Jos tyhjästä aloittaa 15 ha:lla viljan taisokerijuurikkaan viljelyn, eipä siitä muuta käteen jää kuin känsiä; eikä kovin paljoa niitäkään.
Toki 15 ha mansikkaa tai muuta marjaa on paljon, mutta mistäpä tempaiset hetkessä poimijat, kylmäsäilytystilat jne. Ja jo pelkästään hehtaarin perustamisessa sinulla menee tämä vuosi.
No, sitten lampaita. Kaikki teurastamot eivät ota niitä vastaan. Ne, jotka ottavat, maksavat, mitä jaksavat. Karitsointi, eläinlääkintä, talvisäilytys, lantahuolto... Voi olla tuottoisaakin, kun saa ketjun toimimaan ja jonkinlaisen suoramyyntisysteemin.
Kun laitat maakuntalehteen ja Maaseudun Tulevaisuuteen ilmoituksen, että vuokraat 15 ha peltoa, niin saat ottaa lomaa päivätyöstä ja alkaa kirjata tarjouksia. Aika monella on patterit loppu laskimesta ja ne maksavat vuokraa 500 eurosta ylöspäin,vaikka eivät viljelisi kuin rehuviljaa. Tosiaan joku perunanviljelijä voi maksaa tonninkin.
Sillä välin, kun vuokralainen maksaa sinulle 7 500 - 15 000 euroa / vuosi parina ensimmäisenä vuotena, voit tehdä muutamia yksinkertaisia katetuottolaskelmia ja haarukoida siitä, onko olemassa mitään tuotannonhaaraa, josta jäisi sinulle enemmän käteen kuin vuokralle antamisesta. Ja jos sellaisen sammon löydät, laskepa seuraavaksi tuntipalkka ja tee vertailu: kannattaako ennemmin pysyä palkkatyössä + nostaa vuokratulot vai valvoa karitsointia päivät ja hätistellä susia yöt.
Jos vieläkin kiinnostaa, niin käytä se pari vuotta tuotannon suunnittelemiseen ja sen EU_koulutuksen hankkimiseen. Mutta äkä sinä aikana vielä palkkatyötäsi jätä, jos sitten sen jälkeenkään.