Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta  (Luettu 7267 kertaa)

nautafarmari

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1865
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2008/11/750567

Ainakaan omalla kohdalla ei lopu, vaikkei suurtila olekaan.  8)

cosmic_cowboy

  • Vieras
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta
Nykytyylinen teinivasikan kasvatus teuraaksi B-alueella ei enää lyö leiville. Puolivuotias vasikka maksaa 500€ ja teuraana saa vuoden kuluttua tonnin. Tuet 330€. Rehua kuluu yli 15 ry/lihakilo ja kuiviketta sekä polttoöljyä aivan eri määriä kuin muussa lihantuotannossa. Laihaa lantaa tulee 15 mottia. Ei noista saa toimivaa yhtälöä. EU-ajan aikana on moni tekijä muuttunut:vasikka kallistunut, eläimen tuet pudonneet, pellon tuet nousseet, rehun ja öljyn hinta noussut, korot nousseet, kaikki muut tuotantokustannukset nousseet.

Esim Eestin parhaalla maitotilalla sonnit teurastetaan 12 kk iässä. Se on ehkä optimi rehuhyötysuhdetta ajatellen. Tuota lähellä oltiin Eu-jäsenyden alkuvuosina kun vasikka oli halpa ja kansallinen tuki maksettiin per teuras yli 230 (vaimitäsenytoli). Halvalla viljalla homma kannatti ja vasikoille tuli kysyntää, keksittiin välijuottamot ja vasikasta tuli pirun kallis.

Taisi olla niin, että viljan syöttö sonneille oli mahdollista sen ajan kun ihmiskunta poltteli surutta menemään halpaa fossiilista öljyä?

Joonas

  • Vieras
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta
Sonnipalkkion poisto meinais 50 cent/ kilo lisähinnan tarvetta (300 kg) muiden nostopaineiden päälle. Teurastamot oottaa että jos kumminkin tulisi jotain tukea ettei vaan tarvitsisi..
Nämä Holsteinit ovat lihantuotannon surma, ennen friisiläinen luokittu R:n, nyt lommoperseiset Holsteinit  O:n ja P:n sonnitkin. Nehän näyttääkin ihan lehmiltä.

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1527
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta
Nykytyylinen teinivasikan kasvatus teuraaksi B-alueella ei enää lyö leiville. Puolivuotias vasikka maksaa 500€ ja teuraana saa vuoden kuluttua tonnin. Tuet 330€. Rehua kuluu yli 15 ry/lihakilo ja kuiviketta sekä polttoöljyä aivan eri määriä kuin muussa lihantuotannossa. Laihaa lantaa tulee 15 mottia. Ei noista saa toimivaa yhtälöä. EU-ajan aikana on moni tekijä muuttunut:vasikka kallistunut, eläimen tuet pudonneet, pellon tuet nousseet, rehun ja öljyn hinta noussut, korot nousseet, kaikki muut tuotantokustannukset nousseet.

Esim Eestin parhaalla maitotilalla sonnit teurastetaan 12 kk iässä. Se on ehkä optimi rehuhyötysuhdetta ajatellen. Tuota lähellä oltiin Eu-jäsenyden alkuvuosina kun vasikka oli halpa ja kansallinen tuki maksettiin per teuras yli 230 (vaimitäsenytoli). Halvalla viljalla homma kannatti ja vasikoille tuli kysyntää, keksittiin välijuottamot ja vasikasta tuli pirun kallis.

Taisi olla niin, että viljan syöttö sonneille oli mahdollista sen ajan kun ihmiskunta poltteli surutta menemään halpaa fossiilista öljyä?
Aivan oikeita havaintoja, tuotannon kanattavuus kääntyi 1999 jolloin vasikanhinta alkoi nousta, lisäksi paranettiin investointitukia ja poistettiin 90 sonnin cap raja niin siitä kanattavuuden alamäki alkoi.
Parasta tiliä tehtiin kun BSE-kriisi oli syvimmillään 1996-1998 jolloin meilläkin tuotantokustannus oli lähes lihasta markkinoilta saatava hinta.
Täytyy myös muistaa aika jolloin 240kg:n ruhosta sai tuon 2.7e/kg ja luokat oli noin O ja nyt täytyy olla 350kg jolloin saa tuon 2.7 e/kg ja luokka on O.
Kevyimmillä teuraspainoilla on rehunkäyttö parempaa eli tuo 11-13ry/ruhokilo, lisäksi ruho alkaa rasvoittumaan ja rasvan tuottaminen vie paljon enemmän energiaa kuin lihan.

Tukialueista sen verran ettei A ja B aluetta käy kyllä kateeksi.

Oma yksityskohta on tietenkin se kun päästää teurastamon neuvojan tekemään tuota taloussuunnittelua...

Kaikkein järettömintä rakentaminen on ollut emolemätaloudessa, on noussut mitä erikoisempia palatseja lehmille jotka ovat koko talven aivan joutilaina, ei ihme jos on kannattavuus ongelmia 8)  
 

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta
Itse uskon, että kustannusten nousu ohjaa kasvatuksen sellaisiin rotuihin, joissa ei ostorehuja käytetä emolehmäpuolella, eli korsiruokinta eikä mitään muuta, sonnikasvattamot vastaavasti kasvavat vielä suuremmiksi, eli siitä tulee selkeämmin volyymilaji.

Pienet sonnikasvattamot pärjää, kun laittavat emolehmiä rinnalle.

JaskaR

  • Harjaantunut
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 126
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta
Kyllä ainakin minä tilaan auton välittömästi kun tulee tieto että palkkiot maksetaan vaikkei tuotakkaan. Eihän siinä ole yksinkertaisesti mitään järkeä kasvattaa jos viivan alle ei jää tulosta. Siinä tulee käymään niinkuin sika puolellakin että sonnivasikat jää maidontuottajilla käsiin kun sonni navetat on tyhjänä. Karua mutta todellista. Enkä ole ainakaan täällä meillä päin ainut joka näin ajattelee.

apilas

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 23100
  • fendt parkissa
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta
Kyllä ainakin minä tilaan auton välittömästi kun tulee tieto että palkkiot maksetaan vaikkei tuotakkaan. Eihän siinä ole yksinkertaisesti mitään järkeä kasvattaa jos viivan alle ei jää tulosta. Siinä tulee käymään niinkuin sika puolellakin että sonnivasikat jää maidontuottajilla käsiin kun sonni navetat on tyhjänä. Karua mutta todellista. Enkä ole ainakaan täällä meillä päin ainut joka näin ajattelee.

lypsylehmä jalostetaan lypsämään eikä lihasonneja tuottamaan,pienemmät sonni ja emokasvattomat pärjää kun hommaavat elannon muualta,täällä päin haaveillaan luvattoman pienistä emoloista toki asiassa on etunsa kun ei tule niin paljoo takkiin 8)

turha meuhata et jää vasikat käsiin pulttipyssyllä plop ja mureaa juottovasikkaa myyntiin  8)

Viimeksi muokattu: 17.11.08 - klo:20:28 kirjoittanut apilas

Miksi kaikki jotka ovat erimieltä kanssani ovat idiootteja?

emo-heikki

  • Vieras
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta
Kyllä ainakin minä tilaan auton välittömästi kun tulee tieto että palkkiot maksetaan vaikkei tuotakkaan. Eihän siinä ole yksinkertaisesti mitään järkeä kasvattaa jos viivan alle ei jää tulosta. Siinä tulee käymään niinkuin sika puolellakin että sonnivasikat jää maidontuottajilla käsiin kun sonni navetat on tyhjänä. Karua mutta todellista. Enkä ole ainakaan täällä meillä päin ainut joka näin ajattelee.

lypsylehmä jalostetaan lypsämään eikä lihasonneja tuottamaan,pienemmät sonni ja emokasvattomat pärjää kun hommaavat elannon muualta,täällä päin haaveillaan luvattoman pienistä emoloista toki asiassa on etunsa kun ei tule niin paljoo takkiin 8)

turha meuhata et jää vasikat käsiin pulttipyssyllä plop ja mureaa juottovasikkaa myyntiin  8)

Mielestäni emohomma, pienillä emoilla, laitumilla ja korsirehulla, jättää paremman tuntipalkan hoitajalle, kuin näissä muissa lihahommissa, mutta tämä on tietenkin sellainen asia, että jokainen arvostaa vähän eri asioita ....

UCD

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1440
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta
Juottovasikka ideaa lobattiin muistaakseni tuossa eu-ajan alussa Suomeenkin... tosin aika peitellysti ja turpaan tuli kuitenkin että tärähti.

Anja Eerikäinen (R.I.P) nosti aika metelin....
Losers always whine about their best. Winners go home and f*ck the prom queen ....

apilas

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 23100
  • fendt parkissa
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta
eiköhän olisi eettisempää vasikoille saada aikainen loppu eikä teutaroida ahtaassa betonibunkkerissa.
Miksi kaikki jotka ovat erimieltä kanssani ovat idiootteja?

UCD

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1440
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta
eiköhän olisi eettisempää vasikoille saada aikainen loppu eikä teutaroida ahtaassa betonibunkkerissa.

Asiahan voidaan nähdä monelta kantilta, mutta Anja ei sitä noin nähnyt... ja lopputulos oli tuolloin täystyrmäys jo lämmittelykierroksella.
Losers always whine about their best. Winners go home and f*ck the prom queen ....

nautafarmari

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1865
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta

lypsylehmä jalostetaan lypsämään eikä lihasonneja tuottamaan,pienemmät sonni ja emokasvattomat pärjää kun hommaavat elannon muualta,täällä päin haaveillaan luvattoman pienistä emoloista toki asiassa on etunsa kun ei tule niin paljoo takkiin 8)

turha meuhata et jää vasikat käsiin pulttipyssyllä plop ja mureaa juottovasikkaa myyntiin  8)
[/quote]

Mielestäni emohomma, pienillä emoilla, laitumilla ja korsirehulla, jättää paremman tuntipalkan hoitajalle, kuin näissä muissa lihahommissa, mutta tämä on tietenkin sellainen asia, että jokainen arvostaa vähän eri asioita ....
[/quote]


Mutta mikä on sopiva emomäärä? Lukumäärään ottakoon kantaa joilla on oikeasti kokemusta emoista.  ;)

optimisti

  • Konkari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 1527
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta

Mutta mikä on sopiva emomäärä? Lukumäärään ottakoon kantaa joilla on oikeasti kokemusta emoista.  ;)

Emot menee Etelä-Suomessa isoilla viljanviljely tiloilla joilla on runsaasti kuivikkeita ja talvirehuksi nurmikasvien siemenviljelystä sänkiheinää ja lisäksi halutaan hoitaa jotain perinnemaisemia, siitä sitten kesärehu.

Käsittääkseni tulevassa eu:n tarkastuksessa sonnipalkkiot menisivät tilatukeen jolloin ne tulisivat maksuun pellon kautta. Teurastamojen asia on sitten tuumata miten ja mistä lihan haluaa hankkia.

Elintarviketeollisuus vastustaa tukien irroittamista Juutilaisen (ent MTk:n mies) koska ne joutuisivat maksamaan sitten raaka-aineesta kovempaa hintaa ja sopeuttamaan omaa tuotantoaan. 8)


emo-heikki

  • Vieras
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta

Mutta mikä on sopiva emomäärä? Lukumäärään ottakoon kantaa joilla on oikeasti kokemusta emoista.  ;)

Emot menee Etelä-Suomessa isoilla viljanviljely tiloilla joilla on runsaasti kuivikkeita ja talvirehuksi nurmikasvien siemenviljelystä sänkiheinää ja lisäksi halutaan hoitaa jotain perinnemaisemia, siitä sitten kesärehu.

Käsittääkseni tulevassa eu:n tarkastuksessa sonnipalkkiot menisivät tilatukeen jolloin ne tulisivat maksuun pellon kautta. Teurastamojen asia on sitten tuumata miten ja mistä lihan haluaa hankkia.

Elintarviketeollisuus vastustaa tukien irroittamista Juutilaisen (ent MTk:n mies) koska ne joutuisivat maksamaan sitten raaka-aineesta kovempaa hintaa ja sopeuttamaan omaa tuotantoaan. 8)




No mielestäni se on vähän tilakohtainen juttu, mutta heitän nyt yhden arvion, noin 50 emoa ja 50 hehtaaria tukikelpoisia peltoja, on varmasti kannattava tila valtaosassa suomea.
Pienemmilläkin määrillä elää hyvin, mutta emolehmä hommassa kulut ja työmäärä ei oikeastaan kasva oleellisesti, vaikka eläinten määrä kasvaakin.

mlahti

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 2445
Vs: Loppuuko naudanlihantuotanto suomesta
[quote author=nautafarmari link=topic=5932.msg74268#msg74268 date=1226956247


Mutta mikä on sopiva emomäärä? Lukumäärään ottakoon kantaa joilla on oikeasti kokemusta emoista.  ;)
[/quote]

ei missään nimessä alle 100 kpl mielummin 200 kpl ja vasikat kasvatetaan itse teuraaksi asti.  myös eläinainekseen pitää panostaa että voi myydä jalostuseläimiä => parempi hinta elävänä..