Kun ennustuksia värittää ehkä tiedostamaton toive "suurtukihehtaariviljelijöiden" epäonnesta, eivät ennusteet voi todellakaan mennä kohdalleen.
Kasvukausien pidentyminen noin 30 vuoden aikana on tapahtunut tosiasia:
https://www.proagria.fi/blogit/ruohonjuurella/2015/07/01/kasvukausi-on-pidentynyt-kainuussaMikko Laapas on tehnyt hyvän tutkielman hedelmäpuiden kasvatusolosuhteista Suomessa, ja löysi saman ilmiön, kasvukausi on pidentynyt ja syyshallat siirtyvät myöhäisemmäksi:
https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/20973/puutarha.pdf?sequence=2Kasvukausi pitenee muuallakin kuin Pohjanmaalla. Enkä ota tässä kantaa, mistä se voisi johtua, mutta kuitenkin muutos on mitattavissa.

Summa summarum: on järkevää pitää mielessä säätilan todennäköisyyden kallistuminen pitenevän ja lämpimämmän kasvukauden puolelle. Sateisuuden lisääntymistä alkukesänä on havaittu, toisaalta rannikoilla vähäsateisuus lisääntyy, sade ja pilvisyys tietenkin vähentää maksimilämpötiloja, mutta myös nostaa yölämpötiloja. Kovat sateet ja matalapaineet tuovat myös lämpöä, koska lämpöenergiasta on kyse silloin kun sateita siirtyy Skandinaviaan. Ankarien hallojen väheneminen Pohjanmaalla on tästä selvin esimerkki. Ihmisikä on useimmiten ollut liian lyhyt toteamaan sään muuttumista, mutta juuri tämä vuosisadan aikana elämme mielenkiintoisia aikoja, kelit muuttuvat niin nopeasti, että ainakin isät ja isoisät voivat kertoa toisenlaisista säistä, mitä itse nyt koemme.
-SS-