Joskus puhuttiin, että MIG toimis EMP:n jälkeenkin kun perustuivat putki "teknologiaan". Pitäneekö kumpikaan paikkaansa? Kyllä puolustusvoimissa liikekannallepanon jälkeen on ihan sellaista kalustoa kun tarvitaan.
MIGeistä en tiedä sen enempää, mutta kyllähän putkitekniikka kestää tuollaisia lyhyitä jännite- ja virtahäiriöitä erittäin paljon paremmin kuin puolijohteet. Toiminta häiriintyy hetkeksi mutta mitään ei vaurioidu.
EMP-pulssilta on myös mahdollista kohtuullisesti suojautua, kunhan tämä otetaan elektroniikkalaitteiden ja koko kokonaisuuden suunnittelussa huomioon.
Puolijohteilla on tälläkin hetkellä vielä ongelmia käsitellä extreme-luokan tehoja ja jännitteitä.
Erilaset magnetronit, klystronit ja muut resonaattoriputket sekä GHz-taajuuksien lähetinputket ovat vieläkin käytössä monissa kohteissa, mikrouunista alkaen. Tehokkaimpien tutkien pulssitehot liikkuvat tietääkseni hetkellisesti MW-luokassa. Putkitekniikka selviää paremmin myös olosuhteissa jossa liikkuu suurienergisiä hiukkasia, kuten avaruussäteilyn tapauksessa. Muutenhan se on tilaavievää, kömpelöä, huoltoa vaativaa ja energiasyöppöä, mutta edelleen sille on paikkansa. Röntgenputkeakaan ei toistaiseksi ole puolijohteella korvattu :-)