• Tavallinen aihe

Aihe Mullinkasvattajat  (Luettu 7274 kertaa)

Heino Leino

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 8718
  • Joka kalalle haesoo, se akkasa elättää...
Vs: Mullinkasvattajat
Meleko huluppeat nousurosentit vasikan hintaan, millonhan maito nouseen saman verran
Elämä on parasta kometiijjaa

Rusina

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 528
Vs: Mullinkasvattajat
ihmettelen vaan kuin tuollanen nousu mahtaa vaikuttaa kavattajien tiliin?

Ihan älytöntä tuo vasikan hinnan nousu! Eihän ternikasvattamot saa mitään katetta kun vasikka maksaa enemmän kuin tuottaa! Ja sitä paitsi keväällä on aina vasikkapula ollut, mutta tuollainen hinnan nosto on aivan typerää. Nautasektori ei tästä selviä ja ennen pitkää kiertää takaisin maitotiloille.

Meille on tullut kahdesta lihafirmasta tiedote että hinnat nousee, HK nosti lehmänlihan hintaa ja A vasikan. Ja lypsyrotuiset ovat nyt kovassa arvossa, niistä tulee eniten sitä tavaraa millä on myyntiä.

 Liharotuiset kuten blonde on rasvatonta, kuivaa ja mautonta. Lisäksi mielestäni liharotuisten lisähinta ei ole kohta enää perusteltua, ainoastaan lehmä vasikoiden kohdalla. Ayrshirellä on paras ja maukkain liha, sitten tulee angnus hiehot ja lehmät, kolmantena muut lypsyrodut ja Agnus sonnit. Hereford  on ok myös. Blonde on heikoin. Mutta sitä blondia on pakko käyttää siemennyksissä kun vasikoilla on hyvä hinta, mutta käytännössä huomannut että kannattaako yhtään silti? Isot blonde vasikat juo vähintään 10 litraa maitoa päivässä kun normivasikka pärjää 7-8 litralla. Kalliimmaksi tulee niiden pito jatkokasvatuksessa kun tarvitsevat ylläpitoenergiaa enemmän kuin esim.ayrshire ja Agnus.

Viimeksi muokattu: 17.04.20 - klo:11:13 kirjoittanut Rusina

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1356
Vs: Mullinkasvattajat
Ison mittakaavan mullipuolelle on tunkua koska se on aika kannattavaa. Toki peltopuolella pitää olla osaamista ja resursseja mutta noin muuten aika pienellä työllä (siis jos päivittäistä eläinten hoitoa ajatellaan) tekee kyllä tulosta kunhan mulleja on sen 200 sijasta tuhat tai enemmän. Tietty ongelmana on ettei sitä kasvatettavaa kovin monelle tuhannen mullin kasvattamolle enää riitä.
Kannattavuus on perustunut taeurastamojen piste/volyymihinnotteluun. Esim Scanilla on volyymihinta noin 50 cent isoilla kasvattamoilla myös punaisella teurastamolla on määrälisä mutta ei yhtä räikeä. Jos kaikki kasvattajat saisivat tuon vaikka puoli euroa lisää niin homma olisi kannattavuudeltaan ihan ok, varsinkin Scanilla pienemmät tuottajat maksavat suurimpien lisät.

nautafarmari

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1763

ruisleipä

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 124
Vs: Mullinkasvattajat
Nyt kun valio vähentää tuotantoa- vähemmän lehmiä- maitotilat ei pysty laajentamaan maidontuotantoa niin oma sonnikasvattamo- vasikkapula kasvaa- vasikanhinta nousee-lehmän hinta nousee- sonninhinta laskee ???? Vai miten se nyt oikein menee vai meneekö mitenkään....

Rusina

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 528
Vs: Mullinkasvattajat
Nyt kun valio vähentää tuotantoa- vähemmän lehmiä- maitotilat ei pysty laajentamaan maidontuotantoa niin oma sonnikasvattamo- vasikkapula kasvaa- vasikanhinta nousee-lehmän hinta nousee- sonninhinta laskee ???? Vai miten se nyt oikein menee vai meneekö mitenkään....

Jotenkin tulee vaikuttamaan maidon tuotantorajoitukset kasvattamoiden tilanteeseen, jopa pidemmällä aikavälillä. Maidontuotannnosta ja naudanlihantuotannosta ei hyvää toimeentuloa saa.

Oikeastaan tämä kaikki tehostaminen, enemmän maitoa lehmästä, enemmän lihaa teuraasta vie lopulta tehon koko tuotannolta. Jossain vaiheessa tulee vastaan kohta jolloin tehostamisesta ei ole enää keinoksi ja se kääntyy tuotantoa vastaan. Siis niinkuin nyt jo; Valio joutuu asettamaan ttuotantorajoitukset, vaikka tilojen määrä on romahtanut ja lypsylehmien määrä tuntuvasti vähentynyt! Eli tästä kaikesta tehotuotantoräpeltämisestä ei ole ollut mitään hyötyä!! Lihantuottajille tulee myös todella kovat ajat, kun joko vasikasta joutuu maksamaan aivan liikaa tai sitten on navetassa liian väljää.

Viimeksi muokattu: 17.04.20 - klo:16:15 kirjoittanut Rusina

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1356
Vs: Mullinkasvattajat
Sitten tulee se luonnollinen loppu. Täytyy opetella olemaan kasvinviljelytilana. Emot eivät ole vaihtoehto, ainakaan minulla.

Magia

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2157
Vs: Mullinkasvattajat
ihmettelen vaan kuin tuollanen nousu mahtaa vaikuttaa kavattajien tiliin?

Ihan älytöntä tuo vasikan hinnan nousu! Eihän ternikasvattamot saa mitään katetta kun vasikka maksaa enemmän kuin tuottaa! Ja sitä paitsi keväällä on aina vasikkapula ollut, mutta tuollainen hinnan nosto on aivan typerää. Nautasektori ei tästä selviä ja ennen pitkää kiertää takaisin maitotiloille.

Meille on tullut kahdesta lihafirmasta tiedote että hinnat nousee, HK nosti lehmänlihan hintaa ja A vasikan. Ja lypsyrotuiset ovat nyt kovassa arvossa, niistä tulee eniten sitä tavaraa millä on myyntiä.

 Liharotuiset kuten blonde on rasvatonta, kuivaa ja mautonta. Lisäksi mielestäni liharotuisten lisähinta ei ole kohta enää perusteltua, ainoastaan lehmä vasikoiden kohdalla. Ayrshirellä on paras ja maukkain liha, sitten tulee angnus hiehot ja lehmät, kolmantena muut lypsyrodut ja Agnus sonnit. Hereford  on ok myös. Blonde on heikoin. Mutta sitä blondia on pakko käyttää siemennyksissä kun vasikoilla on hyvä hinta, mutta käytännössä huomannut että kannattaako yhtään silti? Isot blonde vasikat juo vähintään 10 litraa maitoa päivässä kun normivasikka pärjää 7-8 litralla. Kalliimmaksi tulee niiden pito jatkokasvatuksessa kun tarvitsevat ylläpitoenergiaa enemmän kuin esim.ayrshire ja Agnus.
Puhu nyt taas pukille,keväällä on aina tähän asti ollut vasikkaruuhkaa,on täällä ainakin näkynyt hakuaikojen pidentymisenä sinne kk:een,nyt lähtee 12vrk ikäisena ja jopa karsinoissa on tyhjää täällä.Eihän se tuo hinnankorotus mene välttämättä suoraan kasvattajien maksettavaksi vai luuletko ettei teurastamo ota katetta joka vasikansiirrosta?On varmaan näillä hinnankorotuksilla tarkoitus saada huonompikuntoistenkin eläinten kautta karanteenitilojen,yrittämään muutakin kuin lähettämmään elukat rantalomalle.
Niin ja itse olen siirtynyt liharotusissa hyvin pitkälle angukseen eikä Atria maksa etes lisähintaa.Edellinen välitykseen mennyt angussonni olisi tod.näk. kuollut emän sisälle blondina ja pahimmassa tapauksessa emä myös.

Viimeksi muokattu: 18.04.20 - klo:09:32 kirjoittanut Magia

nautafarmari

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1763
Vs: Mullinkasvattajat
Sitten tulee se luonnollinen loppu. Täytyy opetella olemaan kasvinviljelytilana. Emot eivät ole vaihtoehto, ainakaan minulla.

Vasikkapulan korjaamiseen ei taida vaihtoehtoja löytyä, lypsävien määrä vähentynee entisestään maidontuotannon rajoitusten myötä, heijastunee voimakkaasti poikimisiin jo ensi vuonna. Emoissa ongelmana on vasikan hinnan nousu, sitä ei liene luvassa vasikkapulaa paikkaamaan.  :-\

Rusina

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 528
Vs: Mullinkasvattajat
ihmettelen vaan kuin tuollanen nousu mahtaa vaikuttaa kavattajien tiliin?

Ihan älytöntä tuo vasikan hinnan nousu! Eihän ternikasvattamot saa mitään katetta kun vasikka maksaa enemmän kuin tuottaa! Ja sitä paitsi keväällä on aina vasikkapula ollut, mutta tuollainen hinnan nosto on aivan typerää. Nautasektori ei tästä selviä ja ennen pitkää kiertää takaisin maitotiloille.

Meille on tullut kahdesta lihafirmasta tiedote että hinnat nousee, HK nosti lehmänlihan hintaa ja A vasikan. Ja lypsyrotuiset ovat nyt kovassa arvossa, niistä tulee eniten sitä tavaraa millä on myyntiä.

 Liharotuiset kuten blonde on rasvatonta, kuivaa ja mautonta. Lisäksi mielestäni liharotuisten lisähinta ei ole kohta enää perusteltua, ainoastaan lehmä vasikoiden kohdalla. Ayrshirellä on paras ja maukkain liha, sitten tulee angnus hiehot ja lehmät, kolmantena muut lypsyrodut ja Agnus sonnit. Hereford  on ok myös. Blonde on heikoin. Mutta sitä blondia on pakko käyttää siemennyksissä kun vasikoilla on hyvä hinta, mutta käytännössä huomannut että kannattaako yhtään silti? Isot blonde vasikat juo vähintään 10 litraa maitoa päivässä kun normivasikka pärjää 7-8 litralla. Kalliimmaksi tulee niiden pito jatkokasvatuksessa kun tarvitsevat ylläpitoenergiaa enemmän kuin esim.ayrshire ja Agnus.
Puhu nyt taas pukille,keväällä on aina tähän asti ollut vasikkaruuhkaa,on täällä ainakin näkynyt hakuaikojen pidentymisenä sinne kk:een,nyt lähtee 12vrk ikäisena ja jopa karsinoissa on tyhjää täällä.Eihän se tuo hinnankorotus mene välttämättä suoraan kasvattajien maksettavaksi vai luuletko ettei teurastamo ota katetta joka vasikansiirrosta?On varmaan näillä hinnankorotuksilla tarkoitus saada huonompikuntoistenkin eläinten kautta karanteenitilojen,yrittämään muutakin kuin lähettämmään elukat rantalomalle.
Niin ja itse olen siirtynyt liharotusissa hyvin pitkälle angukseen eikä Atria maksa etes lisähintaa.Edellinen välitykseen mennyt angussonni olisi tod.näk. kuollut emän sisälle blondina ja pahimmassa tapauksessa emä myös.

En tiedä missä päin Suomea vaikutat, mut täälä E-suomessa vasikkapulaa on aina keväällä ja ruuhkaa on taas tammikuussa jolloin vasikat ei oikein kulje (jouluseisokki). 

Blondit väitetään syntyvän helposti ja sopivan kokoisena, mutta sukupuolileima on niillä vahva. Sonnit ovat syntyessään järkäleitä ja lehmät ihan pikkusia jopa puolet pienempiä.

paalipoika

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 646
Vs: Mullinkasvattajat
Ei tämä vasikka pulan pitäisi olla teurastamoille mikään yllätys. Siemennystilastot on kertonut jo monta vuotta kovasta lasku vauhdista, siinä tosin ei näy kuin Faban tekemät, mutta on kuviteltu muiden osuuden lisääntyvän. Eihän lehmämäärä voi vähentyä, eihän? Toinen asia missä on menty metsään, kun on onnistuttu nostamaan välitettyjen vasikoiden määrä niin ei olla haluttu ymmärtää ettei ne ole lisääntyneet kilpailijoilla ja oma kasvu jatkuu ikuisesti.

Tähän ongelmaan on helppo ratkaisu, lisätä emojen määrää. Jos kansa haluaa syödä Suomalaista nautaa niin sitä voidaan tuottaa lisää jos siitä maksetaan tarpeeksi, samalla myytävän lihan laatukin paranisi.

Mtk.n Ylisen ja muiden on aivan turha mussuttaa että naudanlihan tuotantoa on vaikea säädellä. Samalla kun lehmä siemennetään niin silloin voidaan päättää jo päivä koska se tuleva vasikka teurastetaan, sonni vasikalla ja teuras lehmävasikalla. Toki poistolehmiä ei voi ennakoida ollenkaan. Siksi olisikin erittäin tärkeää että maitotilat ja kasvattajat sitoutusivat teurastamoihin kattavasti ja tuulen mukana kulkijat vähenisivät, silloin pystytään ennakoimaan tilanne paremmin. Taannoisissa ruuhkissa pitää kiertoa nopeuttaa niin paljon ettei ruuhkia synny jos ei raaskita teurastaa syntynyttä ruuhkaa pois.

Magia

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2157
Vs: Mullinkasvattajat
Eiköhän Atrian Kauhajoen teurastamo ole käynyt koko olemassaoloajan vajaalla kapasiteetilla eikä tähän syy löydy alkutuotannon puolelta.Snellu on käyttänyt tuota vajaata kapasiteettia.

antti-x

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2282
Vs: Mullinkasvattajat
Ei tämä vasikka pulan pitäisi olla teurastamoille mikään yllätys. Siemennystilastot on kertonut jo monta vuotta kovasta lasku vauhdista, siinä tosin ei näy kuin Faban tekemät, mutta on kuviteltu muiden osuuden lisääntyvän. Eihän lehmämäärä voi vähentyä, eihän? Toinen asia missä on menty metsään, kun on onnistuttu nostamaan välitettyjen vasikoiden määrä niin ei olla haluttu ymmärtää ettei ne ole lisääntyneet kilpailijoilla ja oma kasvu jatkuu ikuisesti.

Tähän ongelmaan on helppo ratkaisu, lisätä emojen määrää. Jos kansa haluaa syödä Suomalaista nautaa niin sitä voidaan tuottaa lisää jos siitä maksetaan tarpeeksi, samalla myytävän lihan laatukin paranisi.

Mtk.n Ylisen ja muiden on aivan turha mussuttaa että naudanlihan tuotantoa on vaikea säädellä. Samalla kun lehmä siemennetään niin silloin voidaan päättää jo päivä koska se tuleva vasikka teurastetaan, sonni vasikalla ja teuras lehmävasikalla. Toki poistolehmiä ei voi ennakoida ollenkaan. Siksi olisikin erittäin tärkeää että maitotilat ja kasvattajat sitoutusivat teurastamoihin kattavasti ja tuulen mukana kulkijat vähenisivät, silloin pystytään ennakoimaan tilanne paremmin. Taannoisissa ruuhkissa pitää kiertoa nopeuttaa niin paljon ettei ruuhkia synny jos ei raaskita teurastaa syntynyttä ruuhkaa pois.

Se jos naudanlihan kohtuullinen hinta on ongelma niin siihen kyllä tarjonnan lisääminen on ratkaisu.

Myöskin se jos vasikan kohtuullinen hinta on ongelma niin siihen on maitotilojen sokea uskollisuus teurastamoa kohtaan hyvä ratkaisu. Ei tarvitse hintojen ainakaan ylöspäin nousta kun on sitoutuneet tuottajat.

Jos hiilijalanjälkeä lähdetään laskemaan niin suomalainen pihviliha on niin ikään aika heikoilla sijoituksilla joten sen lisääminen heikentää kotimaisen ruuan hiilineutraalius pyrkimyksiä merkittävästi.

Nytkin on tullut kriisitilanteessa selväksi että kansa haluaa syödä halpaa jauhelihaa...

Ja niin kauan kuin vuodet eivät ole veljiä keskenään, katovuosi joka tauksessa vaikuttaa merkittävästi nautapuolen tarjontaan ja vasikan kysyntään.

Viimeksi muokattu: 19.04.20 - klo:09:34 kirjoittanut antti-x

Rusina

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 528
Vs: Mullinkasvattajat
Ei tämä vasikka pulan pitäisi olla teurastamoille mikään yllätys. Siemennystilastot on kertonut jo monta vuotta kovasta lasku vauhdista, siinä tosin ei näy kuin Faban tekemät, mutta on kuviteltu muiden osuuden lisääntyvän. Eihän lehmämäärä voi vähentyä, eihän? Toinen asia missä on menty metsään, kun on onnistuttu nostamaan välitettyjen vasikoiden määrä niin ei olla haluttu ymmärtää ettei ne ole lisääntyneet kilpailijoilla ja oma kasvu jatkuu ikuisesti.

Tähän ongelmaan on helppo ratkaisu, lisätä emojen määrää. Jos kansa haluaa syödä Suomalaista nautaa niin sitä voidaan tuottaa lisää jos siitä maksetaan tarpeeksi, samalla myytävän lihan laatukin paranisi.

Mtk.n Ylisen ja muiden on aivan turha mussuttaa että naudanlihan tuotantoa on vaikea säädellä. Samalla kun lehmä siemennetään niin silloin voidaan päättää jo päivä koska se tuleva vasikka teurastetaan, sonni vasikalla ja teuras lehmävasikalla. Toki poistolehmiä ei voi ennakoida ollenkaan. Siksi olisikin erittäin tärkeää että maitotilat ja kasvattajat sitoutusivat teurastamoihin kattavasti ja tuulen mukana kulkijat vähenisivät, silloin pystytään ennakoimaan tilanne paremmin. Taannoisissa ruuhkissa pitää kiertoa nopeuttaa niin paljon ettei ruuhkia synny jos ei raaskita teurastaa syntynyttä ruuhkaa pois.

Emohomma ei ole järin tehokasta ja pihvilihalle ei ole juuri kysyntää ei ainakaan suomalaiselle pihvilihalle. Useat ravintolat käyttää siksi tuontilihaa kun suomalainen on kuivaa ja mautonta. Erikseen on ne ravintolat jotka ostavat erikoistuneita tiloilta kunnon pihvilihaa missä on marmorit.

Ja kysyntää on ympäri vuoden eniten edullisille ruhonosille. Paistijauhelihat tuli kun ei lehmien paisteille muutakaan käyttöä ole.

Mitä tuohon suunnitelmallisuuteen tilat ja teurastamot, niin se ei ole ihan huono idea ollenkaan. Teurastamot voisivat tukea maitotiloja sonnien siemenmaksuissa silloin kun tiedetään että kausitarve on suurempi, se on ennustettavissa ensin välitysvasikoihin ja myöhemmin teuraseläimiin. Näin lasketaan välitys vasikoiden hinta järkevällä tasolle mikä olisi stabiili läpi vuoden. Maitotilat saisivat paremman hinnan mielummin sonnin siemenmaksuissa kuin älyttömässä vasikkapulan aiheuttamassa hintakilvoittelussa

paalipoika

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 646
Vs: Mullinkasvattajat
Suomessa suurin osa tarjotusta lihasta on peräisin maitoroduista taikka niiden risteytyksistä, lähinnä blondi ja limppari. Kummatkin ovat varsin kuivia lihoja ja niitähän  tämän maan ravintoloista löytyy. Kyllä oikeissa liharoduissa on mehevämpää liha, rasva lihan sisällä eli marmoroituminen sen tekee, eritoten angnus ja hereford. Isoilla roduilla on lihanlaadun kannalta liika kasvu nopeus, liha menee löllöllöksi ja suu tuntuma on heikko.

Suuri ongelma on lihan laadun kannalta sen hinnoittelu ja luokitus. EUROP - luokituksella ei ole mitään tekemistä lihan syöntilaadun kannalta, se kuvaa eniten leikkuusaantoa ruhosta, sakottaa mausta eli rasvasta ankarasti ja jättää huomioimatta marmoroutumisen.

Mitä tulee lihan ympäristöystävällisyyteen, parempi kun jätettäisiin se päivittäinen naudanlihan syönti väliin, ainakin jos sen lihan tuottamiseen käytetään viljaa tai muita ihmisravinnoksi kelpaavia kasveja, viljalla voidaan kasvattaa sikoja ja broilereita. Nauta on MÄREHTIJÄ ja sen on tarkoitus syödä sellaista ravintoa mitä yksimahaiset eivät pysty syömään, nauta pystyy heinän, oljen tms. muuttamaan maukkaaksi lihaksi josta saamme proteiinia omaan ravintoomme.