaan on syynsä, miksi emojen määrä nousee hitaasti, loppukasvatuksessa pelataan sitten määrälisillä, 2,5 eur/kg tilitys liharotuisesta hiehosta ei  mieltä lämmittäny aikanaan. Onneksi vanhempi navetta vanheni jo käsiin, tulipahan sekin pienellä määrällä kokeiltua, n. 100 paikan loppukasvattamossa kuulemma maitorotuisesta saa jo teuraana 3,60 eur/kg.  :-\

Selvennän vielä ettei emotuotantoa keksitä uudelleen vaan täytyy hyödyntää kaikki se mitä nyt on vielä hyödynnettävissä eli maitotiloilta lähtöisin olevat hiehovasikat ja maitotilat jotka pystyvät tuottamaan heikommilla hiehoilla risteytysvasikoita niin varmaan sitä jo tekevätkin. Ja tietenkään ei ollut tarkoitus mitään itsestään selvyyksiä latoa.

Nyt varsinkin kun tätä genomitestausta itse olen ajatellut hyödyntävän niin että ne joiden genomirivi ei miellytä niin siemennys lihasonnilla, saa mahdollisuuden näyttää maitolehmänä mitä on, mutta lypsyjälkeläisiä ei oteta. Mutta ei myöskään suinpäin teuraaksikaan laiteta kun eihän se genomi mitään 100-varmuutta anna.

Se vaan tässä takana kun nämä Valion tulevat rajoitukset ja mitä nyt on korona tehnyt maailmalla maitotuotteiden menekille että kohta aletaan tappaa lypsäviä lehmiä. Ja se taas ei tiedä hyvää vasikkapulalle. .

Viimeksi muokattu: 30.04.20 - klo:15:20 kirjoittanut Rusina

timotej

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 977
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
Aikamoinen rupukka hiehon pitää olla, jotta noin huonoon hintaan päädytään. Kyllä hiehonlihan hinta ainakin meillä on ollut suunnilleen sama kuin lehmän.  Hiehon tuotantopalkkiot menetetään, jos sen annetaan poikia. Tähän pitäisi tehdä muutos, jos hieholehmiä aletaan teurastamaan. Minä kasvatan aika paljon hiehoja teuraaksi, sillä pitkäikäiseen karjaan ei tarvita uudistukseen läheskään kaikkia hiehoja.  Teurashiehojen kasvatus tuo pelivaraa uudistamiseen, kun valinta tehdään vasta siemennysiässä. Vielä enemmän tuota pelivaraa tietysti olisi, jos teurasvalinta tehtäisiin vasta poikimisen jälkeen. Nykyisellä tukipolitiikalla se ei kannata.

Magia

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3626
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
Aikamoinen rupukka hiehon pitää olla, jotta noin huonoon hintaan päädytään. Kyllä hiehonlihan hinta ainakin meillä on ollut suunnilleen sama kuin lehmän.  Hiehon tuotantopalkkiot menetetään, jos sen annetaan poikia. Tähän pitäisi tehdä muutos, jos hieholehmiä aletaan teurastamaan. Minä kasvatan aika paljon hiehoja teuraaksi, sillä pitkäikäiseen karjaan ei tarvita uudistukseen läheskään kaikkia hiehoja.  Teurashiehojen kasvatus tuo pelivaraa uudistamiseen, kun valinta tehdään vasta siemennysiässä. Vielä enemmän tuota pelivaraa tietysti olisi, jos teurasvalinta tehtäisiin vasta poikimisen jälkeen. Nykyisellä tukipolitiikalla se ei kannata.
Juurikin näin.75%pitää olla ainakin vasikassa liharotua ennekuin lasketaan emolehmän vasikaksi.Maitoliharisteytyshiehon siementäminen liharodulla aiheuttaa poikimisvaikeuksia.Ja yleensäkkin näillä hinnoilla minkä takia maitotilalla pitäisi olla huolissaan vasikoiden riittämisestä ?

Rusina

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 616
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
Aikamoinen rupukka hiehon pitää olla, jotta noin huonoon hintaan päädytään. Kyllä hiehonlihan hinta ainakin meillä on ollut suunnilleen sama kuin lehmän.  Hiehon tuotantopalkkiot menetetään, jos sen annetaan poikia. Tähän pitäisi tehdä muutos, jos hieholehmiä aletaan teurastamaan. Minä kasvatan aika paljon hiehoja teuraaksi, sillä pitkäikäiseen karjaan ei tarvita uudistukseen läheskään kaikkia hiehoja.  Teurashiehojen kasvatus tuo pelivaraa uudistamiseen, kun valinta tehdään vasta siemennysiässä. Vielä enemmän tuota pelivaraa tietysti olisi, jos teurasvalinta tehtäisiin vasta poikimisen jälkeen. Nykyisellä tukipolitiikalla se ei kannata.

Ei ole ollut rupukoita yhtään, isojakin. Mutta isolla teurastamolla on tämä käytäntö että hinnoittelu on jokatapauksessa näin. Ja sitten kun ayrshirehieholla tulee se marmoriliha eli rasvaluokitus nousee ja se tiputtaa hintaa entisestään. Ja kun maitoa ja lypsytyyppiä on jalostettu niin lihakset eivät ole isoja ja hyvinkehittyneita niin luokitus on ollut aina P tai P-. Kun taasen lehmä voi saada O luokituksen, harvemmin senkin.

Hiehopalkkio ei paljoa lämmitä kun on sekin pieni. Ei kata kasvatuskuluja.

parrooni

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 146
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
Kyllä pitää Rusinalle sanoa,että vaihda jo teurastamoa!Melkein kolme euroa oli teurashiehon kilohinta.Oli kyllä 315kg lihapaino ja 18 kk jo ikää.

Viimeksi muokattu: 30.04.20 - klo:18:09 kirjoittanut parrooni

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1527
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
Tarvitseeko lihan ja maidontuotanota lisätä ylipäätäänkään? Jos naudanliha jää syömättä, niin eihän siitä kukaan kuole nälkään.

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2856
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
Aikamoinen rupukka hiehon pitää olla, jotta noin huonoon hintaan päädytään. Kyllä hiehonlihan hinta ainakin meillä on ollut suunnilleen sama kuin lehmän.  Hiehon tuotantopalkkiot menetetään, jos sen annetaan poikia. Tähän pitäisi tehdä muutos, jos hieholehmiä aletaan teurastamaan. Minä kasvatan aika paljon hiehoja teuraaksi, sillä pitkäikäiseen karjaan ei tarvita uudistukseen läheskään kaikkia hiehoja.  Teurashiehojen kasvatus tuo pelivaraa uudistamiseen, kun valinta tehdään vasta siemennysiässä. Vielä enemmän tuota pelivaraa tietysti olisi, jos teurasvalinta tehtäisiin vasta poikimisen jälkeen. Nykyisellä tukipolitiikalla se ei kannata.

Ei ole ollut rupukoita yhtään, isojakin. Mutta isolla teurastamolla on tämä käytäntö että hinnoittelu on jokatapauksessa näin. Ja sitten kun ayrshirehieholla tulee se marmoriliha eli rasvaluokitus nousee ja se tiputtaa hintaa entisestään. Ja kun maitoa ja lypsytyyppiä on jalostettu niin lihakset eivät ole isoja ja hyvinkehittyneita niin luokitus on ollut aina P tai P-. Kun taasen lehmä voi saada O luokituksen, harvemmin senkin.

Hiehopalkkio ei paljoa lämmitä kun on sekin pieni. Ei kata kasvatuskuluja.

Kyllä suht pienestäkin hiehosta (yli 170kg tietty kuitenkin) paremman kilohinnan saa kuin lehmästä jos teurashiehopalkkion mukaan laskee.

wolfheartscry

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2216
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
Piti ihan kattoa viimeisin teurastilitys tältä viikolta, että mitä siinä luki. Hämmästyin kyllä, kun lehmän perushinta oli neljä senttiä korkeampi kuin hiehon. Seitsemää euroa vaille kaksi tonnia alvillisena tuli lehmästä tiliä. Pitääköhän kiireesti lopettaa ja myydä lehmät teuraaksi. Enpä ole moisia kilohintoja nähnyt lehmien osalta.

Magia

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3626
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
Piti ihan kattoa viimeisin teurastilitys tältä viikolta, että mitä siinä luki. Hämmästyin kyllä, kun lehmän perushinta oli neljä senttiä korkeampi kuin hiehon. Seitsemää euroa vaille kaksi tonnia alvillisena tuli lehmästä tiliä. Pitääköhän kiireesti lopettaa ja myydä lehmät teuraaksi. Enpä ole moisia kilohintoja nähnyt lehmien osalta.
Lypsylehmä-hieho on jäänyt melkein neljännekseen tuosta kilohinnasta.Toki rasva ja varsinkin luokka vaikuttaa myös lypsyrotuisten hinnoittelussa.

nautafarmari

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1865
Vs: Ehdotus kotimaisen lihantuotannon kasvuun
Aikamoinen rupukka hiehon pitää olla, jotta noin huonoon hintaan päädytään. Kyllä hiehonlihan hinta ainakin meillä on ollut suunnilleen sama kuin lehmän.  Hiehon tuotantopalkkiot menetetään, jos sen annetaan poikia. Tähän pitäisi tehdä muutos, jos hieholehmiä aletaan teurastamaan. Minä kasvatan aika paljon hiehoja teuraaksi, sillä pitkäikäiseen karjaan ei tarvita uudistukseen läheskään kaikkia hiehoja.  Teurashiehojen kasvatus tuo pelivaraa uudistamiseen, kun valinta tehdään vasta siemennysiässä. Vielä enemmän tuota pelivaraa tietysti olisi, jos teurasvalinta tehtäisiin vasta poikimisen jälkeen. Nykyisellä tukipolitiikalla se ei kannata.

Ei ole ollut rupukoita yhtään, isojakin. Mutta isolla teurastamolla on tämä käytäntö että hinnoittelu on jokatapauksessa näin. Ja sitten kun ayrshirehieholla tulee se marmoriliha eli rasvaluokitus nousee ja se tiputtaa hintaa entisestään. Ja kun maitoa ja lypsytyyppiä on jalostettu niin lihakset eivät ole isoja ja hyvinkehittyneita niin luokitus on ollut aina P tai P-. Kun taasen lehmä voi saada O luokituksen, harvemmin senkin.

Hiehopalkkio ei paljoa lämmitä kun on sekin pieni. Ei kata kasvatuskuluja.

Mikä teurastamo?  :-X