Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Medialukutaito  (Luettu 3719 kertaa)

Jätkä

  • Vieras
Medialukutaito
Montako eri virhettä toimittaja on tehnyt?
http://www.ruokala.net/uutiset/juuston-reikien-salaisuus-selvisi/1432833680641

Hieman erilainen kuin alkuperäinen julkaisu ja mediatidottajakin on näköjään muuttunut Suomi versiossa tutkijaksi  ;)

http://www.agroscope.admin.ch/aktuell/00198/05299/05494/index.html?lang=de&msg-id=57378

Mutta yhtä kaikki. Luultavasti kaikki nyt uskoo että juuston "silmät" johtuvat heinäsilpusta.

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 65793
Vs: Medialukutaito
mutta olethan ite nähny juutuuppivideoista kuin sveittiläiset tekee rehut kantturoille ja  niiden juustoissa juuri noita reikiä on yli oman tarpeen...   kyllä tuo on ihan pätevä selitys tuolle ilmiölle.         mikä muukaan se voisi olla?

Herpertti

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 13078
Vs: Medialukutaito
Vai sokeita juustoja  "BBC:n mukaan juustoteollisuudessa juuston reikiä kutsutaan ”silmiksi”. Kaikki juustot, joissa ei ole reikiä, ovat teollisuudessa nimetty ”sokeiksi” "  :o
Hyvää yötä, sano mummo kun silmä puhkes

T-Bone

  • Vieras
Vs: Medialukutaito
Kirjoittivat suljetuista lypsykoneista joilla ei olisi  vastaavaa  ongelmaa.? Ennen oli puhetta että maitosiivilää ei käytetä keskieuroopassa, mutta en tiedä onko näin.

navettapiika

  • Vieras
Vs: Medialukutaito
Kirjoittivat suljetuista lypsykoneista joilla ei olisi  vastaavaa  ongelmaa.? Ennen oli puhetta että maitosiivilää ei käytetä keskieuroopassa, mutta en tiedä onko näin.
Yritettiinhän sitä meilläkin, joku vuosi oli meijerin lehdessä iso juttu maidon muokkaantumisesta ja tässä yhteydessä oli tiloja, joilla ei ollut siivilää ja suodatinta lainkaan käytössä..muistaako joku vielä?? Tämä tyyli haudattiin kyllä aika nopeasti ja hiljaa... ::)

pig24

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 12179
Vs: Medialukutaito
"Das traditionelle Melken im Stall mit offenen Kesseln wurde in den letzten Jahrzehnten komplett durch moderne, geschlossene Melksysteme abgelöst."
Perinteinen lypsy navetassa avoimen sangon kanssa on viimeisten vuosikymmenten aikana loppunut kokonaan modernien, suljettujen lypsysysteemien myötä.

Ei ihan vakuuta.

T-Bone

  • Vieras
Vs: Medialukutaito
"Das traditionelle Melken im Stall mit offenen Kesseln wurde in den letzten Jahrzehnten komplett durch moderne, geschlossene Melksysteme abgelöst."
Perinteinen lypsy navetassa avoimen sangon kanssa on viimeisten vuosikymmenten aikana loppunut kokonaan modernien, suljettujen lypsysysteemien myötä.

Ei ihan vakuuta.

Voisi vetää hätäisesti johtopäätöksen että mitä kuuluisampi juusto sitä enemmän navettapölyä maidossa mukana.   :o 
Toisaalta luonnon omat "mausteet" voivat olla suuremassa roolissa makujen suhteen kuin arvaammekaan ,mutta Evira ja hyvä hygienia tekee tekee tuotteista mautonta bulkkia.....noo edellinen hieman kärjistäen .. ::)  ;D

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 65793
Vs: Medialukutaito
ja sen takia sitten ekstrommin kultamitalijahti valiolla ei pöpöpjä maidossa ja siitä aika mauttomia juustoja markkinoilla.   hitto, jätin alkusuihkeet jo vuonna 1989 ja nyt taidan jättää vetimien puhistamisen..

Luomujussi

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10560
  • Expertus dico....
Vs: Medialukutaito
Meillä ei taideta osata juustojen kypsyttämistä. Meillä perusjuustot ja kallimmatkin hanurista.....

Jätkä

  • Vieras
Vs: Medialukutaito
Meillä ei taideta osata juustojen kypsyttämistä. Meillä perusjuustot ja kallimmatkin hanurista.....

 Kyllä osataan ja jopa voidaan tehdä. Mutta silloin pitää soveltaa reippaasti eviran määräyksiä ja omavalvonta suunnitelmat ja muut raportointi karkaa kauaksi todellisuudesta.

 Tämä Suomen järjestelmä on perseestä, kun se tehdään niin puhtaaksi että kaikki bakteerit tapetaan, myös ne hyvät.
Sveitsiläiset saavat tehdä juustonsa puulaudoilla, siinä navetan yhteyteen tehdyssä juustolassa. Parhaassa tapauksessa se isäntä lypsää sen vuohen käsin ja kantaa sankon lämmintä maitoa sinne juustokattilaan ja palaa lypsämään seuraavaa vuohta. Suomessa laitettais varmaan linnaan terroriteon tekemisestä jos joku täällä niin tekisi.

Maa-Anssi

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1373
Vs: Medialukutaito
Kirjoittivat suljetuista lypsykoneista joilla ei olisi  vastaavaa  ongelmaa.? Ennen oli puhetta että maitosiivilää ei käytetä keskieuroopassa, mutta en tiedä onko näin.
Yritettiinhän sitä meilläkin, joku vuosi oli meijerin lehdessä iso juttu maidon muokkaantumisesta ja tässä yhteydessä oli tiloja, joilla ei ollut siivilää ja suodatinta lainkaan käytössä..muistaako joku vielä?? Tämä tyyli haudattiin kyllä aika nopeasti ja hiljaa... ::)
Huh, aivan uutta tietoa mulle. Opetusnavetassa, missä vähät lypsyni olen tehnyt, kuivitettiin turpeella. Ei tarvinnu ku lypsimeen käydä lähellä lattiaa niin johan oli " sukka" ruskeana  :-\
Monenlaisista olosuhteista tuota valkeaa mannaa toki tulee...käyb vaikka valg venäläiseen  ;)
Voikko tehdä ja voikko samalla olla tekemättä!
--Selkeää ohjeistusta tuvan puolelta, ihan kuin tukia hakiessa

Oksa

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 65793
Vs: Medialukutaito
juuri tuon takia en käytä turvetta kuivikkeena vaan pelkkää kutteria mutta sitten kun lehmät makaamaan niin pehkupatjalle köllähtävät.                 on se muuten vaan outo että suomessa ei sovellu koivu leikkuulautaan mutta esim. sveitsissä ei saa käyttää muovista kun siinä pakteerit oikein muhii!   niin se meidän evira vaan jalostaa pakteerikannat hesan malliin.                        tuossa just tuttu oli itävallassa ja kertoi millaista siellä oli kotiteurastoman toiminta ja lihan myynti!!!!  ei uskois että olemme samaan aikaan päässeet samaan liittoon mukaan!!!!                            jos sieltä lähtösin joku hitleri, niin täällä on kyllä rasputinin jälkeiset virkamiehinä!

T-Bone

  • Vieras
Vs: Medialukutaito
Saattoipa olla se entinen käsinlypsäjä osittain oikeassa todetessaan meijerin  maitoneuvojalle että eihän se haittaa vaikka lehmä kusasee sankoon koska maito siivitään kuiten kun.   ;D

iskra

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 11786
Vs: Medialukutaito
Meillä ei taideta osata juustojen kypsyttämistä. Meillä perusjuustot ja kallimmatkin hanurista.....

 Kerran oli juttu jossain lehdessä eräästä pienestä juustontekijästä, siellä oli joku sveitsiläinen näyttämässä mallia, nää suomalaiset tekivät juustot aina samalla lailla ja joka kerta tuli vähän erilainen tulos, sveitsiläinen teki joka kerta eri tavalla ja sai aina samanlaista juustoa tulemaan, jotain taikuutta siinäkin varmaan on, tai kovaa osaamista

Luomujussi

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 10560
  • Expertus dico....
Vs: Medialukutaito
Meillä ei taideta osata juustojen kypsyttämistä. Meillä perusjuustot ja kallimmatkin hanurista.....

 Kerran oli juttu jossain lehdessä eräästä pienestä juustontekijästä, siellä oli joku sveitsiläinen näyttämässä mallia, nää suomalaiset tekivät juustot aina samalla lailla ja joka kerta tuli vähän erilainen tulos, sveitsiläinen teki joka kerta eri tavalla ja sai aina samanlaista juustoa tulemaan, jotain taikuutta siinäkin varmaan on, tai kovaa osaamista

Skeidaa..ne vakiintuneet olot juuston kypsytystiloissa lienee laatujuuston salaisuun.....

Itse mieluummin syön juuston kuin makkaran...

Kalan ennen kuin lihan....