Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.
  • Tavallinen aihe

Aihe Onko ravinnossamme sittenkin jotakin vikaa ?  (Luettu 11666 kertaa)

Janatuinen

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 81
Vs: Onko ravinnossamme sittenkin jotakin vikaa ?
Seralin on eka, joka on syöttänyt rottia pidemmän aikaa kuin se tox-testeihin vaadittu 90 vrk. Käydystä keskustelusta päätellen tutkimuksessa on metodologisia heikkouksia, mutta toisaalta tuo standardihyväksymistestin 90 vrk ei paljoa kerro, oli koe järjestetty miten hyvin tahansa. Ja niitä tuloksia ei löydy vertaisarvioiduissa lehdissä.

Séralinin rottakoe on aivan humpuukia joka riviltä. Hän käytti Sprague-Dawley-rottakantaa, joka on tunnettu siitä, että se saa vanhalla iällä helposti syövän. Japanilaiset tutkijat käyttivät samaa rottakantaa tekemättä niille yhtään mitään kokeita ja  urosrotista 86 prosenttia ja naarasrotista 72 prosenttia oli saanut syövän rottakannan vanhalla iällä.

http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/tiede/gmokohu+osoitti+holynpoly+kelpaa+laatulehdillekin/a843863

Tosiasiassa Seralinin koe todistaa joissakin kohdin jopa sitä, että glyfosaatti suojaa syövältä, sillä osalla testiryhmistä oli vähemmän syöpiä kuin verrokkiryhmällä. Mutta koska koeryhmässä oli vain 80 rottaa ja verrokkiryhmässä naurettavat 20 rottaa, ei Seralinin kokeesta voi sanoa mitään muuta kuin sen, että hän yrittää jopa valheellisin tutkimuksin löytää glyfosaatista ja geenimuuntelusta vaaroja, kuten on yrittänyt jo 15 vuotta.

Lainaus
Luomumenetelmien ehdolla toimivia laajempia viljelijärjestelmiä ei juurikaan viimeisten vuosikymmenten aikana ole kehitetty, ainakin panokset ovat olleet paljon vaatimattomampia.

Johtunee aika pitkälti siitä, että meillä on noin 10000 vuoden kokemus mainituista luomumenetelmistä ja kyseisillä menetelmillä on ollut huomattavan pitkä aika osoittaa se, mihin niillä kyetään.

Lainaus
Kun en jaksa uskoa, että janatuinenkaan pitää glyfosaatin (tai muiden torjunta-aineiden) käyttöä tavoiteltavana, vaan välttämättömänä pahana

Olen samalla kannalla kuin FAO. Maatalouskemikaalien käyttäminen on harkintaan perustuvaa,  satojen pelastamiseksi, ei suinkaan niin, että niitä käytetään vain käyttämisen ilosta.

Lainaus
niin väitän kuitenkin, että luomutuotanto on kuitenkin vaikuttanut torjunta-aineettomien viljelytekniikoiden kehitykseen myönteisesti.


Täysin mahdollista, mutta eivät ne ole luomun pyhää omaisuutta, kuten Neitsyt Maria on katolisessa maailmassa, vaan niitä voidaan käyttää myös luomun dogmien ulkopuolella, ilman luomusääntöjen muuta turhaa painolastia.

Kun nämä luomun omimat ja pyhinä pitävät menetelmät yhdistetään modernin tieteen tuottamiin keinoihin, ollaan sellaisella tiellä jolla Maapallo ruokitaan ilman turhaa puolivillaista maailmanparannusideologiaa.

Luomu on trendi niin kauan, kuin kuluttajat sallivat. Sen jälkeen kun kuluttajat hylkäävät sen, päättäjät hylkäävät samalla ja sitten ollaan taas pelin aloituspisteessä, jossa luomu on ollut jo noin 3-4 kertaa, viimeksi 2000-luvun alussa kun siitä yritettiin trendi rummuttaa, siinä onnistumatta.

http://www.youtube.com/watch?v=Nx1f5pq6Ddk

Tuossa Saksassa näytetty tuoreehko dokumentti siitä, miten se halpa luomu saksalaisiin kauppoihin toimitetaan ja kyllä nämä alkaa kohta päätyä myös meidän kuluttajien näkyville, vaikka niistä ei vielä uutista haluta tehdäkään, ettei bisnes kärsi.

Ihan samanlaista tehotuotantoa kuin mikä tahansa muukin teollinen maatalous ja kyllähän tuo dokkari aika paljon selventää sitä, miten saksalainen luomujuusto voi olla suomalaisessa kaupassa halvempaa kuin suomalainen tavanomainen juusto.

Lainaus
Mutta joku siinä nyt janatuista hiertää pahasti.

Varmaan lähinnä se, että jos minä päättäisin perustaa yrityksen, vaikkapa pienen metallipajan ja sen jälkeen menisin paikalliseen Ely-keskukseen anomaan yritystukea/valtioavustusta siihen, että haluan maksaa itselleni parempaa palkkaa kuin kilpailijani saa yrityksestään, vaikka tuotan jopa 60 % vähemmän tavaraa kuin kilpailijani, niin minut naurettaisiin ulos sieltä noin minuutissa.

Maataloudessa tämä taas on ihan normaalia toimintaa.

kylmis

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 12224
  • Virolaista kiitos!
Vs: Onko ravinnossamme sittenkin jotakin vikaa ?

Mutta joku siinä nyt janatuista hiertää pahasti.

Varmaan lähinnä se, että jos minä päättäisin perustaa yrityksen, vaikkapa pienen metallipajan ja sen jälkeen menisin paikalliseen Ely-keskukseen anomaan yritystukea/valtioavustusta siihen, että haluan maksaa itselleni parempaa palkkaa kuin kilpailijani saa yrityksestään, vaikka tuotan jopa 60 % vähemmän tavaraa kuin kilpailijani, niin minut naurettaisiin ulos sieltä noin minuutissa.

Maataloudessa tämä taas on ihan normaalia toimintaa.
Mutta sää voit perustella Ely-keskuksessa homman niin, että naapurifirmassa käytetään lapsityövoimaa. Ahkerat pikkukätöset värkkäävät hellankoukkuja 15 tuntia päivässä ilman taukoja, mutta sun yrityksessä noudatetaan eettisiä periaatteja ja tehdään maksimissaan 8h. Työntekijät täysi-ikäisiä ammattiyhdistys duunareita. Lähtökohdat omassa firmassa terveemmällä pohjalla. Kestävän kehityksen mukaista toimintaa, josta kannattaa maksaa enemmän vaikka tuottaakin vähemmän.

maajulli

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 614
Vs: Onko ravinnossamme sittenkin jotakin vikaa ?
Kaikki Suomen lastensairaalat ovat täynnä syöpäpotilaita .
Pitäisikö kasvinsuojeluaineitten käyttöä rajoittaa ainakin roundupin jonka on todettu vaikuttavan ihmisen hormooni toimintaan.
Lasten syöpä tapaukset ovat räjähtämässä käsiin.Myös alkoholi on vaarallinen aine siittiöille ja munasolulle.Vanha sanonta "viinapäissään tehty lapsi on aina sairas".
Ne on siksi täynnä että niitä on ihan liian vähän. Suomalainen yhteiskunta keskittyy mamujen ja muiden paapomiseen, sen sijaan että perustaisi lisää paikkoja joissa pieniä potilaita voitasiin hoitaa.

 Toinen kertaa mun agrohistoriassani, että voi olla 110% SKN:n sanojen takana! ;)

Kyllä sieltä paskan seasta aina jotain särvintä löytyy................ ;D ;D ;D

 Niinpä. Kaksitoistatuhattakolmesataajotain viestiä , tilastollisella todennäköisyydellä mun pitää olla niistä edes kahdesssa samaa mieltä (mielipuolta) ;D

SKN

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 52007
  • Keulamerkki-Erkki ja tähdet
Vs: Onko ravinnossamme sittenkin jotakin vikaa ?
Kaikki Suomen lastensairaalat ovat täynnä syöpäpotilaita .
Pitäisikö kasvinsuojeluaineitten käyttöä rajoittaa ainakin roundupin jonka on todettu vaikuttavan ihmisen hormooni toimintaan.
Lasten syöpä tapaukset ovat räjähtämässä käsiin.Myös alkoholi on vaarallinen aine siittiöille ja munasolulle.Vanha sanonta "viinapäissään tehty lapsi on aina sairas".
Ne on siksi täynnä että niitä on ihan liian vähän. Suomalainen yhteiskunta keskittyy mamujen ja muiden paapomiseen, sen sijaan että perustaisi lisää paikkoja joissa pieniä potilaita voitasiin hoitaa.

 Toinen kertaa mun agrohistoriassani, että voi olla 110% SKN:n sanojen takana! ;)

Kyllä sieltä paskan seasta aina jotain särvintä löytyy................ ;D ;D ;D

 Niinpä. Kaksitoistatuhattakolmesataajotain viestiä , tilastollisella todennäköisyydellä mun pitää olla niistä edes kahdesssa samaa mieltä (mielipuolta) ;D
;D ;D ;D ;D
Kotimaisia metsän antimia jo vuodesta nolla.. http://psyvault.net/viewtopic.php?f=8&t=430

https://vimeo.com/31482159

kujala

  • Vieras
Vs: Onko ravinnossamme sittenkin jotakin vikaa ?
Paras mittari arvioida ravintomme ja ympäristömme terveellisyyttä, on hedelmällisyys. Kyllä länsimaitten miesten hedelmällisyys viime vuosikymmeninä on laskenut kuin lehmän häntä, taitaapa siitiöiden määrä olla keskimäärin noin 30% alhaisempi kuin 70-luvulla. Eipä mikään yllätys, että hedelmällisyys on huomattavasti korkeampi ikänsä luomutuotteita nauttineiden kohdalla.
Aina puhutaan yksittäisten torjuntaaineiden jäämistä, jotka eivät ylitä jonkun instanssin määrittelemään raja-arvoa, joka useimmiten sekin on lähinnä "hatusta" vedetty. Kun sitten näitä erilaisia torjuntaaineita on nykyään jo kymmeniä, niin kyllä se jäämien summa saattaa olla aika pelottavaa luokkaa ja yhteisvaikutuksesta ei liene minkäänlaista käsitystä. Ja asiaahan ei kukaan tutki, kun pääomatahot eivät sitä halua rahoittaa, kun saattasivat sen jälkeen mennä bisnekset perseelleen.  8)

Mitä yhteistä on nykyaikaisella länsimaisella miehellä ja pesivällä linnulla?



Istuvat munien päällä.

Eikä tuossa lajissa määrä aivan ratkaise, jokunen kymmenen prosenttia sinne tai tänne...mutta jos laatu huononee ollaan ns. kusessa.

appu

  • Tulokas
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 73
Vs: Onko ravinnossamme sittenkin jotakin vikaa ?

Varmaan lähinnä se, että jos minä päättäisin perustaa yrityksen, vaikkapa pienen metallipajan ja sen jälkeen menisin paikalliseen Ely-keskukseen anomaan yritystukea/valtioavustusta siihen, että haluan maksaa itselleni parempaa palkkaa kuin kilpailijani saa yrityksestään, vaikka tuotan jopa 60 % vähemmän tavaraa kuin kilpailijani, niin minut naurettaisiin ulos sieltä noin minuutissa.

Maataloudessa tämä taas on ihan normaalia toimintaa.

Tässä kohtaa voisi taas kerran todeta, että ei se nykyinen EU-maatalous muutenkaan noudata kilpailuun perustuvan yritystalouden oppeja, olipa luomua tai ei. Tulot/kulut lienevät optimitasolla sillä viljelijällä, jonka pelloista on puolet vuosittain viherlannoitusnurmella ja toinen puoli satonurmella, johon ei "uhrata" mitään viljelytoimia - riittää, että kerran neljässa vuodessa perustetaan apilanurmi (joka lannoitetaan naapurin karjatilan paskalla), joka ensimmäiset kaksi vuotta on viherlannoitusnurmena ja toiset kaksi vuotta satonurmena. Nurmisadon korjaa ja paskan lahjoittaa naapurin iso karjatila, jolla on vähän naftisti peltoa... Parhaassa tapauksessa tämä naapuri myös huolehtii nurmen uusimisesta eli itse asiassa kaikista viljelytoimista - "viljelijän" työksi riittää, että huolehtii tukihakemuksen tekemisestä, viljelykirjanpidosta tms tukiehtojen noudattamisesta. Ja näitä tämän tyylin viljelijöitä muuten riittää niillä alueilla, joilla nautakarjatalous on vahvaa. Onko ns. reilun pelin maataloutta tällainen "yhteistyö", jonka maatalouden tukibyrokratia kyllä täysin mahdollistaa -  ja johon suorastaan ohjaa?

Viimeksi muokattu: 12.12.12 - klo:10:39 kirjoittanut appu

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5274
Vs: Onko ravinnossamme sittenkin jotakin vikaa ?
http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/tiede/gmokohu+osoitti+holynpoly+kelpaa+laatulehdillekin/a843863
Tutkijatuttuni aikanaan luetteli oman arvionsa eri lähteiden luotettavuudesta, ja lista oli
- vierailu tutkijan laboratoriossa
- asiantuntijatarkastettu tieteellinen julkaisu
- kongressi- ym. julkaisu
- ammattilehtiartikkeli
- sanomalehtiartikkeli
Nykyään on tietysti vielä internet juutuubeineen, olisi varmaan se kuudes. Nuo Tekniikka-talouden "laatulehdet" eivät tällaisissa asioissa ole aineistoa, joihin suuresti luottaisin.

Seralinin kokeessa on vakavia metodologisia ongelmia. Mutta vielä vakavampaa on se tox-testeissä vaadittu 90 vrk koe; siinä ei akuuttiongelmia kummempia pysty toteamaan.

Jostain syystä alan teollisuus on onnistunut pitämään huolen, ettei pitkäaikaisaltistuskokeita ole tehty.

Johtunee aika pitkälti siitä, että meillä on noin 10000 vuoden kokemus mainituista luomumenetelmistä ja kyseisillä menetelmillä on ollut huomattavan pitkä aika osoittaa se, mihin niillä kyetään.
Läheskään kaikki nykymaatalouden voitot eivät ole pelkästään väkilannoitteiden, synteettisten torjunta-aineiden tai geenimuuntelun ansiota, aika paljon on tapahtunut sellaista, jota myös nykyaikainen luomutuotanto pystyy - taustafilosofialleen uskollisena - hyödyntämään.

Kun nämä luomun omimat ja pyhinä pitävät menetelmät yhdistetään modernin tieteen tuottamiin keinoihin, ollaan sellaisella tiellä jolla Maapallo ruokitaan ilman turhaa puolivillaista maailmanparannusideologiaa.
Ihan samanlaista tehotuotantoa kuin mikä tahansa muukin teollinen maatalous ja kyllähän tuo dokkari aika paljon selventää sitä, miten saksalainen luomujuusto voi olla suomalaisessa kaupassa halvempaa kuin suomalainen tavanomainen juusto.
Mielestäni luomu ei ole ominut mitään tekniikkaa tai menetelmää itselleen, kyllä ne ovat vapaasti käytettävissä leimoista riippumatta. Luomuviljelijän on vain pakko hioa niitä perusjuttuja, kun dopingia ei käytetä. On aika masentavaa, että esmes nykysuomalaisessa vihannes- tai perunaviljelyssä sana "viljelykierto" on lähes tuntematon, vaikka sillä voitaisiin korvata monia kaupasta ostettavia tuotantopanoksia sekä parantaa niiden hyötysuhdetta.

Dokkaria en katsonut, mutta kaikki suuri ei välttämättä ole rumaa eikä pieni kaunista, vaikutukset ratkaisevat. Myöskään kaikki "luomu"-leiman alla kulkeva ei ole kaunista tai tavoiteltavaa, mutta se johtuu enemmänkin sen säädösaparaatin kankeudesta, ei menetelmästä itsestään. Ja samaa pätee tietysti ns. tavanomaiseenkin tuotantoon: tieteen ja neuvonnan tarpeenmukaisesta panostuksesta ja mainosten laiduntavista lehmistä huolimatta hommat eivät aina mene kuten mainoksissa luvataan.

Petri

luomuviljelijä

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Aktiivi
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 599
Vs: Onko ravinnossamme sittenkin jotakin vikaa ?
Lainaus
Luomumenetelmien ehdolla toimivia laajempia viljelijärjestelmiä ei juurikaan viimeisten vuosikymmenten aikana ole kehitetty, ainakin panokset ovat olleet paljon vaatimattomampia.

Johtunee aika pitkälti siitä, että meillä on noin 10000 vuoden kokemus mainituista luomumenetelmistä ja kyseisillä menetelmillä on ollut huomattavan pitkä aika osoittaa se, mihin niillä kyetään.

Johtuisko kuitenkin siitä, että jos maatalouskauppa ei saa tuotantopanoksiaan kaupaksi on turha panostaa sellasen aiheen tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Vaikea myydä ilmasta typpeä.



Lainaus
niin väitän kuitenkin, että luomutuotanto on kuitenkin vaikuttanut torjunta-aineettomien viljelytekniikoiden kehitykseen myönteisesti.


Täysin mahdollista, mutta eivät ne ole luomun pyhää omaisuutta, kuten Neitsyt Maria on katolisessa maailmassa, vaan niitä voidaan käyttää myös luomun dogmien ulkopuolella, ilman luomusääntöjen muuta turhaa painolastia.

Kun nämä luomun omimat ja pyhinä pitävät menetelmät yhdistetään modernin tieteen tuottamiin keinoihin, ollaan sellaisella tiellä jolla Maapallo ruokitaan ilman turhaa puolivillaista maailmanparannusideologiaa.

Modernin tieteen avulla olisi mahdollista tuottaa ruokaa myös ilman kemikaaleja. Mut jos ei mene rounduppi kaupaks, ei ole janatuisille töitä  ;)

SKN

  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 52007
  • Keulamerkki-Erkki ja tähdet
Vs: Onko ravinnossamme sittenkin jotakin vikaa ?
Ei tämä luomun huuhaahumpuukimaine tarvi todistelua millään mittapuulla. Turhuuden todisteeksi riittää kun elukuussa ottaa liikkumisvälineen perseen alle ja omaa edes jonkinlaisen näkökyvyn. Hurauttaa kulkimella lähimän luomujuicen laihoille ja katselee mitä siellä pellossa kasvaa. Jos haluaa varmistua että sama meno jatkuu muilakin luomutiloilla, ottaa suuntimeksi seuraavat 5 luomutilaa ja todentaa itselleen ne kasvustot. Hyvin nopeasti ymmärtää mitä luomu on vaikka olisi vähän hitaamminkin lämpeevät aivolaakson kamarit.....

Missä muuten luomujurpoilun kiistaton kuningas Landepöö?? Masseri hyytyny lampaanpaska-aumalle vai jääny texel-kaulahuivi kerittimeen jumiin??

Viimeksi muokattu: 13.12.12 - klo:09:11 kirjoittanut SKN

Kotimaisia metsän antimia jo vuodesta nolla.. http://psyvault.net/viewtopic.php?f=8&t=430

https://vimeo.com/31482159

kylmis

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 12224
  • Virolaista kiitos!
Vs: Onko ravinnossamme sittenkin jotakin vikaa ?
Luomun suurin ongelma on puhdasoppisuuden vaaliminen. Kaikki täytyy tehdä niin helvetin vaikeasti. Voi olla, että jollain aikavälillä pystytään yhdistämään luomuilun ja normaalin viljelyn hyvät puolet. Esimerkiksi silloin jos apulannan aineksista kuten fosforista tulee puute. Eli ei käytetä kaupan lannoitteita, mutta kasvinsuojelumyrkkyjä kyllä. Myrkkyjähän meillä riittää aina ja niitä käytetään, se on ihan selvä asia. Nuo rikkaruohot kuten juolavehnä on luomussa ihan mahdoton juttu. Niitä sitten yritetään kaikenlaisilla myöhästetyillä kylvöillä yms. saada aisoihin. Ei tu mitään. Asia on niinkuin Skännä sanoo, että pellolle on päästävä keväällä mahdollisimman aikaisin.

Siinä vaiheessa kun luonnonvarat ovat huvenneet ja sapuskasta alkaa oikeasti olla puutetta, siirrytään sellaiseen viljelytekniikkaan, että kaikki käy, millä vaan pellosta jyvää saadaan irti. Siinä vaiheessa viimeistään luomuilu ja myrkyt yhdistetään. Voi olla, että omana elinaikanani vielä näen tämänkin. Muuten ei voi todeta, kuin menestystä juolavehnän kanssa tappeluun ;)

Pitää vielä todeta, että luomuilun ja myrkkyjen yhdistämisellä säästetään myös polttoaineita. Arvokas ja hupeneva luonnonvara on sekin...

Petri

  • Agronetin kehitysryhmä
  • Mestari
  • Jäsenryhmäluokka:
  • Viestejä: 5274
Vs: Onko ravinnossamme sittenkin jotakin vikaa ?
Luomun suurin ongelma on puhdasoppisuuden vaaliminen. Kaikki täytyy tehdä niin helvetin vaikeasti. Voi olla, että jollain aikavälillä pystytään yhdistämään luomuilun ja normaalin viljelyn hyvät puolet.
Jos tarpeeksi pitkällä aikavälillä pohdin, niin luomu on välttämätön kemiallisen viljelyn antiteesi, joka vaikuttaa vähitellen koko viljelyn kehittymiseen johonkin suuntaan. Ja toimii välttämättömänä laboratoriona, jossa riittävällä volyymilla menetelmia kehitetään.

Miten sitten "luomulle" erillisenä viljelymenetelmänä ajan myötä käy - siihen on ymmärtääkseni kaksi vaihtoehtoa: joko se radikalisoituu ja muuttuu yhä erillisemmäksi, tai sitten jossain vaiheessa - viljelyn valtavirran muututtua riittävästi - tarpeettomana katoaa. Tai sitten edellisten yhdistelmä, jossa tuo radikaalimpi siipi vaihtaa nimeä ja muotoa, luomun valtavirta katoaa.

Petri