Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Hiiliviljelyn uranuurtajat  (Luettu 9412 kertaa)

Sepeteus

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 37228
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
sepe, kuin miä moista väitin?   et nyt puna-armeijan hommilta moiseen kerenny?      kyl etelä-savossa on kevät tullu ainakii sen puoltoista viikkoa aikasemmin kui 1960- luvulla...      ja syksyllä routa tuloo, jos tuloo, siinä marraskuun lopulla.   noooo ei sitä tietty huomaa siinä torikiveyksellä mut......                       ja ny ku tuli puheeks;    kävin tänään hankkijan nurmipäivilä karilassa,   -kait vimosta kertaa.   ja siellä oli nuitten asiantuntujoiten kaa moisesta puhetta...     minna ei kait siulle moista haastakaan?       ja siitä vaan päättelime asian haaran.    pari tutkijaa jopa messissä,   ei mitään torihörhöjä...

Ohi ajoi ja näin että telttaleiri on pystytetty. Oksakin sai makkaraa mahan täyteltä.
Meinaakko eläkkeelle, kun viimosta kertaa.

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 21017
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Oksalle
Kevyen polttoöljyn energiasisältö on noin 10 kWh/litra (11,8 kWh/kg tai 42,7 MJ/kg).

Yhden typpikilon tuottaminen kuluttaa energiaa 33- 36 MJ  Kaikki energia kun lasketaan mukaan, kun typpi on pellossa sekä hukkaan menevä osuus, niin 1/1 menee.

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.mtt.fi/mttraportti/pdf/mttraportti76.pdf&ved=2ahUKEwjBhemTrtDiAhXJlIsKHZ3fBrYQFjAFegQIBxAB&usg=AOvVaw0PpfkK8LTpHRnor1dZRFn-

Sivu 15.

Erehdyt siinä, että kasvien typensidontabakteerien käyttö ei ole jokin ympäristöstä erillinen prosessi, vaan se on tasapainotila, jossa typpeä sitoutuu ja samalla typpeä eri bakteerien toimesta vapautuu typpikaasuksi tai typpioksideiksi. Jos toisin olisi, maaperä kyllästyisi ammoniakista ja nitraateista. Eli typensidonta on voimakkainta, jos typpeä ei ole maassa.

Typensidonnalla on myös katto, kun typpipitoisuus nousee, typensitojabakteerit eivät ole niin voimakkaasti sitomassa lisää typpeä. Siksi typensitojilla aikaansaatu lannoitus on voimakkainta matalissa typpitasoissa tai sitten itse typensitojakasvin biomassan keräämisessä, jatkuva poisto ylläpitää typensidontaa. Viljakasveja ja muita ei-typpeä sitovia kasveja viljeltäessä suurin osa typensitojien tuottamasta lisäarvosta kerkiää haihtumaan taivaan tuuliin tai liuottuu vesistöihin. Typpeä ei ole silloin käytettävissä, kun sitä tarvitaan. Peltoviljelyn tarkoitus on tuottaa elintarvikkeita ihmisen käyttöön eikä olla tehottomasti maa-alaa kuluttava "vihreä aurinkopaneeli", jonka tuotto valuu talvikauden aikana vesistöihin. Biopmassan kautta kierrätettynä energian keruutehokkuus hehtaaria kohti on noin 1/300 aurinkopaneelin hyötysuhteesta, mikä sekään ei ole korkea.

Jos jonkin typen käyttöhyötysuhde on heikko, on se juurikin typensitojabakteerien tuottaman typen osalta näin, jos typpi jää maahan odottamaan vasta aikojen päästä tapahtuvaa käyttöä. Tästä syystä kasvinviljeyluomun typpitaseita ei haluta kirjata ylös esimerkiksi niin, että kahden vuoden latautumisen aikana tuotetaan 400 kg typpeä, ja hyödynnetään kolmantena satovuotena 50 kg, josta lisäksi 20 kilolla ruokitaan rikkakasveja ja tuhoeläimiä ! Tavallaan tuotetaan kahden vuoden potentiaalisilla elintarvikkeilla sitä kolmannen vuoden kullan arvoista satoa. Asian voisi esittää niinkin, että kipataan 12000 kiloa leipäviljaa kuoppaan maatumaan, ja otetaan parin vuoden päästä kuopasta 2500 kg luomuleipäviljaa myyntiin. Joku voisi sanoa, että voiko enää olla törkeämpää prosessia ! No eipä juuri.

Haber-Bosch - menetelmä on ollut vallankumouksellinen juurikin siksi, että se mahdollistaa typen "pussittamisen" talteen sitä viljelykasvin kasvuvaihetta varten, jossa tarve on suurimmillaan, viljakasveilla se on noin kolme viikkoa tähkänmuodostuksen aikana. Sijoituslannoituksella saadaan typpivana ympäröidyksi viljelykasvien juuristolla, ja hyötysuhde paranee. Varsinkin tuotantoeläimiin perustuvassa typensitojataloudessa typpihyöty hukataan eläinten aineenvaihduntaan ja metaanipäästöihin, ja ravinnoksi aikaansaatava valkuainen ja energia on monen portaan hävikin jälkeen pieni osa alkuperäisestä panostuksesta, vaikkakin eläinravinto on ihmiselle helpointa sulatettavaa..

Ongelma luomuparadigmassa on se, että alan huippututkijat tulevat jo valmiiksi kaupunkilaisten "viherasennoituneiden" joukoista, joiden tyypillisin suhtautuminen luonnontieteisiin, kemiaan, fysiikkaan ja osin matematiikkaankin saattaa olla vihamielinen, jo ala-asteen koulutuksesta lähtien. Jotenkin tuntuu, että ideologiset ääriluomuistit ovat mielipiteissään suorastaan luonnontieteiden vastaisia. Tällöin erilaiset maan elämänvoima-opit ja muutkin huuhaa-tieteet pääsevät saastuttamaan ihan mahdollisuuksiakin tarjoavan tieteenalan.

Jos typpifiksaation avulla voisi aikaansaada ruokaa ja biomassaa tehokkaammin kuin keinolannoitteilla, siihen olisivat jo aikoja sitten tarttuneet kaikki kapitalistit, Monsantoja myöten. Tosiasia on, että bulkkituotannossa vain viivan alle jäävä raha näyttää suurin piirtein todellisen energiataseen. Toistaiseksi typensidonta monessa tapauksessa vain kuluttaa rahaa ja resursseja, joita onneksemme julkinen rahoitus jakaa, tehden luomun kannattavammaksi kuin ns. lannoiteviljelyn. Sama vika on tuulivoimalla ja ns. uusiutuvalla energialla, tukematta se ei todellakaan voi olla ratkaisu maapallon energiantarpeeseen, ei edes optimistisella laskentatavalla. Näin sitten luotiin leväperäiset energiatuet ja hiilivoiman rangaistusverot. Niistäkin huolimatta hiilikasat kasvavat vihreän kuplan reunamilla, koska ison miljoonakaupungin risuralli olisi kaamea, ja tuhat  5 MW tuuliroottoria ja hehtaarien aurinkofarmit esimerkiksi Helsingin+Espoon rannoilla ja aukeilla eivät menisi kellekkään läpi. Siksipä siellä kaupungin vihreässä kuplassa 90% energiasta tuotetaan kivihiilellä !

Sitä on jo toivottu jo useamman vuosikymmen aikana, että jotenkin taianomaisesti uusiutuva energia vain valtaisi energiantuotannon itselleen, ja hinnanhan pitäisi olla halvempi, se aurinko ja tuuli kun on "ilmaista". Kaikkea muuta kuin ilmaista.  Näin ei ole tapahtunut, energian kokonaishinta vain on noussut, mikä osoittaa, että energian louhiminen auringosta ja tuulesta on äärimmäisen tehotonta ja nettoenergiatehokkuus on heikko. Esimerkiksi Saksa on käyttänyt tähän mennessä 580 miljardia euroa uusiutuvien enrgiamuotojen investointiin ja tukemiseen, puhumattakaan yleisön maksamasta uusiutuvuusverosta energiassaan, mihin se on johtanut ? Lisääntyneeseen fossiilisten kulutukseen ja korkeampaan energian hintaan ! Eiköhän jo alakoulumatematiikka kerro, mikä hommassa mättää ? Tuo rahamäärä on tehty bruttokansantuotteella, kulutettu fossiilisia energiamuotoja, ja mitä on saatu aikaiseksi ? Muutama hassu prosentti epävakaata uusiutuvaa energiamuotoa verkkoon ? Luonnon kannalta ehkä olisi ollutkin parempi olla tekemättä mitään !

Sitten kun vihreät pitävät ydinvoimaa tasa-arvoisena energianlähteenä, voin itse antaa periksi joillekin luomutyperyyksillekin, toisaalta, riittävä määrä sähköenergiaa käytettäväksi mahdollistaa myös typen valmistamisen muutenkin kuin maakaasusta tai biokaasusta. Sähkökäyttöisiä katalyyttisia ammoniakkikennoja on Australiassa koeajovaiheessa.  "Polttoöljyähän" ei typpilannoitteiden valmistuksessa tarvita, koska typpeä on ilmassa otettavaksi. Jopa kaupunkilaisen vihreän mielialaa rauhoittamaan pystytetty tuuligeneraattori voisi valmistaa typpilannoitetta, mieluummin kuin yrittää valjastaa se keskeytymättömän ja luotettavan kulutus- ja teollisuussähkön tuottamiseen.

-SS-

Sepeteus

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 37228
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
Erehdyt siinä, että kasvien typensidontabakteerien käyttö ei ole jokin ympäristöstä erillinen prosessi, vaan se on tasapainotila, jossa typpeä sitoutuu ja samalla typpeä eri bakteerien toimesta vapautuu typpikaasuksi tai typpioksideiksi. Jos toisin olisi, maaperä kyllästyisi ammoniakista ja nitraateista. Eli typensidonta on voimakkainta, jos typpeä ei ole maassa. 

Oli niin pitkä vuodatus, ettei siihen enää viitsinyt lisätä.
 
Oikeasti noista asioista en edes kirjoittanut. Kirjoitin siitä että nurmenviljelyssä ei voi puhua hiilen sitomisesta jos pellolle levitetään vuosittain 250 kiloa löpöä. Pelto saattaa ottaa saman verran hiiltä ilmasta pois, kun typen sitominen ilmasta tuottaa. Siis +- 0. Mitä typen sitomiseen typpibakteerien avulla tulee, niin olet oikeassa. Nämä viisaast -loogit neuvoivat aikoinaan käyttämään starttityppeä. Tehokas tapa tuhota koko systeemi. Pro Agrian neuvoja ei kannata uskoa, vaikka Rajala olikin siellä hommissa ennen siirtymistään Helsingin yliopiston leipiin.

Moottoripolkupyörä Man

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 4226
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
Typpilannoitteilla kasvatettu nurmi estää Jeesusta tulemasta pian, sen verran sitä hävettää. Ainoa nurmi, joka sitoo hiiltä edes jollain tasolla on hömppäheinä.

Vaikka nurmea luomuiltaisiin vuosia sitomalla typpeä bakteereilla, sidottu hiili paskotaan metaanina ulos eestä ja takaa. Nurmen käyttö elukoille siis lisää kasvihuonekaasuja, ollaan luomussa tai ei.

Onkin tekopyhyyttä unelmoida maataloudelle jotain uusia fantsutukia hiilen sidonnasta, kun nykykäytännön ja ajatusmaailman mukaan hömppäheinäviljelijät pitää hirttää.

Ja jokatapauksessa hiilen sitominen maataloudessa mikrobien avulla maahan on sittisontiaisen paskan verran tehokasta, verrattuna vaikka siihen hömppäpeltoon, joka kasvaa jo pajua sun muita puita. Tosin puuhun sitoutunut hiili hajoaa ilmaan ennen pitkää, kun se kuolee tai poltetaan.

Ainoa oikea tapa sitoa hiiltä tuhansiksi vuosiksi kasviperäisistä massoista on hiiliatomien erottaminen sen eri yhdisteistä. Se onnistuu esim. pyrolyysillä.

Biologiset systeemit ovat leikkimistä hiekkalaatikolla.
Ernst Vettori, haluatko ostaa vokaalin.

Sepeteus

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 37228
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
Typpilannoitteilla kasvatettu nurmi estää Jeesusta tulemasta pian, sen verran sitä hävettää. Ainoa nurmi, joka sitoo hiiltä edes jollain tasolla on hömppäheinä.

Vaikka nurmea luomuiltaisiin vuosia sitomalla typpeä bakteereilla, sidottu hiili paskotaan metaanina ulos eestä ja takaa. Nurmen käyttö elukoille siis lisää kasvihuonekaasuja, ollaan luomussa tai ei.

Onkin tekopyhyyttä unelmoida maataloudelle jotain uusia fantsutukia hiilen sidonnasta, kun nykykäytännön ja ajatusmaailman mukaan hömppäheinäviljelijät pitää hirttää.

Ja jokatapauksessa hiilen sitominen maataloudessa mikrobien avulla maahan on sittisontiaisen paskan verran tehokasta, verrattuna vaikka siihen hömppäpeltoon, joka kasvaa jo pajua sun muita puita. Tosin puuhun sitoutunut hiili hajoaa ilmaan ennen pitkää, kun se kuolee tai poltetaan.

Ainoa oikea tapa sitoa hiiltä tuhansiksi vuosiksi kasviperäisistä massoista on hiiliatomien erottaminen sen eri yhdisteistä. Se onnistuu esim. pyrolyysillä.

Biologiset systeemit ovat leikkimistä hiekkalaatikolla.

Lapsi eijoo terve, ellei leiki.
Onhan se aivan käytännössä kokeiltu, että nautatila ei tarvitse ulkopuolisia lannoitteita, jos kierrätys toimii. Siis ellei fosforit ja kalit pääse karkuun. Typpi tulee ilmasta. Lihassa ravinteita poistuu melko vähän ja maito on lähes vettä.
  Sekin ihme on nähty, että luomuviljelyssä fosforitasot nousee, vaikka peltoon ei fosforia laiteta,,,,,,varastofosforit riittää suomen pelloissa 100 vuotta.

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 71783
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
jeee, ja meikän pelloissa on tuo vosvori usealla lohkolla miinuksella ollu jo pitkään,,    elikkä parasta kasvumaata,  sepen tavoin.   typpeä menöö hyin vähän mut nuo apilapeltoin voikukat riepoo..

Sepeteus

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 37228
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
jeee, ja meikän pelloissa on tuo vosvori usealla lohkolla miinuksella ollu jo pitkään,,    elikkä parasta kasvumaata,  sepen tavoin.   typpeä menöö hyin vähän mut nuo apilapeltoin voikukat riepoo..

Sen verran minäkin olen nähnyt, ettei apilas ja voikukka samassa pellossa kasua.

mustaviiksi

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 414
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
Typpilannoitteilla kasvatettu nurmi estää Jeesusta tulemasta pian, sen verran sitä hävettää. Ainoa nurmi, joka sitoo hiiltä edes jollain tasolla on hömppäheinä.

Vaikka nurmea luomuiltaisiin vuosia sitomalla typpeä bakteereilla, sidottu hiili paskotaan metaanina ulos eestä ja takaa. Nurmen käyttö elukoille siis lisää kasvihuonekaasuja, ollaan luomussa tai ei.

Onkin tekopyhyyttä unelmoida maataloudelle jotain uusia fantsutukia hiilen sidonnasta, kun nykykäytännön ja ajatusmaailman mukaan hömppäheinäviljelijät pitää hirttää.

Ja jokatapauksessa hiilen sitominen maataloudessa mikrobien avulla maahan on sittisontiaisen paskan verran tehokasta, verrattuna vaikka siihen hömppäpeltoon, joka kasvaa jo pajua sun muita puita. Tosin puuhun sitoutunut hiili hajoaa ilmaan ennen pitkää, kun se kuolee tai poltetaan.

Ainoa oikea tapa sitoa hiiltä tuhansiksi vuosiksi kasviperäisistä massoista on hiiliatomien erottaminen sen eri yhdisteistä. Se onnistuu esim. pyrolyysillä.

Biologiset systeemit ovat leikkimistä hiekkalaatikolla.

Lapsi eijoo terve, ellei leiki.
Onhan se aivan käytännössä kokeiltu, että nautatila ei tarvitse ulkopuolisia lannoitteita, jos kierrätys toimii. Siis ellei fosforit ja kalit pääse karkuun. Typpi tulee ilmasta. Lihassa ravinteita poistuu melko vähän ja maito on lähes vettä.
  Sekin ihme on nähty, että luomuviljelyssä fosforitasot nousee, vaikka peltoon ei fosforia laiteta,,,,,,varastofosforit riittää suomen pelloissa 100 vuotta.

Kippasitko kaiken samalle pellolle?

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 71783
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
aha, se sit laitettava omaks lohkoks, ku miulla viälä nokkosta samalla...       mut siä sitä eläkettä vaan tarjuut.   oli kyllä kyse siitä et lakkautetaanko tuo koetoiminta nuilla pelloilla..   olis surku, ku eihä maalla mitään tietolla tehä....   ja nautatila paljon muutakaan tartte... mut miten lie sit tuo käytäntö...   kiva vaan kerätä mukavempia satoja...

Rakkine

  • Vieras
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
Typpilannoitteilla kasvatettu nurmi estää Jeesusta tulemasta pian, sen verran sitä hävettää. Ainoa nurmi, joka sitoo hiiltä edes jollain tasolla on hömppäheinä.

Vaikka nurmea luomuiltaisiin vuosia sitomalla typpeä bakteereilla, sidottu hiili paskotaan metaanina ulos eestä ja takaa. Nurmen käyttö elukoille siis lisää kasvihuonekaasuja, ollaan luomussa tai ei.

Onkin tekopyhyyttä unelmoida maataloudelle jotain uusia fantsutukia hiilen sidonnasta, kun nykykäytännön ja ajatusmaailman mukaan hömppäheinäviljelijät pitää hirttää.

Ja jokatapauksessa hiilen sitominen maataloudessa mikrobien avulla maahan on sittisontiaisen paskan verran tehokasta, verrattuna vaikka siihen hömppäpeltoon, joka kasvaa jo pajua sun muita puita. Tosin puuhun sitoutunut hiili hajoaa ilmaan ennen pitkää, kun se kuolee tai poltetaan.

Ainoa oikea tapa sitoa hiiltä tuhansiksi vuosiksi kasviperäisistä massoista on hiiliatomien erottaminen sen eri yhdisteistä. Se onnistuu esim. pyrolyysillä.

Biologiset systeemit ovat leikkimistä hiekkalaatikolla.

Tässäpä sitä on meillä todellinen maaperätieteen rohvessooooori. Minkä lahjakkuuden Luke onkaan menettänyt, kun ei ole häntä mopomania palkannut riveihinsä, vaan tämä rohvessoooooori tyytyy jakamaan tietojaan täällä agronetissä meille asioista tietämättömille peltojen tonkijoille.

Sepeteus

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 37228
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
aha, se sit laitettava omaks lohkoks, ku miulla viälä nokkosta samalla...       mut siä sitä eläkettä vaan tarjuut.   oli kyllä kyse siitä et lakkautetaanko tuo koetoiminta nuilla pelloilla..   olis surku, ku eihä maalla mitään tietolla tehä....   ja nautatila paljon muutakaan tartte... mut miten lie sit tuo käytäntö...   kiva vaan kerätä mukavempia satoja...

Onhan se valtiolle melkoinen rahanreikä. Mitään järkevää tutkimusta siellä ole muut tehneet, kuin Bertalan Galambosi.
Yksi tutkija tutki vuosia kateaineita. Lopputulos, muovi on paras. Paras rakentaa taloja. 3 kauppaa vieressä, koulu, apteekki, kukkakauppa, kirpputori. Siis ifra valmiina🤣🤣🤣🤣🤣

mustaviiksi

  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 414
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
Typpilannoitusta voidaan radikaalistti vähentää käyttämällä Soijaa ja sinimailasta viljelykasveina. Jenkeissä kierto on soija-maissi-sinimailanen.-sinimailanen-sinimailanen. jossain välissä mahdolisesti vehnä. lannoiteena karjanlantaa ja ehkä vähän ostolannoitetta. Tuo sinimailanen viljellään siellä puhtaana. Heillä on ihan oma glyfon kestävä lajikekkin siihen touhuun.

Sepeteus

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 37228
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
Typpilannoitusta voidaan radikaalistti vähentää käyttämällä Soijaa ja sinimailasta viljelykasveina. Jenkeissä kierto on soija-maissi-sinimailanen.-sinimailanen-sinimailanen. jossain välissä mahdolisesti vehnä. lannoiteena karjanlantaa ja ehkä vähän ostolannoitetta. Tuo sinimailanen viljellään siellä puhtaana. Heillä on ihan oma glyfon kestävä lajikekkin siihen touhuun.

Meille hyä typensitoja ja fosforinkerääjäkasvi vuohenherne. Kasvattaa juuret kahteen metriin. Ei kärsi kuivuudesta, eikä tarvitse lannoittaa. 2 metrissä riittää ravinteita 100 vuotta.

Rakkine

  • Vieras
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
Vehnä-lumi-vehnä viljelykierto on paras. Hiiltä laitan peltoon ympäri vuoden, kun tyhjennän lämmityskattilan ja kiukaan tuhkat peltoon.  Heinänviljelykoneita ei mulla ole, kun olen viljanviljelijä. Heinähommia kun tehtiin ollessani pikkupoika, niin muistan  kun isäukko ja vanhemmat veljet melkein joka kesä tappeli niiden heinien kanssa, että ne saataisiin kuivina latoon. Sit kun lehmät läks, niin myytiin heinäkoneet pois saman tien, niin pal oltiin heinähommiin kyrpiintyneitä.
Ihmettelen väitteitä hiilen katoamisesta yksipuolisen viljanviljelyn ja maanmuokkauksen seurauksena, en ole haivainnut, että maasta olisi mitään hävinnyt.
Heinää en kasvata, kun sitä ei voi myydä, sen sijaan viljat hakee rekka kuivurilta. Viljaa aion jatkossakin viljellä, ihan yksipuolisesti vaan. Suorakylvöä kans harjoitan, on siinä kylläkin omat hankaluutensa.

Sepeteus

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 37228
Vs: Hiiliviljelyn uranuurtajat
Vehnä-lumi-vehnä viljelykierto on paras. Hiiltä laitan peltoon ympäri vuoden, kun tyhjennän lämmityskattilan ja kiukaan tuhkat peltoon.  Heinänviljelykoneita ei mulla ole, kun olen viljanviljelijä. Heinähommia kun tehtiin ollessani pikkupoika, niin muistan  kun isäukko ja vanhemmat veljet melkein joka kesä tappeli niiden heinien kanssa, että ne saataisiin kuivina latoon. Sit kun lehmät läks, niin myytiin heinäkoneet pois saman tien, niin pal oltiin heinähommiin kyrpiintyneitä.
Ihmettelen väitteitä hiilen katoamisesta yksipuolisen viljanviljelyn ja maanmuokkauksen seurauksena, en ole haivainnut, että maasta olisi mitään hävinnyt.
Heinää en kasvata, kun sitä ei voi myydä, sen sijaan viljat hakee rekka kuivurilta. Viljaa aion jatkossakin viljellä, ihan yksipuolisesti vaan. Suorakylvöä kans harjoitan, on siinä kylläkin omat hankaluutensa.

Niin ne on nää henähatut erikseen.