nyt kun on täydennyskurssi käytynä niin voi selvyyden vuoksi kirjoitella tänne miten ADR-luvat vaikuttaa maatalouspuolella:
sanasta sanaan lakia yleismääritelmä:
"
Ajolupaa ei vaadita maatalous- ja metsätraktorin, maastoajoneuvon eikä moottorityökoneen ja niihin mahdollisesti kytketyn perävaunun kuljettamiseen."
eli käytännössä tarkoittaa että traktorilla happojen ja muiden vaarallisten aineiden kuljetus on sallittua ilman ajolupaa, jopa suurissakin määrin, perävaunun kantavuuden ja kokonaismassan rajoissa. se jäi vielä epäselväksi tarvitseeko mitään vaarallisia aineita kuljetettaessa merkitä merkintöjä perävaunuihin traktoreissa ja koskeeko niitä samat vapaarajojen ja yhteenkuormauskieltojen säännöt?

AIV 2 Plus muuten luokitellaan ADR(Suomessa VAK)- kuljetusten piiriin. puolestaan AIV Pro ei kuulu lievempänä happona vaarallisiin aineisiin.
sitten tiedoksi jokaiselle viljelijälle, täten saa viranomaisilta huonolla tuurilla hyvinkin kovat sakot:
vapaaraja muurahaishapolle (AIV 2 Plus) on 333. eli 333 litraa.
kuljetettaessa tilan käyttöön, muulla kuin edellämainituilla ajoneuvoilla, muurahaishappoa yli vapaarajan, tulee kuljettajalla olla ADR-ajolupa, lain edellyttämät merkinnät autossa sekä vaadittavat turvavälineet ja asiakirjat. (esimerkiksi henkilöautolla ja peräkärryllä). vapaarajan saa ylittymään jo kahdella tynnyrillä tai 12 pullolla.
mikäli vastaavalla ajoneuvolla kuljetetaan alle vapaarajan määrää, täytyy mukana olla rahtikirja. rahtikirjaksi käy itse tehty rahtikirja josta käy ilmi kuljetettava aine.
varsin mielenkiintoinen yhtälö on raatokeräilyn osa. kuljetuksissa on mukana tartuntavaarallista ainetta, tai vähintään riskimateriaalia, silti kuljetukset ovat vapaat ADR-kuljetuksista ja määräyksistä, täten voidaan jopa kyseenalaistaa miten suuri tautien tartunnan mahdollisuus on olemassa jokaisella vierailulla? miten esimerkiksi on varmistettu lavojen tiiviys?