voinhan niitä luetella, lähtee traktorista, lumilingosta, ruohonleikkurista, klapikoneesta, moottorisahasta, sähkö- ja öljylaskusta, tietokoneista, puhelimista ym. Olennainen juttu tässä on se, että niitä tarvitaan siinä viljelyssä tai metsätöissä ja yleensä sitä varten se meno on perusteltu. Maan tapa on muillakin aloilla se, että kaivuriurakoitsija kaivaa omat rakennuspohjat ja ojat tontilleen, sähkäri tekee firman tarvikkeilla omat sähkötyöt, taksista otetaan kyltti pois katolta ja lähdetään lappiin... en näe tässä mitään poikkeavaa joka koskee vain maatilaa. Jos joku väittää, että tätä tehdään systemaattisesti ja näin saatava hyöty on maanviljelyn jatkamisen syynä... se onkin eri juttu.
Kokoluokka sulla ihan oikein, pieni on summa. Jos taas ostaisin lumen aurauksen kotipihalle urakoitsijalta ja vetäisin peltotiet omalla lingolla... voisi joku ehdottaa hoitoonohjausta. Mitä yleensä tulee verojen maksuun, niin monella pienellä tilalla ensimmäisestä maataloustuloeurosta menee min 30% veroa, siksi pienet sivutoimiviljelijät ovat verottajalle paljon parempia kuin suurtilat.
Tota noin juu. Minulla tuo summa 2-3000 euroa koostui kyllä ihan niistä laskuista X joita maksan Y euroa yritykselle Z. Ihan siis tilisiirtona näkyvää rahaa. Nyt sitten jos lasken noita luettelemiasi aurausta ja nurmikkoa ja tietokonetta ja puhelinta mukaan mitä tuossa on niin summa on sitten 3-4000 euroa. Jonka verran pystyn tosiasiallisesti yksityistalouteen kuuluvia menoja vähentämään yrityksen menoina. Ihan siis noudattamalla verottajan ohjeita sekä "maan tapaa".
Ja pieni summa? Jos nyt suhteutetaan vaikka että 10 vuoden aikana 40000 euroa niin aika kivan kulkupelin sillä ostaa?
Maan tavasta tekisi mieleni sanoa enemmänkin mutta antaa nyt olla. Nimittäin maan tapaa noudattamalla maatilat hyötyisivät tietyistä asioista paljonkin.
Mutta hiukan lukuja. Ajatellaan että maatilalla pystyy yksityistalouteen kuuluvia menoja vaikka sen 4000 euroa vuodessa laittamaan yritystalouteen. Näinhän ei alpon mukaan tapahdu vaan kyseessä on valheellinen ja väärä syytös. Mutta jos kuvitellaan että näin olisi niin mitä se tarkoittaa lukuina. Ajatellaan että maatilalla jää verotettavaksi tuloksi 15000 euroa ja saadaan laitettua se 4000 euroa yritystalouteen ja vero-% on 30%. Ensinnäkin jää maksamatta 1000 euroa arvonlisäveroa valtiolle kun sen saa yrityksen kuluna vähentää. Ja sen lisäksi jää tuloveroa maksamatta toinen 1000 euroa. Verokertymä on siis noin paljon pienempi ja se vero on kerättävä muilta. Onneksi löytyy palkansaaja joka on ensin maksanut palkastaan verot. Verojen jälkeen jää 20000 euroa. Siitä hän maksaa nuo yksityistalouden kulut 4000 euroa ja samalla maksaa valtiolle arvonlisäveroa 1000 euroa. Muuhun kulutukseen jaa sitten enää 16000 euroa.
Mutta summa voi tuntua pieneltä mutta kun katsotaan mikä on vaikutus niin on se aika mielenkiintoinen. JOS siis näin tapahtuisi, alpon mukaanhan näin ei tapahdu. Eli tuo laskelma on täysin tuulesta temmattu. Onneksi palkansaajat pitävät systeemiä pystyssä, mistä maataloustuet muuten maksettaisiin.
summa vaan kasvaa, nyt jo 4000€... se voi jollain olla tahallista ja silloin kyse on verovilpistä tai veron kiertämisestä, mutta miksi näin voi tapahtua maataloudessa muttei palkkatyössä?
Verottajan yhtenäistämisohjeet sitovat viljelijää ja tarjoavat laskukaavan moneen arvioitavaan asiaan. Sähköä, puhelinta, tietokonetta, mönkijää, autoa ym koskee hyvin yksiselitteinen ohje, miten meno jaetaan, ellei muuta seurantaa ole. Metsätöissä saa tehdä hankintahakkuuta verotta 125 m3, ottaa omaan käyttöön puuta, tämäkin löytyy verottajan ohjeesta. Suurin osa näistä sun kuvailemista eduista on ihan verottajan ohjeen mukaisia ja ohjeiden taas on lähdettävä siitä ettei tapahdu myöskään yliverottamista.
Palkkatyössä on olemassa tarkka seuranta palkoista johtuen mm ay-liikkeen, eläkeyhtiöiden, kelan, työttömyyskassan, verottajan vaatimuksesta eli palkkasumma joudutaan ilmoittamaan moneen kertaan ja velvollisuus on työnantajalla. Tästä syystä järjestelmä on melko aukoton, mutta myös palkkatyössä on so***** eduista, joita et tässä maininnut mm työterveyshuolto, loma-ajan palkka, lomakorvaus (=palkan korotus loma-ajalta), palkallinen sairausloma, ylityö- ja vuorolisät..... vieläkö jatketaan? ai niin ne viranpuolesta tehtävät verovähennykset palkkatuloista, meinas unohtua.
Omalta kohdalta voisin sanoa yli kolmenkymmenen vuoden palkkatyön ja viljelyn kokemuksella, ettei viljelijän asema ole palkansaajaa ainakaan parempi, mitataan sitä millä mittarilla tahansa tulot, verot, työolot tai muut.