Miten Arla pystyy maksamaan noin hyvää tuottajahintaa? Eroa on syyskuussa E-luokan maidolle kun pitoisuudet on 4,3 ja 3.3. hurjat 4,5 senttiä!
Siksi että Suomessa arla pakkaa vain parhaan katteen tuotteita suomen markkinoille. Erityisenä huomiona tietty se hintasäännöstelty maito. Esim. Ingmanin peruja ollut kermajuuston valmistus on viety tanskaan ja raejuusto ja ingmariini ruotsiin.
Voisi kuvitella että Arlan tuottajia tanskassa ja ruotsissa nyppii että arla maksaa suomessa 10 senttiä paremmin kuin omistajilleen, mutta kai se sitten on siellä hyväksytty.
Voiko tuollainen meijeritoiminta olla kovin pitkäjänteistä? Voisi kuvitella että jossain vaiheessa niiden on tasattava omistajamaiden välillä tuottajahintoja? Eikö Tanskalaisille ja Ruotsalaisillekin kuuluisi "siivu" Suomen markkinoiden tuloista?
Tämähän on peliä, Arla koittaa tällä tuottajahinnoittelulla saada suomalaisia tuottajia leiriinsä ja jyrätä Valiota kun samaan aikaan S-marketissa Arlan rasvaton maito on 8 senttiä halvempaa jolloin koitetaan saada myös kuluttajien luottamus. Tämä koko systeemi on osa isoa suunnitelmaa. Jos Arla onnistuu, tuottajahinnat painetaan täälläkin 10 senttiä alas?
Mutta hätäsesti laskien Valion tuottajina menetetään 12 000 € tuloa, noilla hintaeroilla. Laskelmassa ei ole mukana jälkitilejä. Pidemmällä tähtäimellä kannattaa olla Valion tuottaja, mutta lyhyellä tähtäimella 12 000 eurolla olisi kyllä käyttöä velkojen maksuissa.