Se, että eläkeindeksi ei seuraa palkkakehitystä kuin pienellä 20% osuudella aiheuttaa eläkeläisköyhyyttä, pitkään eläkkeellä olevan eläke jää jälkeen muun yhteiskunnan kehityksestä.
Tuo on ideologinen näkemys. 80% on sidottu kuluttajahintaindeksiin. Jos teollisuuden tuottavuus nousee, ja reaalipalkkoja nostetaan, miten eläkeläiset ovat siihen olleet vaikuttamassa ? Reaalipalkathan eivät koskaan laske, vaikeat ajat mennään väkeä irtisanoen, eli palkkasumma alenee sitä kautta. Jos "taittamattomat" eläkkeet sidottaisiin todelliseen työllisyysindeksiin ja palkkasummaan myös, ei ehkä kelpaisi kauan, vaan kuluttajahintaindeksikin olisi ihan kiva.
Eli kermankuorinnan halua voi aistia taitetusta indeksistä valittajissa. Aikanaan meitä aikaisemmat sukupolvet lähinnä itselleen lupailivat itselleen sellaisen edun eläkkeisiin, että mitättömällä säästöosuudella saisi 60% eläkkeen, ja sen suuruus vielä kytkettäisiin reaalipalkkojen nousuun !
-SS-
on ideologinen ajatus, mutta voisihan eläkemaksukin seurata kuluttajahintaindeksiä, olemalla pikkuhiljaa laskeva ennen eläketapahtumaa? Jos oletetaan jonkun olevan eläkkeellä 40 vuotta, eteenpäin on vaikea ajatella, mutta vuosi 1978 on jotenkin muistissa, tupakka oli pilliklubia, volgat autoja, hooverit imureita, oranssinen kuppituoli, farkuissa leveät lahkeet, paidoissa isot kaulukset, parturissa otettais minivogue ja pulisongit, käytäis danny-showssa ja kuuntelemassa kalevi sorsan vappupuheita.... tätähän tämä tarkoittaa?
Suomen työeläkejärjestelmä oli 3. paras maailmassa, siitä saisi parhaan muutamalla muutoksella. Henkilöasiakkuus eli saisi itse päättää yhtiön, jonka asiakkaana on, nyt sen päättää työnantaja. Eläkekatto, jolloin näitä ylisuuria eläkkeitä ei voi kerätä tai poistetaan veroedut näiltä >3000€ eläkkeiden eläkemenoilta. Rahastojen sijoitusosuuksien käytön painopiste kotimaisiin yrityksiin, nythän iso korko houkuttelee riskisijoituksiin ja veroparatiiseihin. Rajoituksia työeläkeyhtiöiden vallankäyttöön (vrt valtio-omistus) eli eivät voi haalia kaikkia hallituspaikkoja, eivätkä vaikuttaa johtajavalintoihin.
Työeläkejärjestelmä nivoutuu niin monessa kohdassa verotukseen ja julkisiin menoihin, ettei sitä voi hoitaa kokonaan sen ulkopuolella. Kun järjestelmä on aikoinaan luotu, sen kehittymisestä oli ihan eri käsitys. Tässä iltalukemista, ideologista sekin
http://www.pusa.fi/Renkien%20kaappaus.pdf