mutta; jo aikoinani tein tahattomasti kokeen liiterin paitopisteen sämpylöillä. unohin net kylmiön alahyllylle ja siellä net sai olla sen 7 kuuta. ja ei perkule olleet edes homeessa tuossa pussissaan. ja melko samallaisia oli nuo moilasen sämpylät jotka jo reippaan viikon päästä jääkapissa oli virheitä pilkkuja täynnä.. mitä lie sakemanni käyttää säilönnässään? ja maku on jotain mauttoman ja yököttävän välillä. pikkuserkku on paikallisessa liiterissä paistopuolella silloin tällöin ja kertoo että joskus 2003-5 on tehty taikina jota hyö paistaa sitten tuoreeksi! ihan kivasti pakkasessa muka säilyy....
Niksmannit osaa, isäukko oli sodan aikana sinisessä prikaatissa joka oli alistettu saksalaisten alaisuuteen lapissa, kertoi niitten sellaisten tiiliskivimuotissa tehtyjen leipien kyljessä olleen paistovuosi, , olivat heti ekan maailmansodan jälkeen alkaneet niitä paistelemaan niitten numeroitten perusteella,, näkkäriä ei sakut tunteneet,
muuten kehui kyllä muonitusta ja huoltoa, päivittäinen konjakkiannos, ja sokeriakin riitti kotiinkin lähetettäväksi.
Jostain luin jälkeenpäin että sakut olisivat tuoneet niille jotain keskieurooppalaisia naisiakin tarjolle, historioitsija joka siitä kertoi sanoi että eihän nää suomalaiset, etupäässä maalaispojat osanneet niistä ihmeemmin nauttia, ukko oli kuollut jo siinä vaiheessa etten voinut siltä kysellä asian todenperäisyyttä