Uusimman Maaseudun Tulevaisuuden lihamarkkinakatsauksen mukaan Suomessa tuotettiin sianlihaa vuonna 2008 alustavan arvion mukaan 216,2 miljoonaa kiloa, tämä on kaikkien aikojen suurin lukema, kasvua edelliseen vuoteen verrattuna 3 milj. kiloa.
Kulutus viime vuonna oli 188,4 milj. kiloa ja kasvua edelliseen vuoteen verrattuna +3%. Sianlihaa vietiin ennätysmäiset 53,5 milj. kiloa ja tuotiin 22,5 milj. kiloa.
Tuontimäärä on siis loppujen lopuksi aika pieni, vaikka täälläkin käytiin viime vuonna kovaa ja paheksuvaa keskustelua tuonnista.
Olen itse sianlihan tuottaja pienessä mittakaavassa. Yritän suhtautua tähän alaan ja sitä koskeviin asioihin kiihkottomasti, ja mahdollisimman objektiivisesti. Minulla on niin pieni sika omassa ojassa (kulunutta oma-lehmä-ojassa-vertausta siis hieman soveltaen) että ei ole tarvetta kovin kiihkeisiin puolustuasemiin linnoittautua, varsinkin kun on suunnitelmissa tarttua rakennemuutoskorvaukseen ja lopettaa siankasvatus tänä- tai viimeistään ensi vuonna.
Kun sikaväki keskustelee alan näkymistä, niin yllä olevista luvuista voi päätellä, että ei ole suurempaa hätää tällä tuotannon alalla Suomessa ainakaan lähivuosina, meillä on omavaraisuusaste tällä hetkellä siis 114% sianlihassa, ja on vaikea vaatia ainakaan lisärahaa sianlihan tuotannolle, saatikka edes investointituille, tuotanto voi reippaasti pudota, ja silti olisimme vielä omavaraisia.
EU voi mainiosti tarttua näihin lukemiin, ja onhan selvää, että mitään tukia on vaikea puolustella, kun tuotetaan yli oman tarpeen, ja vientiin menee runsaasti lihaa joka on tuotettu tuen avulla.
Ylituotanto sinänsä ei ole mikään rikos ja paheksuttava asia, ellei sitä olisi saatu aikaan nimenomaan kansallisen tuen avulla, kuten nyt on tapahtunut.
Sikatuotannon C-alueen tukileikkauksien torjumista on vaikea puolustella millään järkiperäisillä argumenteilla, koska siellä on tuotanto lisääntynyt EU-aikaa edeltävältä ajalta, ja se on tapahtunut nimenomaan tuen ansiosta, vaikka tuen piti olla säilyttävää tukea, ei tuotantoa lisäävää tukea.
Tuotannon lisääntyminen on tapahtunut aika paljon teollisuuden johdattamana, jopa niin, että teollisuuskin kuvitteli että 141-tuki olisi pysyvää tukea, ja siksi teollisuus on vuosien saatossa kannustanut etelä-Suomen tuottajia lisäämään tuotantoa.
Toki tilanne voi muuttua vuoteen 2013 mennessä, mutta kuten todettua, on tuotannossa varaa siihen että se laskee, eli vaikka iso joukko tuottajia lopettaisikin, niin silti pysymme vielä mukavasti omavaraisina.
Ja kun todennäköisimmin tuo tuotannon väheneminen tapahtuu etelä-suomessa ,niin kannataa siellä C-alueellakin hillitä sitä porsastuotantoa, sillä porsaille ei yksinkertaisesti ole markkinoita, kun AB-alueella lihasikaloita laitetaan kiinni. Eikä lisätuotannollekkaan saa enää tukia.
Viimeksi muokattu: 26.01.09 - klo:13:24 kirjoittanut PG