naapurin viljelijät lisäävät siihen vielä pienen varmuuskertoimen... Siinä sitä faktaa sitten on.
No joo, voin valottaa hieman asiaa.
Jokaisesta kuivauserästä otan talteen lajiketiedon, lohkon (lohkot), kuivaustunnit, katkaisulämpötilan, erän painon ja hehtolitrapainon.
Erän paino määritellään laskemalla ensin tyhjien kennojen tilavuus. Kansi on 11 hehtoa ja yksi kylmäkenno on 34,6 hehtoa. Kylmän kennon jaan neljänneksiin kahden poikkitangon ja keskiviivan avulla. Jälkimmäinen on helppo määritellä sivupellin pokkauksen mukaan. Viljan korkeus osuu suurimmassa osassa eriä aika lailla näiden neljän tason kohdalle. Jos on epäselvää, niin pyöristän aina alaspäin. Sitten kun tyhjän osuus on laskettu, niin se tietysti vähennetään koneiston kokonaistilavuudesta. Hehtolitrapainon mittaan litran mitalla ja näyte otetaan koneistosta siiloon purettaessa. Litran näytteen paino mitataan mammalta takavarikoidulla digitaalisella keittiövaa'alla. Tämän jälkeen meillä onkin edellytykset laskea erän paino.
Tämä erien raportointi työllistää ihan vitusti ja isu on aivan tuskastunut tähän nysväämiseen. Tämä on kuitenkin ainoa tapa päästä selville, mitä pellosta lähtenyt irti.
Sitten voidaan keskustella siitä, että mitä pinta-aloja käytetään hehtaarisadon ilmoittamisessa. Minä käytän EU:n digitoimia pinta-aloja. Nehän ovat siinä mielessä perseellään, että sisältävät reunaojia, kivikareja yms. todellista pinta-alaa vähentäviä tekijöitä. Mielestäni voitaisiin käyttää myös Rapid alaa, joka kertoisi kylvetyn alan. Se ehkä olisi totuudenmukaisempi, mutta tuo ensin mainittu tapa ei ainakaan liioittele satotasoja. Eli 5300kg/ha kauralta saattaisi ihan hyvin olla 5500kg/ha toisella laskentatavalla ilmaistuna.
Palatakseni vielä hehtolitrapainon määrittämiseen, niin olen huomannut, että laskemani hehtopaino on yleensä hiukan alakanttiin siitä, mitä Raisio kuormasta mittaa. Pahin heitto on ollut kauralla. Tänäkin vuonna omat mittaukset 58-59, mutta Nokialla ja Raumalla 60. Tästäkin tulee jo keskisadon laskentaan virhettä.
Tämä on meikäläisen tapa laskea satotasot ja mielestäni hallussani olevilla menetelmillä on vaikea päästä parempaan tarkkuuteen. Jos nyt rakentaisin kuivuria, niin ehdottomasti tulisi koneistoon vaaka, maksaa mitä maksaa.