Varovasti kysyisin arvoisilta kotimaisen ruoan mollaajilta: miksi haluatte suomalaisen ruoan tuotannon ja teollisuuden alasajoa?
En nimeä teitä erikseen, koska kaikkihan teidät tunnistaa. Vastuullisuutta perään.
Esimerkkeinä Valio, Atria, HK, Snelman ja Saarioinen, miksi?
Jaa, tämä kysymys on kyllä sen verran laaja ja monisyinen kysymys, ettei siihen ihan suoraan pysty vastaamaan, mutta yritetään jotain vastata ainakin osittain ...
MTK ei ole ruuantuotannon etujärjestö, se on maanviljeljöiden etujärjestö ja niin sen kuuluu ollakkin.
Suomalaisella ruualla tai ruuantuotannolla, ei ole yhtä ja yhteistä etua, on monia erillaisia etuja jotka yleensä menevät ristiin.
Suomalaisen ruuantuotannon suurin synti on se, että sen lainsäädäntöön on liikaa vaikuttaneet suuret toimijat ja jopa monopolit, ne on pystyneet rajaamaan pienet toimijat lähes ulos kentältä, tuottajien hiljaisella siunauksella, koska nehän itse omistavat nämä suuret osuuskunnat, jotka jalostuksen hoitavat maassamme.
Nyt EU:n myötä, nämä monopolit ja keskitetty jalostustoiminta on joutunut uuteen kilpailutilanteeseen, jossa nämä yhtymät toimivatkin omistajiaan vastaan, asia jota ei tuottajaportaassa täysin ymmärretä.
Kauppa, joka on itsekkin hyvin vahvasti Suomessa keskittynyt, pystyy kyllä kilpailuttamaan itsensä kuiville, joten jalostusporras hakee katteensa tuottajilta, ehkä Valio on ainoa joka kykenee vielä maksamaan asiallista hintaa tuotajille, muut maksavat vähempi kuin muissa pohjoismassa maksetaan.
Toisaalta, tarvitsemme näitä suuria jalostajia ja elintarvikeyhtiöitä.