Työnantajille eläke maksut iso rasite, eläke maksut pitäisi työntekijän itse maksaa. Työntekijällä vain pieni osuus maksuista. Tuotanto kustannukset laskis kun ne siirrettäisiin työntekijän maksettavaksi. Vienti edellytykset paranisivat, koko Suomi hyötyisi.
Se työnantajan palkan mukaan pidättämä eläke on kiinteästi palkkaan liittyvä veronluonteinen maksu. jos ei makseta palkkoja, ei makseta eläkemaksuja. Työeläkkeiden syntyaikoina sekä työnantajat itse että työläiset olivat sitä mieltä, että verotukseen perustuva kansaneläkejärjestelmä oli tulonsiirto yrittäjiltä, yrityksiltä ja työntekijöiltä maaseudulle. Siksi palkkaan perustuvaa valtiosta erillistä työeläkejärjestelmää alettiin kehittää. Kaikki kolme TyEL, YEL, MYEL, paitsi MYEL ei ehkä kokonaan, koska on pääosin valtioneläke - perustuvat palkasta tai yrittäjän vuositulosta tehtävään vakuutuskuoreen, jonka pääoma ja korot hyödyttävät osarahastoituna vakuutettua eläkkeellä. Alkujaan eläkkeen suuruus oli 40% viimeisen vuoden palkasta, neuvotteluissa päästiin 60 % :iin viimeisen vuoden palkasta. YEL määritteltiin säästöajan ja tehtyjen maksujen perusteella. MYEL määriteltiin tilakoon mukaan.
Eläkevakuutusjärjestelmän synnyssä tämä työeläke-
vakuutuskuori tuli lakisääteisesti turvatuksi. Eli eläkeyhtiöt voivat sijoittaa työntekijän rahastoidut eläkesäästöt eri tuottokoreihin , ja tuotot voidaan lisätä uudestaan kasvamaan korkoa ilman välissä tapahtuvaa verotusta. Verot maksetaan vasta eläkettä nostettaessa. Työnantajat hyötyivät eläkemaksuista varsinkin alkuvuosina edullisina takaisinlainauksina omiin investointitarpeisiinsa.
-SS-