Kaikkki raaka-aineet hinnoitellaan Dollareissa. Jos Dollarin arvo romahtaa niin amerikalainen tuote on markkinoilla tosi halpaa ja euroopalainen tosi kallista.
Silloin amerikan talous lähtee elpymään ja euroopan yskii edelleen, kun euron arvo on dollariin verratuna korkea.
Joo, sellainen tarkennus vielä, että mikäli dollarin arvo romahtaa, niin raaka-aineiden hinnat vastaavasti nousee voimakkaasti, eli joudut laittamaan enempi dollareita pöytään saadaksesi ne raaka-aineet ostettua.
Vain ne köyhtyy jotka saavat palkkansa dollareina, sillä ne voi ostaa paljon vähempi samoilla tuloilla kuin ennen.
Dollarin arvo on muihin valutoihin jälleen ruvennut heikkenemään, eikä raakaaineet ole lähteneet sen kummemmin kallistumaan. Tarkoitin kyllä niitä raakaaineita jotka kierätetään jenkien kautta, niitä joista esimerkikse se jenkki fordikin tehdään. Tähän kun lisätään heikko dollarin arvo niin se jenkki ford on tosi halpa verratuna euroopalaiseen vastineeseensa.
Joo, olet ihan oikeassa, tällä hetkellä raaka-aineet on halventuneet paljon enempi mitä dollari, tämä aleneminen taas johtuu kysynnän nopeasta laskusta.
Mitä autoihin tulee, niin metallien osuus on aika pieni, sähkölaitteet on noin 35 %:tia, tietokone, kumi ja muoviosat, renkaat, komponentit, maalaus jne ...
Ei autoja raaka-aineista valmisteta, ne kasataan komponenteista, pakoputket tulee pakoputkien valmistajalta, lamput Boshhsilta jne ...
Näitä alihankkijoita on kyllä jenkeissäkin, mutta esim. Philips tekee kaiken kyllä Kiinassa.
Mutta kyllä se auton hintaa jonkinverran laskee, tosin se mikä ulkomailta saadaan lisää, niin kotimaassa menetetään kun ihmisillä ei ole varaa ostaa kallistuneita autoja, USA ei ole, kuten ei ole muutkaan suuret valtiot niin riippuvaisia viennistä, kuin on pienet valtiot.
Niille tärkeintä on kaupankäynti kotimarkkinoilla.
Kiinan valuutta on sidottu dollariin. Kun dollarin arvo laskee niin kiinan valuutan arvokin laskee. Usan ei minun mielestä tarvii kovin paljon tuoda hyödykkeitä ulkoa. Eli kaikki Usassa tuotettu Halpenee ulkolaisiin tuotteisiin verrattuna. Ainoa mikä tässä voi Usassa räjähtää silmille on hillitön inflaatio, sen takia että painetaan lisää dollareita. Tosin jos ei painettaisi, se voisi johtaa taas deflaatioon.
Tuohon en usko mitä Jorma Jaakkola väittää oankeista, että raharikkaat yrittäisi ottaa kaikki maailman pankit haltuun.
Niin, tuossa olet kyllä väärässä, nimittäin Kiinassa viennin merkitys on paljon pienempi kuin jenkeillä, vaikka ne tekevätkin kaikenlaista mitä maailmalla tarvitaan, kotimarkkinoiden kasvu on ollut siellä paljon voimakkaampaa kuin viennin kasvu.
USA ei myöskään ole viennistä muuten riippuvainen, kuin sen, että se tarvitsee vientiä maksaakseen tuontinsa, esim. Kiinasta.
USA:ssa on paljon raaka-aineita, energiaakin merkittävästi ja omaa teollisuutta, tosin kaikki halpa tavarahan tehdään nykyään Aasiassa.
Mutta USA:n talous perustuu kulutukseen ja jos dollari romahtaa, niin ihmiset köyhtyy, jolloin kulutus laskee, USA:lla on paljon velkaa, niin kanasakunta, valtiona, yrityksillä ja tavallisilla ihmisillä, mikäli ihmisten taloudellinen tilanne huonontuu oleellisesti, niin niiden kyvyt maksaa velkojaan menee samalla.
Kulutukseen perustuva talous on vaikea saada pyörimään, mikäli dollarin arvo romahtaa tai laskee liikaa liian nopeasti.
Tämä on aika vaikea yhtälö, ihmiset pitäisi saada kuluttamaan, jotta talouden rattaat pyörisi, mutta velkaongelmakin pitäisi hoitaa, mikäli ihmisten ansiot laskee, niin velkojen hoitokyky heikkenee ja pankkisektori uppoaa yhä syvemmälle ...
Eikä niillä silloin ole kykyä lainoittaa ketään, jolloin kulutus laskee edelleen ja velkojen hoitokyky huononee entisestään jne ...