Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Kani  (Luettu 137437 kertaa)

rene

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5964
Vs: Kani
Talvisin pääasiassa porkkanaa? Siis heinän lisäksi porkkanaa? Miten annatte kaurat, kuivana/kasteltuina, litistettynä/jauhona vai meneekö kaurat kokonaisina eikä tule toisesta päästä ehjinä ulos?  Kuorittu kaura saattaisi olla hyvä ruoka lihakanille, kuoria voisi ripotella kuivikkeiksi.

puputyttö

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3
Vs: Kani
Ups, unohtui aika oleellinen sana tuosta edellisestä kirjoituksestä. Siinä pitäisi lukea TUOREISTA talvisin porkkanaa jne. Tottakai se heinä on talvellakin kanin pääasiallinen ruoka, mutta tuoretta syötävää kaipaavat myös päivittäin. :)

Kaura on meillä ihan kokonaista, sekoitan pelletin joukkoon. Eli kuivina annan. Välillä kanit kuorivat sen omatoimisesti ja kuoret löytyy kupista tai häkin lattialta. ;) Välillä syödään kiltisti kokonaan. Eikä tule kokonaisia jyviä papanoissa. Kuituahan se kuori vaan on ja kuitua kanin ruoansulatus tarvitsee paljon toimiakseen ongelmitta.
Kaura sinällään on aika rasvaista evästä kanille, mutta pienenä osana ruokavaliota toimii hyvin. Kani tarvitsee hyvin vähän rasvaa ruokavaliossaan, se liiallinen kertyy sitten herkästi vatsaonteloon.

Kokeilemistani kuivikkeista ole todennut turpeen parhaaksi. Ei sotke, tassuja vastoin kuin voisi kuvitella. Hienoa kuivaa turvepölyä tietysti turkista löytyy toisinaan, jos kaivelevat, mutta se nyt lähtee silittämällä ja puhaltelemalla pois.

rene

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5964
Vs: Kani
Miten kertynyt rasva vaikuttaa lihan makuun/syöntilaatuun/päiväkasvuun, eikö rasvaisemmasta ruuasta ole hyötyä? Vai kasvatatte kaiketi pääosan kaneista tietysti muuhun kuin elintarvikkeeksi, siinä ei rasvoittuminen tietenkään hyörytä eikä nopea kasvukaan. Emokanilla vaaraksikin.

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Kani
Miten kertynyt rasva vaikuttaa lihan makuun/syöntilaatuun/päiväkasvuun, eikö rasvaisemmasta ruuasta ole hyötyä? Vai kasvatatte kaiketi pääosan kaneista tietysti muuhun kuin elintarvikkeeksi, siinä ei rasvoittuminen tietenkään hyörytä eikä nopea kasvukaan. Emokanilla vaaraksikin.

No ainakin muilla eläimillä, rasva jopa parantaa makua.

puputyttö

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 3
Vs: Kani
Itse en ainakaan pidä rasvaisesta lihasta, koiran kuppii se meillä menee. Ja teurastaessakin liika rasva vaan hankaloittaa hommaa. ;)

Siihen en osaa vastata miten rasvaisempi ruoka toimisi, nopeuttaisiko kasvua vai vaan rasvan määrän kasvua, kun en ole kokeillut tarkoituksellisesti. Riittävä valkuaisen saanti on ainakin oleellinen kavussa, kuten muillakin eläimillä.
Aiemmalla rehullamme kanit tuppasi helposti rasvoittumaan, sai annostelun kanssa olla tarkkana. Tänä kesänä uudella ruoalla näyttäisi kasvavan paremmin. Mutta enpä sano vielä mitään, kun niin pieneltä ajalta on kokemusta.

Kyllähän sopivassa massassa oleva eläin on terveempi ja hedelmällisempikin, niin siihen kannattanee pyrkiä. :) Kani tosiaan kerää rasvansa sinne vatsaonteloon, eikä se kerros sisäelinten ympärillä terveyttä paranna. Joskus yllättänytkin miten rasvainen sieltä voikin olla, ulkoisesti ihan sopivan näköinen ja tuntuinen kani.
Patapoikasillahan ei toki ehdi rasvasta terveydellistä haittaa tulla, mutta emo syö samaa ruokaa. Eikä se siinä muuhun, kuin pöytään, tähdätyssä kasvatuksessa ainakaan laatua paranna.

Puhtaasti lihaksi kasvatettaessa kannattaisi ennemminkin hakea kasvuvauhtia roturisteytyksillä. Esimerkiksi ranskanluppa naaras astuttaa nopeammin aikuiskokonsa saavuttavalla uroksella, kuten wiener, valkoinen maatiainen tms.

rene

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5964
Vs: Kani
Ei se rasvan kertyminen tietysti sinänsä hyödytä. Valkuaistarpeen täyttäminen on varmaan tärkeintä. Yhtäkkiä ajattelisi että ruokinnassa voisi kokeilla hernettä, vehnää, ohraa ja vaikka ruistakin. Onko jostakin ruuasta huonoja kokemuksia, että ei sopisi kanille?

Leena

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 50
  • pupu paikallaan
Vs: Kani
Kasvatan lihakaneja omaan käyttöön. Viime kesänä aloitin, ja meinaan jatkaa! Liha on vaaleaa, hyvin miedon makuista ja vähärasvaista. Ravintoarvoiltaan ihan parasta lihaa. Ei niin mössöä kuin broileri tietenkään, koska meillä ainakin puput pääsevät pomppimaan. Muistuttaa enemmän oikeaa kanaa tai, kuten Puputyttö täällä aikaisemmin totesi, kalkkunaa. Ei ollenkaan niin voimakasta makua kuin jäniksessä. Kaninliha tykkää pitkästä marinoinnista ja/tai hauduttamisesta.

Kani on siitä hyvä, ettei se vaadi tolkuttoman isoja laitumia tai karjasuojia, ei pidä kovaa ääntä, lisääntyy ja tuottaa lihaa nopemmin kuin mikään muu kotieläin, syö ihmisravinnoksi kelpaamatonta heinää ja rikkaruohoja ja tuottaa oivallista lannoitetta vaikka suoraan kukkapenkkiin.

Jos tuotantokanit kiinnostaa, nyt olisi tulossa aiheesta kurssi. Kouluttajana Elina Jokinen, jolla on Brookside-niminen kanifarmi Norjassa. Kurssi pidetään Askolassa 9.-10.4. (yksi- tai kaksipäiväisenä) ja siellä käsitellään ainakin liha- ja luultavasti villakaneja. Nahkojen käsittelystä lienee tulossa erillinen kurssi myöhemmin. Ilmoittautumisia ja toiveita kurssin sisällöstä saa lähettää:
ellujokinen@hotmail.com

Kurssia käsitellään puput.net -foorumin tuotantokaniosiossa (joka ei näy rekisteröitymättömille): http://puput.net/keskustelu/index.php?topic=65182.150


rene

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5964
Vs: Kani
Kaikki kanitarhurit on etelässä ja niin tuo kurssikin :)  Ja ajankohtakin sellainen etten pääse paikalle. Kanien tarhaus kyllä kiinnostaa.  Tuo tarhaus nyt ei varmaan ole ihan vaikeaa mutta oikeaoppinen teurastus siten että kertyy ihmisravinnoksi kelpaavaa lihaa pitäisi opetella :)

Leena

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 50
  • pupu paikallaan
Vs: Kani
Ei sentään kaikki ole etelässä!  :) (Tai riippuu mistä katsoo...)

Tuolta puput.netin hyötykanipuolelta tai Suomen Kaniyhdistyksestä voisit löytää jonkun harrastajan teiltäpäinkin. Teurastuksen oppii, kun käy katsomassa kokeneemmalta mallia, eikähän sitä saa lain mukaan tehdäkään ellei ole riittäviä tietoja ja taitoja. Mun nähdäkseni tuollainen kädestäpitäenopastus hyvinkin täyttää tämän ehdon.

Tässä yksi video malliksi: http://www.youtube.com/watch?v=iali_mkReYA

Tuossa videossa kani ammuttiin, ja sen takia ei tarvinnut laskea veriä. Suomen laki sanoo, että elikko on ensin tainnutettava hyvin ( tainnutusjousella tai esim. isku putkenpätkällä takaraivoon; tämä olisi hyvä nähdä ensin livenä) ja sitten 60 sekunnin sisällä alettava verenlasku (vaikka mattoveitsellä kaulasuonet auki, tai koko pää poikki voimasaksilla). Loppu videosta menee ihan meikäläisittäin.

rene

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5964
Vs: Kani
Aika hyvä video. Tuonkin perusteella jo saa tehtyä ihan hyvin, ainakin minä, ei poikkea naudan teurastuksesta kovinkaan paljoa. Verenlasku kyllä minun mielestä kuuluu hyvään teurastustapaan aina jos ei nyt pelkästään koirille teurasta.
 Tuo pupu oli kyllä tarkoitukseen liian pieni, kyllä kai se kannattaa nyt ainakin nelikiloiseksi kasvattaa. Vai olikohan tuo mikään ranskanluppa ensinkään ???    Suolisto oli aika iso, olen joskus lukenut että pupua kannattaa pitää liki vuorokausi paastolla ennen teurastusta niin kutistuu aika pieneen.
 Paistien käsittelyyn sopinee vakuumipakkaus paremmin kun hyvin. Viikonkin mittainen raakakypsennys sopivassa maustesekoituksessa luulisi vaikuttavan kovasti.
  Tuosta teurastuksesta, itse suosisin kyllä lopetusjousta. "Laukauksen" jälkeen katselisin kaulavaltimon esiin, nykäisisin nahkan pois, sappirakot ja suolet mahat veks. 2 filettä ja 2 paistia mausteineen vakuumipussiin ja loppu kani pakastimeen koirille :)

JoHaRa

  • Vieras
Vs: Kani
Jos lihakaninkasvattajat haluavat lihakaninrehua niin..... Meillä on resepti. Ja on tehty tuota Viroon 8) Että jos tilaatte sellaiset 40 tonnia KERRALLA ettekä vikise hinnoista niin se on kuukauden kuluttua teillä säkeissä ja ladossa.

 8) 8) 8)

Leena

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 50
  • pupu paikallaan
Vs: Kani
Että jos tilaatte sellaiset 40 tonnia KERRALLA ettekä vikise hinnoista

Liekö kenelläkään Suomessa niin isoa kanilaa, että voisi sun kanssa tehdä bisnestä... Laita ilmoitus puput.nettiin, tuotantokanipuolelle (vaatii rekisteröitymisen). Luulenpa vaan että Suomen oloissa täytyy ruveta myymään pikku pussukoissa.  :)

Tuo pupu oli kyllä tarkoitukseen liian pieni, kyllä kai se kannattaa nyt ainakin nelikiloiseksi kasvattaa. Vai olikohan tuo mikään ranskanluppa ensinkään ???   

Ei ollut ranskanluppa. Risteytys kasvaa paljon nopeammin kuin puhdasrotuinen ranskanluppa, niitä ei lihantuotannossa paljon näe. Tuolla suuressa maailmassa teurastavat jo parin kuukauden ikäisenä, parikiloisena. Itse olen kasvattanut kolmekiloiseksi, kun ei tällä tarvitse tienata. Neljän kuukauden ikäiseksi asti kani on käytännössä rasvaton, sitten alkaa sekin läskistyä vaikka muihin elikoihin verrattuna on edelleen vähärasvainen. Riippuu tietysti myös ruokinnasta.

rene

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5964
Vs: Kani
Ei kai sillä kasvuvauhdilla kovin suurta eroa ole ???    Risteytys voi kai painaa pitkästi toistakymmentä kiloa mutta vasta aikuisena.    Toisaalta minulle ei olisi paljoakaan väliä sillä rasvaisuudella kunhan teurastus onnistuu :)

Leena

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 50
  • pupu paikallaan
Vs: Kani
Ranskanlupan pitäisi aikuisena painaa yli 5,5 kg. Belgianjätin ihannepaino on yli 7 kg, tästä tosin isompi prosentti luumassaa. Kyllähän netistä löytää toistakymmentä kiloa painavia kaneja, mutta en ole omin silmin sellaista nähnyt. Uudenseelanninvalkoinen on yksi yleisimmistä liharoduista ja sen ihannepaino on yli 4 kg. Teuraaksi menevät eivät kuitenkaan kerkiä tähän mittaan kasvaa ainakaan tehotuotannossa. Niiltä otetaan nirri pois heti kun kasvuvauhti alkaa hidastua, että saadaan rehurahalle katetta.

Risteytyksen koko riippuu tietysti emoista. Jos saat aikaiseksi sellaisen toistakymmentäkiloisen, tulen täältä etelästä katsomaan!

Isännän mielestä isompia on helpompi teurastaa, kun eivät ole enää niin söpöjä.

rene

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5964
Vs: Kani
Ranskanlupan pitäisi aikuisena painaa yli 5,5 kg. Belgianjätin ihannepaino on yli 7 kg, tästä tosin isompi prosentti luumassaa. Kyllähän netistä löytää toistakymmentä kiloa painavia kaneja, mutta en ole omin silmin sellaista nähnyt. Uudenseelanninvalkoinen on yksi yleisimmistä liharoduista ja sen ihannepaino on yli 4 kg. Teuraaksi menevät eivät kuitenkaan kerkiä tähän mittaan kasvaa ainakaan tehotuotannossa. Niiltä otetaan nirri pois heti kun kasvuvauhti alkaa hidastua, että saadaan rehurahalle katetta.

Risteytyksen koko riippuu tietysti emoista. Jos saat aikaiseksi sellaisen toistakymmentäkiloisen, tulen täältä etelästä katsomaan!

Isännän mielestä isompia on helpompi teurastaa, kun eivät ole enää niin söpöjä.
Niin siis minulla ei tosiaan ole omakohtaisia kasvatus tai muitakaan kokemuksia kaneista, paitsi se että iso kani todella on iso :D     Uudenseelanninvalkoisesta en ole koskaan kuullutkaan. Itselleni olen aikonut laittaa ranskanluppia koska niiden kohdalla tietääkseni rehuhyötysuhde on hyvä ja ne ovat eniten broilerimaisia ja pitäisi olla kunnon paistit. Lisäksi jalostukselle ei ole rajoituksia lähisukulaisuus poislukien.
 Joskus luin kasvattajasta joka käytti emokanina "valkoisiamaatiaisia" koska ne tekevät eniten poikasia ja ovat hyviä emoja muutenkin.
 Onko isännälle tullut vastaan niin rasvaista kania että olisi jotenkin vaikeuttanut teurastusta?