• Tavallinen aihe

Aihe Luomuväki haluaa lisää rahaa  (Luettu 3890 kertaa)

Don Essex

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1381
Vs: Luomuväki haluaa lisää rahaa

 Valtaosa luomuviljelijöistä ainakin näillä nurkilla kuuluu ns. laskukoneluomuun, jossa ainoastaan maksimoidaan tukia ja muulla ei sitten olekaan mitään väliä.  Em. luomussa haalitaan pinta-alaa ympäri pitäjiä netti ja lehti-ilmoituksilla, maksetaan alueen hintatasoon poskettomia vuokria ja viljelyn taso on sen mukaista. Yleensä nämä "luomuviljelijät" käyvät vielä ns. oikeissa töissä ja siinä sivussa vaan harrastellaan parisataa hehtaaria luomua.
Näillekkö sitten pitäisi lisää maksaa??? 
Luomu on ok kun oikeasti tuotetaan jotain sinne kaupan hyllyyn kuluttajalle ostettavaksi, eli panostetaan TUOTANTOON eikä tukien maksimointiin. Valitettavasti tällä hetkellä luomuviljelijöihin pätee sama sanonta kuin erääseen vähemmistöryhmään, eli 95%  luomuviljelijöistä pilaa loppujen maineen.

Niiltä nurkilta en tiedä, mutta täällä ainakin suhde on vähintäänkin toisin päin. Satoa pyritään saamaan. Enemmän täällä tiedän tavanomaisia tiloja, joilla urakoitsija käy niittämässä rehunurmet kerran vuodessa maahan. Itsekin käyn yhden tilan nurmet niittämässä. Luomun 30 % myyntikasvivelvoite tehtiin juuri tuota "laskukoneluomua" hillitsemään. Samoin sillä hillitään nurmet luomussa eläimet tavanomaisessa- systeemiä. Aika vähän on myös niitä kovia vuokria maksavia luomuisäntiä. Yhdestä olen kuullut ja on se yksi kai vähän kuvaamasi kaltainen.

Don Essex

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1381
Vs: Luomuväki haluaa lisää rahaa
Juu tiedän että on oltava latausnurmia, mutta ei kai niitä koko pinta alalla pidetä.
Jos itse olisin luomussa pitäisin osan pelloista latautumassa, osan pavulla ja loput viljalla.
Josta vilja ja papu on ymmärtääkseni myyntikasveja.

Latausnurmien toinen ja ehkä latausmerkitystä jopa suurempi tekijä on kestorikkojen eli valvatin, ohdakkeen ja juolavehnän torjunta. Jos lantaa muuten riittäisikin, pitää nuo jotenkin saada kuriin. Latausnurmia sopivasti niittäen 2. vuonna muokaten se näyttäisi toimivan.

Omalla kohdalla viljelykierto on juuri noin. 2v nurmea, sitten vilja, palko ja vilja ennen uutta nurmea.