Se, että "lannoitetyppikilo ”syö” maasta kahden
kalkkikilon kalkitusvaikutuksen" ei paljoa kerro siitä prosessista, jonka vuoksi happamoituminen tapahtuu. Esimerkiksi sitä, mikä ero on orgaanisen typen ja ammoniumnitraatin välillä.
Kasvit nimittäin työntävät jokaisessa kationinvaihdossa protoneja eli vetyioneja maaperään ja näin aiheuttavat happamoitumista. Siksi olisi mielenkiintoista kuulla siitä, mikä prosessi johtaa (luomu)kasvinviljelyn seurauksena maaperän pH:n kohoamiseen.
Joo, itsenikin täytyy hieman miettiä lisää. Ammonium-lannoitushan happamoittaa, koska ammonium-ionin vedyt työnnetään maaliuokseen, mikä happamoittaa. Nitraatti ei happamoita.
Periaatteessa eloperäisen typen otto menee myös ammoniumin kautta eli siis happamoittaa,mutta ilmeisesti orgaanisen aineksen hajoamisessa tapahtuu jotain vastasuuntaan vaikuttavaa. Sinänsä myös biologinen typensidonta työntää noita vetyioneja eli happamoittaa, mikä jatkuvassa apilanviljelyssä johtaa maan pH:n laskuun.
Palaan asiaan, kunhan erinäiset kiireet on selätetty. (viikon päästä, toteaa optimisti...)
Petri