Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Tuuletusiilot  (Luettu 3506 kertaa)

Seadoo1

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 18
Tuuletusiilot
En tiedä, mahtaako tällainen aihe olla jo täällä avattu, mut avataan ny joka tapauksessa. Onko kokemuksia kuivaavista/tuulettavista siiloista, tyyliin Twister, Neuero, Gsi? Itsellä olis aikomus ottaa tollanen systeemi viljan esilämmitykseen( ettei tartte niitä enää kärryssä lämmittää) ja jäähdytykseen. Lähinnä olen Twisteriä katellu sen huokean hinnan takia. Toki sekoitusruuvit puuttuvat, mut lämminilmakuivuria olis tarkoitus systeemissä käyttää.

-SS-

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 20032
  • Rauta ei valita eikä voima kuvia palvele - Ford
Vs: Tuuletusiilot
Meillä on Kongskilde ja muutama vanhempi Svea-Tuuri tuuletussiilo. Karjatilan viljat kuivattiin niillä käytännössä kaikki. Harvoin tuli homeista tai pilaantunutta. Mutta jos lämpiäminen ja ns. "kuorettuma" pääsi yllättämään, tuli kiire tyhjentää siilo, ja silloin ei suppilot, kierrätys yms. auta, pitää saada seinä auki tai pohja kokonaan pois ja tavara kokonaan sekaisin. Silti pitää "vuolla" tavara seiniltä pois.

Muutamia havaittuja ominaisuuksia:
- maksimi viiljankosteus 18%-19% , jos säät pilviset, loppusyksyllä. Yli 21% komposti on varma.
- syksyllä harvoin saa alle 15%-16%, mutta pakkasilla jäähdytys auttaa talven yli.
- syysviljojen kanssa saa kuivaksi elokuulla, sitten toinen satsi esim. kauraa talveksi.
- keväällä saa kuivatuksi alle 10% helpostikin.
- Kuivaaminen tarvitsee ryhtymistä ja tarkkailua, sekä "ambient air drying" - hakuja netistä, jollei sitten ota hankkiakseen TTS:n kylmäilmakuivaus-opasta.
- Yleisin virhe on säästellä puhallusta, itsellä on ollut tapana puhaltaa lähes koko ajan, sumua lukuunottamatta, siihen asti, kun kuivausvyöhyke on edennyt pintaan, sitten voi alkaa kiristää ilmankosteus-ehtoa.
- Aksiaalipuhaltimen (eli siis potkuri-)  pitää olla korkeakierroksinen ja vastapainetta kestävä, tavalliset peltilapaiset silppuavat itsensä, kun vastapaine kasvaa liikaa. Kotelovahvistus (tai valu) siivissä on edellytys. Keskipakopuhallin vie tehoa, mutta kestää vastapainettakin. 

Lämminilmakuivaus on helppoutensa takia koukuttavaa, siksi pitikin lähes pakottaa itsensä laittamaan viime syksyn kevätvehnä kuivatussiiloon. Siellä ne ovat vieläkin. Pitäisi saada aikaiseksi viedä toiselle kuivurille poisvientiä ajatellen, ja pyörittää esipuhdistimessa vähän. Itävyys oli hyvä, vihreitä ei ollenkaan, eikä ole tunkkaista hajua. Mutta olikin lähes varastokosteata, noin 15%-16% , puidessa. Sellaiseen tavaraan tuuletussiilo sopii parhaiten.

Asiaa voi harjoitella puhallinkärryllä, näkee paakkuuntumisen ja mahdollisen kosteuden tiivistymisen sitten kaatokuilulla.

Kongskilden sivuilla löytyi vielä
http://www.kongskilde.com/fi/fi-FI/Agriculture/Grain/Storage%20Equipment/Storage%20Equipment/Wooden%20Silos%20-%20KCT%20-%20KC

Meillä  on HVL 100 puhallin, näköjään.
http://www.kongskilde.com/fi/fi-FI/Agriculture/Grain/Storage%20Equipment/Storage%20Equipment/High%20volume%20fans%20%20HVL

-SS-

Viimeksi muokattu: 13.05.14 - klo:00:31 kirjoittanut -SS-

samout

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 62
Vs: Tuuletusiilot
no tämmösiä aiheita kuivaussiiloista löytyy:

http://keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=44489.msg862620#msg862620

http://keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=33379.0

http://keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=31382.msg515362#msg515362

Meillä kuivattiin viime syksynä Neueron siilolla ekaa kertaa ja tyytyväisiä ollaan. Erittäin hyvä valinta karjatilalle, jolla omaa viljaa. Puskurisiiloks lämminilmakuivurille varmasti myös hyvä.