Sama juttu, lohkojen keskikoko parin ha luokkaa, millään ei pysty kaikkea analysoimaan. Sen verran otetaan näytteitä, että syntyy näppituntuma erityyppisistä lohkoista ja sadoista (1., 2. ja yksivuotiset viherseokset). Kesäiset muistiinpanot auttavat jonkin verran, mutta sitten päiväkohtaisesti syötössä olevien paalien mukaan katsotaan härkäpavun osuus väkirehuseoksessa. Eläimet siis lampaita ja väkirehu ohra-kaura-härkäpapu -seos.Petri
Mitä isompi karja, niin just sitä enemmän sitä kannattaa ruokkia tuurilla Mut eipä tuolle mitään mahda. Keksisipä joku koneen, jolla nuo voisi sekoittaa keskenään ja siten tasalaatuistaa silpun ja rehun Lehmätkin söisivät saman määrän joka päivä
Lainaus käyttäjältä: BACKSPACE - 21.10.15 - klo:07:27Mitä isompi karja, niin just sitä enemmän sitä kannattaa ruokkia tuurilla Mut eipä tuolle mitään mahda. Keksisipä joku koneen, jolla nuo voisi sekoittaa keskenään ja siten tasalaatuistaa silpun ja rehun Lehmätkin söisivät saman määrän joka päiväOnhan noiden pallosten kanssa värkkääminen erillisruokinnassa aika haasteellista... koskaan ei voinut tietää mitä lehmä oikeasti söi. Ite otan jokaiselta sadosta lohkoittain raaka-ainenäytteet. Lisäksi exelissä paalimäärät jokaiselta pellolta ja tietenkin sadolta. Ja kaikki paalit on vielä merkattu joten tietää mistä mikäkin pallonen on kotoisin. Apevaunuun lataan paalit maalaisjärjellä (ite tehty) tehdyn ruokintasuunnitelman mukaan. Sekoittelen paalit ja otan niistä aina välillä näytteen (ehkä pari kertaa kuussa) josta tehdään analyysit. Ruokintaa säädetään sitten maitomäärien ja pitoisuuksien mukaan väkirehukomponenteilla, joita on tuon valkuaisen lisäksi jauhettu ohra. Helevatan yksinkertaista vaikka voi kuulostaa monimutkaiselta. Käytännössä väkirehumääriä ei tarvi muutella muuta kuin siinä tapauksessa kun rehujen kuiva-aine muuttuu radikaalisti. Esim. nyt kun on syötössä tosi märkiä paaleja niin väkirehujen määriä piti pudottaa reilusti.Ja vielä yksi asia tuli mieleen... Yksittäisestä paalista otettu näyte voi olla aika harhaanjohtava. Paali on yläosasta todella paljon kuivempi mitä alhaalta ja laatu saattaa olla muutenkin täysin erilainen mitä lohkolta muuten on tullut. esim. reunakarhot jostain metsän kainalosta voi olla jotain ihan muuta kuin muuten on tullut. Raaka-ainenäytteet karhosta on varmasti paljon edustavampia
tuo juuri itelläkin kiusana. nyt olen alottamassa sekasyötön muutanalta lohkolta kun alkaa nuo eräät paalit, ylivuotisina, liikaa paskan löystyttää... hyvin syövät mutta sonta lentää kaaressa. nyt alettava kantaa kortta eteen jotta voi taas palata kovempaa. mutta miten hoitatte kirjanpiton tuolla sekaisella syötöllä>??