eipäjuuri muuta maitotuotetta ole ulkomailta kuin juustoja, ja osasta niissä on jopa maukkaitakin. Mutta kyllä Kuusamon eränkävijä juustot on maukkaita, kun ottaapi niitä rasvaisempia, päihittää valion kumipallukat menne tullen.
Mihin kumipallukkaan viittaat, ehkä luostari, mustaleima, kappeli, tai kypsä Aura?
Aurajuustosta kyllä pidän, mutta nää valiolaiset emmentalit ja goudajäljitelmät on sellasia kuivia rasvattomia natturoita, joia ei syö Erkkikään. Makua ja rasvaa olla pitää ja sitä nimen omaan löytyy pikkumeijereiden juustoista samoin kuin sveitsiläisistä ja ranskalaisista tuotteista. Kannattaa antti-x tutustua juustomyymälöiden tuotteisiin eikä pelkästään valiouskovaisena ostaa sitä edamia. Esimerkkinä yksi tuote ; kuminajuusto jota ei suomessa valmisteta lainkaan, mutta Eestipoikapa tekee sitä.
Olen kokeillut aika laajasti ulkomaisia, välillä ostan edelleen (Kuminajuuston puutteesta mainitsin Valion suuntaan pari vuotta sitten, ei ole vielä toteutunut). Edamia en osta, lähinnä noita jotka mainitsin edellä tulee käytettyä arkena (Aura mielellään vasta 1kk parasta ennen jälkeen, oltermannikin on parempaa jos ehtii säilyttää vajaan vuoden jääkaapissa ennen avaamista) plus brie. Toki satojen vuosien kokemus näkyy eri maissa (Ranska, Sveitsi varsinkin), ja Juustoportin kalleimmat juustot on tosi hyviä. Kun kuusamon juustoja viimeksi kokeilin pari vuotta sitten niin ne oli vaan kyllä aika kumisia silloin. Varsinkin mustaleima. Toki voi olla että ovat nyt parantaneet.