http://www.hameenkaiku.fi/viikko-hame/blogit/kari-naskinen/8619-kari-naskinen-liikaa-rahaa-maataloustukiinEduskuntatalon edessä järjestetään tänään torstaina 8.11. mielenosoitus ruuantuotannon valinnanvapauden puolesta. Vaaditaan Suomen kansallisten maataloustukien poistamista. Näitä tukia Suomi maksaa noin 3 miljardia euroa vuodessa, kun esim. Ruotsissa ja Virossa ei makseta kansallisia maataloustukia juuri lainkaan.
Valinnanvapautta maataloustuet vähentävät, koska kaikki veronmaksajat pakotetaan osallistumaan suomalaisen maatalouden tukemiseen. Näin esim. sianlihatuotantoa tukevat nekin, jotka näkevät sianlihatuotannon epäeettisenä. Lisäksi maataloustuet vaikeuttavat kehitysmaiden maataloustuotteiden pääsyä Suomen markkinoille.
Maatalouden osuus Suomen bruttokansantuotteesta on enää prosentin luokkaa. Maataloutta siis tuetaan suuremmalla summalla kuin on maatalouden oma bkt. Tuosta tukipotista selvästi alle puolet tulee EU:n kautta ja loput saa Suomen valtio maksaa EU:n luvalla. Käytännössä kaikki tämä raha on kuitenkin suomalaisten omia rahoja, koska Suomi on EU:ssa nettomaksaja. Missään muualla ei maataloustukiin käytetä suhteellisesti laskien näin paljon rahaa.
Kaikesta Brysselin kautta Suomeen kierrätettävistä rahoista 70 prosenttia menee maatalouden tukemiseen.
Entisen Teollisuuden ja työantajain keskusliiton toimitusjohtaja Johannes Koroma onkin todennut, että "maatalouden EU-politiikalla ei ole mitään tekemistä oikeudenmukaisuuden kanssa. Ainoa lähtökohta on saavutettujen etujen luovuttamattomuus."
Maataloustuet eivät käytännössä alenna ruuan hintaa, vaan ne hyödyttävät vain tiettyjä eturyhmiä, kuten mm. maanomistajia.
Maataloustukiin käytetään rahaa enemmän kuin työttömyyden hoitoon. Maatalouden työllisyydestä sen sijaan huolehditaan hyvin: yhtä maatalouden työpaikkaa tuetaan vuosittain keskimäärin yli 50 000 eurolla.
Hyvin ovat viljelijöiden asiat muutenkin. Tilastokeskuksen mukaan maanviljelijöiden käytettävissä olevat tulot ovat 38 prosenttia korkeammat kuin työntekijäperheen; henkeä kohti laskettuna tulot ovat 15 prosenttia korkeammat.
Erinomaisen hyvin maatalouden asiat ovat siinäkin mielessä, että sen puolia on pitämässä myös oma ministeriö. Kumma juttu tämäkin. Miksei maatalousbisnes voisi kuulua työ- ja elinkeinoministeriöön? Tai miksei sitten omat ministeriönsä ole myös taksiautoilijoilla, torikauppiailla, partureilla jne.?
Maatalouden asioita eduskunnassa hoitaa myös maa- ja metsätalousvaliokunta. Sen jäsenistä ja varajäsenistä (26) on MTK:n jäseniä kymmenen ja itsekin maanviljelijöitä, tukiaisia saavia kuusi.
Toisenlaisiakin vaihtoehtoja olisi. Uudessa-Seelannissa luovuttiin maataloustuista kokonaan 1980-luvulla ja seuraukset ovat olleet myönteisiä. Jopa maataloustuottajat itse pitävät tukien poistamista hyvänä asiana.