No jos se ei oo humanismiä, niin mitäs sitten? Tyhmyyttäkö? Kaikki lehdet huutaa isolla "satoisampia lajikkeita, kannattaa lannoittaa, ajaa kasvinsuojelu aineet. Ainoastaan 8000 pitää pyrkiä."
Joo, ja hölmöt maajussit kaivelevat säästöpossuistaan viimeisetkin sentit kaupalle että pääsisivät tuohon..
Noo kemiran mainoslehdessä vuodelta 1982 luki, että lannoitukseen sijoitettu markka tuo kolme takaisin. Että jos sillä sentillä saa kolme takaisin, niin sitte.
Mutta jo 70-luvulla kyllä puhuttiin typpioptimista, jos joku liian innokas viljelijä ei tajunnut alenevaa hyötyä suuremmissa lannoitustasoissa, eihän se ole kemiran vika, vaan maatalousoppilaitoksessa ei ole saatu oppilaita pysymään hereillä.
-SS-
No jos 1300 hehtaarin viljatila ei saa hommaa kannattamaan ilman urakointia ja muita hommia, niin miten se voi muillakaan kannattaa samalla teho taktiikalla?
Kyllä siinä jokin raja tulee, jonka yli alkaa jäämään. Kiinteät kulut pienenevät koko ajan hehtaaria kohti. Canadassa tutkittiin jossakin vaiheessa optimaalista tilakokoa (en nyt tähän hätään löytänyt, mutta aikanaan luin yliopiston kirjastossa siitä) , ja ns. etäisyyskustannukset alkoivat nousta jossakin 1000 ha lähellä merkittäviksi, jos maasto on vaihtelevaa ja pellot etäällä toisistaan. Silti esim. amerikkalaiset suurfarmarit tekevät 2000 - 5000 ha tiloillaan jo tulosta. No on siellä 200 ha lohkojakin.
Merkittävän kiinnostava tutkimuspaperi löytyi, James M. MacDonald, Penni Korb, Robert A. Hoppe. Farm Size and the Organization of U.S. Crop Farming. ERR-152 Economic Research Service/USDA. 2013
Tässä lähteessä todetaan se sama, josta olen täälläkin puhunut, rakennemuutos ei kohdistune enää ankarimmin pientiloihin ja harrasteviljelijöihin, vaan ns. keskikokoisiin päätoimisiin, ne ehkä onkin jo tuomittu liitettäväksi nopeasti kasvavaan suurtilojen joukkoon.
"the shifts have also been complex, with land and production shifting primarily from mid-size commercial farming operations to larger farms, while the count of very small farms increases."Lukekaapa tuo paperi, vaihtakaa vaan 1000 eekkeriä ( oikeasti noin 400 ha) 50-100 hehtaariksi täällä Suomessa ja niin edespäin, niin sama ilmiö näkyy meillä jo hyvin pian.
-SS-