Elokuussa 2015 tuotettiin tilaston mukaan 4,5 miljoonaa litraa enemmän kuin 2014 elokuussa. Ensi viikolla varmaan julkaistaan syyskuun tiedot.
Tämän avauksen tarkoitus ei sinänsä ollut väittää että kriisiä ei ole, mutta kuitenkin todeta että silloin kun ylituotantoaikoina tuotantoa kasvattaa itse kukin niin hiukan kyseenalaista on samalla kriisitukia vaatia.
C-alueen tuottajat voivat toki muistaa että vaikka 2 robon tilalle ABllä kertyy jouluun mennessä jotain 100000 euroa vähemmän liikevaihtoa kuin vastaavalle tilalle C-alueella. Reilu puolet erotuksella maksetaan sentään kai jossain vaiheessa.
Suomessa, kun kiinteät kustannukset ovat suuret (kalliit rakennukset) ja muuttuvat kustannukset pienet (halpa rehuvilja), tuotannon intensiteetin lisääminen yleensä laskee yksikkökustannuksia. Maidontuotannon kannattavuuden heikentyessä tuotantomäärät lähtee lopulta laskuu ja hakee uuden taspainon. Tämä tapahtuu kuitenkin vain tuotannnosta luopumisten lisäntymisen ja toisaalta uusinvestointien vähentymisen myötä. Nämä molemmat alkavat vaikuttaa vasta noin 2-3 vuoden jälkeen. Jos varastot on täynnä säilörehua ja koko pinta-ala nurmella, kestää kaksi vuotta ennen kuin nurmet on lopetettu ja säilörehut syöty. Eli itse ennustaisin, että Suomen maidontuotanto lähtee kiihtyvään laskuun vasta 2016 kesällä, mutta sitten kyyti voikin olla aika vauhdikasta.
Mitä tuohon kriisitukee tulee, niin luultavasti omalla investoinnilla ja velalla tuo maksimi 15 000 € tulee. Onhan se kiva raha, mutta parempi kun ei maksettaisi kenellekkään. Kaikki tuet lopulta vain vääristävät kilpailua ja hidastavat markkinoiden korjausliikettä.