Kertokaas aloittelijalle. Paljon puhutaan, että suomalaisessa jalostuksessa on runsaasti kritisoitavaa. Mikä jalostuksessa sitten mättää? Liian puutteellinen kriteeristö, vai kriteerien valintaperusteet? onko jalostuksen tavoite vain korkeat indeksit? Korreloiko jalostuksen tavoite siis huonosti sen kanssa, mikä on loppuviimein "hyvä lehmä"? Esimerkiksi utarekudoksen rakennetta ei ilmeisesti arvostella ollenkaan?
Älkää viisaammat turhautuko, aloittelijoita varmasti kiinnostaa. Kunnollista yhteenvetokeskustelua en ole missään nähnyt, ja ikänsä eläinten kanssa tekemisissä olleiden juttuihin on vähän vaikea päästä sisälle..
Mun mielestä tässä on päässyt käymään niin, että tuotoshuumassa on onnistuttu valtarodusta jalostamaan keskimäärin tosi huonosti tulevaisuuden navetoihin (aperuokinta, robotit, isot asemat, isot ryhmät, jne) soveltuva lehmä. Ja nyt kun viljelijöistä monet ovat sen huomanneet´ja osasta jo onnistuneetkin saavuttamaan kestävämpiä eläimiä toisenlaisella jalostusstrategialla, niin valtakunnan jalostus pitää sitä "kilpailuna". Eihän niiden lehmien mitään näyttelymissejä tarvitse olla, mutta olis jo näin pitkällä jalostusajalla kohtuullista, että keskipoikimakerta alkais lähestyä kolmea eikä kahta ja käyttöominaisuudetkin olla edes keskitasoa. Mielikuva terveestä, hedelmällisestä ja kestävästä lehmästä Suomessa ei saa tilastoista mitään tukea. Keskipoikimakerta 2,5 , elinikäistuotos ei taida alkaa kolmosella, hedelmällisyysluvut junnaa paikoillaan ja utaretulehduspoistoja tehdään edelleenkin liikaa. Rakenteestahan lauletaan, mutta rakenne vaikuttaa noihin kaikkiin - tuotoskin muka huippuluokkaa - eihän se koko maan mittakaavassa taida keskimäärin olla lähelläkään 9000.... Eikä tuolla keskituotoksella pitäisi vielä rakenneongelmia tulla, aika naurettavaa, jos niin väitetään... Mitä useampi karjanomistaja huomaa, että kestävä lehmä ei välttämättä ole se ensikkovuonna 10000 ylittänyt makkaranpätkä, sitä nopeammin voidaan tuloksiin päästä.... Tilakohtaisesti tuloksia voidaan saavuttaa melko nopeastikin, siitä on monia esimerkkejä, mutta jatkon kannalta olis kai hyvä, että keskimääräisestikin karja-aines kehittyis ja voitais ihan lukuinakin tuoda julki kilpailukykyistä karja-ainesta. Ugh.