... ja tartteeko sulla olla se 600 neliön kauppa että uskallat mennä sinne?
Jåå,å se on silleen että Oksa saapi tukiaisia niim paljo että voi ostaa tuplahintasta ruokaa.Perskele mulla ei ole vara maksaa lauantaimakkarapötköstä tuplahintaa,eikä voipaketista 6 euroa minkä se tos lähikaupassa maksaa.Kehtaan kyllä käydä vaikka kuinka pienessä putiikissa mut kyllä se hinta ratkaisee.
Jos kaikki toimivat tällä logiikalla, niin aika pieni osa suomalaisesta maataloudesta jää jäljelle. Riippuen tietysti siitä, millaiset reunaehdot meille poliittisesti tehdään.
Noissa lähiruokakaupoissa on ongelma valikoiman ja suomalaisen vähittäisostajan käyttäytymisen kanssa. Kuluttajan perusarkeen ei tarvita hienoja ja vaivalloisia (=kalliita) design-pakkauksia. Myös logistiikka noihin erikoiskauppoihin maksaa paljon verrattuna perusKmarketin vastaavaan. Ja jos et saa koko ostoskoria yhdellä kertaa täyteen, niin käymättä jää.
Vielä sitten se, että meillä ei enää (ja aika harvoin ennenkään) asioida erikoisliikkeissä. Pienessäkin saksalaisessa kaupungissa on paitsi muutama valintamyymälä, niin ainakin peri leipomoa ja lihakauppaa. Niissä käydään, kun halutaan jotain hyvää. Matkailukeskuksen ravintolassa ylpeänä myydään lähiniityllä laiduntaneen eläimen lihaa.
Meillä hinta on typistynyt ainoaksi kriteeriksi ruokakaupassa, lähtien muinoisista lääninhallitusten ruokakorien hintavertailuista. Tällaisessa kulttuurissa noiden erikoiskauppojen tulevaisuus ei näytä hyvältä; pitäisi kerralla hypätä siihen valikoimatasoon, että luomu-lähiruokaa haluavan ei tarvitse enää hypätä perusmarketissa tämän "oman" kaupan lisäksi. Haastetta riittää.
petri