• Tavallinen aihe

Aihe Maijjontuotannonvähentämissopimukset?  (Luettu 6315 kertaa)

Paalinpyörittäjä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 6908
Vs: Maijjontuotannonvähentämissopimukset?
Nyt kun voi tuottaa niin paljon kuin pystyy, niin onko isoja navetoita rakennettu siksi, jotta on ajateltu, että nyt rikastutaan tällä hommalla kerralla isosti? Yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa ja eikai kukaan tee huvikseen, että on niin kivaa, satojen lehmien navettaa. Toki se voi olla bonus, kun saa leikkiä isolla hiekkalaatikolla.

Kyllä se on yksikkökustannusten alentamisen kautta lisätuottamisen vaikutin syntynyt, koska samankokoiset yksiköt tuottavat ulkomailla alemmallakin litrahinnalla, samoilla roboteilla ja automatiikalla,  se rikastumisen mahdollisuus tuossa todellakin on ollut, se siis on asioiden sattuessa kohdalleen rahakasta businesta, mutta vaikka olisi miten kannattavaa business yleensäkään, joku yksittäinen yrittäjä aina joukosta sotkee asiansa, ja niitä konkursseja sitten repostellaan.

Kasvinviljelytiloilla se sama ilmiö näkyy hehtaarirallina vauhdikkaiden kasvuprosenttien takana, ja siihen on liitetty viljelyyn verrattuna riittävän hyvätuottoisia ei-viljelyjä, jotta ei tukehdu satologistiikka heti lähtöviivalle.

Kyllä maantiellä ajamalla näkyy mainiosti yhdenkin lähes 1000 ha tilan suuret latausaukeat, ei paljon puimuria tänä syksynä tarvitse ulkoiluttaa. Toisessa paikassa 250 ha:sta ehkäpä noin 100 ha on suojavyöhykkeellä, LHP:llä, viherlannoituksella, EFA-alana, vielä viisi vuotta sitten tuolta samalta alalta tuotiin kymmeniä viljakuormia vuodesta toiseen, nyt viime aikoina ei ole isäntää tiluksilla näkynyt, ja kullankeltaiset viljalaihot ovat muuttuneet harmahtavanvihreiksi heinätupsujen aroiksi.

LHP:n erottaa siitä, että pari kierrosta ajettu niittokoneella ympäri. Suojavyöhykkeen vähäiset heinät kävi joku karjatilallinen hakemassa.

Yleinen luulo on ollut, että vain pikkutilat ja harrastajatilat pistävät noita hömppiä. Oman havainnon mukaan juurikin suuret ja nopeasti kasvaneet tilat ovat laittaneet pinta-alaa huilaamaan. Jopa karjatilojan kannattaisi hömppäillä ja turvautua aina vaan halpenevaan ostoviljaan, sekin saattaa jo kannattaa, ottaa LHP-rahat omista ja ladata siilot täyteen jonkun muun piruparan ongelmajäte-ohraa, halvemmalla kuin voisi itse tuottaa.

-SS-
Tuotahan oon tässä koittanut edistää. Lhp:tä, viherkesantoa. Kaikki huonot alat, reuna-alueet. Näyttää että sillä saa huonon viljelijän leiman, kun pitäs tuottaa sitä ylituotantoa ja sitten kun joillakin ei ole peltoa tarpeeksi ja mää en välttämättä korjaa toista satoa yms.
Hähäh gestapon mieskin kuullu, mistä raha tulee, siitä tosiaan saa huonon viljelijän maineen kun tuottaa euroja eikä ylituotantoa. Verotettava tulos on se todellinen satomittari ainakin minulla.

Maataloudessa ei olisi pienintäkään kriisiä, jos edes osa hommaisi laskimen ja opettelisi käyttämään sitä :(