Nii oliko se Magnifikia se 118 sakoinen ? Olisiko kaste tai sumu tehnyt tepposet kympsemmille jyville ?
-SS-
on magnifikkiä. korresta vielä keskeltä vihreää. ajoin sieltä kaapin "valmiimmista" paikoista eilen ns. katsomatta kun kuvittelin samanlaiseksi kuin kotoa ja halusin toisen lohkonkin valkuaisen tietooni ennen viikonloppua. ne oli kaapissa 16 h, tosin yön. ei meinannu tapahtua mitään. en usko hallaa, hieman ylempänä jokirannastakin toi lohko.
Magnifik on erittäin korkeasakoinen kypsänä, mutta siihen aikaan kun vielä koetiloilla kirjattiin herkkyys tähkäidännälle, oli Magnifikin sakoluvun romahdus nopeaa muihin verrattuna. Tänä vuonna oli elokuulla jo joukossa ihan kovia jyviä ja sitten pehmeitä pallukoita. Ne kovat jyvät kun rupeavat itämisentsyymiä kehittämään, ne pilaavat sakoluvun isommalla osalla mitä niiden osuus on viljakasassa. Siksi sakolukujen säätö sekoittamalla on hieman hankalaa.
Ihmettelin aikanaan kun viljelin Urhoa ja Magnifikia rinnan, että kun Urhossa oli sako 350, Magnifikissa ihan normaalina syksynä oli 190 tai jotain. Leipälaatua kyllä, mutta silloin jo aavistelin marginaalin olevan pienemmän kuin Urholla tai Gunbolla.
Toivottavasti Ceylonissa ei ole samaa vikaa, Skagen on sakoluvunkestoltaan nykyvehnistä paras, juurikin Tarsoon kehittyneen itämisenkeston ansiosta. Siksi Skagen on varteenotettava lajike, vaikka Ceylon näyttää aivan hyvältä sekin. Skagenissa on raportoitu tuoreen siemenen ylikehittynyttä itämislepoa, eli alhaisia itävyyksiä.
-SS-